Pytania o kompletne destylatory z Allegro, OLX, sklepów internetowych itp.
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.

Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).

Jak to zrobić?

1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.

Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.


Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 407
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 17:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Kontakt:
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

Postautor: KS2507 » środa, 22 paź 2014, 21:01

Miedz w kolumnie ze stali nierdzewnej czyści się co 2 do 4 procesów ,a z tego co piszą użytkownicy kolumn miedzianych to nawet po kilku latach użytkowania nie ma potrzeby czyszczenia kolumny :?: albo to są Bajki albo kolumna słabo reaguje z związkami siarki.
Co prawda kolumna ma nie wielki kontakt z destylatem i oparami bo te krążą w wypełnieniu nie płyną po ściankach ,ale chłodnica skrapla wszystkie opary które do niej dotrą i się nie zanieczyszcza :roll:
Przy najbliższej okazji sprawdzę czyszczenie miedzi w opisany sposób ,na koniec procesu zawór na max otwarty i odbiorę tak z 2L dundru.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

Postautor: Zygmunt » środa, 22 paź 2014, 21:27

albo to są Bajki albo kolumna słabo reaguje z związkami siarki.

Jakby słabo reagowała, to czulibyśmy jajo- czy nie po oto właśnie stosuje się miedź? Nie czujemy, czyli reaguje na odpowiednim poziomie.
Co prawda kolumna ma nie wielki kontakt z destylatem i oparami bo te krążą w wypełnieniu nie płyną po ściankach

Kolego, przemyśl swoje wypowiedzi na tym i sąsiednim forum, bo stają się coraz bardziej odrealnione, a pretendujesz do miana poważnego konstruktora. Szklanka mniej (albo więcej?) przed pisaniem?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

Postautor: gr000by » czwartek, 23 paź 2014, 08:39

Nie trzeba wcale mieć miedzi w kolumnie, żeby nie było "jaja" w destylacie. Nie trafiło mi się jeszcze "jajo" w cukrówce/owocówce i zacierach destylowanych kilka dni po ustaniu fermentacji, a trochę ich już przerobiłem, a miedzi jak nie używałem, tak nie używam i nie planuję używać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Szlumf
1850
Posty: 1860
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

Postautor: Szlumf » czwartek, 23 paź 2014, 09:16

gr000by pisze:Nie trafiło mi się jeszcze "jajo" w cukrówce/owocówce i zacierach destylowanych kilka dni po ustaniu fermentacji, a trochę ich już przerobiłem, a miedzi jak nie używałem, tak nie używam i nie planuję używać.


Możesz dokładniej opisać jak to osiągasz? Najlepiej w osobnym temacie.
Twoje wypowiedzi zahaczające o ten problem są w różnych miejscach i chyba warto je skomasować.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4746
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

Postautor: lesgo58 » czwartek, 23 paź 2014, 09:41

Jestem za.
@gr000by
U mnie ten problem też występuje. Czyli, że zapach jaj jest. Bez miedzi ani rusz...A to co piszesz jest ciekawe i wymaga dokładniejszego wyjaśnienia. A wiem stąd, że zdażyło mi się ze 2 razy gdy zapomniałem podpiąć miedź, i zapach jaj wystąpił. I tylko dzięki temu, że poczułem ten zapach to się zorientowałem, że nie ma miedzi.

Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

Postautor: soltys » czwartek, 23 paź 2014, 10:43

@gr000by
Ja się kiedyś tak zastanawiałem: post103158.html#p103158 Może o to chodzi?
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO ???? (plusy i minusy)

Postautor: gr000by » czwartek, 23 paź 2014, 11:03

Nie tylko to. Ilość półek i jakość spirytusu to jedno, ale pozostaje jeszcze sprawa destylacji bez takiego refluksu. Przy destylacjach prostych (smakówki) też nie narzekam na siarkę, a miedzi w aparacie nie ma.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 03:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: Cynammon » środa, 19 lip 2017, 02:14

Odkopię temat bo po 2 latach z pewnością został on dokładnie zbadany @gr000by przeczytałem cały twój temat od deski do deski i o ile dobrze zrozumiałem, aby nie stosować miedzi destylat musi być czysty i świeży zaś jeżeli jest odwrotnie i już trochę leżakuje to najlepiej przerobić to na wysoki % np przy użyciu refluxa. Sporo osób jednak używa katalizator, i na forum jest naprawdę tego sporo, wręcz tak dużo że można zgłupieć. W zasadzie mogłem napisać to gdzieś indziej z tym że dręczy mnie jedno pytanie odnośnie tego tematu...
radius pisze:Koledzy, ja również jestem użytkownikiem kolumny miedzianej już parę lat i nigdy jej w środku nie czyściłem :) Potwierdzam za to w całej rozciągłości słowa Emiela. Dunder bardzo dobrze czyści miedź i to nie tylko po owocówkach ale i po zwykłej cukrówce 8-) Oto dowód:
miedź.jpg
Rurka była zanurzona w zimnej wodzie odwarowej na kilka minut podczas odpompowywania zbiornika :ok:
W takim razie, czemu by nie zastosować kolumny z ASIS (tańsza oraz większe fi niż 54mm) a wypełnienie dać w całości z CU i czyścić to właśnie po przez dunder?
Z innej strony @gr000by wiem że porównywałeś produkt przy użyciu miedzi, ale nic nie wspomniałeś o tym jak ona wyglądała po psoceniu, bo jeżeli było widać jej zanieczyszczenie oznaczało by to, że jednak czyści destylat nie tylko z jaja. Pisząc wprost skoro robisz bez miedzi i nie ma jaja, to robiąc z miedzią ta nie powinna się zabrudzić.
Ostatnio zmieniony środa, 19 lip 2017, 09:37 przez Cynammon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: Zygmunt » środa, 19 lip 2017, 07:15

Sprężynki miedziane mają beznadziejny parametr P/V, przez co kolumna wypełniona tylko nimi musiałby mieć kilka metrów wysokości. Korzystniej jest odwrotnie- kolumna z miedzi i sprężynki stalowe- nie marnujesz miejsca na katalizator, no i nie ma problemu jego mycia.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1101
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: herbata666 » środa, 19 lip 2017, 14:54

Z tą wysokością półki przy sprężynach miedzianych, to bym polemizował, ponieważ sprężynki henitonowskie właśnie z Cu mają wysokość półki nie dużo wyższą niż henitonowskie KO ( które wraz z plipkowymi wiodą prym na polskiej scenie wypełnienia). W dodatku jeżeli gotujemy cukrówki i robimy to na dwa razy to miedź jest nie potrzebna, wręcz nie którzy użytkownicy narzekali na jakość urobku gdy posiadali miedź w wypełnieniu. Nie jestem przeciwnikiem czy zwolennikiem Cu, piszę po prostu o twardych faktach z jakimi się spotkałem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


----scalone----
Zasyp z 20 cm sprężynek Cu Henitom, daje około 93,2% a zasyp z KO około 94,5%.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

KONTAKT GŁÓWNIE PRZEZ TELEFON CODZIENNIE 10-20

Online
Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1093
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: defacto » poniedziałek, 25 wrz 2017, 08:45

200gram kwasku cytrynowego, rozpuszczam w 1.5l ciepłej wody. Po rozpuszczeniu dodaję 200ml wody utlenionej. Takim roztworem, kilkakrotnie płuczę miedziaka raz na kwartał- leżał, czy pracował- jeden huk. Płyn wylatuje o turkusowym kolorze. Następnie rozrabiam 3 paczki sody w 0,5l wody i dodatkowo takim roztworem przelewam kolumnę, neutralizując kwas. Następuje silna reakcja, wydzielają się spore ilości CO2. Na oko, kolumna jest czysta. Nie mniej jednak, pomimo takich zabiegów nie wszystko zostaje wypłukane a pozostaje ciemny nalot na ściankach rury (nie widoczny), który schodzi od potarcia palcem, gąbką, szmatką etc. Kiedyś wykorzystałem wycior do balonów z czystą szmatką jako sabot. Wtedy to była czystość i połysk :odlot:. Nie żałuję, że mam Cu, lecz ten ciemny osad wprowadza mnie w stan zaciekawienia a przede wszystkim, czemu nie zostaje wypłukany ?
Tak przy okazji, wiele razy było tak, że gołym okiem widziałem zielonkawy nalot na skraplaczu czy na półce pod nim. Kontynuowałem pracę i jeszcze nie zzieleniałem :mrgreen: . Natomiast chciałbym się zapytać doświadczone grono, czy wszelkie zmiany w kolorze miedzi, powstające na wskutek reakcji chemicznych, mogą się przedostać do urobku?
Plusy i minusy... Nie pracowałem na sprzęcie z KO, więc pozostaję mocno neutralny, gdyż o jedno i drugie dbać trzeba.
Przy okazji kolejnego płukanka, pstryknę foto sami ocenicie.
Pozdrówa
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: seneka » poniedziałek, 25 wrz 2017, 22:09

Wiele razy już było pisane. Jest tyle zdań co użytkowników. Ja osobiście pracowałem i na tym i na tym i wybieram KO. Ale zaznaczam to moje prywatna opina.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Online
Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1093
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: defacto » wtorek, 26 wrz 2017, 21:02

No właśnie.
Chciałbym poznać zdanie innych użytkowników. Jesteśmy na forum ?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 861
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: robert4you » wtorek, 26 wrz 2017, 22:10

KO głównie ze względu na łatwość utrzymania i odporność na uszkodzenia

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272

Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 233
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Kontakt:
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: szatajoh » środa, 27 wrz 2017, 11:25

Foto0181.jpg

Jestem fanem miedzi, mam dwa destylatory CMa 28 mm i kolumne polkową obie z miedzi. A teraz konkretnie posylam zdjęcie rury fi 60 która byla ponad 100 lat w kolumnie pólkowej. Nie wiem czy rura miala kontakt z woda chłodzaca czy z destylatem dowiem sie i sprawdze .
To jest tylko patyna. Ja moj sprzęt tylko płucze zimną wodą po użytkowaniu i czegos takiego nie widziałem.
Wiem ze teraz koledzy z opcji stalowej będą mieli wode na młyn dalszej dyskusji o wyższosci swiąt wielkanocnych nad bożym narodzeniem. :smiech:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Online
Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1093
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: defacto » środa, 27 wrz 2017, 14:09

Kolego, nie jesteś jedynym fanem czerwonego metalu. "Spokojna pańska niewyczesana". Ile ta rura ma lat?
Może coś więcej ?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 233
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Kontakt:
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: szatajoh » środa, 27 wrz 2017, 19:00

Rura ma okolo 100 lat pracy w parach alkoholu , Została wycięta bo destylator dostał nową chłodnice destylatu też miedzianą. Patyna w środku ma kolor niebiesko szary wyglada mi to na siarczan miedzi ale to tylko moja hipoteza.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2237
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: Doody » czwartek, 28 wrz 2017, 20:32

Nie siarczan ale siarczek miedzi. Siarczany powstają w wyniku działania H2SO4 na miedź.
Pozdrawiam
Darek


rastro
1100
Posty: 1137
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: rastro » czwartek, 28 wrz 2017, 21:03

Nie wygląda to na siarczek miedzi, ten jest zdecydowanie czarny. Już prędzej węglan miedzi, który mógł powstać w wyniku reakcji innych związków miedzi z CO2 zawartym w powietrzu, albo coś zupełnie innego.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

zielonka
450
Posty: 465
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: KOLUMNA MIEDZIANA VS KO (plusy i minusy).

Postautor: zielonka » czwartek, 28 wrz 2017, 21:32

Podoba mi sie że ilu fachowców tyle teorii, a KO ? spoKO :D :D
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


Wróć do „Pytania o kompletne destylatory z Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości