Ewan. Wyobraź sobie beczkę z wodą. Dobrze wiesz, że woda napiera na ściany beczki, bo jakbyś zrobił dziurę to zaraz by tryskało bo układ dąży do wyrównania ciśnień (utraty energii). Przy ciśnieniu osmotycznym nie chodzi tylko o wodę a o substancje w niej rozpuszczone. Jeżeli do tej beczki dosypiesz dużo soli, załóżmy że do 10 litrów 2 kilo soli. Na pewno się domyślasz, że to będzie bardzo słone. Wsadzisz tam kawałek surowego mięsa, które nie ma wiadomo tyle soli w sobie. I wytworzy się pomiędzy tym kawałkiem mięsa a tą wodą ciśnienie osmotyczne bo ta woda jest bardziej słona od mięsa. A, że układ dąży do wyrównania stężeń to z komórek tego mięsa wypływa woda a do mięsa sól (jeżeli błony komórkowe są przepuszczalne dla konkretnych jonów). Teraz woda jest bardziej rozcieńczona a mięso bardziej słone. Jak posypiesz owoce cukrem to skąd się robi sok? No właśnie dzięki ciśnieniu osmotycznemu, czyli woda wypływa z owoców żeby rozcieńczyć ten cukier. Jak wiadomo woda jest niezbędnym elementem do życia, a jak ją takie mięso utraci to jak tam wszystko ma coś się rozwinąć. Taki grzybek z powietrza sobie siada i mówi: no ja tu grzybni nie rozwinę bo tu nie ma wody (tak w ogóle wcześniej to słone mięso z niego wyssało wodę i zdechł - znowu ciśnienie osmotyczne). Stąd peklowanie i słodzenie (nie wiem czy tak się fachowo mówi) to od dawna jedne z metod konserwacji produktów.
Wracając do drożdży, to jak będą miały dużo cukru wokół siebie to też zaczną oddawać wodę a do nich będzie napływał cukier. Jak będą go miały zbyt dużo (czyli ciśnienie osmotyczne będzie zbyt duże pomiędzy nimi a roztworem) to mogą oczywiście wykitować. To tak jakbyś ty musiał zawsze jeść to co Ci podadzą w podobnym czasie. I by Ci postawili 40kg żarcia to byś pękł z przejedzenia.
Koncentrat pomidorowy
Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik