Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1096
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: herbata666 » poniedziałek, 26 cze 2017, 21:13

Ja pracując z buforem dojechałem do 100C w kegu, półki pracowały do samego końca, do 99C pogonów nie było (muszę przy weekendzie posprawdzać buteleczki z końca procesu).

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kerajx
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 3 lut 2015, 17:54
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: kerajx » poniedziałek, 26 cze 2017, 22:03

Mam pytanie do filmu z poprzedniej strony. Mam półki kołpakowe. Czy poziom płynu powinien być tak wysoki na Polkach przy destylacji?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Doody » wtorek, 27 cze 2017, 06:25

Filmik pokazuje poziom piany podczas stabilizacji (pełnego refluksu) przy mocy 2800W. Podczas prowadzonego odbioru, poziom na półkach się obniża. Przy mocno odkręconym zaworku, ciecz jedynie zwilża sita i "drga" na nich. Lesgo wspominał, że można nawet przy całkowitym otwarciu zaworka wysuszyć półki a otrzymany produkt będzie ok. Trzeba utrzymywać jakiś poziom cieczy pod koniec procesu aby separować pogony.
Pozdrawiam
Darek


Szlumf
1800
Posty: 1819
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Szlumf » wtorek, 27 cze 2017, 07:26

Moim zdaniem dobrym sposobem na pogony jest termometr na dolnej półce. Przy 96C zamykam odbiór i z odbiorem czekam na spadek temperatury. Oczywiście łapię do mniejszych naczyń i oceniam po dniu czy dwóch.
Otwór na sondę można zrobić samodzielnie co jest nieco czasochłonne. Można też w Kapilarze zamówić szkło z otworem. Mi zrobili otwory gratis.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Doody » niedziela, 30 lip 2017, 14:27

Witam,
Jestem właśnie świeżo po dwóch procesach na mojej kolumnie. Musze powiedzieć, że jestem zadowolony. Połączenie kolumny półkowej i aabratka wydaje się być bardzo fajnym rozwiązaniem. Łatwość stabilizacji i odebrania przedgonów przez LM, bardzo dobre panowanie nad temperaturą odbioru, poprzez korektę odbioru i jednocześnie korektę mocy, czyni z aabratka doskonały deflegmator połączony z głowicą do odbioru, zwłaszcza dla początkujących "pÓłkowników" ;) . Utrzymanie zadanej sobie temperatury w widełkach "plus minus" 1 stopień nie stanowi żadnego problemu a i mniejszy przedział (np. "plus minus pół stopnia) też nie stanowi problemu. Pamiętam, że pytał mnie ktoś o minimalną moc z jaka może pracować kolumna. Pokusiłem się o kilka zdjęć pokazujących prace kolumny przy różnych mocach.
Stabilizacja 2400W
kol-2400-1-1.jpg
1400W
kol-1400-1-1.jpg
1000W
kol-1000-1-1.jpg
800W
kol-800-1-1.jpg
700W
kol-700-1-1.jpg
590W
kol-590-1-1.jpg

W zasadzie nawet przy mocy 700W 3 półki pracowały z pełnym barbotażem, a jedynie dwie z drgającą cieczą (ale suche nie były). Dopiero moc 590W zaczęła osuszać górną półkę (dwie jeszcze pracowały).
Po pierwszym procesie zdecydowałem się wyjąć jedno sito i poprowadzić drugi proces na czterech. Chyba będzie to mój sposób na tą kolumnę ;)
Cztery pracujące półki
kol-4-polki-1-1.jpg


Destylat bardzo fajny, zobaczymy za kilka dni bo jeszcze ciepły. Pogony przyszły późno. Odbierałem sensowny destylat do 97,9 stopnia w zbiorniku. Dopiero gdy temperatura przekroczyła 98 stopni dało się wyczuć nuty pogonowe, które można by było tolerować do 98,3 st. (gdyby destylat szedł do beczki na długi czas).
Także zbożówkę opanowałem, teraz czas na jakąś owocówkę. ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Kula
1100
Posty: 1127
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Kula » niedziela, 30 lip 2017, 15:51

Ja bym powiedział, że minimalna moc dla Twojej kolumny to powyżej 1000W. Poniżej półki nie pracują optymalnie.
Ogólnie dobra robota.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Doody » niedziela, 30 lip 2017, 18:54

Dzięki Kula.
To był oczywiście tylko pokaz. I tak pracuję na kolumnie w przedziale mocy 2200 - 2800W.
Pozdrawiam
Darek


użytkownik usunięty
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: użytkownik usunięty » poniedziałek, 31 lip 2017, 21:45

Super relacja. Mógłbyś napisać jaka była wydajność?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Doody » wtorek, 1 sie 2017, 06:08

Nie mierzyłem prędkości odbioru, bo go regulowałem tak, aby utrzymać temperaturę odbioru w widełkach 88 - 91 stopni. Ale sądzę, (oceniając czas destylacji), że prędkość oscylowała pomiędzy 40 a 50ml/min na początku procesu (może nawet więcej) a potem stopniowo malała. Pod koniec procesu, aby utrzymać temperaturę odbioru zredukowałem tak że destylat bardzo szybko kapał ale już się nie "siurcył" ;)
Pozdrawiam
Darek


użytkownik usunięty
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: użytkownik usunięty » wtorek, 1 sie 2017, 21:46

Ok A powòd pozbycia się jednej półki? Jak oceniasz destylat z półkowej w stosunku do zasypowej? Możesz już coś powiedzieć?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Doody » wtorek, 1 sie 2017, 21:56

Destylat ma 2 dni, został zadębiony i "zakamionkowany" do magasowej kamionki :D Umieszczony w wilgotnej piwnicy. Trzeba bedzie trochę poczekać ale.... Organoleptyczne próby destylatu sugerują, że już po pierwszej destylacji na "półce" destylat jest lepiej ułożony niż po dwóch destylacjach na kolumnie w opcji "pot still" Cztery półki wydają się być dobrym rozwiązaniem na dylemat "aromat do czystości". Muszę jeszcze puścić jakąś owocówkę, żeby rozeznać temat "globalnie" ;)
Pozdrawiam
Darek


redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: redhot » środa, 2 sie 2017, 07:47

Wrażenie że świeży destylat z półek jest lepszy jest potwierdzane przez innych, przejdź się z próbkami po rodzinie :) Ja mam teraz patent na żyto taki, że destyluję na dwóch półkach wstepnie a potem na 5.


maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: maniek86 » środa, 2 sie 2017, 19:10

Na zdjęciach praca półek wygląda fajnie na filmie w zwolnionym tempie hipnotyzuje- może sam skuszę się na rurę szklaną.
Doody masz w planach rozbudowę- OLM albo OVM?
U mnie na pięciu półkach i 30 cm wypełnienia (bez OO) z zacieru ryżowego popłynął spirytus- tak dobry że drugi raz nie będę gotował. Natomiast korci mnie aby zrobić obniżony odbiór.
Bimber forever !!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Doody » środa, 2 sie 2017, 19:31

Odpowiem tak. Nie widzę sensu wykonywania obniżonego odbioru...(to oczywiście moje zdanie). Mogę zrobić dobrą stabilizację, mogę odebrać kropelkowo przedgon, aż do momentu, że to co kapie mnie satysfakcjonuje. Byś może z OLM-em mógłbym sobie pozwolić na mniejszą ilość przedgonów, ale ja mam czas ;) Mi się nie spieszy. Natomiast jeszcze w tym roku wykonam sobie najprawdopodobniej samą "przystawkę" OLM czyli dól i góra SMS 35 cm rury. Na dole OLM i będę to wkręcał między kolumnę a aabratka przy rektyfikacji. Będzie to uniwersalna "przystawka" do OO. Może kiedyś wykorzystam to również w smakówkach.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4650
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: lesgo58 » środa, 2 sie 2017, 20:21

Doody pisze:Odpowiem tak. Nie widzę sensu wykonywania obniżonego odbioru...(to oczywiście moje zdanie).

Szanuję Twój wybór... :respect:
Ale Doody - proszę Cię - zastanów się. Oraz zaklinam Cię - nie idź tą drogą... :scratch:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Doody » środa, 2 sie 2017, 20:48

Leszku, wiesz że liczę się bardzo z Twoją opinią i mam pytanie, czy uważasz, że przy zastosowaniu kolumny półkowej OO dają lepszy destylat? Oczywiście nie mam na myśli rektyfikacji (bo tu sprawa jest oczywista), chodzi tylko o smakówki na kolumnie półkowej.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4650
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: lesgo58 » środa, 2 sie 2017, 21:21

Doody pisze:...chodzi tylko o smakówki na kolumnie półkowej.

:oops: ups strzeliłem babola. Dopiero teraz zauważyłem w jakim temacie odpisywałem. :scratch:
Wracając do tematu. Jeśli chodzi o zastosowanie modułu OLM czy też po prostu jednej z półek do odbioru destylatu to nie rozpatrywałbym tego w kategoriach czy otrzymamy lepszy czy gorszy destylat . Po prostu użycie OLM daje nam nowe szersze możliwości.


Szlumf
1800
Posty: 1819
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Szlumf » środa, 2 sie 2017, 21:43

Wtrącę swoje 3 grosze. Stosowałem i OLM i bufor w przeróżnych konfiguracjach z półkami i wypełnieniem zasypowym. Teraz do owocówek (zbożówek jeszcze nie robiłem) stosuję jednak tylko półki z głowicą typu LM i chłodnicą pomocniczą podłączoną do odpowietrzenia głowicy. Uważam, ze odpowiednie separowanie urobku do osobnych naczyń pozwala na wyłapanie wielu ciekawych niuansów które często giną w przedgonach przy stosowani OLM lub pogonach przy buforze. Jak chcę coś dodatkowo separować to wykorzystuję chłodnicę podłączoną do odpowietrzenia głowicy. Dokładam w ten sposób jedną półkę ze skraplacza do układu i w każdej chwili podczas procesu mogę z niej zrezygnować. Zarówno bufor jak i OLM wykorzystuję tylko do bardzo trudnych nastawów przy których w normalnej destylacji serce ginie w smrodkach.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Doody » środa, 2 sie 2017, 22:18

Fajnie by było zrobić sobie możliwość odbierania z każdej półki indywidualnie. Czy to w ogóle możliwe na półkach sitowych? Przy zastosowaniu kolumny metalowej (obojętnie czy KO czy miedź) z półkami "tradycyjnymi" (procampy) pewnie można by się było pokusić o takie rozwiązanie. W profesjonalnych półkach to już standard...
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - sitowa

Postautor: Zygmunt » środa, 2 sie 2017, 22:28

Da się (i robi się) odpływy dla każdej z półek osobno. Jutro mogę pokazać na fotkach, coś chyba też jest na naszym facebooku. Odbiór nie musi być nawet regulowany jakoś super-dokładnie, wystarczą zaworki kulowe.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Wróć do „Kolumny półkowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości