Kolumna półkowa

Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Ja za radą Szlumfa ;) stabilizuję około 15-20 minut. Jest ok, zwłaszcza, że na półkowej destyluję po wstępnym odpędzie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Pełna dowolność. Temat rzeka. Zależy od tego co chcesz otrzymać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

Celem jest wódeczka o zapachu i lekkim smaku surowca. To moje początki dlatego tak dużo pytań :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: psotamt »

wieku pisze:Celem jest...
To napisz jeszcze z czego ta wódka będzie robiona, zboże, owoce, czy coś innego. Masz surowca na jedno czy kilka gotowań? Czy chcesz uzyskać produkt "na szybko" czy też na dłuższe leżakowanie w beczce, szkle, kamionce. Może sporo tego, ale każdy z tych czynników ma wpływ na sposób prowadzenia procesu.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Jaką masz kolumnę?
Jesli dobrze pamiętam to masz też alembik?
Proponowałbym tak.
Odpęd na alembiku. Odrzuć tylko pierwsza tzw. 50-tkę. reszta do jednego naczynia. Dopiero to rozcieńcz do ok 28-30% i na półkową. I tutaj mam zagwozdkę. Opisze Ci jak ja bym to robił. A ja mam półkową z procapami i czasami używam OLM i nawet bufor stabilizujący.
Po wyrównaniu się płynu na półkach - krótka stabilizacja - i odbieram przedgon. Praktycznie jest to szybki zrzut - ok 100ml.
Przechodzę do OLM i odbieram z szybkością ok 40ml/min przy grzaniu ok 2500W. Temperatury w głowicy mnie nie interesują. Gdy jestem ok 4*C do końca. (Pisze tak gdyż właściwa temperatura wsadu będzie u każdego różna. Np. gdy baniak bez alkoholu pokazuje zazwyczaj 101*C to temperatura o której pisze będzie 97*C. )
Zmniejszam odbiór o połowę i zmieniam naczynie. i odbieram do osobnych butelek/buteleczek. I pozostawiam do weryfikacji. Nawet i pół roku. W ten sposób uczę się surowca.
Jest jeszcze drugi sposób.
Nie odbieram za pomocą OLM - tylko z głowicy. Próbuję naśladować klasyczną półkową.
Odbieram bez stabilizacji. Na początek do małych buteleczek )np. po 50ml). Ja odbieram tak nawet 10 porcji i przechodzę do odbioru gonu. Teraz też możesz odbierać do osobnych butelek (już większych) I tez pozostawić do weryfikacji po kilku miesiącach. Ten sposób jest ciekawszy, bo łatwiej jest rozpoznać i wychwycić te właściwe frakcje.
Nie wiem czy byłem pomocny, ale ja w ten sposób uczę się kolumny i poszczególnych surowców. Jedno jest pewne - nie ma jednej drogi. Musisz sam poćwiczyć, porównywać i w końcu wybrać sobie najlepszy sposób.
Powiem jedno wódka z obydwu sposobów jest smaczna. Mimo iż się różni w swoich charakterze,
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 08:54 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

psotamt pisze:
wieku pisze:Celem jest...
To napisz jeszcze z czego ta wódka będzie robiona, zboże, owoce, czy coś innego. Masz surowca na jedno czy kilka gotowań? Czy chcesz uzyskać produkt "na szybko" czy też na dłuższe leżakowanie w beczce, szkle, kamionce. Może sporo tego, ale każdy z tych czynników ma wpływ na sposób prowadzenia procesu.
Raczej tylko owoce (niestety brak płaszcza, grzeje elektrycznie) Aktualnie mam jeszcze jedno wino również śliwkowe ale prowadzone zupełnie inaczej (dodalem więcej cukru i wody także aromaty mogą być słabe) Przechowywanie tylko szkło, nie bardzo mam gdzie trzymać beczkę :( Termin spożycia hmmnn.... to najtrudniejsze pytanie fajnie by było w ciągu miesiąca posmakować co nakapało a reszta do leżakowania.

