Budowa kolumn rektyfikujących.

Autor tematu
chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: chprzemo » niedziela, 3 mar 2019, 01:01

Wszyscy mają półki, MAM I JA! :D

Tworzę nowy temat żeby nikomu nie pakować się ze swoimi zdjęciami do dyskusji.

Pochwalę się efektem kilkumiesięcznego planowania i pracy nad półkową (trwało to tyle głównie przez finanse).

Półkowa sitowa 4'', mój autorski przelew z regulacją poziomu cieczy- startowo ustawiłem na 2 cm poziomu na półce. Sita palone na laserze z otworem 1.7 mm, szkło 100x110mm.

Kolumna podzielona na dwa modułu- 3 i 2 półki, zobaczę jak będzie się destylowało na wszystkich 3 konfiguracjach (5, 3, 2 półki), jeśli będzie mało to dołożę sit lub modułów.

Wszystkie elementy mające kontakt z produktem wypolerowałem, Ci którzy widzieli lub brali udział w moim temacie polerowania już wiedzą co tak "lizałem"- w efekcie są małe refleksy pod światło patrząc na pojedynczy detal ale po skręceniu całości albo ja tego nie chcę widzieć albo nie są widoczne... Efekt- powiem szczerze, że chyba więcej niż 40 godzin poświęciłem na polerowanie, o kosztach nie wspomnę ale dziś uważam, że było warto, poler robi wrażenie. Wrzucam parę fotek tak żeby się "pochwalić" efektem.

Całości dopełnia głowica UFO z OLM od mistrzów którzy sami stanowią klasę i markę- Herbata666 & Akas (Piotrek, Andrzej- głowica pierwsza liga!). Głowica nie jest jeszcze uzbrojona bo robi się chłodniczka do OLM i szybki montaż papugi, jak będzie skończone to też wrzucę jakieś foto.


Teraz godziny czytania jak prowadzić proces i którejś nocy przeprowadzę test na cukrówce, później około 200 l. Calvadosa czeka i około 100l. śliwowicy- wszystko po pierwszym odpędzie :punk: , może podpowiecie co poczytać żeby uporządkować plan działania?

ps. Wiem, że nie powinno się szlifować i obrabiać spawów (przynajmniej tak powtarzał mi mój "nauczyciel spawania") ale nie mogłem się powstrzymać :) .




IMG_2191.jpg

IMG_2193.JPG

IMG_2194.JPG

IMG_2195.JPG

IMG_2197.JPG

IMG_2204.JPG

IMG_2205.JPG

IMG_2206.JPG

IMG_2207.JPG

IMG_2208.JPG

IMG_2210.JPG

IMG_2211.JPG

IMG_2212.jpg

IMG_2214.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 3 mar 2019, 08:03

Brawo, brawo, brawo :ok:
Fajny patent z midułowowością 2/3, zero rozkręcania i kombinacji.
Do do owocówek o których wspomniałeś, urzyj 2, max 3 półek. Do jabłka moim zdaniem w zupełności wystarczą dwie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: Doody » niedziela, 3 mar 2019, 09:24

Ładne cacko ;) :klaszcze:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

.Gacek
1000
Posty: 1000
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: .Gacek » niedziela, 3 mar 2019, 10:08

Coraz więcej talentów rodzi to wspaniałe forum. Gratuluję wykonania oraz pomysłowości w podzieleniu na niesymetryczne moduły. Wykonanie iście profesjonalne :respect:
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: chprzemo » niedziela, 3 mar 2019, 10:23

@Masterpaw2- modulowość ma usprawnić przezbrojenia, wiem, że to koszt (złącze flansza + 1 szkło więcej/moduł) ale jak pomyślę o rozkręcaniu kolumny żeby np. Z 5 zrobić 2 półki i odwrotnie to dziękuję. Może przy nabraniu odrobiny wprawy to lepiej by szło ale teraz prz zabawie ze składaniem widziałem ile to kombinacji, niby prosta czynność ale jednak czasochłonna.

Piszesz, że jabłko robić na 2 półkach... niezależnie czy do długiego starzenia (kilkanaście lat) czy krótkiego starzenia (rok-dwa)?

@gacek- był plan jeszcze robić moduł z 1 półką ale narazie wstrzymane jest. Zobaczę jak będzie szło na tych konfiguracjach... sita mam, flansze też więc zawsze można dorobić.



A tak ogólnie dzięki za pochwały :)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Szlumf
1550
Posty: 1588
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: Szlumf » niedziela, 3 mar 2019, 11:37

Jak dasz trochę wyższy poziom na półkach - tak ze 4cm - To na 2 będziesz miał do starzenia a na 3 do szybkiego spożycia. Tylko nie daj się oszukać bo po 2 półkach bezpośrednio po dobraniu może być lepsze niż po 3. Ale z czasem (w szkle) 2 półki robią się wyraźnie gorsze a 3 zyskują. Tak przynajmniej było z moimi jabłkami - mieszane kosztela i antonówka z przewagą koszteli.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2019, 11:38 przez Szlumf, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: chprzemo » niedziela, 3 mar 2019, 12:05

Szlumf pisze:Jak dasz trochę wyższy poziom na półkach - tak ze 4cm


Już od jednego specjalisty słyszałem, żeby nie bać się dużego poziomu cieczy na półkach- tak tez zrobię. Podpowiedz mi czy taki poziom około 4 cm będzie przy każdym surowcu czy tylko owocówki? Jak będę działał ze zbożem czy słodem to tez takie poziomy utrzymać? Mała modyfikacja przelewów pozwoli mi na regulacje we większym zakresie (podtoczenie teflonowych prowadzen przelewu) i zastanawiam się czy to robić- i tak muszę wszystko rozłożyć wiec na tym etapie nie będzie problemu:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Szlumf
1550
Posty: 1588
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: Szlumf » niedziela, 3 mar 2019, 14:08

Wyższy poziom na półce = lepszy barbotaż = lepsze rozdzielenie frakcji. Z reguły wystarczy jeden przebieg by otrzymać dobry produkt. Oczywiście z odbiorem początku i końca do mniejszych butelek (100-200ml) i łączeniu z sercem minimum po 24h. Zbożówek nie robiłem więc się nie wypowiem.
Nie wiem czy nie masz trochę za niskiego syfonu w przelewie i w związku z tym czy uda Ci się poprawnie pracować przy poziomie 4cm na półkach. Wyjdzie w praktyce.


czytam
150
Posty: 196
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: czytam » niedziela, 3 mar 2019, 14:12

Syfon nie musi być wysoki. Ciśnienia po jego obydwu stronach się równoważą. Istotna jest jego średnica i odległość od górnej półki.


Autor tematu
chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: chprzemo » niedziela, 3 mar 2019, 14:36

Co macie na myśli pisząc syfon? Naczynko pod odpływem gdzie spływa z rurki przelewu ciecz i wypływa na niższa Polkę czy całą konstrukcję przelewu?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: Doody » niedziela, 3 mar 2019, 15:20

Syfon tworzy downcomer z dospawanym koszyczkiem. Tam następuje uszczelnienie cieczą.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: chprzemo » niedziela, 3 mar 2019, 16:16

Syfon: rurka 16 mm h 80 mm z naciętymi dwoma szczelinami h 5 mm szerokości około 3 mm od strony koszyczka. Koszyczek (dół syfonu) rura 30 mm (wewnętrzna) h 15 mm. Rura 16 opiera się na dnie koszyczka i jest przyspawana.

Czy to będzie dobrze działało?
Może trzeba przerobić syfon?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: Doody » niedziela, 3 mar 2019, 16:38

Ja u siebie wspawałem rurkę, 3mm ponad dnem koszyczka, tak aby ciecz mogła przelewać się bez tłumienia.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: chprzemo » niedziela, 3 mar 2019, 16:43

Dlatego naciąłem szczeliny 5 mm x 3 mm, myśle, ze powinno działać, jeśli będzie coś nie tak to zrobię nowe syfony:) jakiego przepływu tam się spodziewać? Może bym coś zasymulował na wodzie... :)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: Doody » niedziela, 3 mar 2019, 17:01

I tak pierwszy raz powinieneś puścić samą wodę, dla sprawdzenia sprzętu.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: chprzemo » niedziela, 10 mar 2019, 23:08

Możecie mi napisać jakieś wskazówki jak przeprowadzić proces na calvadosie po pierwszym odpędzie? Chodzi mi o zakres odbioru (mam papugę), ilość i sposób odbioru przedgonu, moce początkowe do odbioru przedgonu, moce robocze do odbioru serca, prędkości odbioru, itp?

Staram się coś czytać ale jak na razie to wszystko mam ‚niepoukładane’ w głowie, a wierzę, że następnym początkującym w półkach też się przyda :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 mar 2019, 00:27 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 11 mar 2019, 04:50

chprzemo pisze:Możecie mi napisać jakieś wskazówki jak przeprowadzić proces...Staram się coś czytać ale jak na razie to wszystko mam ‚niepoukładane’ w głowie,...

Nic nie kombinuj. Weź waleriany :D i pędź jakbyś miał zwykłą kolumnę, albo nawet zwykły pot-stil pod sobą i chciał robić owocówkę.
Przedgony odbieraj kropelkowo i na węch. Gdy nie masz pewności to odbieraj w małe buteleczki w małych ilościach. Ja robię zawsze po 50ml. Nawet i 6-7 porcji. Później gon w butelki 0,5 litrowe, a od 55-60% w dół tak samo odbieraj . Małymi porcjami. Tym razem np. po 100-150ml.
Na przyszłość - postaraj się zrobić destylację na raz. Oczywiście nie wylewaj niczego. W razie gdy serce Ci nie będzie odpowiadać (w co wątpię) to zawsze możesz przepędzić drugi raz.
Prowadź proces z takim refluksem i taką mocą aby utrzymać na półkach barbotaż. Jak to zrobić technicznie na półkach sitowych to ci nie podpowiem bo mam półki kołpakowe. Ale na pewno ktoś się wychyli i da Ci bardziej szczegółowe wskazówki.
Powiem Ci jedno - nie taki diabeł straszny. Jesli kiedykolwiek robiłeś destylaty to i tym razem sobie poradzisz.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 mar 2019, 06:27 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
chprzemo
500
Posty: 508
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: chprzemo » poniedziałek, 11 mar 2019, 08:08

Problem polega na tym, że nigdy nie miałem i nic nie robiłem na pot-stilu :)

Zaopatrzę się w buteleczki i jakoś dam radę ale ta niepewność przed pierwszym razem ciagle jest..

Przy gotowaniach owoców ba polkowej robi się stabilizację do odseparowania przedgonu? Jak długą?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: Doody » poniedziałek, 11 mar 2019, 08:11

Wystarczy około 15-20min. Kiedyś robiłem dłuższą, ale Szlumf mnie namówił ;) na krótszą i tak mi teraz pasuje. Odbiór przedgonów identyczny z odbiorem przy rektyfikacji jak napisał Leszek.
Pozdrawiam
Darek


kwik44
750
Posty: 762
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa sitowa by CHPRZEMO

Postautor: kwik44 » poniedziałek, 11 mar 2019, 08:49

Ja tylko napiszę, że odwrotnie niż Leszek zalecam jednak dwukrotną destylację. Raz a'la pot-still drugi raz półkowa. Też kiedyś robiłem "na raz", ale wróciłem do korzeni. Warunek jest jeden - odebrać w pierwszej destylacji wszystko literalnie do "0". Kiedyś zakres 98-100 stopni w kegu ciągnąłem na półkowej. Można tak, ale to męka, a do tego zboża masakrycznie brudzą półki. Resztę napisali koledzy wyżej ;)


Wróć do „Kolumny destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości