




lesgo58 pisze:@Skir
Druga strona to użycie półkowej do wyrobów smakowych. Tutaj użycie bufor - to na dwoje babka wróżyła. Trzeba zdać sobie sprawę że bufor odcina i izoluje pogony. Co nie zawsze jest korzystne. Z kolei użycie OLM to już osobna historia. Tutaj byłbym ostrożny. A raczej skłaniałbym się do stwierdzenia, że użycie OLM do produkcji destylatów to pomyłka. Bo system OLM odcina mocna cały przód. Dlatego raczej zalecałbym odbiór tylko z głowicy.
To wszystko co piszę jest oczywiście mocno względne. I zależy głównie od upodobań i założeń operatora.
Skir pisze: A jednak często zdarzają się przypadki, że po roku leżakowania, następuje rozcieńczanie z np.65% do 40 % i pojawia się delikatne zmętnienie.
Skir pisze:@MASaKrA_Domingo nie chodziło o "kiepskie" czy "niekiepskie" alkohole, a kwestie destylowane czy rektyfikowane. Od kiedy sam wytwarzam, wódki, które kiedyś piłem (Finlandia, Absolut, Stock) dziś wydają mi się po prostu niepijalne. Ale to już po za tematem głównym działu. W przypadku półkowej potwierdzam, że są dwie rzeczy najważniejsze:
- nie zrażać się na początku (dotyczy to przyzwyczajonych do kolumny z wypełnieniem),
- uczyć się od kolegów i na każdym nowym procesie.
A potem dochodzi do tego cierpliwość. W przypadku owoców czy kukurydzy zapach i aromat już od początku powala, a ponoć po roku jest jeszcze lepsze. No to czekam
.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości