Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Szlumf
1550
Posty: 1580
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: Szlumf » piątek, 21 wrz 2018, 20:25

Ja ostatnio wykorzystałem ten patent https://www.youtube.com/watch?v=OP9ubxOzoqA. Trochę opuszki bolą więc w przyszłym roku pewnie dołożę jakąś packę.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: Będziniak » środa, 3 paź 2018, 11:41

Ja w tym roku zrobiłem 3 nastawy z winogron :
-wytłoki z Marechal foch, drożdże enartis ferm enzferm
-wytłoki mix Marechal foch i Bianca, drożdże g995 (najgorszy, mało owocowy, niesmaczny)
-całe winogrona Bianca, drożdże enartis aroma white (najsmaczniejszy, najbardziej owocowy)
Za rok spróbuję przedestylować nastaw z samego soku (wino) bez wytłoków.


mroczny_ptak
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 27 maja 2019, 08:50
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: mroczny_ptak » środa, 29 maja 2019, 02:42

Dowiedziałem się dzisiaj że przepiscano mi ogródek działkowy, szukam więc odmiany winogron którą mógłbym hodować u siebie właśnie z myślą o wyrobie koniaku. Polecicie jakiś, drodzy forumowicze?
Lubię szybko więc pędzę

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 230
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: dynio » czwartek, 30 maja 2019, 17:57

Wszystkie do produkcji wina tzw. odmiany "przerobowe"
W naszym klimacie dobrze się sprawdzają Hibernal, Leon Millot, Regent, Rondo, Solaris, Seyval Blanc, Marquette, Marechal Foch

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


fo11rest
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: fo11rest » wtorek, 10 wrz 2019, 17:47

Dołączam do grupy co robią koniak. W tym roku bieda u mnie z owocami więc robię tylko z 12,5kg owoców według tego przepisu. Nastaw stoi już parę dni i oddzieliłem już sok od owoców i po dosłodzeniu dalej sobie fermentuje sam sok.


ziemba12345
400
Posty: 442
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: ziemba12345 » niedziela, 15 wrz 2019, 20:01

fo11rest pisze:Dołączam do grupy co robią koniak. W tym roku bieda u mnie z owocami więc robię tylko z 12,5kg owoców według tego przepisu. Nastaw stoi już parę dni i oddzieliłem już sok od owoców i po dosłodzeniu dalej sobie fermentuje sam sok.

Uznam to za żart. Z 12kg ile Ci wyjdzie, 1l?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 15 wrz 2019, 20:28

Kolego @ziemba12345 to może oświeć nas ile trzeba koniaku wyprodukować żeby dołączyć do tej grupy? ;)
100l 200l a może 1000l :scratch: Ja tego też nie wiem :(
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: Doody » niedziela, 15 wrz 2019, 22:03

@ Góralu :ok:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 230
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: dynio » wtorek, 17 wrz 2019, 19:56

Ja "popełniłem" już jakieś 500L ale dalej nie wiem czy jestem godzien :scratch:
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 17 wrz 2019, 20:41

:klaszcze: :klaszcze: :klaszcze: :respect:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 385
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: klepa » środa, 18 wrz 2019, 07:17

Kolego bagienny - oświeć mnie, ile soku wyjdzie z wiadra winogron i ile to będzie destylatu? Odpowiadając, postaraj się zachować powagę. ;)
Ostatnio zmieniony środa, 18 wrz 2019, 07:18 przez klepa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: Góral bagienny » środa, 18 wrz 2019, 15:40

Jak podasz pojemność wiadra to postaram się pomóc ;) Bo jak pisałem wcześniej nie mam szklanej kuli :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 385
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: klepa » środa, 18 wrz 2019, 15:51

Na tyle pojemne, że zmieści się w nim 12,5 kg winogron.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: Góral bagienny » środa, 18 wrz 2019, 15:58

7-8l soku Co do ilości destylatu to ciężko określić zależy od ilości cukru w winogronach i czy robisz ortodaksa czy 1-10
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


ziemba12345
400
Posty: 442
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: ziemba12345 » środa, 18 wrz 2019, 19:47

Góral bagienny pisze:Kolego @ziemba12345 to może oświeć nas ile trzeba koniaku wyprodukować żeby dołączyć do tej grupy? ;)
100l 200l a może 1000l :scratch: Ja tego też nie wiem :(
Pozdrawiam Góral ;)

Nie chodzi o dołączenie do żadnej grupy tylko o ilość. Robisz nastaw, zagladasz i chodzisz koło niego przez miesiąc czy dwa, potem gotujesz i uzyskujesz z niego 1l trunku :D Przecież to szkoda destylator brudzic :lol:

Awatar użytkownika

mtx
1150
Posty: 1179
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: mtx » środa, 18 wrz 2019, 19:55

Ale to nie Ty przy nim chodzisz, zaglądasz przez miesiąc czy dwa i to nie Ty brudzisz destylator, także takie komentarze są deko nie na miejscu...
Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=Kh9UC-GOwHA
https://www.youtube.com/watch?v=frCTpFM8oLw
https://www.youtube.com/watch?v=1siPgAVOAtU

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: Góral bagienny » środa, 18 wrz 2019, 20:01

@mtx Dokładnie w punkt :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 960
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: .Gacek » środa, 18 wrz 2019, 20:41

Starzy wyjadacze mają Kegi po 30l 50l a nawet po 100l ... ale są i tacy jak ja, co zaczynali od tureckiego szybkowara o pojemności 8-15 litrów. Nie zapominajmy o nich. Być może zrobi jeden nastaw i mu posmakuje wtedy stwierdzi, że warto pójść w większą ilość.

Przepraszam za offtop, za kilka dni można usunąć mój post.
Pozdrawiam Gacek.


ziemba12345
400
Posty: 442
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: ziemba12345 » czwartek, 19 wrz 2019, 05:49

mtx pisze:Ale to nie Ty przy nim chodzisz, zaglądasz przez miesiąc czy dwa i to nie Ty brudzisz destylator, także takie komentarze są deko nie na miejscu...

Komentarz jest bardzo na miejscu bo wiem jak to się skonczy ;) . Po zrobieniu i odlezakowaniu wytwórca spróbuję, stwierdzi że jest bardzo dobre i zacznie sam na siebie bluznic że stracił praktycznie sezon i będzie musiał teraz rok czekac a mógł zrobić dużo wiecej żeby miał na zapas. A tak wypije jednego wieczora i koniec :D pewnie wielu z forum już to przerabialo i przyzna mi rację.
Gacek, no ja akurat nie zaczynałem od szybkowara tylko od prostego potstila wyspawanego z kwasowki na którym do dzisiaj gotuję. Koszt to kilka stowek więc nie wiem po co się męczyć na szybkowarze czy jakiś bańkach po mleku :D Jakieś minimalne warunki trzeba sobie stworzyć przy każdej wykonywanej pracy za którą się chcemy wziac ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 wrz 2019, 06:07 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 3 razy.


fo11rest
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Koniak dla mających już pewną wprawę

Postautor: fo11rest » czwartek, 19 wrz 2019, 14:23

Od czegoś trzeba przecież zacząć i nie koniecznie od razu od 200-500 litrów nastawu. Można przecież zrobić kilka różnych małych nastawów (10-20litrów) na różnych drożdżach z dodatkiem cukru lub bez. W tym przypadku nastawianie raz a konkretnie może doprowadzić że przez 10 lat nie dojdziemy do perfekcji. Nie ważne ile się robi, bo to jego sprawa a ty przecież nie będziesz przy tym stał i pilnował. Pouczanie go że ma od razu robić nastaw kilkaset litrów, aby całe osiedle miało co pić nie jest na miejscu.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości