KOJI - czyli zacieranie na zimno
-
- Posty: 212
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 07#p176807
możesz poczytać o eksperymencie z podmianą drożdży w tej mieszance.
Gdybyś zamierzał eksperymentować, to tuErazer pisze:... taka myśl mnie naszła by ewentualnie wzbogadzic nastaw.
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 07#p176807
możesz poczytać o eksperymencie z podmianą drożdży w tej mieszance.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 13 kwie 2018, 18:08
-
- Posty: 71
- Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
- Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Zielona Wyspa
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Niestety sklep z linku od kolegi @Kamala, założony dopiero 27 stycznia tego roku, nie ma jeszcze ani jednej pozytywnej opinii i pewnie nie wysłął ani jednej paczuszki grzybków. Może z powodu wirusa?
Za to ten od @Gutex78 powinien być OK i sam sie skuszę. ...i nie zapomnij napisać więcej jak przetestujesz...
Sklep nr 1:
https://www.aliexpress.com/store/feedba ... 44409745.4
Sklep nr 2:
https://www.aliexpress.com/store/feedba ... 08381645.4
Ostatni pozytyw o grzybkach z 16 Mar 2020.
Za to ten od @Gutex78 powinien być OK i sam sie skuszę. ...i nie zapomnij napisać więcej jak przetestujesz...
Sklep nr 1:
https://www.aliexpress.com/store/feedba ... 44409745.4
Sklep nr 2:
https://www.aliexpress.com/store/feedba ... 08381645.4
Ostatni pozytyw o grzybkach z 16 Mar 2020.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 mar 2020, 10:35 przez fantik1, łącznie zmieniany 2 razy.
Slainte!
-
online
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Chciałem kupić stąd, bo były dostępne i rozsądna cena.
https://pl.aliexpress.com/item/40006603 ... 5c0fmWoIjX
https://pl.aliexpress.com/item/40006603 ... 5c0fmWoIjX
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Tak, właśnie od tego sprzedawcy zakupiłem, no i czekampsotamt pisze:Chciałem kupić stąd, bo były dostępne i rozsądna cena.
https://pl.aliexpress.com/item/40006603 ... 5c0fmWoIjX
-
online
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Pisałem do sprzedającego czy będzie robił wysyłki, ale nie odezwał się.
Nic nie rób. Ja nie podejmowałem żadnych działań i pieniądze przelano mi na rachunek.radius pisze:..........czy przedłużać, czy rezygnować
Pisałem do sprzedającego czy będzie robił wysyłki, ale nie odezwał się.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 71
- Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
- Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Zielona Wyspa
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Nie sugerujcie się koledzy jedynie ceną, tam jest jeszcze gorzej jak na naszym aledrogo. Tu macie kolejnych, w miarę sprawdzonych sprzewców:
https://www.aliexpress.com/item/3306238 ... web201603_
https://www.aliexpress.com/item/4000040 ... web201603_
Ja kupiłem tu:
https://www.aliexpress.com/item/4000528 ... 4c4dReC4Bd
A co sie tyczy zwrotów, w zeszłym roku, zdarzyło mi się otrzymać zwrot kasy, a tydzień/dwa póżniej otrzymać przesyłkę. Wszysto przez ich nowy rok, w tym mają jeszcze inny problem.
Sam chyba kupię doddatkowo u jeszcze jednego, bo nie mogę sie doczekać co by je sprawdzić. Swoją drogą ciekawa instrukcja obsługi : ...dodać 0,3-0,6 kg drożdży do 6 kg ciepłej wody (32-35°C)...
https://www.aliexpress.com/item/3306238 ... web201603_
https://www.aliexpress.com/item/4000040 ... web201603_
Ja kupiłem tu:
https://www.aliexpress.com/item/4000528 ... 4c4dReC4Bd
A co sie tyczy zwrotów, w zeszłym roku, zdarzyło mi się otrzymać zwrot kasy, a tydzień/dwa póżniej otrzymać przesyłkę. Wszysto przez ich nowy rok, w tym mają jeszcze inny problem.
Sam chyba kupię doddatkowo u jeszcze jednego, bo nie mogę sie doczekać co by je sprawdzić. Swoją drogą ciekawa instrukcja obsługi : ...dodać 0,3-0,6 kg drożdży do 6 kg ciepłej wody (32-35°C)...
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 mar 2020, 21:29 przez fantik1, łącznie zmieniany 1 raz.
Slainte!
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
U Amerykańskich braci padło zagadnienie - czy robił ktoś nastaw na angel w ten sposób, że po odfermentowaniu zabrał 3/4 i a do pozostałości dodał świeżego zboża?
Niestety nie padła tam konkretna odpowiedź, tylko, że enzymy raczej nie podołają, a może ktoś już u nas kombinował?
K.
Niestety nie padła tam konkretna odpowiedź, tylko, że enzymy raczej nie podołają, a może ktoś już u nas kombinował?
K.
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Takie znalazłem o te chodzi?
https://www.ebay.co.uk/itm/202396900742
https://www.ebay.co.uk/itm/202396900742
-
- Posty: 67
- Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
- Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi. - Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 67
- Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
- Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi. - Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Kamal twierdził że 50g to za dużo
D.
Więc dałem około 4g na 1kg mąkiKamal pisze: Edit: na 1kg mąki /ziarna od 3g do 8g. Kwestia jaki nastaw/zacier.
Czyli sam przedobrzyłem na 1 raz
K.
D.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 mar 2020, 17:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Literówka w cytacie.
Powód: Literówka w cytacie.
G.
-
- Posty: 67
- Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
- Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi. - Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 67
- Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
- Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi. - Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 67
- Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
- Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi. - Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
Autor tematu - Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Heh, wczoraj i ja wziąłem się za "zacier" na grzybkach Koji
Tym razem na tapetę wziąłem mąkę żytnią 580. Do beczki poszło 17 kg mąki i 66 litrów wody.
Mąkę sypałem partiami do wody o temp. ok. 43°C, bełtając wkrętarką z mieszadełkiem do farb. Ostatnie 10 litrów wody wlałem zimnej, co by szybciej "zacier" wychłodzić. Ostatecznie uzyskałem mieszaninę o gęstości śmietany i temp. 34°C.
Następnie dodałem enzym rozluźniający i antypianę. Po wymieszaniu i odczekaniu kilkudziesięciu minut, "zacier" zrobił się dużo płynniejszy i temperatura spadła do ok. 32°C, więc wsypałem (bez upłynniania) do niego 120 gramów grzybków Koji , zamieszałem i zakręciłem pokrywę.
"Zacier" nastawiłem ok. 22.00 a o 5.00 z rurki fermentacyjnej pyrkało jak z ruskiej pepeszy
Dla pewności sprawdziłem czy piana czasami nie wyrywa się do wyjścia, ale dzięki enzymowi i antypianie, było jej tylko ok. 1,5 cm Zakręciłem więc z powrotem pokrywę i... czekam
Ten nastaw przeznaczam na czystą, następne pójdą do beki na starkę
Pozdrawiam wszystkich kojifanów
Tym razem na tapetę wziąłem mąkę żytnią 580. Do beczki poszło 17 kg mąki i 66 litrów wody.
Mąkę sypałem partiami do wody o temp. ok. 43°C, bełtając wkrętarką z mieszadełkiem do farb. Ostatnie 10 litrów wody wlałem zimnej, co by szybciej "zacier" wychłodzić. Ostatecznie uzyskałem mieszaninę o gęstości śmietany i temp. 34°C.
Następnie dodałem enzym rozluźniający i antypianę. Po wymieszaniu i odczekaniu kilkudziesięciu minut, "zacier" zrobił się dużo płynniejszy i temperatura spadła do ok. 32°C, więc wsypałem (bez upłynniania) do niego 120 gramów grzybków Koji , zamieszałem i zakręciłem pokrywę.
"Zacier" nastawiłem ok. 22.00 a o 5.00 z rurki fermentacyjnej pyrkało jak z ruskiej pepeszy
Dla pewności sprawdziłem czy piana czasami nie wyrywa się do wyjścia, ale dzięki enzymowi i antypianie, było jej tylko ok. 1,5 cm Zakręciłem więc z powrotem pokrywę i... czekam
Ten nastaw przeznaczam na czystą, następne pójdą do beki na starkę
Pozdrawiam wszystkich kojifanów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT