Kontrola temperaturą płaszcza

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy

Post autor: rastro »

No tak ale gdzie te 10 stopni nijak się ma do 37 u jednego z kolegów ;) Myślę że gliceryna/olej też będzie się inaczej zachowywać niż woda - inna lepkość inaczej przebiega wymiana ciepła w samym medium itp... to nie jest takie proste. Dlatego wcześniej wspomniałem również o mieszaniu medium w płaszczu. W przypadku płaszczy o małych pojemnościach pewnie nie ma to większego znaczenia, ale w takich o dużej pojemności hm... sam nie wiem.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: RE: Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: Kòpôcz »

lesgo58 pisze: Nikt z piszących tu nie wspomniał o jakiejkolwiek kontroli temperatury w płaszczu. Nikt nawet nie pokusił się o napisanie tego, ze gotując wsad kontroluje temperaturę medium.
A to jak nazwiesz:
Feti pisze:(...) grzeję do nieco ponad 100*C (...)
Z resztą, sam piszesz o ustaleniu temperatury na stałym poziomie (czyli sterowaniu nią):
lesgo58 pisze:Medium ma być tylko wymiennikiem ciepła, a temperatura jest raczej "stała". (…)
A co do poniższego, to już chyba ustaliliśmy, że jest inaczej.
lesgo58 pisze:(…) I nikt nawet się nie stara ingerować w wielkość temperatury w czasie procesu. (…)
Sterowanie temperaturą to nie tylko korzystanie z urządzenia elektronicznego – jeśli ktoś wyłącza grzałki przy określonej temperaturze, to już nią w płąszczu steruje jak to nazwano wyżej - manualnie. Uzyskałem tu już kilka odpowiedzi na jakich poziomach są to temeperatury – o to mi chodziło.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: rastro »

Ale jeżeli wszystko działa jak należy to w płaszczu temperatura będzie (a raczej powinna być stała) względnie stała niezależnie od dostarczanej mocy. To oczywiście nie do końca jest prawda - ponieważ wraz ze zmianą składu mieszanki w kotle temperatura rośnie i raczej stała powinna być różnica temperatury pomiędzy płaszczem a samym zbiornikiem. I jestem prawie pewien że to miał na myśli @lesgo54.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: lesgo58 »

rastro pisze:...ponieważ wraz ze zmianą składu mieszanki w kotle temperatura rośnie i raczej stała powinna być różnica temperatury pomiędzy płaszczem a samym zbiornikiem. I jestem prawie pewien że to miał na myśli @lesgo54.
:ok:
Kòpôcz pisze:Z resztą, sam piszesz o ustaleniu temperatury na stałym poziomie (czyli sterowaniu nią):
Wybacz zbytnie skróty myślowe.
Pisałem o ustaleniu się temperatur samoistnie... a nie o ustalaniu przez nas na siłę. Tak jak uściślił to rastro mówimy tu o delcie temperatur, która to powinna być raczej stała przez cały czas prowadzenia procesu. Tak zresztą jak i przyłożona moc. Ale jeszcze raz podkreślę - to tylko przy rektyfikacji. Bo przy destylacji już dopuszczamy zmianę mocy.
I w tym przypadku lepiej sterować opierając się na wskazaniach termometru mierzącego wsad, bądź procencie tego co wylatuje niż na wskazaniach termometrów umiejscowionych w medium grzania.
Opieranie się na pomiarach wsadu będzie bardziej powtarzalne i wiarygodne niż kontrola procesu z pomiarów temperatury medium.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 gru 2020, 12:40 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: .Gacek »

Feti pisze: ... różnica temperatur między płaszczem a kegiem to jakieś 10*C, grzeję do nieco ponad 100*C...
Myślę, że warto dodać, że ta różnica temperatur płynie wręcz liniowo od około 25 do 90 stopni.
Pozdrawiam Gacek.

przemeq.polak
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 1 raz
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: przemeq.polak »

U siebie stosuję duży garnek aluminiowy z olejem. Przy wodzie nigdy nie wyciągnąłem więcej niż 80C zacieru i jest to bez sensu (w układzie bezciśnieniowym). Olej pozwala na uzyskanie 130-140C w płaszczu i odparowanie wszystkiego. Korzystam jednie do 1. strippingu bez cięć i jadę kompletnie na pałę, a drugie gotowanie już bez płaszcza i można kontrolować dokładnie temperatury w kotle.

Proste, bezpieczne i skuteczne.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: wieku »

Panowie przepraszam za odgrzanie kotleta ale mam pytanie odnośnie prowadzenia destylacji prostej z kotłem olejowym. Niestety bezwładność jest dość duża, może podzielicie się swoimi patentami na prowadzenie procesu. Ja przy cukrze ale i nastawach owocowych rozgrzewam olej do 110°C i zmniejszam grzanie aby w efekcie ok 80°C wsadu ustawić moc robocza co mi daje ok 110°C oleju pod koniec procesu.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: Kòpôcz »

Nie napisałeś czego dotyczy problem - rektyfikacji, czy odpedu gęstego. Co do rekty - mam swoje niepopularne zdanie na ten temat. Uważam, że moc robocza w płaszczu grzeje zupełnie inaczej niż grzałka bezpośrednio we wsadzie (sterowanie parametrem mocy przy płaszczu inaczej prowadzi proces, niż grzałką we wsadzie). Dopiero jakiś czas temu inni się przyznali, że używając płaszcza nie mogą zalać kolumny, choć teoretyczny próg zalania przekraczają. Ja się uratowałem montując w zbiorniku drugi port grzałki - odpęd płaszczem, czyste grzałką we wsadzie.
Gdy używałem gliceryny ustalałem jej graniczna temperaturę na 110°C. Najpierw pilnowałem jej ręcznie, aż dorobiłem się termostatu. Teraz grzeję inaczej.
Jeśli olej nie przekracza Ci tych 110°C to uważam, że jest OK. Przy 120°C+ zaczynało mi topić izolację zbiornika.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: wieku »

Z przypalaniem nie mam problemu, bardziej myślę o określeniu faktycznej mocy grzania. Przy destylacji prostej (bo ten rozdział rozpoczynam) to jest dość ważne z jaką mocą się grzeje. Mam jeszcze mieszadło ale prowadziłem z nim 2x cukier w celu nauki. Czy zaobserwowałeś, że podczas włączenia mieszadła ilość par idącą do góry wzrasta drastycznie szybko ? Czy może mam za duże obroty na przekładni ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: Kòpôcz »

Nie używam mieszadła. Mam pseudo-bełkotkę podającą parę z płaszcza wodnego.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: wawaldek11 »

Jak sprawuje się bełkotka? Czyja produkcja i jak wdmuchiwana jest para? Ja mam płaszcz od Starowara i wyciąłem bełkotkę, bo dysza się zasklepiła :odlot:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: Kòpôcz »

Doskonale. Robiłem sam. Przerzucam z płaszcza do kotła poprzez silikonowy wężyk, potem mosiężna rurka na dno, a tam okrąg z silikonowego ponakłuwanego węża.ObrazekObrazek
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: czytam »

Dość powszechnie stosowany patent za wschodnią granicą. Bezpieczne połączenie otwartego płaszcza wodnego z bełkotką. Najpierw grzeje sam płaszcz a potem wraz z parą. Silikonowy ponakłuwany lub ponacinany wężyk sprawuje się nadspodziewanie dobrze. Nie zalepia się i utrzymuje lekkie nadciśnenie. Czasami trzeba go usztywnić, ale robi się to okręgiem z drutu wewnątrz. Utrata wody jest stosunkowo niewielka, jednak początkujący użytkownicy obawiają się osuszenia płaszcza. Pomoże im wodowskaz lub opinie bardziej doświadczonych operatorów.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: kwik44 »

Możesz podać linki? Przerabiam kocioł to może sobie wspawam dodatkową rurkę.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: czytam »

Cytat z wcześniejszej korespondencji:
...
Tutaj z wodnego płaszcza wyprowadzona jest górą do wnętrza zbiornika bełkotka. Początkowo kocioł pracuje klasycznie - nagrzewa wsad przez ścianki. Jak woda wewnątrz zacznie wrzeć, leci przez bełkotkę do wnętrza. Zalety to:
- brak nadciśnienia w płaszczu
- brak konieczności stosowania mieszadła (oczywiście przy rozsądnej wielkości kotłach)
Pewną wadą jest konieczność kontroli poziomu wody w płaszczu ale prosty wodowskaz spełnia tę rolę a poza tym, przy odpowiedniej ilości wody w płaszczu, nie istnieje ryzyko odparowania jej do odkrycia grzałek. Oczywiście nie musi to być taki składak. W klasycznej wersji wystarczy nypel wspawany na górze wewnętrznego kotła. Albo jest zaślepiony albo przykręcamy do niego bełkotkę.
Медная вставка вкладыш для перегонки густых зерновых и фруктовых браг
...
Kòpôcz
Praktyczna realizację, wraz z obejściem pary na zewnątrz i silikonową bełkotką, przedstawił dosc dobrze na swoich zdjęciach Kòpôcz.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: kwik44 »

Dzięki. A możecie napisać jak to rozwiązanie zachowuje się w okolicy 100 stopni? Interesowałoby mnie to w przypadku odpędów, gdzie jest długi ogon i trzeba się cierpliwością wykazywać ;)

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: wieku »

Temat ciekawy ale mało popularny zwłaszcza jeżeli chodzi o zbiornik olejowy. Jakie macie doświadczenia z temperaturami oleju ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: RE: Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: Kòpôcz »

kwik44 pisze:Dzięki. A możecie napisać jak to rozwiązanie zachowuje się w okolicy 100 stopni? Interesowałoby mnie to w przypadku odpędów, gdzie jest długi ogon i trzeba się cierpliwością wykazywać ;)
Bełkotki używam tylko do odpędu. Pierwsze bąble lecą już przy ok. 80°C, ale to pewnie ciśnienie wynikające ze zwiększania się objętości wody w płaszczu. U mnie przekracza 100°C (dochodzi do ok. 102°C przy 99,9°C wsadu). Przy odpędzie kieruję się temperaturą wsadu (odbieram wszystko poza pierwszymi kilkudziesięcioma ml głowy). Czy dobrze rozumiem, że Ty przy odpędzie tniesz ogony?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: kwik44 »

Absolutnie ;) W odpędzie nic nie tnę bo to wg mnie bez sensu. Dopiero w drugiej destylacji. Pytam o ten ogon bo b. często przy owocach leci woda, ale wciąż pachnie. I wtedy lekki naddatek temperatury w płaszczu jest pożądany ;)
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: kiwitom23 »

wieku pisze:Jakie macie doświadczenia z temperaturami oleju ?
U mnie olej w płaszczu ma około 3-5*C więcej niż wsad, maksymalnie 10*C więcej. Choć zastrzegam sobie niedokładność pomiarów, bo w płaszczu mam analoga, gdyż Bolecki wywalał alarm.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: wieku »

Tj. niemożliwe :) jak prowadzisz proces możesz opisać ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: wieku »

Zrobiłem sobie taki sterownik, pomaga mi w nie przegrzewaniu oleju. Nie jest to jakaś super hiper zaawansowana technologia ale mi trochę ułatwia pracę.Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: Kòpôcz »

To nie musi być super technologia - prosty termostat przy odpędzie to inny komfort pracy.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kontrola temperaturą płaszcza

Post autor: wieku »

Tutaj mam dwa sterowania. Jeden utrzymuje temperaturę oleju a drugi rozłącza grzanie dodatkowej grzałki gdy wsad osiągnie przykładowe 78-80°C. W zasadzie bez obsługowy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”