Budowa i eksploatacja chłodnic.

Autor tematu
rosjan
300
Posty: 307
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
zamknięty układ chłodniczy - pompa nie zasysa

Postautor: rosjan » niedziela, 11 mar 2018, 16:29

Cześć
Mam problem. Skompletowałam zamknięty układ chłodniczy : źródło wody to mały basen 16 m3. Pompa 100W podnosząca wodę na wysokość 6 m. Musi być zalana. Węże o średnicy wewnętrznej 9 mm. Pompa zrobiona jest na węże 20-25 mm. Musiałem stosować redukcje. I jak włączam pompę, to z wielkim wysiłkiem podnosi ona wodę na zaledwie 40-50 cm. Co się dzieje? :scratch: :scratch: :scratch:
Pozdrawiam
Jachu

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 154
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: Karwi » niedziela, 11 mar 2018, 16:38

Przez te redukcje nie potrafi sie odpowietrzyc. Musisz jakos ja odpowiertrzyc.


lesu.pl
50
Posty: 65
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: lesu.pl » niedziela, 11 mar 2018, 16:41

Na początek załóż zwykły wąż ogrodowy tak z 5 - 10 mb i zobacz co się dzieje, jeśli będzie ok. to zrób redukcję na końcu węża. Niektóre pompy nie lubą redukcji bezpośrednio na wyjściu. Pracowałem na różnych pompach począwszy od przedwojennych parowych, poprzez trybowe, wirowe i membranowe. może na wyjściu grubego węża trzeba będzie zastosować zbiornik 3 - 5 litrów i dopiero wyjście na Twoje 9 mm. Pozdrawiam.


Autor tematu
rosjan
300
Posty: 307
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: rosjan » niedziela, 11 mar 2018, 16:59

Tak, mam wrażenie, jakby była zapowietrzona. Nie jestem pewien.
Będzie trochę przeróbek na grubszy wąż, ale chyba nie mam wyjścia. A może pompa zasysającą byłaby lepszym rozwiązaniem?
Pozdrawiam
Jachu


wawaldek11
1750
Posty: 1797
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 11 mar 2018, 18:21

Jaką masz pompkę? I jak zasysa z basenu? Fotki mile widziane ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 154
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: Karwi » niedziela, 11 mar 2018, 18:39

Na takim malym przekroju przewodu tez sa spore straty cisnienia. Ale bez przesady. Najlepsza byla by zwykla pompa zatatapialna wrzucasz do basenu i po sprawie.


Autor tematu
rosjan
300
Posty: 307
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: rosjan » niedziela, 11 mar 2018, 19:22

Z basenu nie zasysa, zalewam ją zasysając paszczą :D
image1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Jachu

Awatar użytkownika

kmarian
600
Posty: 642
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: kmarian » niedziela, 11 mar 2018, 20:12

Średnice!
Za mała średnica węża zasysającego. Na dzień dobry urządzenie ma dławik. Zamontuj tam węże takie jak być powinny i spróbuj, powinno zadziałać.
Na wyjściu z pompy znów dławik. Też by pomyśleć o większym przekroju. Dodatkowo trzeba pamiętać, że każdy metr długości przewodu to dodatkowe opory przepływu.
Przy odpowiednich średnicach samo powinno zassać ciecz. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Online
Awatar użytkownika

kamilpl82
200
Posty: 223
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 11 mar 2018, 20:15

Rosjan, powiem ci tylko jedno, masz za małą średnice na zasilaniu, latem także miałem wpiętą pompę od co do obiegu zamkniętego współpracującego z basenem, i działało to wyśmienicie, jutro jak nie zapomnę to zrobię fotkę tego układu jak to było poskładane.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

http://domowe-alkohole-forum.pl/


Autor tematu
rosjan
300
Posty: 307
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: rosjan » niedziela, 11 mar 2018, 20:29

Świetnie @kamilpl82, chętnie rzucę okiem na Twoje rozwiązanie :)

Zrobiłem jeszcze jedną próbę obracając ją na wszystkie strony w celu wyeliminowania powietrza. Jest poprawa, woda podchodzi na ok. 3 m nawet na mniejszych obrotach. Zauważyłem też, że w zależności od pozycji, pochylenia pompy, wydajność jest rożna.
Mam jednak wrażenie, że system nie jest stabilny i będą konieczne poprawki.
Dzięki za pomoc :poklon;
Pozdrawiam
Jachu

Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: trzmi3lu » niedziela, 11 mar 2018, 21:18

Ta pompa na 6m nigdy Ci wody nie 'popcha', a po za tym to pompa obiegowa która ma za zadanie popychanie wody w instalacji a nie podnoszenie słupa wody, a w dodatku jak ją zdławiłeś taką redukcją to zapomnij o wykorzystaniu jej w 100%.

pozdr
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:


2-kc
10
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 11 sty 2018, 13:44
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: 2-kc » niedziela, 11 mar 2018, 21:35

Cześć. Połącz wszystko na obieg zamknięty potem odpowietrz pompka ma mieszać wodę anie ją tłoczyć.


Autor tematu
rosjan
300
Posty: 307
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: rosjan » niedziela, 11 mar 2018, 21:42

Wiem, że 6 m to praca pompy przy optymalnych warunkach, co nie jest moim celem. Ale dobrze byłoby gdyby układ był stabilny...
Może ją wymienić na jakąś inną?
Pozdrawiam
Jachu


2-kc
10
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 11 sty 2018, 13:44
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: 2-kc » niedziela, 11 mar 2018, 21:49

Odpowietrznik tych pomp masz z przodu srebrny korek na śrubokręt.


Autor tematu
rosjan
300
Posty: 307
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: rosjan » niedziela, 11 mar 2018, 23:16

Dzięki 2-kc, tego właśnie brakowało :poklon;
Pozdrawiam
Jachu


wawaldek11
1750
Posty: 1797
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 11 mar 2018, 23:50

Mam sprawdzony sposób na wyeliminowanie paszczowego zasysania :mrgreen:, jutro podeślę rysunek.
Pomka jest przy basenie?
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
rosjan
300
Posty: 307
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: rosjan » poniedziałek, 12 mar 2018, 00:04

Nie, 15 m od basenu i o 1 m poniżej poziomu wody w basenie. Wystarczy krótkie zaciągniecie paszczą i samo leci :)
Pozdrawiam
Jachu


wawaldek11
1750
Posty: 1797
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 12 mar 2018, 00:44

No, to nie trzeba kombinować - jedynie dopracuj odpowietrzanie i wylot węża w wodzie.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 154
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: Karwi » poniedziałek, 12 mar 2018, 06:12

A i jak pompa juz tloczy to na srodku silnika masz srube poluzowujesz ja i odpowietrzasz.
Tylko waz ssawny wymien na wieksza srednice. i mozesz dać mu zawor zwrotny na smoku. Jak juz sie pompa odpowietrzy bedzie dobrze.
Te pompy potrafia podac wode ma 2pietro i tam potrafi byc kilka set metrow podlogowki.

Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Kłopot

Postautor: trzmi3lu » poniedziałek, 12 mar 2018, 07:26

Karwi pisze:Te pompy potrafia podac wode ma 2pietro i tam potrafi byc kilka set metrow podlogowki.

Zgadza się pod warunkiem, że masz ciśnienie w instalacji i obieg zamknięty. Wystarczy odrobina powietrza gdzieś w instalacji i nie popcha nic.

pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:


Wróć do „Chłodzenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości