Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
zaradek
200
Posty: 223
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: zaradek » czwartek, 22 kwie 2021, 22:22

Witajcie ponownie!
Czas nastawić cydr, aby na wakacje był gotowy do picia.
Ostatnio, jak robiłem wino jabłkowe, to po poszatkowaniu jabłek, dodaniu pektoenzymu a następnie wyciśnięciu soku prasą do owoców przeniosłem sok w chłodne miejsce (na noc na balkon) do sedymentacji. Rankiem sok był ładnie klarowny.
Czy myślicie, że zastosowanie podobnego rozwiązania (pekto (?) + na noc na balkon) dla soku tłoczonego na zimno (kupiłem gotowiec na cydr) da taki sam rezultat?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jakis1234
500
Posty: 542
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: jakis1234 » czwartek, 22 kwie 2021, 23:27

Chcesz do soku dodawać pektoenzym i robić sedymentację? A po co?
To już jest sok, dodaj drożdże, pozwól przefermentować, sklaruj i masz cydr pierwsza klasa.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 kwie 2021, 23:29 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


kondon
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: kondon » piątek, 23 kwie 2021, 00:17

Gdzieś czytałem, że drożdże nie lubią klarownych nastawów, a lubią się na czymś oprzeć.
Tak więc klarując przed fermentacją utrudnisz im pracę. Jaki to będzie miało efekt - nie wiem. Możesz zrobić 2 wersje i porównać.


Autor tematu
zaradek
200
Posty: 223
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: zaradek » piątek, 23 kwie 2021, 06:48

jakis1234 pisze:Chcesz do soku dodawać pektoenzym i robić sedymentację? A po co?
To już jest sok, dodaj drożdże, pozwól przefermentować, sklaruj i masz cydr pierwsza klasa.

Nie znam się, dlatego pytam ;)
Zatem dlaczego takie działanie było zalecane przy winie? Przecież to prawie to samo.
Soku mam niestety tylko na 1 próbę, to nie bardzo mogę sobie teraz pozwolić na takie testy.
Myślicie, że sok (ten przy winie) klarował się na balkonie dzięki pekto? Czy to tylko temperatura?
Ogólnie to nie będę kombinował i zrobię pewnie tak, jak ostatnio, czyli tak, jak napisał jakis1234. Najwyższej następnym razem kupię z 10l soku więcej i wtedy zrobię 2x5 na test.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


majster1
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: majster1 » piątek, 23 kwie 2021, 08:20

Jak sok postoi nie ruszany 2 tygodnie to sam się wyklaruje. Bardziej klarowne są soki kwaśne niż słodkie, wiec może być trudniej z sokiem typowo na cydry. Klarowniejsze są te z soków zagęszczonych, a tłoczone bezpośredni (NFC) są bardziej mętne. Czasami producenci oddzielnie dodają miąższ jak np w soku pomarańczowym, ale to już przegięcie :D. Klarowność zależy tez od maszyny, na której był tłoczony sok. Niektóre tłoczą sam czysty sok bez miąższu. Można to ustawić, można poprosić w tłoczni.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 kwie 2021, 09:22 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl

Awatar użytkownika

jakis1234
500
Posty: 542
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: jakis1234 » piątek, 23 kwie 2021, 09:26

Zaradek, napisałeś:
Ostatnio, jak robiłem wino jabłkowe, to po poszatkowaniu jabłek, dodaniu pektoenzymu a następnie wyciśnięciu soku prasą do owoców przeniosłem sok w chłodne miejsce (na noc na balkon) do sedymentacji.

i tutaj rozumiem, to były działania pozwalające wycisnąć więcej soku z jabłek i przygotować go na wino, chociaż ja bym nie klarował przed fermentacją, tylko po.
Do cydru Ty już masz sok, więc pektoenzym do jego wyciśnięcia nie jest potrzebny.
A co do klarowania, to uważam, że lepiej jest zrobić najpierw fermentację, a potem klarowanie już gotowego wyrobu. Tym bardziej, że akurat cydr nie musi być idealnie klarowny.
Co prawda jest metoda klarowania za pomocą pekto, nawet ładnie opisana tutaj: https://alkohole-domowe.com/forum/klarowanie-win-za-pomoca-pektoenzymu-t9469.html, ale na ogół nie jest to potrzebne, a jeżeli już, to po fermentacji.
Pozdrawiam z opolskiego.


Zbyszek T
150
Posty: 195
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: Zbyszek T » piątek, 23 kwie 2021, 10:50

Sok na wino klaruje się aby

Usunąć fragmenty skórek, szypułek, liści, robaków - to co wpadnie z jagodami do prasy i przeleci przez oczka prasy

Zmniejszyć goryczkę, która najczęściej jest związana z gorzkimi związkami ze skórek, maceracją skórek i ich fragmentów

Zmniejszyć ilość tanin w winie, które są zawarte w dużej ilości w "mętach" - pozostałościach po skórkach itd

Duża zawartość frakcji stałych może także powodować problemy z winem, zapachy redukcyjne, większe pochłanianie SO2 itp

Nie-klarowane sok daje z kolei bardziej aromatyczne wino


Ale do cydru ja nie klaruje soku jabłkowego, jabłko nie ma goryczki. A więcej tanin w cydrze i więcej aromatu jest chyba na plus.


majster1
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: majster1 » piątek, 23 kwie 2021, 10:56

To jest zwykłe filtrowanie a nie klarowanie. Filtrować to trzeba zawsze.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


Autor tematu
zaradek
200
Posty: 223
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: zaradek » piątek, 23 kwie 2021, 11:03

No tak - ja tym razem mam gotowy sok tłoczony na zimno (nie chciało mi się obrabiać jabłuszek) - no i jest on naturalnie mętny.
To ja zrobię tak - czyli po fermentacji burzliwej zostawię z tydzień / dwa na cichą w chłodniejszym miejscu (w piwnicy mam ok. 14 stopni) + może na noc na balkon wyniosę a rano ściągnę znad osadu, dosłodzę erytrytolem do smaku, cukrem - do nagazowania i zabutelkuję.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


INTseed
30
Posty: 47
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: INTseed » piątek, 23 kwie 2021, 11:55

Pektoenzym daje się przed fermentacją. Sok nfc klaruje się dużo lepiej.


Autor tematu
zaradek
200
Posty: 223
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: zaradek » piątek, 23 kwie 2021, 12:05

O widzisz, czyli dobrze jednak kombinowałem? Ile osób, tyle opinii ;)
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

jakis1234
500
Posty: 542
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: jakis1234 » piątek, 23 kwie 2021, 12:54

Pektoenzym daje się przed fermentacją. Sok nfc klaruje się dużo lepiej.

Kolejne twierdzenie nie mające potwierdzenia w praktyce.
Niektóre soki owszem, ale nie jest to sztywna reguła.
Zaradek, zrobisz jak zechcesz, ja nie dodaję pektoenzymu z założenia. Jak jest problem z klarowaniem po fermentacji, to można próbować, ale jeżeli nie, to najlepsza jest grawitacja.
A już zwłaszcza cydr, dla mnie jeżeli jest mętny to jeszcze lepiej, widać, że naturalny.
Jak zwykle, to kwestia gustu.:)

Zbyszek T, nie mówimy o filtrowaniu tylko klarowaniu, to nie to samo.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 kwie 2021, 12:56 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
zaradek
200
Posty: 223
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: zaradek » piątek, 23 kwie 2021, 13:35

Mi zasadniczo zmętnienie też bardzo nie przeszkadza, chciałem tylko poznać Waszą opinię w tej kwestii.
Obstawiam, że niezależnie od tego, czy przed fermentacją będę klarował czy nie, cydr i tak nie wyjdzie mi taki, jak sklepowy. Oczywiście - wizualnie, bo w smaku, to wiadomo, że mój będzie lepszy ;)
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


majster1
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: majster1 » piątek, 23 kwie 2021, 15:09

Mi cydr sam się wyklarował po tygodniu bez ruchu i jest prawie przezroczysty. Nie dodawałem żadnych pektyn.

174365000_939434316822478_3732060981595955014_n.jpg


a to inny, ewidentnie zmienił kolor w porównaniu do koloru soku.

176405966_308040830736697_8495354408219239048_n.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 kwie 2021, 15:42 przez majster1, łącznie zmieniany 2 razy.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


Autor tematu
zaradek
200
Posty: 223
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: zaradek » piątek, 23 kwie 2021, 22:44

No i nastawiłem bez kombinowania.
BLG ~12,,87, chociaż na etykiecie bylo 9,3 g cukru na 100 ml, dziwne.
Nie do końca zgadza się to z tabelką że strony:
https://projektcydr.pl/?p=246
Nie wiem wprawdzie, jaka była temperatura nastawu, ale myślę że około tych 22°C właśnie było.

Napowietrzyłem nastaw (podczas przelewania z worka z kranikiem sok sam się napowietrzył), dodałem trochę pożywki, uwodnione wcześniej drożdże - pozostaje tylko czekać.
Ostatnio zmieniony sobota, 24 kwie 2021, 09:13 przez zaradek, łącznie zmieniany 2 razy.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


czytam
400
Posty: 447
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: czytam » sobota, 24 kwie 2021, 06:58

Niezbyt dziwne. Z grubsza przyjmuje się 4Blg świeżo tłoczonego soku na niecukry. Wszystko się więc zgadza.


majster1
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: majster1 » wtorek, 4 maja 2021, 16:11

Popełniłem kilka cydrów z moich soków NFC różne rodzaje, jabłkowe, gruszkowe i mieszane jabłkowo gruszkowe. Zdjęcie w załączniku poniżej. Wyszły fajne różne kolory. Ten trzeci jeszcze się nie wyklarował, ale kolor ma oryginalny, jak śmietankowy :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


Autor tematu
zaradek
200
Posty: 223
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: zaradek » wtorek, 4 maja 2021, 21:16

Ten ostatni zielony? ;)
Mój cydr już skończył plumkać, zmierzę BLG i jeszcze go na tydzień lub dwa zostawię w spokoju.
Wczoraj koleżanka rozpędziła się przy butelkowaniu i dodała cukier do refermentacji (oczywiście go tam rozmieszując) do cydru bez uprzedniego zlania cydru znad osadu. Dopiero przy nalewaniu ostatnich butelek zorientowała się, że coś jest nie tak (ale już dokończyła butelkowanie). Myślicie, że oprócz mocniejszego aromatu drożdżowego i grubszej warstwy osadu, coś może być nie tak?
Czy może trzeba zlać ponownie do fermentora, poczekać na przefermentowanie cukru dodanego do nagazowania, zlać znad osadu i ponownie butelkować z nagazowaniem?
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 maja 2021, 21:17 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

jakis1234
500
Posty: 542
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: jakis1234 » wtorek, 4 maja 2021, 23:37

W najlepszym wypadku będzie czuć drożdże, w najgorszym ma granaty.
Ja bym zlał, dokończył fermentację i zabutelkował jeszcze raz po sklarowaniu.
Pozdrawiam z opolskiego.


kondon
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Postautor: kondon » wtorek, 4 maja 2021, 23:54

Nie każdy klaruje cydr. Jeśli zamierza go spożyć w dość krótkim czasie, to moim zdaniem będzie ok.
Takie kilkukrotne przelewanie słabego alkoholu to też ryzyko.

@jakis1234 Dodała do refermentacji. Jeśli wszystko dobrze policzyła, to dlaczego mają być granaty z powodu braku sklarowania?


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości