Kolumna półkowa - co potrzebne a co zbędne ?
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kolumna półkowa - co potrzebne a co zbędne ?
Typ skraplacza wbrew pozorom może mieć znaczenie - kilka osób wspominało tu o różnicach w urobku na CM, zamiast LM.
Reszta zależna od tego co się chce uzyskać. Choć nie mam doświadczenia na półkach, to jednak w temacie wódek czystych ciułam na kołpaki na których mam zamiar postawić OLM. Kilka osób pracuje na takiej konfiguracji, więc jest komu zweryfikować ten punkt widzenia.
Reszta zależna od tego co się chce uzyskać. Choć nie mam doświadczenia na półkach, to jednak w temacie wódek czystych ciułam na kołpaki na których mam zamiar postawić OLM. Kilka osób pracuje na takiej konfiguracji, więc jest komu zweryfikować ten punkt widzenia.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa - co potrzebne a co zbędne ?
CM jest najbardziej klasyczna. LM też może być. Ostatnio, bo pozbyłem się chłodnicy Liebiega i nie zrobiłem drugiej to używam i jednej i drugiej. Wg mnie OLM nie jest potrzebny. To nie spirytus gdzie chcemy pozbyć się całego przedgonu. Przy owocach my go chcemy, przynajmniej ten późniejszy, tak i jak wczesny pogon. Temat rzeka, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Ja tnę oszczędnie i dojrzewam długo. Ale to mój świadomy wybór.
-
- Posty: 135
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Kolumna półkowa - co potrzebne a co zbędne ?
Ja mam właściwie wszystko olm, bufor, skn, 14 półek sitowych, 5 z kołpakiem centralnym, głowicę aabrateka. Ale wszystko to właściwie leży poza 3-4 półkami i głowicą.
W pełni uzbrojony sprzęt jest używany tylko do spirytusu z mąki ziemniaczanej, koledzy z forum próbowali wódki z tego spirytu na zlocie
Obstawiam że olm jest zbędnym dodatkiem jeśli to ma być kolumna do smakówek
W pełni uzbrojony sprzęt jest używany tylko do spirytusu z mąki ziemniaczanej, koledzy z forum próbowali wódki z tego spirytu na zlocie
Obstawiam że olm jest zbędnym dodatkiem jeśli to ma być kolumna do smakówek
Re: Kolumna półkowa - co potrzebne a co zbędne ?
zbiornik z płaszczem, duży katalizator w szkle około 1-1,5L, potem półki 4szt, OLM na szkle około 30cm i u góry UFO,
sprzęt ma służyć głownie do owoców ale od czasu do czasu spiryt się przydaje więc ma być to zestaw uniwersalny ze wskazaniem
Głownie chodzi mi o to czy OLM połączony z ufo będzie źle wpływał na proces odbioru smakowych czy po prostu może sobie tam być ?
Ta sama sprawa dotyczy bufora czy warto rozważyć jego zastosowanie ?
Opiszę może dokładniej konfigurację którą chce wykonać,Doody pisze:Moim zdaniem lepiej nie stosować modułu OLM. Ja na półkowej stawiam głowicę aabratka jako skraplacz i to wszystko.
zbiornik z płaszczem, duży katalizator w szkle około 1-1,5L, potem półki 4szt, OLM na szkle około 30cm i u góry UFO,
sprzęt ma służyć głownie do owoców ale od czasu do czasu spiryt się przydaje więc ma być to zestaw uniwersalny ze wskazaniem
Głownie chodzi mi o to czy OLM połączony z ufo będzie źle wpływał na proces odbioru smakowych czy po prostu może sobie tam być ?
Ta sama sprawa dotyczy bufora czy warto rozważyć jego zastosowanie ?
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolumna półkowa - co potrzebne a co zbędne ?
Jeżeli odbierał będziesz z LMa z głowicy to sam zasyp nad OLM wiele nie zmieni. Możesz go zostawić.powertee pisze:
Głownie chodzi mi o to czy OLM połączony z ufo będzie źle wpływał na proces odbioru smakowych czy po prostu może sobie tam być ?
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 26 kwie 2020, 11:42
- Podziękował: 1 raz
Re: Kolumna półkowa - co potrzebne a co zbędne ?
1. Jak najlepiej prowadzić proces przy kolumnie półkowej dla zbóż. Mam do dyspozycji. Dwie kolumny. Jedna typowo zasypowa produkcji Akasa z buforem , OLM i głowicą aabratka. Druga kolumna to 4 półkowa szklana 3" szklana postawiona na zbiorniku z płaszczem wypełnionym gliceryną. Do niej również mogę podłączyć bufor i stawiam na nią moduł OLM z kolumny zasypowej wraz z głowicą aabratka. Modułu OLM w tym momencie nie mogę rozłaczyć od głowicy, gdyż jest połączony na kołnierzu gdzie pomiędzy jest latarka. Do obu kolumn mogę założyć kryzę zamiast bufora. Zboże zacieram i fermentuje razem z młutem i tak chciałbym destylować całość wraz z zasypem.
2. Jak wyżej tylko dla owoców.
Przykleje się do tematu, gdyż jest dość swieży i uważam że warto go kontynuować. Forum czytam, już od kilku lat, ale teraz nasuwa mi się parę pytań. mianowicie:Doody pisze:Jeżeli odbierał będziesz z LMa z głowicy to sam zasyp nad OLM wiele nie zmieni. Możesz go zostawić.powertee pisze:
Głownie chodzi mi o to czy OLM połączony z ufo będzie źle wpływał na proces odbioru smakowych czy po prostu może sobie tam być ?
1. Jak najlepiej prowadzić proces przy kolumnie półkowej dla zbóż. Mam do dyspozycji. Dwie kolumny. Jedna typowo zasypowa produkcji Akasa z buforem , OLM i głowicą aabratka. Druga kolumna to 4 półkowa szklana 3" szklana postawiona na zbiorniku z płaszczem wypełnionym gliceryną. Do niej również mogę podłączyć bufor i stawiam na nią moduł OLM z kolumny zasypowej wraz z głowicą aabratka. Modułu OLM w tym momencie nie mogę rozłaczyć od głowicy, gdyż jest połączony na kołnierzu gdzie pomiędzy jest latarka. Do obu kolumn mogę założyć kryzę zamiast bufora. Zboże zacieram i fermentuje razem z młutem i tak chciałbym destylować całość wraz z zasypem.
2. Jak wyżej tylko dla owoców.