Koniak dla mających już pewną wprawę

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy

Post autor: Szlumf »

Ja ostatnio wykorzystałem ten patent https://www.youtube.com/watch?v=OP9ubxOzoqA. Trochę opuszki bolą więc w przyszłym roku pewnie dołożę jakąś packę.
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Będziniak »

Ja w tym roku zrobiłem 3 nastawy z winogron :
-wytłoki z Marechal foch, drożdże enartis ferm enzferm
-wytłoki mix Marechal foch i Bianca, drożdże g995 (najgorszy, mało owocowy, niesmaczny)
-całe winogrona Bianca, drożdże enartis aroma white (najsmaczniejszy, najbardziej owocowy)
Za rok spróbuję przedestylować nastaw z samego soku (wino) bez wytłoków.

mroczny_ptak
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 27 maja 2019, 09:50
Podziękował: 2 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: mroczny_ptak »

Dowiedziałem się dzisiaj że przepiscano mi ogródek działkowy, szukam więc odmiany winogron którą mógłbym hodować u siebie właśnie z myślą o wyrobie koniaku. Polecicie jakiś, drodzy forumowicze?
Lubię szybko więc pędzę
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: dynio »

Wszystkie do produkcji wina tzw. odmiany "przerobowe"
W naszym klimacie dobrze się sprawdzają Hibernal, Leon Millot, Regent, Rondo, Solaris, Seyval Blanc, Marquette, Marechal Foch

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: fo11rest »

Dołączam do grupy co robią koniak. W tym roku bieda u mnie z owocami więc robię tylko z 12,5kg owoców według tego przepisu. Nastaw stoi już parę dni i oddzieliłem już sok od owoców i po dosłodzeniu dalej sobie fermentuje sam sok.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

fo11rest pisze:Dołączam do grupy co robią koniak. W tym roku bieda u mnie z owocami więc robię tylko z 12,5kg owoców według tego przepisu. Nastaw stoi już parę dni i oddzieliłem już sok od owoców i po dosłodzeniu dalej sobie fermentuje sam sok.

Uznam to za żart. Z 12kg ile Ci wyjdzie, 1l?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Góral bagienny »

Kolego @ziemba12345 to może oświeć nas ile trzeba koniaku wyprodukować żeby dołączyć do tej grupy? ;)
100l 200l a może 1000l :scratch: Ja tego też nie wiem :(
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Doody »

@ Góralu :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: dynio »

Ja "popełniłem" już jakieś 500L ale dalej nie wiem czy jestem godzien :scratch:
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Góral bagienny »

:klaszcze: :klaszcze: :klaszcze: :respect:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: klepa »

Kolego bagienny - oświeć mnie, ile soku wyjdzie z wiadra winogron i ile to będzie destylatu? Odpowiadając, postaraj się zachować powagę. ;)
Ostatnio zmieniony środa, 18 wrz 2019, 08:18 przez klepa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Góral bagienny »

Jak podasz pojemność wiadra to postaram się pomóc ;) Bo jak pisałem wcześniej nie mam szklanej kuli :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: klepa »

Na tyle pojemne, że zmieści się w nim 12,5 kg winogron.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Góral bagienny »

7-8l soku Co do ilości destylatu to ciężko określić zależy od ilości cukru w winogronach i czy robisz ortodaksa czy 1-10
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

Góral bagienny pisze:Kolego @ziemba12345 to może oświeć nas ile trzeba koniaku wyprodukować żeby dołączyć do tej grupy? ;)
100l 200l a może 1000l :scratch: Ja tego też nie wiem :(
Pozdrawiam Góral ;)
Nie chodzi o dołączenie do żadnej grupy tylko o ilość. Robisz nastaw, zagladasz i chodzisz koło niego przez miesiąc czy dwa, potem gotujesz i uzyskujesz z niego 1l trunku :D Przecież to szkoda destylator brudzic :lol:
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: mtx »

Ale to nie Ty przy nim chodzisz, zaglądasz przez miesiąc czy dwa i to nie Ty brudzisz destylator, także takie komentarze są deko nie na miejscu...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Góral bagienny »

@mtx Dokładnie w punkt :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: .Gacek »

Starzy wyjadacze mają Kegi po 30l 50l a nawet po 100l ... ale są i tacy jak ja, co zaczynali od tureckiego szybkowara o pojemności 8-15 litrów. Nie zapominajmy o nich. Być może zrobi jeden nastaw i mu posmakuje wtedy stwierdzi, że warto pójść w większą ilość.

Przepraszam za offtop, za kilka dni można usunąć mój post.
Pozdrawiam Gacek.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

mtx pisze:Ale to nie Ty przy nim chodzisz, zaglądasz przez miesiąc czy dwa i to nie Ty brudzisz destylator, także takie komentarze są deko nie na miejscu...

Komentarz jest bardzo na miejscu bo wiem jak to się skonczy ;) . Po zrobieniu i odlezakowaniu wytwórca spróbuję, stwierdzi że jest bardzo dobre i zacznie sam na siebie bluznic że stracił praktycznie sezon i będzie musiał teraz rok czekac a mógł zrobić dużo wiecej żeby miał na zapas. A tak wypije jednego wieczora i koniec :D pewnie wielu z forum już to przerabialo i przyzna mi rację.
Gacek, no ja akurat nie zaczynałem od szybkowara tylko od prostego potstila wyspawanego z kwasowki na którym do dzisiaj gotuję. Koszt to kilka stowek więc nie wiem po co się męczyć na szybkowarze czy jakiś bańkach po mleku :D Jakieś minimalne warunki trzeba sobie stworzyć przy każdej wykonywanej pracy za którą się chcemy wziac ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 wrz 2019, 07:07 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: fo11rest »

Od czegoś trzeba przecież zacząć i nie koniecznie od razu od 200-500 litrów nastawu. Można przecież zrobić kilka różnych małych nastawów (10-20litrów) na różnych drożdżach z dodatkiem cukru lub bez. W tym przypadku nastawianie raz a konkretnie może doprowadzić że przez 10 lat nie dojdziemy do perfekcji. Nie ważne ile się robi, bo to jego sprawa a ty przecież nie będziesz przy tym stał i pilnował. Pouczanie go że ma od razu robić nastaw kilkaset litrów, aby całe osiedle miało co pić nie jest na miejscu.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: ziemba12345 »

fo11rest pisze:Od czegoś trzeba przecież zacząć i nie koniecznie od razu od 200-500 litrów nastawu. Można przecież zrobić kilka różnych małych nastawów (10-20litrów) na różnych drożdżach z dodatkiem cukru lub bez. W tym przypadku nastawianie raz a konkretnie może doprowadzić że przez 10 lat nie dojdziemy do perfekcji. Nie ważne ile się robi, bo to jego sprawa a ty przecież nie będziesz przy tym stał i pilnował. Pouczanie go że ma od razu robić nastaw kilkaset litrów, aby całe osiedle miało co pić nie jest na miejscu.
Nigdzie nie pisałem o kilkuset litrach. Ale jak robić to chociaż żeby ulecialo z 10l bo potem będzie żałował że zrobił tak mało. Ale ok, koniec tematu. Dla mnie to możecie i garnuszki litrowe nastawić skoro tak wam pasuje :D
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: fo11rest »

No i wykapało 2,65litra psoty o mocy 62vol. (72 początkowe i 40 końcowe) Po rozrobieniu na 42vol wyszło prawie 4 litry. Tylko raz goniłem i nie widzę potrzeby drugiej destylacji. Oczywiście poszło do dojrzewania, bo na razie mam brendy jabłkowe do degustacji. Za uwarzyłem, że lepsza wydajność jest jak fermentuje się razem z owocami i po skończonej fermentacji całość do kotła. Jak by nie patrzeć to liczy się objętość nastawu a nie sam sok, a jak wyciśniemy go z owoców w trakcie fermentacji to tracimy bardzo dużo aromatu i urobku.

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Post autor: Fiflak »

Czołem koniakowym mistrzom. Ja, że tak powiem, w nieco nietypowej sprawie. Mianowicie moje zasoby winogronowe nie przekraczają nigdy jednego fermentora typu białe wiadro, czyli około 33 litrów. Zazwyczaj zbieram tyle, że 20 litrów się miazgi da uzyskać. Więcej nie mam i nie będę miał. Tylko dwa krzaki na podwórku rosną.
Typowe dzikusy, pijalnego wina z nich nie sposób wytworzyć. Dwa razy je na kolumnie przerobiłem, bo po prostu owoców mi się żal zrobiło, nawet tak marnych i nielicznych.
Czy ktoś by reflektował na wymianę flaszek? Butelka jakiejś zbożowej w zamian za destylat z winogron? Wyrabiam wszelakie łiskacze, od single malta począwszy na burbonie skończywszy. Zwyczajnie jestem ciekaw, jak smakuje koniak z rodzimych winiarskich odmian. Na własny koniak perspektyw brak, zatem pomyślałem sobie, może drogą wymiany tego trunku zdołam spróbować. Niby kiedyś piłem bimber z winogron, ale to się nie liczy, bo został on ugotowany z nastawu dosładzanego buraczanym cukrem. Gorzelnik przepędził to na kegu z grzałkami, do tego najtańsza szklana chłodnica z odstojnikiem. Smak był obrzydliwy, taki buraczany właśnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”