Leszku niestety brak alembika i OLM na kolumnie. Kolumna 5 półek by @herbata, @akas

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

No to dodam, że możesz spokojnie destylować pomijając odpęd.
A jeśli już chcesz też odpędzać to można to spokojnie zrobić na półkowej. Wtedy nie stabilizujesz a nawet nie przejmujesz się, że półki będą puste. Bo robiąc w ten sposób to będą puste. Po prostu odkręcasz zawór odbioru na maksa i odbierasz jak na tradycyjnym alembiku.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szlumf »

@Wieku.
Opisz dokładniej swój sprzęt. Głowica (otwarta czy szczelna z odpowietrzeniem), jeziorko, pojemność kotła, ilość półek, poziom przelewu na półce, moc grzania i czy masz regulator mocy? Masz papugę lub termometr w głowicy? Chłodnica destylatu? Co z precyzyjną regulacją wody chłodzącej?

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

Już pisze :)
Głowica z Abratka,
jeziorsko kilka ml dokładnie już nie pamietam,
KEG - 50l z buforem otwartym same sprężynki
5 półek,
poziom przelewu - nie bardzo wiem czy o to chodzi ale ten kapsel z otworkami na całej średnicy ma 30 mm,
mam regulator ostatnio pracowałem z mocą ok 1600W
Papugi nie posiadam w głowicy mam termometr,
chłodnicy destylatu również nie posiadam, posiadam pomiar temperatury wody na powrocie.

Mam nadzieję że teraz jest wszystko jasne

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 15:45 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szlumf »

Zacznij od gołych półek. Bez bufora, jakiegokolwiek wypełnienia itp. Ja bym na Twoim sprzęcie zalał półki z max. możliwą mocą. Potrzymał tak z 15min. Zmniejszył moc do 2kW i dość szybko (15-20ml/m) odebrał przedgony. Gdy zapach będzie znośny (ale jeszcze nie owocowy) zmniejszasz moc do np. 1800W, zwiększasz odbiór - u mnie przy tej mocy to około 70ml/m - tak by półki były na granicy osuszenia ale nadal wszystkie pracowały i zaczynasz odbiór do buteleczek. Ja preferuję buteleczki 200ml. Obserwujesz ciurkanie z głowicy na górną półę i poziom na niej. Gdy jest blisko osuszenia podnosisz moc by strumyczek powrotu się zwiększył. Temperatura na głowicy narasta ale nie może przekroczyć 92C - te 92C to bezpieczna granica dla większości owocówek. Jak nabierzesz wprawy to sobie sam dopasujesz do swojego sprzętu. Na początku wystarczą skoki 100W, później będą większe. Odbierasz do buteleczek do pojawienia się zapachu owoców. Zapamiętaj na przyszłość temperaturę głowicy. Gdy się pojawią owoce podstawiasz dużą butlę na odbiór serca. W między czasie regulacja mocą przestanie skutkować bo zabraknie mocy, chłodzenia lub zacznie się pienić i musisz zacząć zmniejszać odbiór by temperatura nie rosła za szybko. Gdy regulacja odbiorem już nie skutkuje odbierasz znowu do małych butli i tak ciągniesz do 99-100C w kotle. Zamiast zmniejszania odbioru w końcówce możesz pompować (zamykasz odbiór i czekasz na spadek temperatury w głowicy i jak spadnie odbierasz) ale pompowanie odbieraj do buteleczek nie do serca. Kończysz gdy do buteleczek leci bez odczuwalnych % na smak. Po 2 dniach oceniasz zawartość buteleczek na zapach i smak. Te z przodu (przedgony) dodajesz do serca przy neutralnym lub miłym zapachu. Końcówkę oceniasz na zapach i smak.
Po dwóch tygodniach to co uznasz za serce powinno być pijalne. Po 2 miesiącach dobre. Po 2 latach w szkle albo super albo do przerobu :D .
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: .Gacek »

Marku i ja dziękuję Ci za cenne rady. ☺
Pozdrawiam Gacek.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

Szlumf pisze:Zacznij od gołych półek. Bez bufora, jakiegokolwiek wypełnienia itp.
Bez Cu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Szlumf pisze:...tak by półki były na granicy osuszenia ale nadal wszystkie pracowały i zaczynasz odbiór do buteleczek....
... Gdy jest blisko osuszenia podnosisz moc by strumyczek powrotu się zwiększył....
... Na początku wystarczą skoki 100W, później będą większe. Odbierasz do buteleczek do pojawienia się zapachu owoców. Zapamiętaj na przyszłość temperaturę głowicy....
...W między czasie regulacja mocą przestanie skutkować bo zabraknie mocy, chłodzenia lub zacznie się pienić i musisz zacząć zmniejszać odbiór by temperatura nie rosła za szybko...
Ciekawe..:ok: Jeszcze jeden bardzo użyteczny sposób na dywersyfikacje procesu.
Powiem szczerze nigdy nie pomyślałem, aby do procesu podejść w ten sposób. Starałem się zawsze nie gmerać w mocy.
Warte spróbowania.
Odnoszę też wrażenie że ten sposób będzie idealnym do doczyszczania surówki bez ryzyka że zredukujemy za bardzo walory organoleptyczne.
:piwo:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

Dzięki Panowie za sugestie :). Myślicie, że to wino śliwkowe z cukrem i woda jako dodatek również będzie posiadało zapach śliwkowy czy zabiłem to cukrem i woda ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 cze 2019, 11:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szlumf »

lesgo58 pisze:..............Odnoszę też wrażenie że ten sposób będzie idealnym do doczyszczania surówki bez ryzyka że zredukujemy za bardzo walory organoleptyczne. :piwo:
Leszku opisałem destylację po której nic nie trzeba doczyszczać. Wyrób jest gotowy po jednej destylacji. Może to kwestia specyficznej konstrukcji mojej kolumny. Ja pracuję na 3 półkach z wysokim poziomem. Myślę, że na 5 półkach z niskim poziomem efekt będzie zbliżony.
Wieku.
Nie stosuję nigdzie miedzi. Gdy zaczynałem używać kolumnę półkową owszem stosowałem ale po lekturze postów Gr000bego, uzyskaniu "żółtanolu" i cyklu eksperymentów pozbyłem się miedzi.

użytkownik usunięty
Re: Kolumna półkowa

Post autor: użytkownik usunięty »

woxy pisze: Co do uszczelki to jeśli chcesz robić tak jak w CSD, to musisz mieć dojście do tokarza, żeby formę wytoczył. Potem silikon i na gorąco uszczelki wulkanizować. Ja tak robiłem.
Jak nie masz dojścia do tokarza to problem będzie, bo firmy nie chcą robić małych ilości, a forma kosztuje. Ja najtaniej znalazłem za 500 netto - forma + 10 uszczelek, a miałem oferty za 800, 1000 i 2400 netto.
Chyba że jakieś inne uszczelki np. płaskie to inna bajka.
Nie wiem, czy ktoś już to pisał na forum czy też w tym wątku, gdyż jestem dopiero na 12 stronie, ale uszczelki można zrobić bardzo tanio samemu i zamiast toczyć formy, wyciąć ją ze szkła(koła, miejsca po tych kołach, różne średnice) i wylać je między dwoma taflami szkła, w którym należałoby zrobić dodatkowe otworki na wyjście nadmiaru sylikonu.
Sam tak będę robił, bo chciałbym wszystko, ale totalnie wszystko zrobić sam i nie chodzi tu o pieniądze, ale o satysfakcje.
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Optoelektron »

japitole pisze:...wyciąć ją ze szkła(koła, miejsca po tych kołach, różne średnice) i wylać je między dwoma taflami szkła, w którym należałoby zrobić dodatkowe otworki na wyjście nadmiaru sylikonu....
Możesz wrzucić rysunek poglądowy, za nic nie mogę sobie wyobrazić Twojego sposobu.
Pozdrawiam.
Maciej

użytkownik usunięty
Re: Kolumna półkowa

Post autor: użytkownik usunięty »

Sprawa jest banalnie prosta, ale programy graficzne, to nie moja bajka :D
Omówię wykonanie zwykłej uszczelki np. pod wizjer, ale nie ma najmniejszego problemu, by tą samą metodą zrobić uszczelkę w kształcie liter L
Wycinasz dwa kawałki szkła A i D tych samych rozmiarów, które będą stanowiły górę i dół formy w następnej tafli szkła B wycinasz okręg, w tym przypadku koło z tej tafli jest nam nie potrzebne. Z następnej tafli C wycinasz tylko koło.
Do tafli A przyklejamy na silikon taflę B i w środek tafli B wklejamy koło z tafli C, a w miejsce pokazane na rysunku jako miejsce wylania sylikonu, wyciskamy sylikon i teraz wystarczy to wszystko przykryć taflą D, a nadmiar sylikonu wypłynie nam otworami w tafli A i D...i to wszystko.
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 sty 2020, 12:48 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: radius »

@japitole, ty chcesz jechać do Moskwy przez Madryt? Skomplikowałeś tak prostą sprawę, że... :scratch:
A wystarczy kupić kawałek płyty silikonowej i cyrkiel do wycinania okręgów :smiech:
Np. taki - https://allegro.pl/oferta/wycinarka-okr ... 8854524427
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szlumf »

japitole pisze:.......................Do tafli A przyklejamy na silikon taflę B i w środek tafli B wklejamy koło z tafli C, a w miejsce pokazane na rysunku jako miejsce wylania sylikonu, wyciskamy sylikon i teraz wystarczy to wszystko przykryć taflą D, a nadmiar sylikonu wypłynie nam otworami w tafli A i D...i to wszystko.
Chyba jednak nie wszystko. Trzeba jeszcze tą uszczelkę wyjąć bez jej uszkadzania. Silikon dość dobrze skleja szkło. Rozwiązania "siłowe" mogą skutkować nierówna powierzchnią. Ciekawe jak to rozwiązujesz? Ja w podobnych przypadkach stosuję folię stretch.

użytkownik usunięty
Re: Kolumna półkowa

Post autor: użytkownik usunięty »

Jeżeli chodzi o wyjęcie zrobionej uszczelki z formy, to ja mam rozdzielacz w sprayu, który pozostawia cieniutki film tak jakby wosku :scratch:
@radius wiem, że tak można, ale kto wycinał uszczelki w płycie sylikonowej, to wie, że nie jest to takie proste, a i efekt dalece odbiegający od oczekiwanego, tym bardziej jakby chciało się zrobić uszczelkę w kształcie L.
Wtedy należy wyciąć dwa okręgi i skleić dodatkowo silikonem i tak jak mówię wizualnie wychodzi to do :dupa: a do tego każda uszczelka inna.
Przy wykorzystaniu formy w tym przypadku taniego szkła powstanie nam profesjonalna powtarzalna uszczelka.
A co do tego nożyka z allegro(przetestowany), to są nic nie warte, lepiej wyjdzie wycięcie nożyczkami.

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: prolog1975 »

Dokładnie płyta silikonowa 3mm ładnie uszczelni szkło do półki. Też będziesz robił sam bo trzeba ciąć a uszczelka nie musi mieć kształtu L choć on pomaga w składaniu kolumny w całość. Kwestia estetycznego docięcia jak komuś zależy. Japitole sprawę banalnie prostą skomplikowałeś, że japitole :D

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: chprzemo »

Ile tych uszczelek planujecie robić? 50, 100, 200? Jeśli takie ilosci to można pomyśleć nad jakąś formą z KO (laser, tokarnia i coś wyjdzie)... Jeśli ma to być tylko kilka to zastanawiam się nad sensem całego przedsięwzięcia... Uszczelka L pod szkło 100x110 kosztuje 8 pln...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: prolog1975 »

Ja kupiłem uszczelki w sklepie który podałeś. Dzięki temu mogłem skupić się na wierceniu ponad 3 tysięcy otworów. Teraz kupiłem walce 20x130mm i może taki odbiór z pomiarem temperatury wywiercę i wyszlufuję ręcznie. Tylko nie wiem co on mi da :scratch:

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: chprzemo »

Rozczaruje Cię- przy destylacji smakówek w prostych metodach (bo mimo wszystko do tego sprowadza się kolumna półkowa) da Ci to najprawdopodobniej NIC :D Jeśli chcesz popróbować to okazuje się, ze mam jeszcze jeden pierścień który mi się zapodział i na niego wpadłem ostatnio- odezwij się na PW jak jesteś zainteresowany, dogadamy się i zaoszczędzisz kilka godzin pracy...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

Panowie, zaczyna się okres owocowy,
może ktoś podzieli się wiedzą w jaki sposób pracuje na kolumnie półkowej.
Wkrótce będę nastawiał brzoskwinie także proszę o porady i sugestie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kondon »

wieku pisze:może ktoś podzieli się wiedzą w jaki sposób pracuje na kolumnie półkowej.
Nie czytałeś jeszcze https://alkohole-domowe.com/forum/topic21699.html ?

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

Oczywiście że czytałem, ale tak naprawdę to kropla w morzu. Chciałem zachęcić osoby z takowym sprzętem o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

Nie wiem czego oczekujesz. Półkowa to żadna filozofia. Pisałem nie raz, destylacja to może 10% smaku. Reszta do nastaw, fermentacja i w 3/4 dojrzewanie. Taka smutna prawda...

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

Może i masz rację, ja robiłem dopiero 4 fermentacje. Śliwka i wiśnie, z czego dwie to ortodoksy. Leżakowane co prawda w szkle ale ponad rok. Fermentacja raczej w stabilnych warunkach. Efekt dla mnie niezadowalający.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

Kup kamionki. Masz na sąsiednim forum w pojemności 1galon. Albo u JEHN mniejsze. Jedne i drugie są super. W szkle dojrzewa bardzo wolno. No chyba, że otwarte. Ale i tak kamionki nic nie przebije.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: michal278 »

Każda kolumna jest inna, każdy inaczej proces prowadzi. Wiem jedno, zrobiłem kilka nastawów jakiś rok, może więcej i przepuściłem i bajka, poezja. Pzdr

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

No to muszę szukać u siebie jakiś błędów, albo jestem zbyt wymagający :).

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

wieku, napisz konkretnie co się dzieje. Bo z twoich półsłówek nic nie wynika, a tylko szum wprowadzasz... Jaki nastaw/zacier, jak fermentowałeś, jak destylowałeś, etc. Bez tego to możemy sobie gdybać.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Doody »

wieku pisze: Efekt dla mnie niezadowalający.
Na początku tez nie byłem zachwycony. Przedestylowałem nastaw bezpośrednio na półkowej. U mnie pomogła powtórna destylacja na półkowej. Teraz zawsze robię odpęd i dopiero destylację i wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: łoles »

@kwik44 mógłbyś wrzucić link do tych kamionek?
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

marsyl
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2020, 19:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: marsyl »

@łoles wpisz w :google: "kamionki magasa"
Nieważne jak wolno idziesz, ważne, że się nie zatrzymujesz.
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: łoles »

Dzieki
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: dynio »

https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... source=app

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Post autor: wieku »

kwik44 pisze:wieku, napisz konkretnie co się dzieje. Bo z twoich półsłówek nic nie wynika, a tylko szum wprowadzasz... Jaki nastaw/zacier, jak fermentowałeś, jak destylowałeś, etc. Bez tego to możemy sobie gdybać.
Już pisze destylację robiłem rok temu.
Nastaw: Wiśnie (80 kg + 3 kg cukru)
Fermentacja burzliwa 5 dni, filtrowanie i do balonu aż się wyklarowała na tyle aby móc gotować (niestety brak płaszcza :( ).
Destylacja na 5 półkach (Akas, Herbata)
Bufor otwarty bez wypełnienia, głowica Abratek.
Start grzania 2x 2kW,
Po zagotowaniu ustawienie mocy na ok 1650 Stabilizacja 10 - 15 min.
Odbiór przedgonu ok 20 ml/min.
Następnie utrzymanie minimalnego refluksu i podnoszenie mocy aby uzyskać ok 88°C w głowicy. W międzyczasie chyba w wyniku zbyt małego powrotu na półkę 3 półka przestała pracować. Podnoszenie mocy aby uzyskać barbotarz. Ogólny plan był taki aby utrzymać max odbiór przy stałej temp. w głowicy poprzez podnoszenie mocy. Jak mocy brakło zmniejszałem odbiór.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolumny półkowe”