Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 394
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » wtorek, 15 gru 2020, 13:22

Zabawa z półkową wciąga coraz bardziej :). Tu wiele może zaskoczyć, nie to co przy kolumnie z wypełnieniem :). Ale proszę o poradę osób doświadczonych w pracy z półkową: zastanawiam się nad korzystaniem z bufora. :scratch: ma to sens? Czy zmoże mieć wpływ na "wyczyszczenie" produktu? Jak wpływa na stabilność kolumny półkowej ? Pomaga w utrzymaniu barbotażu na pólkach? Celem procesu nie jest spirytus, a produkt smakowy. I druga kwestia: korzystanie z OLM: rozdział frakcji w półkowej jest szybszy i bardziej "namacalny" :) - wydaje mi się, że korzystając z OLM dodajemy niepotrzebnie "półki" niekoniecznie potrzebne w tym wypadku. Proszę o sprecyzowanie, czy dobrze myślę. :)
I love the smell of bimber in the morning.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4847
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: lesgo58 » wtorek, 15 gru 2020, 16:16

@Skir
Do półkowej musisz podejście z dwóch stron.
Pierwsza to otrzymywanie spirytusu. Tu sprawa jest prosta. Spokojnie możesz podpiąć bufor i użyć OLM do odbioru rektyfikatu. Zasada przeprowadzenia procesu jest identyczna jak na kolumnach wypełnionych. Bufor i OLm spełnia tę samą rolę. Bufor stabilizuje w dłuższym okresie czasu prace kolumny i jednocześnie pomaga w odseparowaniu gonu od pogonów. Z kolei moduł OLM jako całość "pilnuje iseparuje" przedgony i jednocześnie powoduje, że odbieramy czystszy spirytus niż z głowicy.
Druga strona to użycie półkowej do wyrobów smakowych. Tutaj użycie bufor - to na dwoje babka wróżyła. Trzeba zdać sobie sprawę że bufor odcina i izoluje pogony. Co nie zawsze jest korzystne. Z kolei użycie OLM to już osobna historia. Tutaj byłbym ostrożny. A raczej skłaniałbym się do stwierdzenia, że użycie OLM do produkcji destylatów to pomyłka. Bo system OLM odcina mocna cały przód. Dlatego raczej zalecałbym odbiór tylko z głowicy.
To wszystko co piszę jest oczywiście mocno względne. I zależy głównie od upodobań i założeń operatora.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 gru 2020, 16:26 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 369
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » poniedziałek, 21 gru 2020, 22:50

lesgo58 pisze:@Skir
Druga strona to użycie półkowej do wyrobów smakowych. Tutaj użycie bufor - to na dwoje babka wróżyła. Trzeba zdać sobie sprawę że bufor odcina i izoluje pogony. Co nie zawsze jest korzystne. Z kolei użycie OLM to już osobna historia. Tutaj byłbym ostrożny. A raczej skłaniałbym się do stwierdzenia, że użycie OLM do produkcji destylatów to pomyłka. Bo system OLM odcina mocna cały przód. Dlatego raczej zalecałbym odbiór tylko z głowicy.
To wszystko co piszę jest oczywiście mocno względne. I zależy głównie od upodobań i założeń operatora.


Zgadzam się w 100% do destylatów tylko sama półkowa bez bufora i olm.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 gru 2020, 22:50 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 412
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 22 gru 2020, 07:53

Ja np do zbóż używam bufora. Oczywiście jesli robię na czystą, bez późniejszego trzymania w beczce. Wręcz o to mi chodzi, aby produkt został odpowiednio dociety. Oczywiście nigdy bufor i olm do owoców.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 394
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » wtorek, 22 gru 2020, 08:22

W przypadku spirytusu zakładam tradycyjną "rurę" z wypełnieniem. Tu sprawa jest prosta.
Testowałem różne kombinacje i sprawdza się to co koledzy piszą: OLM i bufor mocno "ograniczają smakowo-aromatycznie", ale sądziłem, że może jakiś błąd popełniam podczas procesu.
Przecież zależy nam na odcięciu przedgonów? Rozumiem: późne przedgony też zawierają wiele pożądanych elementów, które ułożą się w trakcie leżakowania. Podobnie z wczesnymi pogonami. A jednak często zdarzają się przypadki, że po roku leżakowania, następuje rozcieńczanie z np.65% do 40 % i pojawia się delikatne zmętnienie.
I love the smell of bimber in the morning.


michal278
1500
Posty: 1533
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: michal278 » czwartek, 24 gru 2020, 20:32

Zmetnienie będzie, bo z się powinno leżakakować % gotowy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


akanim
50
Posty: 82
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: akanim » czwartek, 24 gru 2020, 22:09

Skir pisze: A jednak często zdarzają się przypadki, że po roku leżakowania, następuje rozcieńczanie z np.65% do 40 % i pojawia się delikatne zmętnienie.

Wiele estrów etylowych, które tworzą się podczas leżakowania (kwestia czasu) jest trudnorozpuszczalna w wodzie. Dodając wody zaburzasz równowagę kwas=ester=alkohol etylowy. Minie trochę czasu zanim na nowo ustali się nowa, na nowych proporcjach woda/etanol. Jeśli po dodaniu wody mieszanina zmieniła zapach na bardziej owocowy, kwiatowy to na 100% o to chodzi. Ester musi odparować i równowaga na nowo ustali się. Rzadko kiedy dotyczy to cukrówki ale częściej nastawów owocowych lub zbożowych.


kwik44
1050
Posty: 1080
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: kwik44 » czwartek, 24 gru 2020, 22:21

Zawsze jest. Pij 45%+ to nie będzie.


michal278
1500
Posty: 1533
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: michal278 » sobota, 26 gru 2020, 13:40

Dokładnie Kwik. Przecież koniaki i inne dębowe wynalazki rzadko mają kiedy mniej niż 45%, oczywiście mowa o tych z górnej półki.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 394
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » sobota, 26 gru 2020, 19:33

Może to głupota, ale dążę do doskonałości :). Ja lubię w okolicach 50%, ale ma mieć 40% i być klarowne . Podczas odbioru zlewam do kilku butelek, a potem część każdej rozcieńczam nawet do 30%. Jeżeli przejdą test pozytywnie, całość ląduje do antała i rozcieńczam do zakładanej: 40%, 50 % lub 63 %. To co lekko mętnieje, albo w połowie mętnieje (nie wiem czy widać na zdjęciu) ląduje na kolumnie z wypełnieniem na spirytus.
Zauważyłem (mam za sobą ledwie kilkanaście procesów na półkowej, i mogę się mylić), że produkt "opalizujący się" prawie zawsze pojawia się, kiedy barbotaż na półkach jest prawie zerowy no i oczywiście poniże 50-55%.
Dwa razy po rozcieńczeniu płyn ułożył się po jakimś czasie w kryształowo przejrzystą górę i lekko zmleczniony dół, oddzielony takim ciekawym kręgiem.
20201226_193854.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I love the smell of bimber in the morning.


michal278
1500
Posty: 1533
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: michal278 » sobota, 26 gru 2020, 19:54

W ten sposób kolega wywala najlepsze frakcje. Polecam taki zrobić eksperyment. Do szklanki wlac kieliszek kupnej anyżówki, i dolać kieliszekwody. Będzie mleko. Gdy się doda znów czystego alkoholu znów będzie klarowne. Kolejny przykład: miód ma niemal zerową rozpuszczalność w czystym spirytusie, zato mega w wodzie, propolis na odwrót. Ja robiłem kilka razy propolisówke i trzeba dobrać odpowiednie stężenie alkoholu i czas maceracji by rozpuścić jednocześnie i miód i propolis.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


użytkownik usunięty
Re: Kolumna półkowa

Postautor: użytkownik usunięty » sobota, 26 gru 2020, 22:38

O gustach się ie dyskutuje Panowie... wasze zdrowie! :D


michal278
1500
Posty: 1533
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: michal278 » sobota, 26 gru 2020, 22:56

To nie chodzi o gusta, a o aromaty.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 394
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » niedziela, 27 gru 2020, 15:34

Moja żona ma problemy żołądkowe, nie wiem jak, ale wyczuwa "żołądkowo" destylat (nawet odleżany) a czysty produkt 2,5 rektyfikowany. Czyli i tak musze robić część produktów w formie rekt. Owoce czy qq ze słodem wędzonym torfem oczywiście nie daję na 97%, są zbyt cenne :). ale nawet lekko zmętniałą skrobię czy mąkę bez zastanowienia. Cel to nie pójść na łatwiznę: 50 % i jestem zadowolony, że nie mętnieje (powodem mętnienia jest przecież obecność elementów raczej przez nas niepożądanych), ale taki produkt, który łączy i aromaty i czystość. Od tego jest ta zabawa :)/
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 412
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: MASaKrA_Domingo » niedziela, 27 gru 2020, 17:25

Ależ to normalne. Etanol jest bardzo prostym związkiem i gdyby nie dodatki metanolu oraz wyższych alkoholi, byłoby zawsze miło wstać rano. Ot, szklanka wody na uzupełnienie braku wody i tyle.
Dlatego lepiej napić się dobrej wódki, niż jakiejś żubrówki czystej, czy de lux. Niby to i to wódka, niby to i to 40proc etanolu plus 60proc wody, ale jednak masz jeszcze normy, które wcale nie są tak restrykcyjne, jakby się wydawać mogło. Dlatego te sklepowe z dolnej półki można stosować np jako do czyszczenia butów, czy dać komuś, kogo się nie lubi.
A wszystko to musi rozłożyć wątroba. I czy to estry, czy alkohole wyższe, jest to ciężkie dla niej i tworzy się masa związków pochodnych, które rano czuć we łbie.
Dlatego też zupełnie jestem w stanie wierzyć, że żona wyczuwa takie rzeczy po wypiciu. Powiem więcej- myślę, że większość z nas rozpoznaje kiepskie alkohole już języku ;)
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Blizzard 101
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 4 sty 2021, 00:05
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Blizzard 101 » poniedziałek, 4 sty 2021, 00:14

Witam :punk: ,
Jako że poszczególne półki w kolumnie są szczelnie połączone ze ściankami kolumny a spływ i wlot na półkę jest wyzej od samej półki , po skończeniu "procesu" na zalanej półce zostaje niewygotowana ciecz ? Jak opróżnia się takie półki ??
;/

Mam nadzieję że wyraziłem się dość jasno , i sorry jeśli pytanie wyda się głupie. :hammer:

Pozdrowienia

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 394
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » poniedziałek, 4 sty 2021, 08:29

@MASaKrA_Domingo nie chodziło o "kiepskie" czy "niekiepskie" alkohole, a kwestie destylowane czy rektyfikowane. Od kiedy sam wytwarzam, wódki, które kiedyś piłem (Finlandia, Absolut, Stock) dziś wydają mi się po prostu niepijalne. Ale to już po za tematem głównym działu. W przypadku półkowej potwierdzam, że są dwie rzeczy najważniejsze:
- nie zrażać się na początku (dotyczy to przyzwyczajonych do kolumny z wypełnieniem),
- uczyć się od kolegów i na każdym nowym procesie.
A potem dochodzi do tego cierpliwość :). W przypadku owoców czy kukurydzy zapach i aromat już od początku powala, a ponoć po roku jest jeszcze lepsze. No to czekam :).
I love the smell of bimber in the morning.


michal278
1500
Posty: 1533
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: michal278 » poniedziałek, 4 sty 2021, 11:11

Lepszy jest po 5-6 latach. Często nawet ten na początku nie pijalny, jako przykład posłużyć może destylat z bananów.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 412
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: MASaKrA_Domingo » poniedziałek, 4 sty 2021, 12:49

Skir pisze:@MASaKrA_Domingo nie chodziło o "kiepskie" czy "niekiepskie" alkohole, a kwestie destylowane czy rektyfikowane. Od kiedy sam wytwarzam, wódki, które kiedyś piłem (Finlandia, Absolut, Stock) dziś wydają mi się po prostu niepijalne. Ale to już po za tematem głównym działu. W przypadku półkowej potwierdzam, że są dwie rzeczy najważniejsze:
- nie zrażać się na początku (dotyczy to przyzwyczajonych do kolumny z wypełnieniem),
- uczyć się od kolegów i na każdym nowym procesie.
A potem dochodzi do tego cierpliwość :). W przypadku owoców czy kukurydzy zapach i aromat już od początku powala, a ponoć po roku jest jeszcze lepsze. No to czekam :).

Nie wiem czy wiesz, ale brak pełnego barbotażu i 50proc to na półkowej pewne duże ilości pogonow w destylacie. Nie mniej, podam Ci przykład.
Z cukrówki zbieram pogony i po uzupełnieniu jakiejś tam ilości uzupełniam do pierwszego gotowania. To zawsze jest mleko. Nie mniej, dawno nie robiłem spirytusu z cukru i stał sobie ten mój baniaczek szczelnie zamknięty przez kilka msc. Okazało się, że o ile zapach pozostał ( może lżejszy, ale nadal charakterystyczny ), to już zmętnienie zniknęło i nie jest to kwestia osiadniecia na dnie drobinek.
Jak więc sam widzisz, nawet materiał na czystą wymaga czasu. Ja dwukrotnie rektyfikowalem koji na wódkę czysta. Po 3dniach było to tak łagodne, że 45proc jest zbyt łagodne bym powiedział. A smak i zapach nadal słaby. Nie przejmuje się tym - w środę pójdzie do zadębienia i ok lipca sprawdzę co i jak. A za rok powinna być rewelacja.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 394
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » poniedziałek, 4 sty 2021, 13:11

Już dawno nie robiłem cukrówki, ale w przypadku gotowania na spirytus nigdy nie miałem problemów ze zmętnieniem czy opalizacją przy rozcieńczaniu do 40%. Też zauważyłem, że produkt, który otrzymujemy w momencie minimalnego barbotażu, prawie zawsze będzie dawał oznaki opalizacji przy rozcieńczeniu poniżej 45%.
W przypadku półkowej i zbóż/owoców ciągnę przedział 80 do 55% jako serce. Oczywiście, że do starzenia. nie robię odpędu.
Poniżej 55% można:
- zostawić rozcieńczając do ok 48-50%, bo to i smakowite i aromatyczne jest;
- razem z resztą ciągniętą do 0% alkoholu dać na rektyfikacje na kolumnie z wypełnieniem.
I love the smell of bimber in the morning.


Wróć do „Kolumny półkowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości