KOLUMNA DO OCENY

Budowa kolumn rektyfikujących.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy

Post autor: baryl »

Witam wszystkich, jestem tu nowy i zaczynam zabawę z psoceniem, do rzeczy.
Brat kiedyś pospawał kolumnę i tak sobie leżała, więc kupiłem keg 50L i ją uruchomiłem, trafiłem na to forum i widzę że moja kolumna chyba jest przestarzała, więc wydumałem że wprowadzę przeróbki, tylko nie wiem czy będzie to miało jakiś sens.
Kolumna - wys. 170cm, śr.40,
Wypełnienie - zmywaki 130cm
Chciałem odstojnik umieścić na na szczycie kolumny aby w nim się skraplało i skropliny leciały na wypełnienie.
Cel jest taki aby uzyskać wyższe stężenie %, ponieważ obecnie nie mogę przekroczyć 75% nawet po trzecim psoceniu,
psocenie nr.1 max 75%
psocenie nr.2 max 75%
psocenie nr.3 max 75%
Odstojnik ma średnicę 80 i wys. 25cm na dole zwężony w kształcie lejka do kranika.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: aronia »

Pomysł z odstojnikiem porzuć: http://alkohole-domowe.com/forum/post79442.html , a pomyśl o jakimś refluksie: http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html . Średnica kolumny nie powala - przy próbie rektyfikacji wydajność nie przekroczy 0,5-0,6 l/h, ale przy niższym % wydajność może być większa.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Dzięki za podpowiedzi, dokładnie jak piszesz z tą wydajnością, z pełną beką muszę siedzieć ponad 7 godzin :(
Więc co byście proponowali, kombinować wspawać refleks, czy może zacząć budowę od nowa o większej średnicy np. 60. Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale jeżeli dodam refleks i zwiększę % to czas psocenia się wydłuży .

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: aronia »

40-tka to nie jest materiał na kolumnę, więc modyfikacja jej nie ma sensu i lepiej rozglądnij się za większą. Posiedzisz na forum, poczytasz trochę i wtedy wszystko się wyjaśni odnośnie budowy i innych rzeczy z tym związanych.
P.S. Tu masz opis mojej starej kolumny o średnicy wew. 36 mm: http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html i demon prędkości to nie był. Po przesiadce na Aabratka i "doinwestowaniu go" proces wygląda na przykład tak: http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p111494

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Więc chyba dobrze kombinowałem, odstojnik który mam przerobię, włożę do niego wężownice i wspawam go u szczytu kolumny.
Na razie pokombinuję z tą, którą mam dopóki nie uzbieram materiału na inną.

Ps. Mogę tam zrobić wężownicę z miedzi? Nie bardzo mam skąd wyczarować na jutro białą, a nastaw się na jutro klaruje. Jak długa wężownica będzie odpowiednia 30-40-50cm?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: radius »

O kurna... :o
Ale panzerfaust :D
panzer.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: drgranatt »

@radius, ale czy ten ze zdjęcia wie jak to obsługiwać :D
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: Lootzek »

No chyba wie.. Za cieńszy trzyma a grubszym będzie napierniczał wroga! :D

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

radius pisze:O kurna... :o
Ale panzerfaust :D
Teraz wspawany na kolumnie wygląda identycznie :mrgreen: , któregoś dnia spróbuje przestraszyć sąsiada.
Dzięki kolego aronia za cenne wskazówki i linki :poklon; , właśnie jestem w trakcie psocenia i :o pierwszy litr 90%+ i zaczęło spadać, jutro jeszcze przerobię troszkę tą wyrzutnie przed drugim psoceniem, wydaje mi się że nie wpada na sam szczyt pełny żar, włożyłem i pospawałem odstojnik z tym całym lejem, i jutro chcę go obciąć aby nie było takiej zwężki, może wtedy łagodniej będzie szło do góry na wężownicę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Zauważyłem teraz problem z odbiorem poniżej 80%. Nie chce lecieć, może być winny zbyt nisko umieszczony odbiór z kolumny? Kolumnie doszło ponad 20cm a odbiór na chłodnicę pozostał na starym miejscu, poniżej wężownicy na szczycie (wyrzutni).

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Chyba znalazłem odpowiedź na moje pytanie, zrobiłem odbiór na chłodnicę na samym szczycie kolumny i niestety nic się nie zmieniło :bezradny: (no może troszkę) :cry2: , a winnym okazało się wypełnienie (zmywaki) zbyt mocno ubite, wyjąłem i włożyłem ponownie, oczywiście nie ubijałem tak mocno i zaczęło lecieć normalnym tempem aż do 30%

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Witam ponownie, gdzieś już pisałem że nie będę przerabiał więcej kolumny, tylko pozostaje budowa nowej, jednak przerobiłem a nową w najbliższym wolnym czasie poskładam, (plan na puszkową) a tą zwrócę bratu.
Obecnie wypełnienie, sprężynki pryzmatyczne miedz 0,25L +1L sprężynek nierdzewnych +zmywaki= 160cm wypełnienia, prawdopodobnie jutro test co z tego wyniknie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Dziś próba kolumny przerobionej dzięki waszej pomocy :poklon;
Pierwsze psocenie cukrówki i od razu taka niespodzianka :o ponad 96%,
jak na razie nie śmierdzi.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: gr000by »

Próbka była ciepła lub zawierała przedgony :D. W innym przypadku - walnięty alkoholomierz. 97,2% to stężenie alkoholu w azeotropie, a w warunkach domowych uzyskuje się 96-96,5% na średnich kolumnach, na wyższych można dobić wyżej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Była ciepła, ale uleciało już 4L i w słoiku pokazuje 96%+ słoik chłodny (zimny), nie mam drugiego termometru aby teraz zmierzyć, a z kolumny nie będę na razie wyciągał. jak skończę psocenie to pobadam ale na razie jest super, przed przeróbkami leciało max 75%.
Pozdrawiam

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: aronia »

A gdzie masz główny termometr do prowadzenia procesu? Bo jeżeli masz go w dole kolumny i temperatura jest na nim stabilna to procent się będzie zgadzał :D.

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

Temperaturę miałem 78,2*C, stabilizacja około 40min i temperatura poniżej nie zeszła, pod koniec napełniania słoika 4L zaczęła się podnosić na 78,4*C i zaczęło lecieć coraz słabiej 3L 90%, proces nadal trwa leci teraz 35% + -
Termometr mam 40cm od góry i 160cm od kega, zaznaczyłem na port na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: HomoChemicus »

Powinno być raczej 40cm od kega.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Autor tematu
baryl
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 09:48
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 8 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: baryl »

HomoChemicus pisze:Powinno być raczej 40cm od kega.
Więc czeka mnie następna przeróbka, jak mogę określić w którym miejscu wspawać port? termometr będzie jeden no i drugi jest w kegu.
Jeżeli termometr ma być niżej, to temperaturę chyba też wyższą będzie wskazywał, wyższą od 76*C ?

ps. Dopiero zaczynam przygodę z psoceniem, a nawet nigdy na oczy nie widziałem jak to się robi, no parę lat temu z kolegom psociliśmy w garnku z talerzem w środku i odwrócona pokrywką, no i chyba tyle mojego doświadczenia :bezradny:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: KOLUMNA DO OCENY

Post autor: lesgo58 »

Jeśli masz sprężynki to spokojnie możesz wspawać nawet na 30cm od kega. Ile będzie pokazywał termometr to tym się zbytnio nie przejmuj. W czasie procesu i po dobrze przeprowadzonej stabilizacji ma "stać w miejscu". Wszelkie jego ruchy w górę są sygnałem, że należy przeprowadzić korekcję odbioru w dół. I tak aż do "wyssania" całego alkoholu ze zbiornika. Albo do momentu gdy utrzymanie temperatury będzie "niemożliwe".
Oczywiście im bliżej końca destylacji tym będzie leciało wolniej. ale tak musi być żeby temperatura w dole kolumny "stała w miejscu".
Polecam dodatkowo lekturę linku podanego poniżej. Może to Ci troche lepiej rozjaśni zawiłości dobrej destylacji:
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolumny destylacyjne”