Budowa kolumn rektyfikujących.
Awatar użytkownika

Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: Zahir92 » wtorek, 6 cze 2017, 17:44

Panowie mam jedno pytanie.
Jaki % powierzchni całkowitej półki muszą zajmować otwory ( i jaka powinna być ich średnica?) abym nie dochodziło do zalewania w przypadku gdy chcę zrobić półkę tylko z otworkami bez rurki przelewowej?
Chcę mieć pewność ,że orosienie będzie mogło spływać w dół przy jednoczesnym barbotażu na półce. Czy jest to wykonalne? Od razu mówię, że nie zależy mi na dużej sprawności tej półki, jej cel będzie inny ale barbotaż musiałby zachodzić. Rurka przelewowa w tym przypadku byłby kłopotliwa i dlatego jej być nie może.
Pozdrawiam


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2226
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: Doody » wtorek, 6 cze 2017, 18:46

Teoria mówi o 8-12 % powierzchni otworów, średnica pomiędzy 1,5 a 2 mm. Ja takie sita sobie zrobiłem ale jeszcze nie testowałem. Do końca czerwca skończę budowę.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
kwik44
950
Posty: 997
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: kwik44 » wtorek, 6 cze 2017, 20:52

Te 8-12% jest przy obecnym powrocie. Ja teraz mam ok 12% na sitach i powroty. Więc spodziewałbym się, że więcej. Nie widziałem nigdzie konstrukcji półki bez powrotów. Ale, ktoś tutaj zamieszczał linki do filmików z forów rosyjskich. I chyba tam widziałem kolumnę sitową bez powrotów. Ale podkreślam "chyba"...

Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: arbaletnik » środa, 7 cze 2017, 06:55

Zahir92. Bez rurki przelewowej możesz osiągnąć powrót na sitach w określonej sytuacji. Będzie to dolna granica mocy i tylko w wąskim zakresie. Normalnie to zjawisko nie jest pożądane i nazywa się opadem. Sytuacja , w której jest częściowy barbotaż na górze półki, a od dołu obserwujemy opad w postaci kropli. Nie będziesz mógł elastycznie odbierać i wykorzystać całych możliwości kolumny. Zrobienie powrotów nie jest aż takie trudne- jest wiele rozwiązań. Poczytaj więcej jak pracuje półkowa:
post151485.html#p151485
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman


Akella
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 20:09
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: Akella » czwartek, 15 cze 2017, 20:37

Witajcie,
Chciałem troszkę odświeżyć temat i prosić was o pomoc.
Chce zbudować kolumnę pólkowo sitową tak jak na fotce.
Sprzet , spawarkę Tig mam kolega powiedział ze pospawa mi ładnie , pozostało mi tylko pokupować
parę brakujących rzeczy.
1.jpg


Możecie po krótce trochę omówić mi budowę.?
https://www.youtube.com/watch?v=sAzNd4O8Pnk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

wladka
50
Posty: 95
Rejestracja: piątek, 26 gru 2014, 14:30
Krótko o sobie: Psotnik
Ulubiony Alkohol: Mokry
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Milówka
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: wladka » piątek, 16 cze 2017, 06:14

Temat trochę ciężki ,problem jest z rurą 4'' żadna firma w Polsce nie chce sprzedać odcinka np.1m tylko w całości np.5m ,a wtedy cena jest powalająca ,no i łuk 180 stopni ,to samo raczej nie dostępny :scratch: jedynie aliexpres ,albo zachodnie firmy ,chyba że poskładasz z dwóch 90 stopni .
Pozdrawiam i trzymam kciuki :piwo:
Roboty nie przerobisz a gorzały nie przepijesz.

Awatar użytkownika

Kula
1100
Posty: 1128
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: Kula » piątek, 16 cze 2017, 07:57

Się odezwij na priva.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: maniek86 » niedziela, 2 lip 2017, 20:59

Akella pisze:Chce zbudować kolumnę pólkowo sitową tak jak na fotce.
Sprzet , spawarkę Tig mam kolega powiedział ze pospawa mi ładnie

Próbowałem spawać miedź długo się nagrzewa a potem " płynie". Jeśli kolega połączy Ci miedź z nierdzewna( co jest możliwe) dodaj zdjęcia na forum- bardzo jestem ciekaw.
Bimber forever !!!

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: Zygmunt » niedziela, 2 lip 2017, 23:01

Bardzo proszę. Wziernik SMS z KO wspawany w miedziany trójnik. Obrazek

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: maniek86 » środa, 5 lip 2017, 10:17

Wiem że to możliwe, na YT koleś pokazywał już gotowe segmenty gotowe do montażu. Ładnie to wygląda, sam spawałeś?
Bimber forever !!!

Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 03:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: Cynammon » sobota, 5 sie 2017, 19:25

No i temat umarł, a szkoda bo bardzo mnie zainspirował, znaczy chciałem się bawić w kołpaki, ale po przeczytaniu pierwszej strony zdecydowałem się na sita, ze względu na łatwą konstrukcję (nie ukrywam że wyjdzie taniej, zaznaczam że to nie jest mój wyznacznik). Prosta konstrukcja mi odpowiada gdyż, chciał bym zbudować kolumnę w miarę możliwości samemu a nie kupować gotowe elementy. Także mam pytanie, sita masz z blachy miedzianej, domyślam się że chodziło o łatwość obróbki, ale czy są jakieś inne powody, czy często je czyścisz czy może sporadycznie, dlaczego nie z KO? Ja także zdecyduję się na 3" ogranicza mnie moc bo grzałkę mam 3kW a bezpieczniki 10A


Autor tematu
kwik44
950
Posty: 997
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: kwik44 » sobota, 5 sie 2017, 21:34

Miedź bo (1) łatwo wiercić, a chciałem zrobić sam (2) ja jestem zwolennikiem używania miedzi. A czyścić trzeba czy miedziane czy ko... Ja gotuję w większości z młótem. Zwykle czyszczę co 2 przebiegi więc co 150l zacieru ;) Żeby nie było, półki może nie są bardzo brudne (ale szoruję gąbeczką do naczyń z płynem, a raz na jakiś czas wytrawiam kwasem) natomiast u mnie szkła są b. brudne przez oleje z młóta.


bimbelek
100
Posty: 112
Rejestracja: piątek, 14 lis 2008, 12:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Śliwowica własnej roboty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: pow.Gorlice
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: bimbelek » czwartek, 22 lut 2018, 09:39

Czy może mnie ktoś wspomóc. Chcę obliczyć ile otworów muszę nawiercić do półki sitowej dopasowanej do rury 76,1. Niestety matematyka nie jest moją mocną stroną. Posiadam zbiornik z płaszczem 60l i grzałki 7,5kw. Chciał bym nawiercić 9% powierzchni, nie wiem czy dobrze. Przelew z rurki fi 15. Kolumna ma ścianki 2mm. Więc pole powierzchni z wzoru IIr2 wynosi 4069,44mm. Z tego 9% to 366,24mm. Pole powierzchni wiertła 1,6mm to 2mm. Teraz dzielę 366,24 na pole powierzchni wiertła (2mm) i wychodzi 183 otwory. A co z przelewem? Mam go też wyliczyć w te 9%? Mam mętlik w głowie.

Awatar użytkownika

Kula
1100
Posty: 1128
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: Kula » czwartek, 22 lut 2018, 14:36

183 otwory fi1,6 to 9% powierzchni półki. Przelewu nie uwzględniasz w obliczeniach.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


bimbelek
100
Posty: 112
Rejestracja: piątek, 14 lis 2008, 12:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Śliwowica własnej roboty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: pow.Gorlice
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: bimbelek » czwartek, 22 lut 2018, 15:40

Ok. A powiedzcie mi proszę, jaki procent otworów jest Waszym zdaniem optymalny do powierzchni tej półki.


Autor tematu
kwik44
950
Posty: 997
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: kwik44 » czwartek, 22 lut 2018, 16:33

Fora zagramaniczne mówią 5-8%


bimbelek
100
Posty: 112
Rejestracja: piątek, 14 lis 2008, 12:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Śliwowica własnej roboty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: pow.Gorlice
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: bimbelek » piątek, 23 lut 2018, 08:49

Hej. Mam jeszcze pytanko. Czy jest tutaj na forum ktoś kto posiada laser i mógłby mi wypalić 5 półek sitowych. Wczoraj zadzwoniłem do trzech firm, gdzie 2 mi odmówiły, a trzecia ma mi wysłać na maila propozycję cenową.
25.02.
Na obecną chwilę temat nie aktualny. Jak to mówią "życie"
:cry2:


sierpien2010
50
Posty: 72
Rejestracja: środa, 22 lut 2017, 15:05
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: sierpien2010 » środa, 4 kwie 2018, 09:08

Witam szanowne grono.
Jestem posiadaczem kolumny Aabratek o średnicy wewnętrznej 50mm. Ostatnio zacząłem się interesować kolumnami półkowymi i jestem zainteresowany tworzeniem takiej. Nurtuje mnie tylko pytanie czy ma być to kolumna sitowa czy grzybkowa. Co jest waszym zdaniem lepsze? Drugie pytanie czy głowica aabratek 50mm nadaje się do takiej kolumny? Jeśli tak to może ktoś ma jakiś ciekawy projekt, który nie jest bardzo skomplikowany? Kolumna byłaby ze stali KO.
Pozdrawiam


Autor tematu
kwik44
950
Posty: 997
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: kwik44 » środa, 4 kwie 2018, 11:26

Sita/kołpaki to trochę wybór między dżumą a cholerą. Każde ma swoje wady i zalety. Głowica aabratek może być użyta w kolumnie półkowej bez problemu. Projekty masz w tematach o półkowej. I moim zdaniem taniej wyjdzie zrobić szklaną, chyba, że jesteś ślusarzem i spawasz albo ktoś ci całość za przysłowiową flaszkę zrobi ;)


sierpien2010
50
Posty: 72
Rejestracja: środa, 22 lut 2017, 15:05
Załączniki
Re: Kolumna półkowa -- sitowa

Postautor: sierpien2010 » środa, 4 kwie 2018, 11:34

Akurat materiał mam i trochę umiejętości też :-)
Rury mam 70mm. Czy takie się nadają? Ogólnie jestem hobbystą i wydajność mega mi nie potrzebna. Mam tą głowicę od kolumny 50mm i chciałbym ją wykorzystać tylko nie wiem czy będzię wydajna taka mała. A projektu nie mogę znaleźć z wykorzystaniem głowicy Aabratka.


Wróć do „Kolumny destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości