KOJI - czyli zacieranie na zimno

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

A po kiego chu.a, że tak nieśmiało zapytam :o
Znasz takie powiedzenie; "Lepsze jest wrogiem dobrego"?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
alembiki
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Erazer »

@Radius spokojnie i bez nerwów, niektórzy narzekali na długą pracę grzybków, więc może są sposoby aby przyspieszyć ich pracę - poza oczywiście podniesieniem temperatury nastawu.
Otrzymam przesyłkę, to sobie zrobię kilka eksperymentów.
Nie było tematu.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: przegab »

Erazer pisze:... taka myśl mnie naszła by ewentualnie wzbogadzic nastaw.
Gdybyś zamierzał eksperymentować, to tu
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 07#p176807
możesz poczytać o eksperymencie z podmianą drożdży w tej mieszance.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: robert4you »

Kupiłem w sklepie o którym pisze @kamal ponad trzy tygodnie temu. Przesyłka ciągle nie wysłana.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Erazer »

Ja wczoraj zamówiłem w tym sklepie, no to pięknie...
Kasę chyba zwrócą, nie?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Kamal »

Spokojnie jak nie wyślą, to pieniądze zwrócą. Przy zamówieniu pisze, że jak sprzedający nie wyślę do danego dnia, to jest zobowiązany zwrócić pieniądze. :) Więc nie ma się czym martwić. Moja paczka, też chyba dwa, czy dzień przed terminem została wysłana.
K.
Obrazek

krystianlukasik8
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 kwie 2018, 18:08
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: krystianlukasik8 »

Ja zamówiłem 28.01 a wysłali chyba miesiąc później. Ma być początkiem maja, więc jeszcze trochę poczekam na drożdżaki

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

wako
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 5 sty 2014, 21:52
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: wako »

Ja swoje zamówiłem na początku stycznia, paczka była wysłana i jak obserwowałem to o opuściła kraj wysyłki, ale zawrócili ją chyba z Polski, otworzyłem spór (termin minął 7.03)i kasa wróciła przez Payu na moje konto.
Awatar użytkownika

fantik1
50
Posty: 71
Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Zielona Wyspa
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: fantik1 »

Niestety sklep z linku od kolegi @Kamala, założony dopiero 27 stycznia tego roku, nie ma jeszcze ani jednej pozytywnej opinii i pewnie nie wysłął ani jednej paczuszki grzybków. Może z powodu wirusa? :problem:
Za to ten od @Gutex78 powinien być OK i sam sie skuszę. 8-) ...i nie zapomnij napisać więcej jak przetestujesz... :P

Sklep nr 1:
https://www.aliexpress.com/store/feedba ... 44409745.4
Sklep nr 2:
https://www.aliexpress.com/store/feedba ... 08381645.4
Ostatni pozytyw o grzybkach z 16 Mar 2020. ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 mar 2020, 10:35 przez fantik1, łącznie zmieniany 2 razy.
Slainte!
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Erazer »

Dzisiaj dostałem informację, że przesyłka została wysłana, więc nie taka lipa jak to się mogło wydawać
online
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: psotamt »

A ja po dwóch przesunięciach wysyłki dostałem zwrot kasy na konto :(
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Erazer »

psotamt pisze:A ja po dwóch przesunięciach wysyłki dostałem zwrot kasy na konto :(
Kupowałeś z tego sklepu, który wrzucił kolega Kamal?
W sumie niby widnieje przesyłka w zakładce "Wysłane", ale status ma "Przesyłka gotowa do wysłania", więc w sumie to nic nie wiem :odlot:
online
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: psotamt »

Chciałem kupić stąd, bo były dostępne i rozsądna cena.
https://pl.aliexpress.com/item/40006603 ... 5c0fmWoIjX
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Erazer »

psotamt pisze:Chciałem kupić stąd, bo były dostępne i rozsądna cena.
https://pl.aliexpress.com/item/40006603 ... 5c0fmWoIjX
Tak, właśnie od tego sprzedawcy zakupiłem, no i czekam ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: radius »

Ja też czekam na drożdże od tego sprzedawcy. Za 12 dni kończy mi się okres ochronny i zastanawiam się czy przedłużać, czy rezygnować :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
online
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: psotamt »

radius pisze:..........czy przedłużać, czy rezygnować :scratch:
Nic nie rób. Ja nie podejmowałem żadnych działań i pieniądze przelano mi na rachunek.
Pisałem do sprzedającego czy będzie robił wysyłki, ale nie odezwał się.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: bociann2 »

Podejrzewam, że te opóźnienia czy tez braki wysyłek wynikają z charakteru towaru w obecnej sytuacji, ze tak powiem, mikrobiologicznej
Inne rzeczy przychodzą normalnie.
Zamówiłem 05.03.2020 wziernik do kolumny- przyszedł przedwczoraj, tj. 17.03

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: niebieski-n2 »

Właśnie po półtora miesiąca otrzymałem zwrot kasy na konto, nie pamiętam jaki to był sprzedawca, musiałem się nagłówkować, żeby sobie przypomnieć wogole co to za wpływ i za co
Awatar użytkownika

fantik1
50
Posty: 71
Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Zielona Wyspa
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: fantik1 »

Nie sugerujcie się koledzy jedynie ceną, tam jest jeszcze gorzej jak na naszym aledrogo. :( Tu macie kolejnych, w miarę sprawdzonych sprzewców:
https://www.aliexpress.com/item/3306238 ... web201603_

https://www.aliexpress.com/item/4000040 ... web201603_
Ja kupiłem tu:
https://www.aliexpress.com/item/4000528 ... 4c4dReC4Bd

A co sie tyczy zwrotów, w zeszłym roku, zdarzyło mi się otrzymać zwrot kasy, a tydzień/dwa póżniej otrzymać przesyłkę. Wszysto przez ich nowy rok, w tym mają jeszcze inny problem. :oops:
Sam chyba kupię doddatkowo u jeszcze jednego, bo nie mogę sie doczekać co by je sprawdzić. Swoją drogą ciekawa instrukcja obsługi : ...dodać 0,3-0,6 kg drożdży do 6 kg ciepłej wody (32-35°C)... :odlot:
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 mar 2020, 21:29 przez fantik1, łącznie zmieniany 1 raz.
Slainte!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Kamal »

U Amerykańskich braci padło zagadnienie - czy robił ktoś nastaw na angel w ten sposób, że po odfermentowaniu zabrał 3/4 i a do pozostałości dodał świeżego zboża?
Niestety nie padła tam konkretna odpowiedź, tylko, że enzymy raczej nie podołają, a może ktoś już u nas kombinował?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: stefunk »

radius pisze:A po kiego chu.a, że tak nieśmiało zapytam :o
Znasz takie powiedzenie; "Lepsze jest wrogiem dobrego"?
Ambitnie ;)

Lepiej całe życie robić to samo

Xarven
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 23 mar 2018, 16:03
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Xarven »

A te na ebay w UK to są te same drożdże?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Kamal »

A mają ten żółty znaczek na opakowaniu?
K.
Obrazek

Xarven
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 23 mar 2018, 16:03
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Xarven »

Takie znalazłem o te chodzi?
https://www.ebay.co.uk/itm/202396900742
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Kamal »

Wygląda, że to te :ok:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Gutex78
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi.
Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowieckie
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Gutex78 »

Dziś nastawiłem 6 kg mąki typ 450,
25 g grzybków, 21 L wody, temperatura startowa 30 stopni.
Plus 15 espumisanów.
Po godzinie rozwarswiło się jak na zdjęciu.
Zobaczymy co się będzie działo dalej.ObrazekObrazek

D. ObrazekObrazek
G. :pije:
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: radius »

A dlaczego tak mało grzybków? W instrukcji zalecają ok. 9 gramów na 1 kilogram :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Gutex78
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi.
Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowieckie
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: RE: Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Gutex78 »

Kamal twierdził że 50g to za dużo
Kamal pisze: Edit: na 1kg mąki /ziarna od 3g do 8g. Kwestia jaki nastaw/zacier.
Czyli sam przedobrzyłem na 1 raz :roll:
K.
Więc dałem około 4g na 1kg mąki

D. ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 mar 2020, 17:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Literówka w cytacie.
G. :pije:
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: radius »

@Gutex, co prawda na stronie zalecają do mąki 5-8 gramów na kilogram mąki lub zboża, ale jak wcześniej pisałem;
Doświadczalnie stwierdzono, że na 1 kg zboża lub mąki wymagane jest użycie 9 g „Koji”
Informację ściągnąłem o ruskich braci :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Erazer »

Może i wystarczy mniejsza dawka, ale to oznacza jeszcze bardziej wydłużenie już i tak długiej fermentacji i jakieś tam zwiększone ryzyko niepowodzenia
Nie mniej będę obserwował poczynania kolegi z tym nastawem, sam czekam na swoje grzybki ;)
Awatar użytkownika

Gutex78
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi.
Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowieckie
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Gutex78 »

To może dosypać drugie 25g?

D.
G. :pije:
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Erazer »

Ja bym tak zrobił, lepiej i szybciej sobie poradzą z tematem, a grzybki majątku nie kosztują zaś
Awatar użytkownika

Gutex78
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi.
Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowieckie
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Gutex78 »

Dodałem drugą dawkę, zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję że nie wyjdą z kuchni

D.
G. :pije:

Xarven
10
Posty: 15
Rejestracja: piątek, 23 mar 2018, 16:03
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Xarven »

Można mieszać mąkę no z żyta pszenicy i kuku czy to nie ma sensu?
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 mar 2020, 16:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Kamal »

Można mieszać.
Ja dawałem 4g, na 1kg gotowanego ryżu. I jakieś 15 dni w pokoju i przerobiony. Czeka tylko na weekend, i destylacja.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Gutex78
50
Posty: 67
Rejestracja: poniedziałek, 13 maja 2019, 01:05
Krótko o sobie: Lubię majsterkować, z powodu alergii na zwierzęta futrzaste, zainteresowałem się terrarystyką i robię terraria dla swoich gadów. Obecnie mam jednego gada, Hapeusz się nazywa i jest gekonem lamparcim. W planie gekon orzęsiony (terrarium w trakcie budowy) i agama brodata.
Trochę wędzę u brata na działce na własne potrzeby.
Posiadam kolumne 60,3/aabratek /olm/keg 30l wszystko ocieplone, termometr wifi.
Ulubiony Alkohol: Whiskey, ouzo.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowieckie
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Gutex78 »

Nastawiłem o 10:00, a o 17:00 już bulgocze. Bulgot co 15 sekuntObrazekObrazek

D. ObrazekObrazek
G. :pije:
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: radius »

Heh, wczoraj i ja wziąłem się za "zacier" na grzybkach Koji ;)
Tym razem na tapetę wziąłem mąkę żytnią 580. Do beczki poszło 17 kg mąki i 66 litrów wody.
Mąkę sypałem partiami do wody o temp. ok. 43°C, bełtając wkrętarką z mieszadełkiem do farb. Ostatnie 10 litrów wody wlałem zimnej, co by szybciej "zacier" wychłodzić. Ostatecznie uzyskałem mieszaninę o gęstości śmietany i temp. 34°C.
Następnie dodałem enzym rozluźniający i antypianę. Po wymieszaniu i odczekaniu kilkudziesięciu minut, "zacier" zrobił się dużo płynniejszy i temperatura spadła do ok. 32°C, więc wsypałem (bez upłynniania) do niego 120 gramów grzybków Koji , zamieszałem i zakręciłem pokrywę.
"Zacier" nastawiłem ok. 22.00 a o 5.00 z rurki fermentacyjnej pyrkało jak z ruskiej pepeszy :)
Dla pewności sprawdziłem czy piana czasami nie wyrywa się do wyjścia, ale dzięki enzymowi i antypianie, było jej tylko ok. 1,5 cm :klaszcze:
zyto_2.jpg
Zakręciłem więc z powrotem pokrywę i... czekam :mrgreen:
Ten nastaw przeznaczam na czystą, następne pójdą do beki na starkę :piwo:
Pozdrawiam wszystkich kojifanów :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: Erazer »

@Radius jaki to enzym rozluźniający dodajesz w tej temperaturze? Bo chyba nie masz na myśli uplynniającego?
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: radius »

Nie, nie upłynniający :D Posłużyłem się skrótem myślowym, chodzi oczywiście o enzym redukujący lepkość :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Post autor: .Gacek »

@radius musiałem telefon obrócić do góry nogami... I zacząłem się strasznie denerwować bo za każdym razem zdjęcie wyglądało tak samo :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”