Nie o to mi chodzi. Chodzi mi o to, że jeśli coś nie pachnie źle, to wcale nie oznacza, że nam nie szkodzi, a filtr węglowy wycina aromaty, a nie szkodliwe związki. Nie jest on tak mądry, aby selektywnie wycinać to, co my chcemy lub magicznie zamieniać związki jeden na drugi.
Dlatego uważam, że wspomaganie się filtrem w celu poprawy berbeluchy jest bez sensu, ale jako dodatkowy proces wspomagający - czemu nie?
Kolumna filtracyjna - projekt typu charcoal mellowing - JD
-
Autor tematu - Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 791
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna filtracyjna - projekt typu charcoal mellowing - JD
Źle się zrozumieliśmy, zapytałem z czystej ciekawości czy badałeś próbki po 1 procesie.
Ja nigdy nie robiłem berbeluchy, jestem francuski piesek ale niestety trunek z cukru jest jaki jest i też kombinuje jak zrobić by duch buraka był jak najmniej wyczuwalny więc ja najczęściej robię metodą 2,5 ale zastanawiam się czy nie wrócić do 2 i wspomóc się filtrem.
Z racji, iż nie jestem chemikiem pewne kwestie są dla mnie nie do końca jasne, nikt alfa i omegą nie jest.
Dlatego ja trochę z dystansem podchodzę do wszelkich bimberków, bo nie mam pewności kto jak i z czego je zrobił.
Wysyłałem próbkę swoich rektyfikatów do analizy i było zawsze w normie, raz wysłałem trunek znajomego i się załamałem prawie wszystko przekroczone, ale jakoś się tym bardzo nie przejęli i dalej twierdzą, że po ich wyrobie głowa nie boli. Dlatego jestem np ciekaw jak wyglądają próbki destylatów owocowych czy zbożowych, bo jednak dla smaku i aromatu każdy jest zanieczyszczony przed i pogonem i teraz który jest zanieczyszczony mniej 2 razy z post still czy po półkowej/zasypowej po jednym procesie ??
Ja nigdy nie robiłem berbeluchy, jestem francuski piesek ale niestety trunek z cukru jest jaki jest i też kombinuje jak zrobić by duch buraka był jak najmniej wyczuwalny więc ja najczęściej robię metodą 2,5 ale zastanawiam się czy nie wrócić do 2 i wspomóc się filtrem.
Z racji, iż nie jestem chemikiem pewne kwestie są dla mnie nie do końca jasne, nikt alfa i omegą nie jest.
Dlatego ja trochę z dystansem podchodzę do wszelkich bimberków, bo nie mam pewności kto jak i z czego je zrobił.
Wysyłałem próbkę swoich rektyfikatów do analizy i było zawsze w normie, raz wysłałem trunek znajomego i się załamałem prawie wszystko przekroczone, ale jakoś się tym bardzo nie przejęli i dalej twierdzą, że po ich wyrobie głowa nie boli. Dlatego jestem np ciekaw jak wyglądają próbki destylatów owocowych czy zbożowych, bo jednak dla smaku i aromatu każdy jest zanieczyszczony przed i pogonem i teraz który jest zanieczyszczony mniej 2 razy z post still czy po półkowej/zasypowej po jednym procesie ??
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kolumna filtracyjna - projekt typu charcoal mellowing - JD
To ja się odezwę. Wreszcie.
Chłopak poszukuje. Kombinuje
Szuka.
Porywa się na nieznane. To źle?
Siedż cicho. Oraj pole. Piel głosuj na Psl.
Wszystko będzie super.
A chuja będzie super.
Chce poznawać. Chce doświadczać. Chce coś spartilić. Chce się nauczyć czegoś.
Czy do was wszystkich nie dotarło jeszcze że oto ten osobnik czegoś szuka?
Kiedyś znajdzie.
Kto wie może nawet przepuści wkład węglowy przez potstill.
Wycinka nie oznacza rżnięcia przy samej ziemi.
Tu chodzi o to aby ten dom. Butelka. Kieliszek. Tym lasem pachniało.
A moje skromne zdanie jest takie....jak dokładnie odetniesz frakcje .......to po ci wungiel?
Chłopak poszukuje. Kombinuje
Szuka.
Porywa się na nieznane. To źle?
Siedż cicho. Oraj pole. Piel głosuj na Psl.
Wszystko będzie super.
A chuja będzie super.
Chce poznawać. Chce doświadczać. Chce coś spartilić. Chce się nauczyć czegoś.
Czy do was wszystkich nie dotarło jeszcze że oto ten osobnik czegoś szuka?
Kiedyś znajdzie.
Kto wie może nawet przepuści wkład węglowy przez potstill.
Wycinka nie oznacza rżnięcia przy samej ziemi.
Tu chodzi o to aby ten dom. Butelka. Kieliszek. Tym lasem pachniało.
A moje skromne zdanie jest takie....jak dokładnie odetniesz frakcje .......to po ci wungiel?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 19
- Rejestracja: sobota, 27 mar 2021, 09:39
Re: Kolumna filtracyjna - projekt typu charcoal mellowing - JD
Daj po prostu od dołu wężyk silikonowy i pociągnij go do góry na jakieś 3 -4cm od górnej krawędzi dzięki temu wlewając od góry będzie musiała wypełnić się do właśnie wysokości tych 3 cm od krawędzi (będzie wypełniona i grawitacyjnie będzie lecieć (bez podciśnienia))MASaKrA_Domingo pisze:...
Zastanawiam się nad ewentualną przeróbką, tj dospawaniem jeszcze ok 300mm rury, aby zwiększyć ilość węgla i czas kontaktu.
Miała powstać stricte pod Jacka Danielsa, a tu całkiem fajnie spisuje się w pobocznym zadaniu.
Cóż - testy trwają.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 maja 2021, 15:27 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy