Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4440
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 17 gru 2018, 08:28

semp pisze:... Teraz pytanie czy przy takich ograniczeniach sprawdzi się kolumna półkowa?...

To zależy jaką wersję kolumny kupisz. Tradycyjną z deflegmatorem, czy bez deflegmatora. Ale zamiast deflegmatora zaadoptujesz głowicę (np. puszkową, aabratek itp).
Cenowo wyjdzie podobnie ale odejdzie Ci pilnowanie przepływu wody i jej temperatura na deflegmatorze. Sterowanie temperaturami przy użyciu głowicy jest bardziej komfortowe i mało stresujące. Na jakości nic nie tracisz.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 gru 2018, 10:44 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 243
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » poniedziałek, 17 gru 2018, 16:23

Na pewno p. Leszku? Któryś z kolegów pisał, że na standardowym zestawie shotgun+chłodnica wychodzą lepsze smakówki niż na zamontowanym do półkowej aabratku.


Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4440
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 17 gru 2018, 16:57

Na pewno. Sprawdzałem obydwoma sposobami. W półkowej z deflegmatorem typu shotgun uruchamiamy refluks regulując przepływem wody. W ten sposób zawracamy część albo całą flegmę w dół kolumny. W kolumnie z głowicą odbywa się to samo. Jedynie refluks uruchamiamy regulując zaworkiem odbioru destylatu. Już z tego widać, że nie ma technicznie żadnej różnicy. Jeśli jest wyczuwalna różnica w urobku to może ona wynikać co najwyżej z różnicy użytego surowca, techniki (temperamentu operatora)prowadzenia procesu itp.
Ja dla na przykładu w tym roku miałem okazję robić śliwowicę ze śliwek z 3 różnych źródeł. Destylowałem w ten sam sposób i za każdym wychodziło mi coś innego.


Szlumf
1650
Posty: 1650
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 17 gru 2018, 18:09

Leszku nie do końca się zgodzę. Shotgun robi za swego rodzaju barierę i w uproszczeniu część frakcji przepuszcza do chłodnicy końcowej a część zawraca. Tradycyjna głowica rektyfikacyjna zawraca wszystko. Odnoszę wrażenie, że shotgun można traktować jako powiedzmy 1/3 - 1/2 półki kołpakowej. Też robiłem porównania destylatów odbieranych z LM głowicy i z jej odpowietrzenia. Jakieś niewielkie różnice na korzyść odpowietrzenia zauważyłem tylko przy śliwkach. Były na tyle małe, że z racji wygody obsługi korzystam jednak z głowicy LM choć nadal dość często wykorzystuję odpowietrzenie do odbioru przedgonów.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4440
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 17 gru 2018, 18:42

Być może się mylę i źle to sobie wyobrażam, ale proces destylacyjny jako taki jest przecież procesem liniowym. I nie ma możliwości zatrzymania jakiś tam wybranych frakcji na rzecz innych. Tak w jednym i drugim przypadku prędzej czy później skończą w zbiorniku na destylat. Jedyna esencjonalna różnica między shotgunem a głowicą - oczywiście na korzyśc głowicy - jest to, że mamy większa swobodę i łatwość w separacji przedgonów i pogonów. A co przepuścimy, i co odseparujemy tak w jednym a drugim przypadku zależeć będzie tylko i wyłącznie od operatora i jego doświadczenia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 gru 2018, 18:44 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.


Szlumf
1650
Posty: 1650
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 17 gru 2018, 19:20

lesgo58 pisze:Być może się mylę i źle to sobie wyobrażam, ale proces destylacyjny jako taki jest przecież procesem liniowym. I nie ma możliwości zatrzymania jakiś tam wybranych frakcji na rzecz innych. Tak w jednym i drugim przypadku prędzej czy później skończą w zbiorniku na destylat................

Tak, prędzej czy później kończą w odbiorze. Tyle tylko, że ja uważam, że to co skrapla się za shotgunem różni się od tego co wraca spod niego na półki. Na początku i końcu różnice są dość wyraźne. A jeżeli chodzi o zatrzymywanie określonych frakcji to przecież robisz to na co dzień przy destylacji smakówek.


redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: redhot » poniedziałek, 17 gru 2018, 19:22

Wg. mnie też jest to zupełnie inna praca. Dlaczego tak jest nie wiem, ale destylaty odbierane przez głowicę LM były mocniejsze i bardziej podczyszczone z aromatów. Może to kwestia jeziorka?


semp
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 18:45
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: semp » poniedziałek, 17 gru 2018, 20:47

Dziękuję, za informacje. Niestety do bloku nie przeniosę sprzętu i jestem skazany na użyczoną nieruchomość, gdzie nie chciałbym wchodzić w rozliczenia zużytej energii. W moim obecnym sprzęcie pot-still pracuję na minimalnym płomieniu i wydzielona energia cieplna do chłodnicy nie jest duża. Przy zbiorniku 3 tys litrów nie mam problemów ze wzrostem temperatury chłodziwa, a nawet jak takie coś występuje to nie ma nic wpływu. Nie wiem jak to będzie do końca wyglądać przy podaniu dużo większej mocy grzania. Mam w związku z tym pytanie jaka różnica w temperaturze grzania i chłodzenia ma zauważalny wpływ na proces destylacji w kolumnie półkowej np. sitowej tej od od @zygmunta ? Czy są to różnice kilku procentowe, czy większe? Sterowanie gazem na pewno jest mniej precyzyjne i powtarzalne jak przy grzałce elektrycznej. Druga kwestia to, czy sam proces destylacji przekazuje na tyle czytelne informacje np. przez zalewanie półek czy % destylatu na papudze lub może inne..., że można podejmować łatwe decyzje, co do kierunku ustawień grzania lub chłodzenia?
Przez informację o znacznej różnicy smaku destylatu na razie nie chciałbym porzucać tego pomysłu

Awatar użytkownika

sero
150
Posty: 176
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: sero » poniedziałek, 17 gru 2018, 21:24

Pisał już kiedyś o tym @radius że destylat z głowic LM i OLM na półkach jest "wykastrowany" chyba tak to napisał. Ja jestem tego samego zdania. Jeśli smakówka do starzenia to tylko półka z shotgunem.


Szlumf
1650
Posty: 1650
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 17 gru 2018, 22:14

sero pisze:.....Jeśli smakówka do starzenia to tylko półka z shotgunem.

A jeżeli do szybkiego spożycia? Chyba większość z nas nie ma odpowiedniego zaplecza na długie starzenie. Z tą kastracją to się nie zgadzam. Na półkowej z odbiorem LM też możesz uzyskać "niewykastrowany" destylat. Wszystko zależy od doświadczenia operatora.


michal278
1250
Posty: 1293
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: michal278 » czwartek, 3 sty 2019, 23:17

Nie jest wykastrowany, tylko czy to LM czy OLm to kolejna półka, którą trzeba wziąść pod uwagę. Pzdr

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 243
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » niedziela, 13 sty 2019, 15:43

sero pisze: Jeśli smakówka do starzenia to tylko półka z shotgunem.


No teraz po kilkunastu gonitwach na półkowej od Ciebie, nie mogę się z tym zgodzić. Destylat ciągniety do 96,5'c w kegu wg mnie nadaje sie "od razu" do spożycia

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

sero
150
Posty: 176
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: sero » niedziela, 13 sty 2019, 16:00

Piernik też jest dobry zaraz po upieczeniu, a jeszcze lepszy jak sobie troszkę poleży.

Awatar użytkownika

Doody
1950
Posty: 1960
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Doody » niedziela, 13 sty 2019, 16:23

Każdy destylat jest lepszy jak postoi. Owocówkom wystarczy tydzień i już jest niezła, ale zbożówka musi swoje odleżeć. Nikt mi nie powie, że jest smaczna "jeszcze ciepła" z półkowej. ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 sty 2019, 16:24 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 243
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » niedziela, 13 sty 2019, 17:00

Toż to właśnie o owocowkach pisałem tylko zapomniałem dodać :-) Po 24h jabłko z KP jest o niebo lepsze niż pół roczne robione 2x na pot-stillu

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

masterpaw2
1550
Posty: 1554
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 13 sty 2019, 18:27

@dynio, uwierz, że doskonale rozumiem Twój zachwyt KP (tym bardziej, iż sam ją robiłem), ale......, nie super sprzęt jest wykładnikiem powodzenia, podstawa to dobrze zrobiony nastaw/zacier i odrobina doświadczeia. Na zwykłym PSie można uzyskać bardzo dodry trunek, nawet po pierwszym przebiegu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

.Gacek
1200
Posty: 1203
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: .Gacek » niedziela, 13 sty 2019, 18:54

Zapytam z ciekawości kto zrobił koledze @dynio kolumnę półkową?
W innym temacie Tomek pochwalił się piękną 3,5" rakietą od kolegi @sero.
W galerii brak. Master Ty też tworzysz KP?
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

sero
150
Posty: 176
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: sero » niedziela, 13 sty 2019, 19:29

.Gacek pisze:Zapytam z ciekawości kto zrobił koledze @dynio kolumnę półkową?
W innym temacie Tomek pochwalił się piękną 3,5" rakietą od kolegi @sero.

Ja już nie robie. Robię teraz instrumenty dla orkiestry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 243
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » niedziela, 13 sty 2019, 20:18

.Gacek pisze:Zapytam z ciekawości kto zrobił koledze @dynio kolumnę półkową?


Moją wykonywał kolega @sero i z ręką na sercu mogę Jacka polecić innym którzy chcą zmienić "zabawki"

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

masterpaw2
1550
Posty: 1554
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 14 sty 2019, 01:34

.Gacek pisze:Master Ty też tworzysz KP?

Zdarzyło się zrobić dwie ;) kolumna-polkowa-t6458-820.html#p172871, kolejne dwie 4" na ukończeniu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Wróć do „Kolumny półkowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości