Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.

Autor tematu
WilliamMiller1991
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 12:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:

Post autor: WilliamMiller1991 »

Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu to moje niedawne odkrycie, którym sie dzięję :)
Składniki:
1 kg jabłek
100 g rodzynek luksusowych
150 g rodzynek bursztynowych
1 łyżka cynamonu
pół szklanki wody
3 łyżki brązowego cukru
sok z połowy cytryny

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i goujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę, przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 30 minut.

Znacie takie połączenie konfitury?
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”