Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Załączniki
Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: przemekbmw123 » środa, 10 paź 2018, 07:51

Planuję wykonanie komory fermentacyjnej ze styropianu o wymiarach 1mx1mx1,5m. Garaż w którym fermentuję zimą jest przylegajacy do domu i nie ogrzewany. W czasie mrozów jest tam nawet -5. Komorę chciałbym ogrzewać pasem/kablem grzewczym podłaczonym pod konroler temperatury. Jak sądzicie czy 5m pas 40W powinien dać sobie radę z utrzymaniem temperatury ok 22 stopni?
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 08:44 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

robert4you
400
Posty: 436
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: robert4you » środa, 10 paź 2018, 09:15

Z mojego doświadczenia będzie mało

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

robert4you
400
Posty: 436
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: robert4you » środa, 10 paź 2018, 09:19

I myślę że lepiej jest grzać nastaw grzałką do akwariów

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

JanOkowita
1600
Posty: 1625
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: JanOkowita » środa, 10 paź 2018, 17:41

A grzałkę należy wówczas zrobić w płaszczu wodnym - czyli umieścić ją w 5-litrowej bańce (po wodzie mineralnej jest OK) lub w 2-litrowej butelce po napojach. Grzałka akwariowa powinna być dedykowana do objętości nastawu (czyli jak wielkości akwarium). I nie można zapomnieć, że przed dodaniem drożdży nastaw musi mieć 25-27 st.C. Jeśli wlejesz lodowatą wodę to drożdże padną od razu i nie ruszą nawet wtedy, gdy nastaw będzie już ciepły od grzałki.
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 19:04 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 2 razy.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: przemekbmw123 » środa, 10 paź 2018, 20:36

Dziękuję za porady. Myślałem o komorze ponieważ oprócz nastawu chciałbym fermentować tam również piwo lub wino.

Awatar użytkownika

robert4you
400
Posty: 436
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: robert4you » środa, 10 paź 2018, 20:46

Czemu ma służyć ten płaszcz?
Ja tak robię od początku i zawsze wrzucam grzałkę prosto do nastawu lub zacieru. Nigdy nie było żadnych problemów. Do tego dobrze jest kupić grzałki trochę mocniejsze niż potrzeba ale z wbudowanym termostatem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!


70-MAREK
100
Posty: 119
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 19:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: LUBLIN
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: 70-MAREK » środa, 10 paź 2018, 21:30

Ponoć drożdże w kontakcie z gorącą grzałką, miejscowo obumierają


arTii
150
Posty: 198
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: arTii » czwartek, 11 paź 2018, 06:29

Dlatego @JanOkowita wyraźnie napisał, że grzałkę akwariową do butelki PET wypełnionej wodą, a dopiero tę butelkę do nastawu!
Jak woda w butelce złapie zadaną temperaturę, to grzałka się wyłączy (grzałka z termostatem) a nastaw będzie miał kontakt tylko z właściwie ciepłą butelką której temperatura nie zabije grzybków.

Online

johnex
200
Posty: 207
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: johnex » czwartek, 11 paź 2018, 07:56

Nastawy grzałem zarówno grzałką zanurzoną bezpośrednio jak i z płaszczem wodnym z butelki PET. Powiem szczerze nie zauważyłem żadnej różnicy więc po co kombinować.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


wawaldek11
1800
Posty: 1822
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 11 paź 2018, 10:09

Do nastawów cukrowych grzałka sprawdzała mi się dobrze i bez wkładania do butli z wodą. Natomiast do zacierów i owocowych wykonałem podgrzewaną beczkę. Owinąłem dół beczki i spód przewodem grzejnym do terrarium 80W, w nastaw sondę najtańszego termoregulatora akwariowego i heja! Beczka na styropianie i owinięta pianką. Działało :)
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: przemekbmw123 » czwartek, 11 paź 2018, 17:11

Dziękuję za pomocne rady. Chyba zamiast komory wykorzystam właśnie ten sposób. Proszę jeszcze o informację w jakiej temperaturze masz tak owiniętą beczkę?


wawaldek11
1800
Posty: 1822
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 11 paź 2018, 19:21

Niewiele powyżej 0°C, ale zawsze na plusie.
Teraz nie korzystam z tego, bo nastawy i zaciery robię latem, a pozyskaną surówkę obrabiam gdy nastaną chłody.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

kmarian
650
Posty: 655
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: kmarian » czwartek, 11 paź 2018, 19:47

przemekbmw123 pisze:Planuję wykonanie komory fermentacyjnej ze styropianu o wymiarach 1mx1mx1,5m. ... Jak sądzicie czy 5m pas 40W powinien dać sobie radę z utrzymaniem temperatury ok 22 stopni?
Sądzę, że jest to dobry pomysł. Może 40 wat to trochę mało ale 1,5 m3 obudowane styropianem grubości 12,5 cm daje warunki utrzymania rządanej temperatury. Pomysł wydaje mi się bardzo dobry. Zawsze można dogrzać grzałkami akwariowymi, oczywiści możan od razu zastosować podgrzewanie np. 80W.


Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: przemekbmw123 » czwartek, 11 paź 2018, 20:16

Dziękuję, właśnie o tego typu sugestie mi chodziło. To nie problem kupić mocniejszy kabel, coś zmienić. Ważne czy mój pomysł ma racje bytu. Teraz pytanie czy 80w czy może coś więcej. Oczywiście drożdże podczas fermentacji wydzielają ciepło a styropian dość dobrze izoluje. Ostatnie zimy też nie były zbyt mroźne dlatego proszę o pomoc w doborze optymalnej mocy, żeby nie strzelać z armaty do muchy :D

Awatar użytkownika

kmarian
650
Posty: 655
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: kmarian » czwartek, 11 paź 2018, 21:06

Myślę, że 80W wystarczy w zupełności. Wstawienie drugiego piecyka to nie problem. Najwięcej roboty przy budowie schronu przeciwmrozowego. Musisz przewidzieć możliwość schładzania tej komory (jakiś wentylator), jak wspomniałeś, drożdże potrafią podnieść temperaturę.
Jeśli masz miejsce i możliwość to łap się za kielnię. ;)


wawaldek11
1800
Posty: 1822
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 11 paź 2018, 21:15

Myślę, że 80W starczy. Lepiej grzać ciągle mniejszą mocą niż impulsowo dużą. Ale możesz kupić większą moc, np 150W i w razie potrzeby włączyć w szereg z grzałką odpowiednią diodę - masz połowę mocy.
Nie pytałem - jaka pojemność fermentatora?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

.Gacek
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 15 kwie 2018, 20:16
Krótko o sobie: Działkowiec, pasjonat motoryzacji, silniki V6 i V8 pożerające ogromne ilości etyliny to muzyka dla moich uszu... A co do muzyki to pełna różnorodność od Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple po manieczki Westbama, Tomcrafta i dobry house. Uwielbiam zasypać licząc co ile sekund pyka woda w rurce fermentacyjnej...
Ulubiony Alkohol: Mój własny a'la stoli salted caramel
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Landsberg
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: .Gacek » czwartek, 11 paź 2018, 21:52

kmarian pisze:
przemekbmw123 pisze:Planuję wykonanie komory fermentacyjnej ze styropianu o wymiarach 1mx1mx1,5m. ... Jak sądzicie czy 5m pas 40W powinien dać sobie radę z utrzymaniem temperatury ok 22 stopni?
Sądzę, że jest to dobry pomysł. Może 40 wat to trochę mało ale 1,5 m3 obudowane styropianem grubości 12,5 cm daje warunki utrzymania rządanej temperatury. Pomysł wydaje mi się bardzo dobry.


Edit:

Witam serdecznie, pozwolę sobie wtrącić swoje 5 groszy mimo tego, że młody kot ze mnie na forum...
Mój sąsiad ma coś podobnego na działce ogrodowej. Ale tam wymyślił albo zaczerpnął pomysł (nie mam pojęcia, bardzo tajemniczy jest) komorę która jest bodajże ze styroduru, który jest bardzo twardy i zielony. Podobno warstwa 10 cm jest tak "ciepła" jak 30 cm. Jest to swego rodzaju wanna wyłożona żywicą z włóknem szklanym i przykryta kapą z tego samego materiału.
Być może jest gdzieś na forum taki temat, jednakże nie spotkałem się jeszcze.
Z tego co się dowiedziałem dziadzia może tam trzymać 6 sztuk 30-to litrowych wiader fermentacyjnych lub po prostu zalać komorę nastawem lub zacierem.
Dla mnie innowacją jest to, że na działkach na koniec października wyłączają prąd, a sąsiad ma panel fotogalwaniczny na dachu z regultorem i akumulatorem i może bez problemu utrzymać wymaganą temperaturę.
Wymiary tak na oko to 120 na 50 i gdzieś 100 centymetrów wysokości. Panel foto ma na oko 80 na 50 cm a akumulator na sto procent Yuasa 85 Ah od łódki.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 paź 2018, 22:18 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Załączniki
Re: Komora fermentacyjna do nastawu - jakie zasilanie

Postautor: przemekbmw123 » piątek, 12 paź 2018, 10:22

Planuję używać różnych pojemników, od beczki 60l z piwem po 120l z innymi nastawami. Oczywiście sonda kontrolera temperatury w nastawie.
W takim razie decyduję się na pas 80W.
Dziękuję wszystkim za pomocne sugestie.


Wróć do „W czym nastawiać?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości