@walniak24
jeśli będziesz miał na przyszłość jakieś wino lub inny nastaw owocowy do przedestylowania - to ani się waż destylować jakbyś chciał otrzymać czystą wódkę. Czyli rektyfikować. Bo to jest profanacja.
Po drugie nie wiem na ile masz precyzyjny zaworek na odbiorze LM.
Po trzecie termometr ten bardziej precyzyjny i dokładniejszy umieść w wypełnieniu.
W głowicy wystarczy ten "gorszy"
Kontroluj temp. w zbiorniku, bo to też jest ważne zwłaszcza do obserwacji ile jeszcze zostało alkoholu w nastawie. A to będzie informacja jak korygować prędkość odbioru.
Prędkość odbioru ustawiaj podpierając się tabelą, którą załączyłem. Jak będziesz miał trudności z interpretacją przy odczycie tabeli - daj znać.
jak będziesz miał następny nastaw - to destylację prowadż w następny sposób.:
1. Rozgrzanie i po zagotowaniu przetrzymanie pełnej mocy grzałek aż zalejesz kolumne.Może to trwać po zagotowaniu nawet kilkanaście minut. Sygnałem zagotowania będzie skok temp. na termometrze w wypełnieniu.
2. Gdy kolumna się zaleje wyłącz jedną grzałkę i pozostaw tę 2000W.
3. Zaczynasz stabilizację kolumny. Min. 4o-60 minut.Im dłużej tym lepiej.
4. W tym czasie temperatury na termometrze w głowicy i wypełnieniu powinny się także ustabilizować.
5. zacznij odbierać przedgony. Rygorystycznie po przysłowiowej kropelce (1-2 kropelki/sek.) Gdy uzbierasz 70-100ml - wylej. Po czym zmień naczynie i w dalszym ciągu odbieraj następny przedgon. W zależności od rodzaju nastawu może Ci się jeszcze uzbierać od 300-500ml. Kontrolujesz wskazania termometru w głowicy i na węch. Wystarczy rozetrzeć kilka kropli na dłoni i powąchać. Jeśli przestanie "waniać" i zacznie "pachnieć" spirytusowo to znak ,że możesz zmienić naczynie i zacząć odbierać serce. Drugim sygnałem będzie wskazanie termometru w głowicy. W czasie odbioru przedgonu temperatura w głowicy powinna rosnąć - nawet o 0,5*C i więcej - w zależności od rodzaju nastawu. W zwykłej cukrówce temp. urośnie tylko o 0,3 *C. Gdy odbierzesz przedgon temperatura powinna się ustabilizować.
6. Zaczynasz odbiór serca już z normalną prędkością. A z jaką to odczytasz z tabeli.
J przy normalnym nastawie cukrowym ( ok.12-13%) ustawiam odbiór na początek tak ,żeby leciało ok.16ml/min. Co da nam 1litr/godz. I tak ciągnę bez problemu aż do 96*C w zbiorniku.
7. Gdy ociągniesz 96*C w zbiorniku zmień naczynie i zaczynasz odbiór pogonów . Zmieniasz też prędkość odbioru na 6ml/min. i tak ciągniesz aż do 99*C w zbiorniku
8. Po czym możesz z pół godziny dobrze ustabilizować kolumnę i odebrać resztę etanolu pompując. Tzn. odkręć zawór odbioru na maxa i odbieraj aż w wypełnieniu temperatura skoczy o ok.),5*C. Po czym zamknij zawór i ponownie ustabilizuj kolumnę. Zrób to tak długo aż na termometrze w wypełnieniu temperatura powróci do swojej normalnej wartości. Jeśli po 30-40 min. stabilizacji mimo wszystko temp w wypełnieniu nie daje się obniżyć znaczy to, że etanol znajduje się tylko w głowicy, a to oznacza ,że jest go ok. 200-250ml. Jeśli go odbierzesz to zasmradzasz kolumnę. Jeśli zrezygnujesz ( normalne straty produkcyjne ) to po skończonej destylacji wystarczy tylko dobrze wypłukać kolumnę i masz ją gotową do następnego procesu.
9. Późne przedgony i pogony odlej do osobnego naczynia i jak Ci się uzbiera słuszna ilość ( ok. 5 litrów ) możesz to jeszcze raz rektyfikować i odzyskać dość dużą ilość dobrego spirytusu.
To jest przykładowa podstawowa destylacja/rektyfikacja.
Reszta zależy od Ciebie i Twojej obserwacji procesu i pracy kolumny, a także cierpliwości i wyciągania wniosków z obserwacji procesu..
Bo każda kolumna - wbrew pozorom - jest inna i każdy proces w zależności od wsadu jest inny.
Mod: dalszy ciąg, jaki wywołała ta wypowiedź przeniesiono tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/czynni ... t7263.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego