Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Budowa i eksploatacja chłodnic.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy

Post autor: kiwitom23 »

kolaska pisze:Skoro sprzęt podobny to może podpowiedz; z jakiegoś powodu nie mam odbioru przedgonów tzn. na Boleckim widzę, że niby są obierane ale zawór na głowicy nie puszcza ani kropli.

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska
Masz automat? Czyli elektrozawory? Ja mam kocioł z płaszczem 60l, bufor, kolumna z latarką, OLM i głowica UFO. Mam zaworki precyzyjne, jeden w głowicy, a drugi jako OLM (obniżony odbiór), sterowanie Bolecki i 6 termometrów, z tym że Boleckim mogę sterować tylko mocą grzania, więc to nie jest automat. Przy tym zestawie robię tak.
1. Grzeję pełną mocą u mnie 4kW, aż do zalania kolumny (jak zobaczę w latarce bulgoczący płyn) - bufor otwarty
2. Zmniejszam grzanie do około 2,5kW i stabilizuję od godziny do półtora
3. Po około 20 minutach stabilizacji otwieram zaworek w głowicy i albo
a) spuszczam całe jeziorko otwierając zawór na maksa, a później ponownie go zamykam. Po następnych 20 minutach robię to samo, a po następnych otwieram go żeby kapało tak 1, 2 kropelki na sekundę i zostawiam go otwartego do końca procesu i zamykam bufor
b) zostawiam go otwartego, tak żeby leciało 3, 4 krople na sekundę i po stabilizacji kolumny przykręcam na 1, 2 kropelki na sekundę i zostawiam go otwartego do końca procesu i zamykam bufor
Tym właśnie zaworem z głowicy odbieram przedgony.
4. Spuszczam przez OLM około 100ml jako przedgon, tak żeby go przepłukać, a następnie zaczynam odbierać serce
5. Jadę do około 84-85*C w buforze, pogonami wcale się nie przejmuję bo zostają w buforze.
Napisz czy pomogło
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
promocja

Autor tematu
kolaska
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 17:23
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kolaska »

defacto: To jest elektrozawór sterowany przez Boleckiego. Sam nie mam możliwości jego otwarcia.

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska

Autor tematu
kolaska
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 17:23
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kolaska »

kiwitom23 pisze: Napisz czy pomogło
Cześć, mam automat z elektrozaworami. Kocioł 50l bez płaszcza, bufor, latarka, OLM, głowica puszkowa. Sterowane Boleckim przy czym termometry tylko 3 (keg, 10 półka, głowica) plus czujnik zalania.
W boleckim mam ustawione grzanie 4kW i zalewanie przy 3kW, potem stabilizacja i odbieranie przedgonów ale tu elektrozawór się nie otwiera lub otwiera ale nie ma co podać (skłaniam się ku temu, że to zawór się nie otwiera bo nie słychać charakterystycznego kliknięcia).
Potem leci odbiór i mam wrażenie, że nawet po odebraniu dużej porcji (2,5 - 3l) nadal czuję niepożądane zapachy.
Pogony też nie lecą mimo, że Bolecki wyświetla ich odbiór.
Grzanie mam do 99 C w kotle.

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska

Autor tematu
kolaska
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 17:23
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kolaska »

Cześć, być może sprawa się wyjaśniła - Bolecki ma funkcję "test wejść/wyjść". Zrobiłem ten test i zawór od przedgonów otworzył się dopiero przy wartości ponad 210; wg ustawień ma się otworzyć do wartości 150 więc się nie otwierał. Co ciekawe to musiało być jakieś "zawieszenie" zaworu bo po tym otwarciu zaczął się otwierać przy wartości 121 czyli tak jakby się już odwiesił. Puszczam proces kolejny raz, zobaczymy czy będzie OK.
Inną dziwną rzeczą jest to, że system ma ustawione przejście do pogonów przy temp w kotle 99 C a przechodzi przy 98 C, czy to problem czy nie ?

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska

Autor tematu
kolaska
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 17:23
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kolaska »

No i pogotowałem. Zawory działały teraz bez zarzutu. Zastanawiam sie teraz nad metodą 2,5. Wg tej metody mam rozcieńczyć surówkę do 55% i odebrać przedgony. Żeby uzyskać taki roztwór muszę dodać do surówki w ilości 14l (nie mam tyle ale teoretyzujemy) 11 382 ml wody - celem jest uzyskanie minimalnej zalecanej przez producenta ilości wsadu czyli 25l. Teraz odbieram 0,5l przedgonu i rozcieńczam roztwór do mocy 20 %, aby uzyskać ten efekt muszę dolać 42 457 ml wody co z pozostałym w kotle płynem dałoby 66 174 ml czyli nie zmieści się w kotle. Tak metoda sprawdziłaby sie dla tego kotła przy 9,5 l (także jeszcze nie mam) surówki ale rozrobienie jej do 55 % dałoby tylko 16,5 l (do 20 % - 45l), czy przy takim wsadzie do 50l kotła nie spalę grzałek ?

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska

Autor tematu
kolaska
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 17:23
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kolaska »

Teoretycznie wysokość montażu grzałek nie ma znaczenia dla samego procesu, o ile oczywiście są stale zalane płynem. Raczej więc wysokość ich montażu ma znaczenie dla ilości minimalnego wsadu w kotle.

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

Kolego na automatach się nie znam, więc nie pomogę. Zadzwoń, albo napisz do Boleckiego on się tutaj udziela na forum. Nie miałeś żadnej instrukcji obsługi? Co do metody 2,5 to możesz rozcieńczyć do 55%, a potem po prostu dolać wody do kotła żeby zapełnić go w 90% nie patrząc na procent wsadu.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

użytkownik usunięty
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: użytkownik usunięty »

Zaryzykuje, co mi tam :D
Ktoś tę metodę wymyślił i jeśli chcemy trzymać się zasad, nie można do gotowej surówki o mocy 55% wlać wody tyle na ile mu kociol pozwoli, gdyż nie może to być stężenie np 28% czy 35%. Do finałowego procesu ma być max 20%. Tak? No więc sądzę, że musiałby odebrać przedgon z 55% wsadu, w ilości minimalnej-zalecanej czyli 25l. Następnie spóscić jej nieco z kotła na tyle, żeby po rozmieszaniu z wodą do mocy ok. 20%, poziom wsadu w kotle "max" uzyskać - 45l. Sądzę, że tej 55% surówki musiałbyś odlać ok. 8.5L i pozostawić 16.5L co po dolaniu 30L świeżej wody, mogłoby dać ok.20% stężenie wsadu w kotle. Jeśli gdzieś zbłądziłem, proszę o wskazanie poprawnej drogi.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: jakis1234 »

Wysoko masz te grzałki, skoro trzeba aż 25 litrów. W moim 50 litrowym kegu 12 litrów już przykrywa grzałki, a 15 litrów pozwala spokojnie ściągnąć przedgony.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
kolaska
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 17:23
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kolaska »

jakis1234: grzałki są raczej nisko, min 25 l wsadu to zalecenie producenta ale myślę, że może być lekko przesadzone.
defacto: idąc Twoim tokiem rozumowania po odebraniu przedgonów przy 55 %, resztę najlepiej byłoby podzielić na dwie części (znać połowę pozostałego wsadu z kotła), obie części rozcieńczyć do wymaganego % i zrobić dwa gotowania. Muszę tylko uzbierać przynajmniej 14 l surówki :)

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 paź 2021, 07:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: HeniekStarr »

Zalecenia producenta są po to, żeby po odparowaniu alkoholu z wsadu grzałki pozostały zakryte.
W mojej instrukcji było napisane,jaka przybliżona ilość wody spełni ten warunek. Ale i tak zmierzyłem, wlewając dwie damy wody i resztę 250 ml menzurką.
defacto dobrze Ci radzi, albo zlać przez odpływ kega, albo zlewarować od góry.
Twój pomysł na podzielenie na dwa wsady równie dobry, jeżeli już będziesz znał dokładną ilość płynu, potrzebną do zakrycia grzałek.

użytkownik usunięty
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Zjechaliśmy na boczny tor. Ale nic mi do tego, to Twój temat :D
Muszę tylko uzbierać przynajmniej 14 l surówki :)
Oczywiście, że możesz przygotowaną surówkę 55% podzielić na dwie równe części tylko żeby to osiągnąć, musisz jej uzbierać nieco więcej niż 14L. Na upartego 14l gotowego wsadu 55% możesz śmiało rozrabiać w kotle, dolewając ok. 32l wody. To będzie 1 proces. Wtedy stężenie do finałowej rektyfikacji nie osiągnie zakładanych 20% ale to tylko lepiej gdyż 17% wsad również mocny jest. Uważam, że żeby mieć tej 55% surówki na dwa grzania musisz podwoić jej ilość. Widzilabym to tak. Szykujesz 30l surówki 55%. Wlewasz ją do kotła, rozgrzewasz wsad, zalewasz kolumnę i stabilizujesz ją. Zaczynasz odbiór przedgonu w odpowiedniej Ilości. Zakręcasz LM. Następnie wyłączasz prąd i kończysz proces. W kotle masz gotowy, 55% półprodukt do dwóch finałowych procesów, który tylko wystarczy wystudzić i zlać do innego zbiornika. Oczywiście całej surówki nie musisz zlewać, wystarczy połowa a do drugiej połowy, dolewasz wody w ilości ∼32l, co da Ci stężenie ∼18%- wsad do pełnej rektyfikacji nr2
Dalej, to już znasz ;)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: jakis1234 »

grzałki są raczej nisko, min 25 l wsadu to zalecenie producenta
Skoro tak, to zmierz ile faktycznie potrzebujesz litrów do zakrycia grzałek. Przy 55% odbierasz tylko przedgony, a więc niewiele płynu.
Robię tak, że wlewam do kega 16 litrów 55%, odbieram przedgony i dolewam 30 litrów wody, to daje około 45 litrów 20%.
Nie muszę czekać na wystudzenie i odbierać z kotła.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: nemeto »

Pamiętaj też, że nie tylko ilość przedgonów uszczupla ilość płynu w kegu - pamiętaj o alko w kolumnie :)

bat4c
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 9 lut 2019, 01:56
Ulubiony Alkohol: bimber dobrej jakości
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 8 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: bat4c »

Ja metodę 2,5 dzielę jeszcze inaczej. Zbieram 25,2 l surówki, dodaję do tego 20 l wody.Mam keg 50l więc mieści mi się to wszystko. Wychodzi coś koło 55%. Gotuję i odbieram przedgon. Po odebraniu przedgonu wyłączam grzanie na parę godzin, coby wsad się schłodził. Potem odlewam z kega 28,8 l wsadu i dolewam do pełna wody. Wychodzi poniżej 20%. I rektyfikuję to. Te 28.8 l dzielę na pół, czyli na 2 rektyfikację. W sumie wychodzi, że mam 1 gotowanie 55% wsadu i 3 gotowania wsadu poniżej 20%. Wydaje mi się to najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, bo za każdym razem mam zapełniony do pełna keg i zachowane tajniki metody 2,5. Minus jest taki, że długo zbiera się te 25,2 l surówki.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: jakis1234 »

I długo się czeka, aż wsad ostygnie i będzie go można odlać.
Pozdrawiam z opolskiego.

bat4c
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 9 lut 2019, 01:56
Ulubiony Alkohol: bimber dobrej jakości
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 8 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: bat4c »

jakis1234 pisze:I długo się czeka, aż wsad ostygnie i będzie go można odlać.
Ja mam spust na dole kega to swego czasu czekałem około 2 godziny ( było gorące, ale dało się to zlać w szklane damy i bardzo nie parowało). Teraz robię to inaczej. Wieczorem lub późną nocą zaczynam, po odebraniu przedgonu wyłączam, idę spać i od rana zlewam, uzupełniam wodą i ponownie rektyfikuję.

Autor tematu
kolaska
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 17:23
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kolaska »

Jak na razie najlepiej wygląda metoda Jakis1234 - wystarczy 9,5 l surówki i nic nie trzeba dzielić !

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

No i zużycie energii jest spore.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: Góral bagienny »

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
kolaska
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 17:23
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kolaska »

Cześć,
Sprawdziłem doświadczalnie o podobnie jak u Jakis1234 12 l wystarczy, żeby przykryć grzałki. Jeśli doliczyć 2l w buforze i nawet 2l w kolumnie to metoda Jakis1234 się sprawdzi, 16l 55% i 45l 20% będzie w sam raz :)

Pozdrawiam,
Paweł Kolaska
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

Pozwolę sobie dołączyć do tego wątku moje pytania, gdyż są one związane z metodą 2,5. Otóż mam 14 litrów spirytusu o mocy 97% po pierwszym przebiegu. Mam kocioł z płaszczem 60 litrowy, więc maks co mogę wlać to 50-53 litry. Rozcieńczając te 14 litrów do 50% otrzymam trochę ponad 27 litrów i spokojnie to wejdzie do kotła, ale przy końcowym przebiegu muszę rozcieńczyć to do 20%, a wtedy wychodzi już prawie 68 litrów, więc już nie zmieści się w kotle. Nie za bardzo chce mi się rozbierać kolumnę i podnosić kocioł, żeby zlewać z niego wkład 50%, więc chciałbym to zrobić na 2 razy, czyli wlewam połowę z tych 27 litrów, czyli 13,5 litra wkładu 50%, odbieram przedgon, a później w kotle rozcieńczam do 20% i robię pełny przebieg. Ale tutaj mam kilka wątpliwości:
1. Czy mogę tak małą ilość 13,5 litra gotować w kotle 60 litrowym? Kwestii grzałek nie ma, bo jest płaszcz olejowy.
2. Rozumiem, że zanim rozcieńczę do 20% muszę schłodzić wkład, ale jaka jest bezpieczna temperatura przy której mogę otworzyć kocioł i wlewać wodę?
3. Czy po odebraniu przedgonów z wkładu 50%, będzie on miał nadal 50% w kotle? Bo od zawartości % zależy ilość wody, jaką trzeba wlać, aby otrzymać te 20%.
4. Bufor mam spuścić do kega, czy zostawić przed ostatnim przebiegiem?
Byłbym bardzo wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 paź 2021, 14:09 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

Nikt nie pomoże? :cry:
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: nemeto »

1. Tak
2. Z 50 stopni. Jak masz przelew z bufora to załóż na króciec który Ci wystaje w kotła wężyk i pompuj wodę. Robiłem tak, ewentualnie odkrecałem dodatkowy wlew, wkładałem wężyk i podtrzymywałem jednocześnie uszczelniając jakaś szmatką.
3. Jasne, że nie. Ale to nie apteka - lej tyle wody ile wyliczyłeś na początku - chyba będzie dobrze ;)
4. Spuścić do kega, rekte na niższym stężeniu zaczynasz z pustym buforem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 paź 2021, 20:47 przez nemeto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

Mucias gratias señor amigo... No to teraz mam pełną jasność. Bardzo dziękuję!!!
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: jakis1234 »

Ad 3. Powiedziane jest "nie więcej jak 20%". Może być mniej.
Dolewam od razu po odebraniu przedgonów przy 55%, przez dodatkowy wlew. Nie czekam, aż ostygnie, ale nie mam płaszcza, więc nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 paź 2021, 20:58 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

jakis1234 pisze:Dolewam od razu po odebraniu przedgonów przy 55%, przez dodatkowy wlew.
A dolewasz zimną wodę, czy lepiej ją podgrzać, tak jak doradził mi kolega na priv?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 paź 2021, 21:12 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: rozrywek »

Kiwitom23

Po odebraniu przedgonów z pierwszej części metody 2,5 nie licz procentów.

Wszystko sobie wylicz przed operacją czyli przygotuj narzędzia....czyli wodę.

Surówka poczeka i postoi.
Nie dziel na dwa bo będzie nieekonomiczne.
Dobra zrób tak:

10L surówki i dolej 8L wody. Da ci niecałe 55%. Odbierz przedgon poczekaj aż przestygnie.
Potem dolewasz do 53L czyli 37L wody i gotujesz.
Osiągniesz wsad docelowy 1) 55% i 2) 18% czyli tak jak Leszek proponuje tak naprawdę.
Przygotuj sobie 45L wody i podziel.
Jak się o pół litra walniesz to nic się nie stanie.

4L surówki ci pozostało to dorób surówki następne 14L. Przepuścisz 10 zostanie ci 8.
To zrobisz z tych 8 następne 2.5 tylko lepsze bo mając miejsce w kotle jeszcze bardziej rozcieńczysz.

A co do czekania aż wystygnie to otworzyć możesz wtedy jak się nie poparzysz ot co.
A do do tych 20% to czym bardziej rozcieńczysz tym lepiej. Nawet i do 16 możesz zejść.

A jak masz dodatkowy wlew to prościzna. Pompuhesz wodę i nie musisz czekać.
Pozdro
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: nemeto »

Kurczę z tym brakiem czekania nie byłbym taki prędki, momentalnie opary idą w pomieszczenie - a i poparzyć się można (nawet przez dodatkowy wlew). Dla mnie bezpieczeństwo przede wszystkim, ja wypracowałem sobie sposób: dzisiaj odbieram przedgony na wyższym stężeniu, przez noc kolumna stygnie i rano dolewam wody przez dodatkowy wlew (oczywiście mowa o kotle z grzałkami). Mimo tego i tak czuję alkohol w powietrzu. Inna sprawa przy moim kotle z płaszczem, mam w nim króciec z zaworem (pod spust z bufora), zakładam na króciec wężyk silikonowy który jest powrotem z chłodnicy, otwieram zaworek i napełniam keg (minimalne zapachy czuję przy odpowietrzeniu głowicy).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 paź 2021, 21:52 przez nemeto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

rozrywek pisze:A co do czekania aż wystygnie to otworzyć możesz wtedy jak się nie poparzysz ot co.
Faktycznie może masz rację. Co prawda już miałem zaplanowaną całą ilość tego spirytu, ale to kwestia tygodnia i się dorobi. Co do otwierania, to mogę założyć rękawice :) , ale u mnie wlew ma około 20cm średnicy, jak kiedyś go otworzyłem w czasie pracy kolumny, to aż buchnęło parami jak z gejzera. Ale teraz mam króciec w klapie wlewu do spustu z bufora, to faktycznie mogę spokojnie wlewać przez lejek wężykiem.
Kolega na priv poddał mi jeszcze super pomysł, żeby zbierać gorącą wodę z chłodnicy przy odbieraniu przedgonu z 55% i użyć jej do rozcieńczenia. Taki prosty pomysł, a oszczędza i wodę i energię bo woda już ciepła. :ok:
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: rastro »

Jak jest jakiś wodowskaz to można go jako tako wyskalować i wodę do rozcieńczenia pchać przez spust wprost z kranu...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: rozrywek »

Tu nemeto dobrze zwraca uwagę na bezpieczeństwo.
Jak coś bucha to w twarz. Na rękach zawsze rękawice masz. A maski raczej nie.
Masz rację że oszczędzasz wodę i energię. Ale oszczędzasz też czas.
Sporo tej wody do dolania jest co zmniejsza temperaturę wsadu i to znacznie. Dlatego czym bardziej gorąca tym lepiej.
Ten proces warto robić powoli i ostrożnie a oszczędzisz czas na ponowne rozgrzanie wsadu.

Tutaj musisz sam znaleść złoty środek pomiędzy..co nagle to po diable. .a..nie ma co z tym się dłużej partolić.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: Kòpôcz »

Jeśli masz dodatkowy wlew w kotle to proponuję takie rozwiązanie:
- do wlewu wkręcony zawór. W trakcie pracy zamknięty.
- od zaworu wężyk do wiaderka ze spustem u dołu. Może masz fermentor z kranikiem, a możesz kupić w Leroy/Casto/OBI takie 10/15-litrowe. Dno wiaderka ustawione powyżej wlewu kega.
- wlewasz wodę do wiaderka. Te wiadra z budowlanych marketów mają miarkę.
- gdy przyjdzie pora (po odbiorze pierwszych przedgonów) - odkręcasz zawór wlewu kega, woda spływa z wiadra, żadna para nie bucha,
- gdy woda spłynie zamykasz zawór, odpinasz wężyk.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

Super pomysł, bardzo dziękuję. Wiaderka fermentacyjne oczywiście mam, co prawda nie mam zaworu w tym wlewie, ale to nie problem. W czasie odbioru przedgonu przy 50% wlew jest podłączony wężykiem do bufora, więc pary nie idą, a później tylko podmienię wężyk na ten od wiadra i po problemie. Wielkie dzięki!
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: jakis1234 »

Kończę odbiór przedgonów na 55 %, wyłączam sprzęt, odkręcam dodatkowy wlew rękawicą (SMS 60,3), trochę pary i tyle, wkładam wąż i wlewam zimną wodę. Woda już się przecież nie gotuje, to tak jakby zdjąć pokrywkę z garnka.
Pomysł z łapaniem gorącej wody jest niezły, ale mi się nie chce w to bawić. Zresztą wlewając gorącą wodę można się szybciej poparzyć. Nie zauważyłem jakiegokolwiek niebezpieczeństwa w tej metodzie. Jedyne co jest gorące, to zawór smsa.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: Szlumf »

A nie macie spustu z kotła? Wystarczy kawałek wężyka (najlepiej silikonowego) i poczekać aż przestanie wrzeć w kotle. Po wlaniu wdmuchujemy resztę wody z wężyka do kotła zamykając jednocześnie zawór spustowy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: lesgo58 »

kiwitom23 pisze:Pozwolę sobie dołączyć do tego wątku moje pytania, gdyż są one związane z metodą 2,5...Byłbym bardzo wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.
1. Czy mogę tak małą ilość 13,5 litra gotować w kotle 60 litrowym? Kwestii grzałek nie ma, bo jest płaszcz olejowy.
Grzej taką ilość jaka pasuje Ci do tego co sobie założyłeś i na ile pozwala sprzęt.
2. Rozumiem, że zanim rozcieńczę do 20% muszę schłodzić wkład, ale jaka jest bezpieczna temperatura przy której mogę otworzyć kocioł i wlewać wodę?
Schładzamy dla bezpieczeństwa - tak. Do jakiej temperatury - to zależy od ciebie i Twojego poczucia bezpieczeństwa. Zresztą koledzy podali Ci kilka sposobów na w miarę bezpieczne operowanie przy tym etapie procesu. Ja osobiście robię sobie przerwę ok 40 minut do godziny. Zdarzało się i wlewać po 30 minutach. Wystarczy, że masz świadomość co się może wydarzyć i adekwatnie do tego postępujesz. Ja wlewam zawsze wodę gorącą. W kranie mam ok 65*C. Wlewając tak gorącą wodę masz mniejszy efekt reakcji między gorącym wsadem a dolewaną wodą.
3. Czy po odebraniu przedgonów z wkładu 50%, będzie on miał nadal 50% w kotle? Bo od zawartości % zależy ilość wody, jaką trzeba wlać, aby otrzymać te 20%.
Oczywiście że procenty się zmniejszą. Ale nie zawracaj sobie tym głowy. Dolej wody tyle ile zmieścisz. Te 20% to taka umowna granica. Ogólnie przyjęło się, że im mniejszy procent tym dokładniej można odciąć przedgony.
4. Bufor mam spuścić do kega, czy zostawić przed ostatnim przebiegiem?
Oczywiście. Kiedyś już kilkukrotnie opisywałem wykorzystanie bufora do jeszcze lepszego odbioru przedgonów.
a. wsad 50% - gotujesz i odbierasz przedgony na otwartym buforze
b. zamykasz bufor, (w tym momencie zmniejsza Ci się moc wsadu i uaktywniają się nowe związki/przegony) stabilizujesz od nowa i ponownie odbierasz przedgony
c. dolewasz wody zmniejszając moc wsadu i otwierasz bufor
d. gotujesz i stabilizujesz na otwartym buforze. Odbierasz przedgony.
e. zamykasz bufor (tym samym ponownie zmniejszy się moc wsadu) gotujesz, stabilizujesz i ponownie odbierasz przedgony.
f. przechodzisz do odbioru gonu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 paź 2021, 11:57 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: kiwitom23 »

@lesgo58 Leszku, po prostu lepiej i bardziej kompleksowo nie dało się tego wyjaśnić. Bardzo Tobie i reszcie wypowiadających się dziękuję. W tej chwili mam pełną jasność sytuacji i będę się stosował do Waszych cennych rad. Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję!!! Jakże to miło, że zawsze można na Was liczyć. :ok:
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: seneka »

Ja robię tak jak kolega Jakis1234 i też.mam podobne odczucia. Dodam tylko..że warto rozcięciać gorącą wodą z jeszcze jednego powodu. Szybciej ponownie rozgrzewasz wsad.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Kolumna rektyfikacyjna - Jak ustawić poziom przepływu wody chłodzącej?

Post autor: jakis1234 »

seneka pisze:Ja robię tak jak kolega Jakis1234 i też.mam podobne odczucia. Dodam tylko..że warto rozcięciać gorącą wodą z jeszcze jednego powodu. Szybciej ponownie rozgrzewasz wsad.
Zgadza się, tyle, że ja mam wąż podłączony do zimnej wody i na ogół nie chce mi się nosić gorącej. Wkładam wąż do dodatkowego wlewu kega, na wodowskazie odmierzam ile wody dolałem i w ten sposób rozcieńczam.
Chociaż w sumie dobrym pomysłem jest nałapanie gorącej przy odbieraniu przedgonów z 55% i dolanie tej wody. Oszczędność i wody i energii.
Ostatnio zmieniony środa, 20 paź 2021, 22:55 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chłodzenie”