Kolumna półkowa- sitowa
Temat rozwiązany-
Autor tematu
-
Autor tematu
Re: Kolumna półkowa- sitowa
I jestem po pierwszych dwóch procesach. Cukrowke w celu oczyszczenia kolumny. Kolumną pracowała z temp w głowicy ok 77.3 stopnia i pod koniec procesu się poprostu "rozleciala". Drugi wsad to zbożówka zagęszczona na PS do 30%. Jak dla mnie bardzo wysoka wydajność. Głowicą Aabratka się świetnie sprawdza. Żałuję, że tak późno.Jest to inny świat- piękny świat. Jestem zachwycony. Przy 88-90 stopniach w głowicy nie wyczulem pogonòw co przy kolumnie zasypowej nie było dla mnie osiągalne.
Bardzo dziękuję @Doody oraz @herbata666 oraz wszystkim kolegom za pomoc w realizacji oraz ogromne wsparcie merytoryczne.
Bardzo dziękuję @Doody oraz @herbata666 oraz wszystkim kolegom za pomoc w realizacji oraz ogromne wsparcie merytoryczne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 wrz 2017, 20:18 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
Autor tematu
Re: Kolumna półkowa- sitowa
Tylko od dołu zostawiłem wystające pręty, dzięki temu stabilnie mogę ją postawić w pionie a poza tym została mi jedna półka - muszę zamówić szkło i zobaczyć różnice.
[yt]https://youtu.be/tvt_lVySFo8[/yt]
Praca z mocą 3kW.
[yt]https://youtu.be/tvt_lVySFo8[/yt]
Praca z mocą 3kW.
-
Autor tematu
Re: Kolumna półkowa- sitowa
Muszę spojrzeć ile tam było. Z każdym użyciem jestem co raz bardziej zadowolony i jednak co raz bardziej jestem przekonany do OO. Szczególnie przy owocówkach. Destylaty robiony na 3ch półkach i regulowany RR aby utrzymywać ok 82-83 stopni w głowicy przy odbiorze z samej głowicy wyszedł dla mnie za intensywny , drugi przebieg poszedł przez OLM I wyszedł dużo lepszy - nie taki perfumowany. Nastaw to ortodoks z winogron plus 45kg zmielonych jabłek. W sumie ok 100kg owoców i dodane tylko 6kg cukru. Z wsadu 45L osiągalne ok 5L 88-90% I nawet przy przyłożeniu 4kW i zawór na maksa nadal procent ten sam. Zauważyłem coś ciekawego. Zapach pogonòw oraz destylatu bardzo szybko odbieranego zarówno przy jęczmieniu jak teraz z owoców został wzbogacony o taki świeży aromat pochodzący pod miętę. Spotkaliscie się z czymś takim?
michal278 - opisz kolumnę i proces. Używasz katalizatora?
michal278 - opisz kolumnę i proces. Używasz katalizatora?
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa- sitowa
Pisałem w innym wątku. To tak: rura 50cm długości, fi 100mm, 5 półek sitowych o grubości 5mm z teflonu, przelewy 20mm, 15mm jeziorka na każdej półce, otwory 80 sztuk fi 1.7mm. Do tego u góry nad szkłem dodany olm. W dole wygospodarowane 2-3cm na miedź. Zakładam głowice puszkową od kolumny pryzmatycznej. Kocioł to 90l z 2 kegow w 3 kegu. Moc przykładana to 3.5kw ale realna to myślę że 2.5 bo zbiornik nie ocieplony. Przy niskim % problemy z barbotrażem, syfony wcześniej zalane. Wcześnie też potrafią się pojawić pogony chociaż bardzo ciekawe zapachowo i smakowo.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
Autor tematu
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
Autor tematu
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa- sitowa
Na pewno nie wina zbiornika bo wcześniej gotowałem wiele razy w nim używając 50cm rury ze sprężynkami. Dorzucę po 5 otworów i zobaczę co będzie się działo. Dziwne że przy trochę większym % wszystko działa. Kwestia też jest tych szybko pojawiających się pogonów, a niby pólkowa ma właściwości bufurujące.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
Autor tematu
Re: Kolumna półkowa- sitowa
Kwestie tych pogonòw czyli tego świeżego aromatu bo ja tak widzę pogony w półkowej też rozkminiłem i u mnie rozwiązaniem jest kontrola mocą grzania i refluksem. Nie wchodzę na więcej jak 2-2.2 kW . Jak dla mnie osobiście pierwsze próby wyszły zbyt mocno owocowe , aż perfumowana. OLM to jest coś na czym chce się jednak skupić. U mnie daje lepsze efekty.
-
Autor tematu
Re: Kolumna półkowa- sitowa
@ramzol teraz ocenia destylaty ja chwilę odleżały i napewno na plus dla półek. Myślę, że 3 półki mogą być za mało dla owocówek ale to kwestia gustu. Napewno projekt działający i do wykonania nie potrzeba ogromnych środków z czym do tej pory półkowa się kojarzyła. Ja już wogóle odchodzę od spirytusu dlatego chce sprzedać mojego Aabratka na rzecz skupienia się na półkowej i aromatach i kontroli nad nimi.
-
Autor tematu
Re: Kolumna półkowa- sitowa
W weekend miałem okazję przerobić dwa nastawy że śliwek. Zrobiłem dwie próby. Przy jednej Katalizator + 3 półki i odbiór w granicach 85-92 stopnie w głowicy, Moc 2.8-3kW.W tym przedziale zapach destylatu domownicy określili jako zapach powideł śliwkowych ( bliżej 92 był bardziej aromatyczny) na patelni więc tak trzymałem. Koniec leciał ok 40%. Destylat trafił do beczuszki mając stężenie ok 50%. Z ciekawości pociągnąłem dłużej proces ale bez zamiaru korzystania z dalszej części urobku dlatego powyżej wzmianka o 40%. Najintensywniej pachniało to co miało ok 20%.
Druga próba to bufor i odbiór 12ml/kw, 2.5kW, co pozwoliło mi bardzo stabilnie trzymać proces do końca.Półki z buforem pracowały zdecydowanie równiej. Ciekawi mnie jak to wyjdzie po rozcieńczeniu i leżakowania ale pozwoliłem sobie, najpierw powoli, później śmielej dotknąć tego śliwkowego spirytusu językiem i ustami. Mega odczucia, brak pieczenia, jestem w szoku.
Pozdrawiam i zachęcam do własnych prób.
Druga próba to bufor i odbiór 12ml/kw, 2.5kW, co pozwoliło mi bardzo stabilnie trzymać proces do końca.Półki z buforem pracowały zdecydowanie równiej. Ciekawi mnie jak to wyjdzie po rozcieńczeniu i leżakowania ale pozwoliłem sobie, najpierw powoli, później śmielej dotknąć tego śliwkowego spirytusu językiem i ustami. Mega odczucia, brak pieczenia, jestem w szoku.
Pozdrawiam i zachęcam do własnych prób.
-
Autor tematu
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa- sitowa
Których? bo ja się już gubię, które lepsze. Ale na poważnie. Gotowałem ostatnio morele. 2x. Najpierw odpęd, później destylacja na półkowej. W porównaniu do destylacji jednokrotnej destylat łagodniejszy i destylacja "prostsza". Prostsza o tyle, że jakoś łatwiej mi się odebrał przedgon, następnie bez refluksu destylowałem do 50% destylatu do praktycznie 96 stopni w kegu. Później mały refluks, odbiór do 97 stopni, później pogon do 99. Finalne nie dodałem tego co było powyżej 97 stopni w kotle do urobku. Powód był prosty - gotowałem z pestkami (intencjonalnie) i jak mi poradzono na homedistiller pod koniec idzie gorzkie. A ponieważ tego nie chciałem to nie dodałem. Natomiast mimo, że było gorzkie nie miało smaku rozgotowanych owoców/liści. Odpęd robiłem szybko. Lekki migdałowy zapach z pestek jest obecny w destylacie.
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa- sitowa
Kwik 44 według Twoich rad destyluje na półkowej wszystko aż do dna aż nic nie kapie. Od 40procent zbieram w probierki wącham myśle przeżywam odeśpie nockę i to co mi podchodzi dolewam do dojrzewania. Dzieki tej metodzie jeszcze się nie zawiodłem. Mam kontakt w frankoni z profesjonalistą jedna z lepszych miejscowych małych gorzelni potwierdza on że dla siebie też tak robi no niestety szczegolów nie zdradza ale do wiadra kapało do końca.
-
Autor tematu