Klub miłośników chili
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Klub miłośników chili
Tak to zawiązka papryki, ale jeśli krzak jest młody to i tak nie urośnie prawidłowo, o ile w ogóle wcześniej nie odpadnie. Wszelkie kwiaty powinno się obcinać przez pierwsze kilka miesięcy, dopiero tak po pół roku od wysiewu można coś próbować zostawiać i hodować pojedyncze papryki, tak samo z przycinaniem krzaków, warto jest ciąć by roślina rozrastała się i gęstniała zamiast rosnąć w górę, da to o wiele większe zbiory niż przy krzakach nie przycinanych.
Re: Klub miłośników chili
Na hodowli totalnie się nie znam. Dostałem słoik ciętej w zalewie i kilka sztuk naturalnej Wrzuciłem trzy ziarna do ziemi i wyrosło. Roślinka szczodrze zakwitła ale nie wszystkie kwiatki takie są. Większość się ususzyła i odpadła. Bardziej to eksperyment niż poważna rzecz. To Jalapeno. Galanta pikanteria.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Klub miłośników chili
Minęły dwa miesiące od mojego pierwszego posta w tym temacie, krzaczki przez ten czas trochę przycinałem, obcinałem większość kwiatów, ale kilka zostawiłem i oto efekty
Może w połowie maja będzie już odpowiednia temperatura, to przesadzę w większe donice i będę powoli wystawiał na dwór Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Klub miłośników chili
Muszę się pochwalić swoimi przetworami z papryczek
Od lewej:
w całości Piri Piri RED 100.000 - 350.000
dwa wąskie słoiczki z mieloną Carolina Reaper coś ala Sambal ok 1.640.000
kolejne dwa to ala Sambal z Trinidat Scorpion ok. 1.463.700, ale zawiera dodatki więc pewnie jest słabsza
na końcu ala Tabasco z Carolina Reaper
Od lewej:
w całości Piri Piri RED 100.000 - 350.000
dwa wąskie słoiczki z mieloną Carolina Reaper coś ala Sambal ok 1.640.000
kolejne dwa to ala Sambal z Trinidat Scorpion ok. 1.463.700, ale zawiera dodatki więc pewnie jest słabsza
na końcu ala Tabasco z Carolina Reaper
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Re: Klub miłośników chili
Serwus.
Również poczynilem starania, ażeby i u mnie ostrego, napewno nie aż tak hardkorowego nie zabrakło. Dwa kilogramy popryczek jalapeno już w szkle. Ostrość jej w zupełności mi odpowiada i oceniana jest między 2.500- 8000 Shu. To niemal 2x więcej od popularnego tabasco. Dają radę
@Wojtek5
Również poczynilem starania, ażeby i u mnie ostrego, napewno nie aż tak hardkorowego nie zabrakło. Dwa kilogramy popryczek jalapeno już w szkle. Ostrość jej w zupełności mi odpowiada i oceniana jest między 2.500- 8000 Shu. To niemal 2x więcej od popularnego tabasco. Dają radę
@Wojtek5
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Klub miłośników chili
Wiesz co @leon24_36 ja robiłem ten sos po raz pierwszy i bazowałem chyba na 5-6 różnych filmikach z YT z każdego coś tam sobie wyciągnąłem. Nie próbowałem, wiec nie wiem jaki wyszedł, ale finalnie robiłem tak:
Sos Sambal z Caroliny (te dwa małe słoiczki od lewej) - praktycznie bez dodatków by uzyskać jak największą moc
ok. 220g papryczek (ok. 25-27 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa, całe bez szypułek
W garnku zagotowałem, dodając trochę suszonej bazylii, oregano, soku wyciśniętego z pół limonki i ok. 20ml octu winnego
Po złączeniu składników, zagotowaniu mniej więcej połowę z tego przełożyłem do dwóch słoiczków po 80ml
Do drugiej połowy dodałem dwa zblendowane pomidory ok 2 szklanek i dodałem (chyba, dodałem) odrobinę octu.
Po zagotowaniu przetarłem całość na sicie i do słoika do lodówki
Po 3 dniach, gdy się sklarował trochę odciągnąłem wężykiem wodę z pomidorów, zagotowałem i zalałem buteleczki. Wyszło jakieś niecałe 350 ml ala Tabasco
Sos Sambal z Trinidat Scorpion (te słoiczki z czarnymi nakrętkami)
ok 180g papryczek (jakieś 22 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa,
wcześniej cebulę pokrojoną w kostki z czosnkiem zasmażyłem na patelni i odczekałem do wystygnięcia - użyłem 3 cebul i całej główki czosnku, ząbki pokrojone w plasterki, oraz jedna marchewka w plasterki - wyszło dużo, ale nie wiedziałem ile z tego zużyję (finalnie połowa z tego poszła do śmieci)
Zmieloną paprykę zagotowałem w garnku dodając odrobinę octu też jakieś 20ml może ciut więcej się wlało, wyciśnięty sok z całej limonki, dodałem na oko suszonego oregano i bazylii, oraz dodałem wcześniej zasmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką.
Dodałem zbelndowanego 1 pomidora
Całość gotowałem, odparowując trochę wody, jak konsystencja wyszła oczekiwana przelałem do słoiczków
Całość pasteryzowałem
https://www.youtube.com/watch?v=ePGtrIBAjYM
https://www.youtube.com/watch?v=1VAdSuTZrh8
@defacto
Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny, bo jak gotowałem a nachyliłem się nad garnkiem mimo, że byłem w maseczce tak mnie przytkało, że oddechu nie mogłem złapać i dochodziłem do siebie przez kolejnych 5 min na balkonie, a okap chodził na pełnej mocy.
Sos Sambal z Caroliny (te dwa małe słoiczki od lewej) - praktycznie bez dodatków by uzyskać jak największą moc
ok. 220g papryczek (ok. 25-27 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa, całe bez szypułek
W garnku zagotowałem, dodając trochę suszonej bazylii, oregano, soku wyciśniętego z pół limonki i ok. 20ml octu winnego
Po złączeniu składników, zagotowaniu mniej więcej połowę z tego przełożyłem do dwóch słoiczków po 80ml
Do drugiej połowy dodałem dwa zblendowane pomidory ok 2 szklanek i dodałem (chyba, dodałem) odrobinę octu.
Po zagotowaniu przetarłem całość na sicie i do słoika do lodówki
Po 3 dniach, gdy się sklarował trochę odciągnąłem wężykiem wodę z pomidorów, zagotowałem i zalałem buteleczki. Wyszło jakieś niecałe 350 ml ala Tabasco
Sos Sambal z Trinidat Scorpion (te słoiczki z czarnymi nakrętkami)
ok 180g papryczek (jakieś 22 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa,
wcześniej cebulę pokrojoną w kostki z czosnkiem zasmażyłem na patelni i odczekałem do wystygnięcia - użyłem 3 cebul i całej główki czosnku, ząbki pokrojone w plasterki, oraz jedna marchewka w plasterki - wyszło dużo, ale nie wiedziałem ile z tego zużyję (finalnie połowa z tego poszła do śmieci)
Zmieloną paprykę zagotowałem w garnku dodając odrobinę octu też jakieś 20ml może ciut więcej się wlało, wyciśnięty sok z całej limonki, dodałem na oko suszonego oregano i bazylii, oraz dodałem wcześniej zasmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką.
Dodałem zbelndowanego 1 pomidora
Całość gotowałem, odparowując trochę wody, jak konsystencja wyszła oczekiwana przelałem do słoiczków
Całość pasteryzowałem
https://www.youtube.com/watch?v=ePGtrIBAjYM
https://www.youtube.com/watch?v=1VAdSuTZrh8
@defacto
Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny, bo jak gotowałem a nachyliłem się nad garnkiem mimo, że byłem w maseczce tak mnie przytkało, że oddechu nie mogłem złapać i dochodziłem do siebie przez kolejnych 5 min na balkonie, a okap chodził na pełnej mocy.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 wrz 2021, 11:05 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Re: Klub miłośników chili
Mówią, że dobra papryka, pali dwa razy. Może poprostu odkupię jedno zbędne szkielko?
Ekstrakt Blair's Ultra Death o mocy ok. 0.8mln SHU jadłem,(http://www.bedziepieklo.pl) ale nigdy nie była to papryka w naturze o podobnej mocy. Myślę, że wszystkie te ekstrakty mają kilka wspólnych cech. Poza tym, że apogealnie palą wszelkie śluzy to wyczuć taki popiołowo-(niekiedy popielniczkowy)ziemisty aromat. To mi nie podchodzi.
Wojtek5 pisze: Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny,.. .
Mówią, że dobra papryka, pali dwa razy. Może poprostu odkupię jedno zbędne szkielko?
Ekstrakt Blair's Ultra Death o mocy ok. 0.8mln SHU jadłem,(http://www.bedziepieklo.pl) ale nigdy nie była to papryka w naturze o podobnej mocy. Myślę, że wszystkie te ekstrakty mają kilka wspólnych cech. Poza tym, że apogealnie palą wszelkie śluzy to wyczuć taki popiołowo-(niekiedy popielniczkowy)ziemisty aromat. To mi nie podchodzi.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Klub miłośników chili
Polecam spróbować Pikantny czosnek kiszony z papryką gochugaru z sosem sojowym
Papryka Gochugaru to koreanska papryka grubo mielona stosowana do kimchi
Papryka Gochugaru to koreanska papryka grubo mielona stosowana do kimchi
Ostatnio zmieniony środa, 1 gru 2021, 12:14 przez majster1, łącznie zmieniany 2 razy.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl