Kolejne wino gronowe- czwarte
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Dziś miałem nieoczekiwane winobranie. Uzbierałem około 25 kg ciemnego winogrona. Po odszypułkowaniu i wypłukaniu owoców zostało 21 kg rozgniecionych owoców. Wylądowały w wiaderku fermentacyjnym. Blg 16. Nie dodawałem wody. W soku z moszczu rozpuściłem kilogram cukru (BLG 17). Z tabeli BROWINu wychodzi, że powinno wyjść około 9% alkoholu z tego nastawu. Oczywiście zaszczepiłem moszcz szlachetnymi drożdżami. Planuję wytłoczyć i przerobić z tego około 12-14 litrów wina o mocy 15%. Wino wyjdzie czerwone.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kolejne wino gronowe- czwarte
Rozpędziłeś się jak cholera, zaraz balonów na zlewanie zabraknie ( jestem w podobnej sytuacji), jeżeli możesz to ciągnij jeden temat odnośnie owoców tego samego gatunku. Zakładając co chwilę nowy temat rozciągniesz wnioski i zrobi sie bajzel.
Nie myślałeś o pomiarze kwasowości moszczu?
Nie myślałeś o pomiarze kwasowości moszczu?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kolejne wino gronowe- czwarte
Cześć Rarmzol
Wiesz, dziś akurat był spontan. Dowiedziałem się o owocach i po 2 godzinach miałem dwa wiadra. A Ryżowe zrobiłem, bo myślałem, że już nie zdobędę owoców w tym sezonie. Temat zakładam za każdym razem, ponieważ łatwiej znaleźć dane i korygować na bieżąco- nawet za rok. Co do zlewania, miejsce zawsze się znajdzie (garnki, wiaderka). Kwasowości nigdy nie mierzyłem. Zobaczę i ocenię w przyszłym sezonie, co wyszło z tegorocznych nastawów. Aczkolwiek do w/w nastawu dodałem 10g kwasku cytrynowego. W ogóle myślałem, żeby cukru nie dawać i żeby było to gronowe z prawdziwego zdarzenia. Ale przy BLG 16 z samych owoców zrezygnowałem z takiej opcji i dodałem cukier na moc.
Wiesz, dziś akurat był spontan. Dowiedziałem się o owocach i po 2 godzinach miałem dwa wiadra. A Ryżowe zrobiłem, bo myślałem, że już nie zdobędę owoców w tym sezonie. Temat zakładam za każdym razem, ponieważ łatwiej znaleźć dane i korygować na bieżąco- nawet za rok. Co do zlewania, miejsce zawsze się znajdzie (garnki, wiaderka). Kwasowości nigdy nie mierzyłem. Zobaczę i ocenię w przyszłym sezonie, co wyszło z tegorocznych nastawów. Aczkolwiek do w/w nastawu dodałem 10g kwasku cytrynowego. W ogóle myślałem, żeby cukru nie dawać i żeby było to gronowe z prawdziwego zdarzenia. Ale przy BLG 16 z samych owoców zrezygnowałem z takiej opcji i dodałem cukier na moc.
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kolejne wino gronowe- czwarte
Dziś wytłoczyłem sok z miazgi. Ogólnie w ciągu tych 6 dni fermentacja nie wyglądała na burzliwą. Nie wiem czy jest to spowodowane fermentacją w wiaderku, które ma jakąś elastyczność. Bulgotało raz na 15 sekund, ale za to pojedynczy bulgot był dłuższy (2-3 sekundy), a przez pierwsze dwa dni wcale nie pracowało. Sok jest w balonie szklanym. myślę, ze jest około 12 litrów. Dobry w smaku, alkohol ledwie wyczuwalny. BLG 8
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 11:27
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kolejne wino gronowe- czwarte
Wino skończyło pracę i dosłodziłem do smaku. Niestety moje niedoświadczenie ukazało się w czystej postaci. na 15litrów dodałem 1kg i niestety wyszedł mi dość słodki trunek. Miał być półsłodki. Nie uwzględniłem informacji, że cukromierz może oszukiwać, gdy w nastawie obecny jest alkohol. Wino do tej pory miało wspaniały smak moich ulubionych winogron, ale było wytrawne. Po dosłodzeniu nie wyczuwam już tego aromatu i jest za słodkie (BLG 7- przy . Czy można to uratować? nie chcę rozcieńczać wodą, gdyż straci moc, która i tak jest niewielka (13-14%). Czy mogę wrzucić drożdże z nadzieją, że przerobią nadmiar cukru? czy zostawić do leżakowania i niech będzie jakie będzie?