Kontrola temperaturą płaszcza
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
No tak ale gdzie te 10 stopni nijak się ma do 37 u jednego z kolegów Myślę że gliceryna/olej też będzie się inaczej zachowywać niż woda - inna lepkość inaczej przebiega wymiana ciepła w samym medium itp... to nie jest takie proste. Dlatego wcześniej wspomniałem również o mieszaniu medium w płaszczu. W przypadku płaszczy o małych pojemnościach pewnie nie ma to większego znaczenia, ale w takich o dużej pojemności hm... sam nie wiem.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: RE: Re: Kontrola temperaturą płaszcza
A to jak nazwiesz:lesgo58 pisze: Nikt z piszących tu nie wspomniał o jakiejkolwiek kontroli temperatury w płaszczu. Nikt nawet nie pokusił się o napisanie tego, ze gotując wsad kontroluje temperaturę medium.
Z resztą, sam piszesz o ustaleniu temperatury na stałym poziomie (czyli sterowaniu nią):Feti pisze:(...) grzeję do nieco ponad 100*C (...)
A co do poniższego, to już chyba ustaliliśmy, że jest inaczej.lesgo58 pisze:Medium ma być tylko wymiennikiem ciepła, a temperatura jest raczej "stała". (…)
Sterowanie temperaturą to nie tylko korzystanie z urządzenia elektronicznego – jeśli ktoś wyłącza grzałki przy określonej temperaturze, to już nią w płąszczu steruje jak to nazwano wyżej - manualnie. Uzyskałem tu już kilka odpowiedzi na jakich poziomach są to temeperatury – o to mi chodziło.lesgo58 pisze:(…) I nikt nawet się nie stara ingerować w wielkość temperatury w czasie procesu. (…)
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Ale jeżeli wszystko działa jak należy to w płaszczu temperatura będzie (a raczej powinna być stała) względnie stała niezależnie od dostarczanej mocy. To oczywiście nie do końca jest prawda - ponieważ wraz ze zmianą składu mieszanki w kotle temperatura rośnie i raczej stała powinna być różnica temperatury pomiędzy płaszczem a samym zbiornikiem. I jestem prawie pewien że to miał na myśli @lesgo54.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Pisałem o ustaleniu się temperatur samoistnie... a nie o ustalaniu przez nas na siłę. Tak jak uściślił to rastro mówimy tu o delcie temperatur, która to powinna być raczej stała przez cały czas prowadzenia procesu. Tak zresztą jak i przyłożona moc. Ale jeszcze raz podkreślę - to tylko przy rektyfikacji. Bo przy destylacji już dopuszczamy zmianę mocy.
I w tym przypadku lepiej sterować opierając się na wskazaniach termometru mierzącego wsad, bądź procencie tego co wylatuje niż na wskazaniach termometrów umiejscowionych w medium grzania.
Opieranie się na pomiarach wsadu będzie bardziej powtarzalne i wiarygodne niż kontrola procesu z pomiarów temperatury medium.
rastro pisze:...ponieważ wraz ze zmianą składu mieszanki w kotle temperatura rośnie i raczej stała powinna być różnica temperatury pomiędzy płaszczem a samym zbiornikiem. I jestem prawie pewien że to miał na myśli @lesgo54.
Wybacz zbytnie skróty myślowe.Kòpôcz pisze:Z resztą, sam piszesz o ustaleniu temperatury na stałym poziomie (czyli sterowaniu nią):
Pisałem o ustaleniu się temperatur samoistnie... a nie o ustalaniu przez nas na siłę. Tak jak uściślił to rastro mówimy tu o delcie temperatur, która to powinna być raczej stała przez cały czas prowadzenia procesu. Tak zresztą jak i przyłożona moc. Ale jeszcze raz podkreślę - to tylko przy rektyfikacji. Bo przy destylacji już dopuszczamy zmianę mocy.
I w tym przypadku lepiej sterować opierając się na wskazaniach termometru mierzącego wsad, bądź procencie tego co wylatuje niż na wskazaniach termometrów umiejscowionych w medium grzania.
Opieranie się na pomiarach wsadu będzie bardziej powtarzalne i wiarygodne niż kontrola procesu z pomiarów temperatury medium.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 gru 2020, 12:40 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 1 raz
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
U siebie stosuję duży garnek aluminiowy z olejem. Przy wodzie nigdy nie wyciągnąłem więcej niż 80C zacieru i jest to bez sensu (w układzie bezciśnieniowym). Olej pozwala na uzyskanie 130-140C w płaszczu i odparowanie wszystkiego. Korzystam jednie do 1. strippingu bez cięć i jadę kompletnie na pałę, a drugie gotowanie już bez płaszcza i można kontrolować dokładnie temperatury w kotle.
Proste, bezpieczne i skuteczne.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Proste, bezpieczne i skuteczne.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Panowie przepraszam za odgrzanie kotleta ale mam pytanie odnośnie prowadzenia destylacji prostej z kotłem olejowym. Niestety bezwładność jest dość duża, może podzielicie się swoimi patentami na prowadzenie procesu. Ja przy cukrze ale i nastawach owocowych rozgrzewam olej do 110°C i zmniejszam grzanie aby w efekcie ok 80°C wsadu ustawić moc robocza co mi daje ok 110°C oleju pod koniec procesu.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
Autor tematu - Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Nie napisałeś czego dotyczy problem - rektyfikacji, czy odpedu gęstego. Co do rekty - mam swoje niepopularne zdanie na ten temat. Uważam, że moc robocza w płaszczu grzeje zupełnie inaczej niż grzałka bezpośrednio we wsadzie (sterowanie parametrem mocy przy płaszczu inaczej prowadzi proces, niż grzałką we wsadzie). Dopiero jakiś czas temu inni się przyznali, że używając płaszcza nie mogą zalać kolumny, choć teoretyczny próg zalania przekraczają. Ja się uratowałem montując w zbiorniku drugi port grzałki - odpęd płaszczem, czyste grzałką we wsadzie.
Gdy używałem gliceryny ustalałem jej graniczna temperaturę na 110°C. Najpierw pilnowałem jej ręcznie, aż dorobiłem się termostatu. Teraz grzeję inaczej.
Jeśli olej nie przekracza Ci tych 110°C to uważam, że jest OK. Przy 120°C+ zaczynało mi topić izolację zbiornika.
Gdy używałem gliceryny ustalałem jej graniczna temperaturę na 110°C. Najpierw pilnowałem jej ręcznie, aż dorobiłem się termostatu. Teraz grzeję inaczej.
Jeśli olej nie przekracza Ci tych 110°C to uważam, że jest OK. Przy 120°C+ zaczynało mi topić izolację zbiornika.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Z przypalaniem nie mam problemu, bardziej myślę o określeniu faktycznej mocy grzania. Przy destylacji prostej (bo ten rozdział rozpoczynam) to jest dość ważne z jaką mocą się grzeje. Mam jeszcze mieszadło ale prowadziłem z nim 2x cukier w celu nauki. Czy zaobserwowałeś, że podczas włączenia mieszadła ilość par idącą do góry wzrasta drastycznie szybko ? Czy może mam za duże obroty na przekładni ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Doskonale. Robiłem sam. Przerzucam z płaszcza do kotła poprzez silikonowy wężyk, potem mosiężna rurka na dno, a tam okrąg z silikonowego ponakłuwanego węża.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 723
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Dość powszechnie stosowany patent za wschodnią granicą. Bezpieczne połączenie otwartego płaszcza wodnego z bełkotką. Najpierw grzeje sam płaszcz a potem wraz z parą. Silikonowy ponakłuwany lub ponacinany wężyk sprawuje się nadspodziewanie dobrze. Nie zalepia się i utrzymuje lekkie nadciśnenie. Czasami trzeba go usztywnić, ale robi się to okręgiem z drutu wewnątrz. Utrata wody jest stosunkowo niewielka, jednak początkujący użytkownicy obawiają się osuszenia płaszcza. Pomoże im wodowskaz lub opinie bardziej doświadczonych operatorów.
-
- Posty: 723
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Cytat z wcześniejszej korespondencji:
...
Tutaj z wodnego płaszcza wyprowadzona jest górą do wnętrza zbiornika bełkotka. Początkowo kocioł pracuje klasycznie - nagrzewa wsad przez ścianki. Jak woda wewnątrz zacznie wrzeć, leci przez bełkotkę do wnętrza. Zalety to:
- brak nadciśnienia w płaszczu
- brak konieczności stosowania mieszadła (oczywiście przy rozsądnej wielkości kotłach)
Pewną wadą jest konieczność kontroli poziomu wody w płaszczu ale prosty wodowskaz spełnia tę rolę a poza tym, przy odpowiedniej ilości wody w płaszczu, nie istnieje ryzyko odparowania jej do odkrycia grzałek. Oczywiście nie musi to być taki składak. W klasycznej wersji wystarczy nypel wspawany na górze wewnętrznego kotła. Albo jest zaślepiony albo przykręcamy do niego bełkotkę.
Медная вставка вкладыш для перегонки густых зерновых и фруктовых браг
...
Kòpôcz
Praktyczna realizację, wraz z obejściem pary na zewnątrz i silikonową bełkotką, przedstawił dosc dobrze na swoich zdjęciach Kòpôcz.
...
Tutaj z wodnego płaszcza wyprowadzona jest górą do wnętrza zbiornika bełkotka. Początkowo kocioł pracuje klasycznie - nagrzewa wsad przez ścianki. Jak woda wewnątrz zacznie wrzeć, leci przez bełkotkę do wnętrza. Zalety to:
- brak nadciśnienia w płaszczu
- brak konieczności stosowania mieszadła (oczywiście przy rozsądnej wielkości kotłach)
Pewną wadą jest konieczność kontroli poziomu wody w płaszczu ale prosty wodowskaz spełnia tę rolę a poza tym, przy odpowiedniej ilości wody w płaszczu, nie istnieje ryzyko odparowania jej do odkrycia grzałek. Oczywiście nie musi to być taki składak. W klasycznej wersji wystarczy nypel wspawany na górze wewnętrznego kotła. Albo jest zaślepiony albo przykręcamy do niego bełkotkę.
Медная вставка вкладыш для перегонки густых зерновых и фруктовых браг
...
Kòpôcz
Praktyczna realizację, wraz z obejściem pary na zewnątrz i silikonową bełkotką, przedstawił dosc dobrze na swoich zdjęciach Kòpôcz.
-
Autor tematu - Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: RE: Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Bełkotki używam tylko do odpędu. Pierwsze bąble lecą już przy ok. 80°C, ale to pewnie ciśnienie wynikające ze zwiększania się objętości wody w płaszczu. U mnie przekracza 100°C (dochodzi do ok. 102°C przy 99,9°C wsadu). Przy odpędzie kieruję się temperaturą wsadu (odbieram wszystko poza pierwszymi kilkudziesięcioma ml głowy). Czy dobrze rozumiem, że Ty przy odpędzie tniesz ogony?kwik44 pisze:Dzięki. A możecie napisać jak to rozwiązanie zachowuje się w okolicy 100 stopni? Interesowałoby mnie to w przypadku odpędów, gdzie jest długi ogon i trzeba się cierpliwością wykazywać
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
U mnie olej w płaszczu ma około 3-5*C więcej niż wsad, maksymalnie 10*C więcej. Choć zastrzegam sobie niedokładność pomiarów, bo w płaszczu mam analoga, gdyż Bolecki wywalał alarm.wieku pisze:Jakie macie doświadczenia z temperaturami oleju ?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza
Tutaj mam dwa sterowania. Jeden utrzymuje temperaturę oleju a drugi rozłącza grzanie dodatkowej grzałki gdy wsad osiągnie przykładowe 78-80°C. W zasadzie bez obsługowy.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803