Jest jeszcze kwas askorbinowy. Jeśli wino może przyjąć odrobinę kwasów to polecam. http://www.janlubera.pl/strona,10.htmldefacto pisze:... Jednym ze sposobów jest pirosiarczyn potasu ...
-
-
Znaleziono 884 wyniki
- sobota, 11 lip 2020, 19:29
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 1215
Re: Promienie UV zamiast pirosiarczynu?
- sobota, 4 kwie 2020, 19:40
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1605
- Odsłony: 525014
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Albo drożdże babuni, jak w zamyśle autora wątku.
- środa, 1 sty 2020, 22:09
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: wwlodi
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 617
Re: wwlodi
Witaj Kolego wwlodi. Dowiesz się tutaj wszystkiego a jak czegoś nie będziesz wiedział, to pytaj.
- czwartek, 26 gru 2019, 08:39
- Forum: Bimbrownia
- Temat: wahania temperatur keg,kolumna.
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 1489
Re: wahania temperatur keg,kolumna.
Kocioł nie ocieplony (nie izolowany), wydajność cieplna palnika graniczna (zbyt mała), temperatura w pomieszczeniu różna, ciśnienie atmosferyczne i jeszcze wiele innych czynników. Przykładowo: praca w garażu przy temperaturze zewnętrznej 14*C a 4*C przy nieocieplonym zbiorniku to mamy 2 różne warunk...
- niedziela, 3 lis 2019, 08:41
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Jakość wódki, a naszego wyrobu
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 24322
Re: Jakość wódki, a naszego wyrobu
System pewnikiem będzie szczelny, butelka na półce jednak nie musi o tym wiedzieć. Kupujący zaś będzie przekonany, że system działa.gary1966 pisze:... więc system ma być szczelny od fabryki do konsumenta.
Życie pokaże jak będzie.
- piątek, 18 paź 2019, 06:04
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Z czym dzika róża
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 1781
Re: Z czym dzika róża
Ja proponuję dozbierać głogu. Roślina mniej kolczasta, wino różano-głogowe jest wyśmienite. Poszukaj przepisu na "Portwajn".Arkoholik pisze:Witam! ... Z czym najlepiej połączyć dziką różę? ...
- środa, 11 wrz 2019, 07:44
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Czeremcha - przepisy
- Odpowiedzi: 114
- Odsłony: 23105
Re: Czeremcha - przepisy
I to mi się podoba. Jest przepis, są wariacje od tego przepisu. I to Panie psotamt jest prawidłowe podejście do czeremchy. Jeśli w czwartym zalewie pojawi się nadmiar któregoś smaku, to zawsze jest mniejsza strata.
- poniedziałek, 2 wrz 2019, 06:20
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Robercik82
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 683
Re: Robercik82
Witaj Robert. Cudaków u nas aliści dostatek a i Ciebie na forum serdecznie witam. Jak sprecyzujesz, Stary czy Nowy Testament jest dla Ciebie Biblią to wiadomo będzie cóż za "ptica" z Ciebie. Bardziej przydatne byłoby podać ogólną lokalizację twojego portu niż preferowaną literaturę, ale i ...
- środa, 28 sie 2019, 08:17
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: NOCINO - likier orzechowy
- Odpowiedzi: 153
- Odsłony: 50747
Re: NOCINO - likier orzechowy
Nie rozrabiaj Kolego zaradek , Nocino ma być mocne. Zainspirowany "Orechowką" w Chorwacji, gdzie słoje gospodarz trzymał na zewnątrz, częściowo na bezpośrednim słońcu, podzielę się pewnym przemyśleniem/doświadczeniem. W tym roku nastawiłem tylko w słoju 4 litrowym, może dlatego słój ten do...
- środa, 14 sie 2019, 11:54
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Czeremcha - przepisy
- Odpowiedzi: 114
- Odsłony: 23105
Re: Czeremcha - przepisy
... A precyzyjniej, ile to najkrócej ma być w dniach? Właśnie o tego typu rady mi chodzi, bo niekoniecznie muszę wyważać drzwi już otwarte. Na początku tego wątku są dość precyzyjnie opisane przypadki działań z czeremchą. Raz po 3 dniach macerat nabiera posmaku pestkowego, innym razem pojawiał się ...
- niedziela, 11 sie 2019, 18:27
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Czeremcha - przepisy
- Odpowiedzi: 114
- Odsłony: 23105
Re: Czeremcha - przepisy
U mnie owoce jeszcze czerwone. Trzeba jeszcze poczekać ze zbiorem. W tym roku mało owoców więc i ja będę zbierał i przetwarzał. Z doświadczenia z 2017 roku, jak najkrócej macerować bo smaki pestkowe pojawiają się dość szybko, a jak się pojawią to już mogą być za mocne. Trzeba na to uważać. Kiedyś by...
- poniedziałek, 22 lip 2019, 20:23
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Uczulenie na drożdże
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 1676
Re: Uczulenie na drożdże
... powodu mojego problemu jaki jest UCZULENIE NA DROŻDŻE :angry: .... Chłopie, masz, że się tak wyrażę "przesrane". Weźmy pod uwagę, że trafisz na kobietę która ma drożdżycę. Po stosunku masz drożdżycę i .... umierasz??? Nie, nie, nie, to nie żart, ja kumam, jest "Orungal" i dr...
- poniedziałek, 22 lip 2019, 20:05
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 6959
Re: Alkohol zanieczyszczony grynszpanem
... i tu taki zonk. Co teraz? Czy sprężynki da się uratować i co zrobić z trunkiem??? Proszę podpowiedzcie. Nie bardzo wiem o co lata. Jak po czyszczeniu octem dobrze wypłukałeś wypełnienie to niewielka strata, a nawet rzekłbym żadna, pod warunkiem, że nie czujesz nieprzyjaznych posmaków. Dałeś pla...
- piątek, 19 lip 2019, 09:18
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Przepalanka inaczej
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 2999
Re: Przepalanka inaczej
Jak przepalanka to coś trzeba przepalić. Ja leję odrobinę wody do garnuszka, sypię cukru około 1/3 pojemności naczynia i stawiam na kuchenkę. Na początku odparowuje woda, mieszam ciągle. Cukier zaczyna się karmelizować, bez mieszania się nie obejdzie bo przypalisz. W momencie kiedy zawartość jest ju...
- piątek, 19 lip 2019, 08:51
- Forum: Osprzęt
- Temat: Papuga - ciągły pomiar mocy destylatu
- Odpowiedzi: 259
- Odsłony: 95465
Re: Papuga - ciągły pomiar mocy destylatu
Zazdrość mnie zżera. Muszę i ja do klubu ornitologów ... 

- środa, 17 lip 2019, 15:14
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Ra9om1ak
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 745
- środa, 17 lip 2019, 15:11
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Cybermarian
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 886
- piątek, 21 cze 2019, 21:22
- Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
- Temat: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
- Odpowiedzi: 858
- Odsłony: 225247
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Moim zdaniem wystarczy. Ja miałem w planie 12 - 13 mm, ale zmieniłem na szeroki wlew i już tak zostało.
- wtorek, 18 cze 2019, 21:30
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: Wziernik latarka do pot stilla
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 3822
Re: Wziernik latarka do pot stilla
Pewnikiem dlatego, że niektóre nastawy się bardzo pienią i taki wziernik byłby zbawienny, by nie dopuścić piany aż do chłodnicy. Mój plan do normalna latarka 360* (rura nieco większa niż kolumna) taka jak w kolumnach rektyfikacyjnych. Tylko, że ten wziernik będzie na dole, tuż nad kotłem.
- sobota, 15 cze 2019, 12:56
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z kwiatu dzikiej róży - potrzebuję przepisu
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 1176
Re: Nalewka z kwiatu dzikiej róży - potrzebuję przepisu
Chyba bez zwłoki mieszać nastawy trzeba. Płatki suche z natury bywają i trudno o puszczenie soku. Mieszać trzeba z płynem. W tym przepisie jest coś o soku z cytryny, żeby zbyt słodko/perfumowe nie było, ale na to chyba jest czas.