Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
Tomasz98%
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 6 wrz 2020, 06:39
Załączniki
Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: Tomasz98% » czwartek, 10 wrz 2020, 17:44

Witam wszystkich
Jestem początkujący i posiadam kolumnę Thor.
Osiągnąłem już czysty produkt 96% a teraz chciał bym zrobić bimber czy tam berbeluche jak to nazywacie :D
Wiem że przepuszcza się przez zawór LM co czyni kolumnę destylatorem prostym
Ale nie wiem ile może być przedgonu czy pogonu
Jeśli ktoś ma taką wiedzę to proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i podaje link do sprzętu:

https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolumny-rektyfikacyjne/144-thor76-5907222624104.html#/50-poj-50l/257-chlm-bez/260-autom-ba/55-wlew-4_cale/154-grzanie-3x2kwzreg/64-spust-zawor1/168-wys-170


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: patrzal » piątek, 11 wrz 2020, 18:53

Witaj! Robisz dokładnie tak o: sposob-uzycia-kolumny-do-destylacji-prostych-wg-lesgo58-t9301.html
lesgo58 elegancko wszystko opisał.
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie


rozrywek
2000
Posty: 2109
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: rozrywek » piątek, 11 wrz 2020, 20:00

Zacznnę w formie żartu.
Masz Porsche i chcesz się przejechać na dwójce.
Po mojemu: żeś mnie zaintrygował, wkurwił, zaciekawił, zdeprymowal. Zarozrywkocietrzewił no finalnie wisisz mi dentystę. Szczęka opadła i pizdła o beton.
Ale cieawość bierze górę.
Po cholerę ci berbelucha i śmierdzące cóś?
Ujmę to inaczej:
Masz zrobić bimberek. Tyle rozumiem.
Wyjmij wypełnienie przepuść do zera pierwszy gon, drugi do 20% i masz gotowe.
Bez refluxu.
Dążymy tutaj do perfekcji a ty prosisz o przepis na bimber.

Zastosuj się na NIE do wszystkich porad tu zawartych i wyjdzie ja chcesz.

Ale ostrzegam: skrzypka po konserwatorium Moskiewskim poprosić aby fałszował Odę dla Elizy? Który perfekcyjnie taniec z szablami wykonuje?

Alternatywa zawsze jest.
Zrób dobry bimberek lekko zajeżdzający grzybkami. Nie berbeluchę.
Postaw na moc 60% niech ich trzepnie.

I na litość boską, na rany Chrystusowe, na pochybel czarnym czerwonym niebieskim żółtym i tęczowym nie czyń waść tego więcej.

Tak mi dopomóż destylator mój i moje kubki smakowe.

Z przymrużeniem oka waści to potraktuj ale z odrobinà refleksji.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Tomasz98%
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 6 wrz 2020, 06:39
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: Tomasz98% » piątek, 11 wrz 2020, 20:10

No właśnie chodzi mi o produkt ok 60% z lekkim zapachem grzybków
Wiem że mam dobry sprzęt do produkcji czystego produktu ;) chłodzi tylko że mam koneserów bimbru ;)

Awatar użytkownika

MalyJack
150
Posty: 179
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: MalyJack » piątek, 11 wrz 2020, 20:49

@rozrywek, nie ujął bym lepiej! Berbelucha powinna być tu rzeczownikiem zakazanym.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1000
Posty: 1048
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 wrz 2020, 21:15

Odczepcie się od bimberku ;) Dobrze zrobiony nawet przy 60% wchodzi gładko nie pali tylko daje delikatnie pogonami :odlot:
Takie smaki pamiętam czy raczej moje kubki smakowe :scratch: i raz na czas robię :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1763
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: .Gacek » sobota, 12 wrz 2020, 11:28

No Panowie proszę Was nie zlinczujcie mnie...
Ja również od czasu do czasu mam ochotę na berbrluchę i na takiej samej kolumnie jak Twoja robiłem ją następująco:
Rozgrzewanie, stabilizacja oraz odbiór przedgonów tak samo jak przy gotowaniu na spirytus.
Później zmniejszenie mocy na 1,5kW i odbiór z całkowicie otworzonego zaworka LM. OVM nie używamy w ogóle.
Podstawiamy papugę i przy końcówce procesu powiedzmy od 60-55% musisz łapać smak na gębę :mrgreen:
Najlepiej podmień sobie wtedy naczynie i odbieraj do 50 %.
Końcówkę możesz pompować jak na spirytus, czyli zamykasz LM, grzejesz na 2kw i po ustabilizowaniu 10 półki powolutku odbierasz z OVM-a.
Rozrywku pozdrawiam Cię serdecznie :hahaha:

Edit:
Ja pracowałem na Thorze fi54mm.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 wrz 2020, 11:32 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4675
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: lesgo58 » sobota, 12 wrz 2020, 12:20

Tu nie ma co ani kogo linczować. Jest zapotrzebowanie na tradycyjny polski napitek to tak sie go robi - na naszych kolumnach - jak to opisałeś.


robert.michal
100
Posty: 121
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: robert.michal » sobota, 12 wrz 2020, 13:23

Pytanie z czego chcesz robić ten bimber. Cukier?
Wtedy koneserom dawaj póżne przedgony i wczesne pogony z kolumny :)))
A może wystarczy dowalić 1,5 razy tyle cukru do nastawu ?
Osobiście to bym nie truł przjaciół, tylko dawał im 50 % trunek.
Pamietaj o starzeniu.
Jeżeli inne surowce no to już sztuka wytwarzania bimbru się kłania.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 wrz 2020, 13:27 przez robert.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
KALKULATOR NALEWKOWY
http://nalewkidomowe.com


rozrywek
2000
Posty: 2109
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: rozrywek » sobota, 12 wrz 2020, 16:18

Ja nie raz wspominalem że sam lubię bimber. :ok: Tylko że dobry, nie śmierdzący berbeluch a z delikatnym posmakiem i zapaszkiem. :lol:
Kolegom co się lubują zrób dwie wersje.
Jedną na wypasie z dobrym cięciem frakcji i drugą z trafną sugestią robert.Michał. trochę przedgonu i troche pogonu.

Gacku ten kto cię linczować chciał będzie zarobi po nerach kolumną fi 63,5 jaki kijem basebollowym. :mrgreen: I napiszą w podręczniku:

"Rozrywek na spienionym koniu z impetem wpadl w tłum linczujących i piana ciekła mu z pyska"
Koniu nie mi.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1763
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: .Gacek » sobota, 12 wrz 2020, 17:52

:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Co do pogonów to obdarowuję nimi okoliczną pod sklepową elitę i zawsze grzecznie dzieńdobry mówią żonie, a dzieciaki mogą spokojnie lecieć do szkoły po między blokami...
Pozdrawiam Gacek.


Reinchardt
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus

Postautor: Reinchardt » niedziela, 13 wrz 2020, 08:39

Ja też początkowo musiałem zmagać się z otoczeniem. Każdy chciał bimbru a nie destylatu. Z czasem rodzina się przekonała. Okazuje się też, ze „swojak” nie musi mieć 65 procent - bo tak musi być a wystarcza jedynie 45 procent. Impreza trwa dłużej, lepiej czuć smaki itd. Gust się zmienia Panowie i Panie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości