Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy

Post autor: jakis1234 »

Dlatego napisałem w najgorszym wypadku. Są żywe drożdże, nie wiadomo na ile skończyła się fermentacja główna i jak wyglądało dosładzanie.
Za mało danych.
Nie mówię o klarowaniu do przezroczystego, też tak nie robię, ale jednak zlanie znad drożdży i osadu warto zrobić.
Pozdrawiam z opolskiego.
alembiki

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: zaradek »

Cukru do refermentacji dała 8g na litr cydru. Cydr na cichej stał ok. 10 dni, BLG wskazywało 0.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: jakis1234 »

To nie jest źle. Powinno być w porządku, myślę, że można zostawić. Najwyżej trzeba będzie delikatnie nalewać ;) zostawiając osad i drożdże.
Cydr jest napojem do w miarę szybkiego wypicia, osad nie powinien zepsuć smaku.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: zaradek »

Koleżanka bardzo dziękuje za miłe słowa :)

Ja natomiast zmierzyłem BLG swojego, jest 0.
Poczekam pewnie z tydzień, żeby się ułożyło (pewnie lepiej w chłodniejszym miejscu?), bo na powierzchni są jeszcze bąbelkowe plamki / pianka drożdżowa.
Potem dosładzanie erytrolem, cukrem lub glukozą do nagazowania i w butelki.
Ostatnio zmieniony środa, 5 maja 2021, 20:58 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: majster1 »

Kupiłem w końcu cukromierz i zrobiłem pomiary kilku różnych soków. Poniżej wyniki:

sok jabłkowy kwaśny - 10 blg
sok jabłkowy słodki - 11 blg
sok jabłko 60% agrest 40% - 14 blg
sok jabłko 50% gruszka 50% - 11 blg
sok gruszkowy - 12 blg
sok z buraka (z ciekawości) - 5 blg
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: Rebeli@nt »

Fajnie, ze wiesz jak używać balingomierza, ale wiedza jaki sok i ile ma BLG do niczego się nie przyda, bo pewnie będzie zależało to od marki soku, gatunku jabłek itp. Jedyne do czego może się przydać, to że prawie mam pewność, że wszystkie soki jabłkowe z marketów są chrzczone, bo przeważnie mieszczą się w przedziale 10-12Blg. Natomiast jak kupuję u sprawdzonych rolników, którzy sami wyciskają sok, to sok przeważnie ma 14-15Blg.
Poniżej jeden z takich soków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: jakis1234 »

Balingometr przydaje się przede wszystkim do stwierdzania, że ilość cukru spada i nastaw pracuje, aż w końcu do stwierdzenia, że skończył, jak już nie ma spadku wartości.
To ile ma sok na początku może pomóc w obliczeniu ile dodać cukru dla uzyskania zakładanej ilości alkoholu.
Jak widać jest to bardzo przydatny przyrząd :)
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: zaradek »

Rebeli@nt pisze:Jedyne do czego może się przydać, to że prawie mam pewność, że wszystkie soki jabłkowe z marketów są chrzczone, bo przeważnie mieszczą się w przedziale 10-12Blg. Natomiast jak kupuję u sprawdzonych rolników, którzy sami wyciskają sok, to sok przeważnie ma 14-15Blg.
Nie mogę się z Tobą zgodzić, to nie musi być prawda
Rebeli@nt pisze: bo pewnie będzie zależało to od marki soku, gatunku jabłek itp.
a z tym się zgodzę.
Jak nastawiałem wino z jabłek, z których sam wyciskałem sok, to BLG było na poziomie 11.
Ostatnio nastawiłem cydr z soku tłoczonego, BLG = 13.

Oczywiście jestem zdania, że nie warto odczytywać wartości BLG dla soku z owoców z tabel - jedynie może służyć mocno orientacyjnie.
Lepiej to mierzyć własnoręcznie.

PS. Ostatnie 4 posty są nie na temat. Jak dyskusja ma się toczyć, załóż proszę inny temat.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 maja 2021, 18:07 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: jakis1234 »

No niestety, jak zwykle odchodzimy od tematu w kierunku różnych dygresji, ale @zaradek, chyba już masz wszystkie informacje na temat cydru Twojego i koleżanki.
Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości i pytania to dawaj.
U mnie właśnie dojrzewa 25 litrów cydru, nie mam czasu zabutelkować. Cydr już dobry, chociaż nie jest klarowny, chyba go lekko dosłodzę ksylitolem i będzie na lato jak znalazł. Ponoć w przyszłym tygodniu "upały" :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: rozrywek »

Ta koleżanka to w ogóle istnieje?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: jakis1234 »

Oj Rozrywek, nie zadawaj krępujących pytań ;)
Wiesz jak to jest, "koledzy mówili".
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: majster1 »

Rebeli@nt pisze:Fajnie, ze wiesz jak używać balingomierza, ale wiedza jaki sok i ile ma BLG do niczego się nie przyda, bo pewnie będzie zależało to od marki soku, gatunku jabłek itp. Jedyne do czego może się przydać, to że prawie mam pewność, że wszystkie soki jabłkowe z marketów są chrzczone, bo przeważnie mieszczą się w przedziale 10-12Blg. Natomiast jak kupuję u sprawdzonych rolników, którzy sami wyciskają sok, to sok przeważnie ma 14-15Blg.
Poniżej jeden z takich soków.
Też się nie zgodzę. Ja mam swoje soki jabłkowe i nie są rozwadniane. Zawartość cukru od bardzo wielu rzeczy zależy. Przede wszystkim duże zbiory jabłek są co dwa lata a nie co roku. Jeden rok jest słabszy a co drugi jest obfity. 2 lata temu była susza, a rok temu było więcej deszczu, jest różnica w zbiorach i wielkości jabłek. Ale największe znaczenie ma sama odmiana. Są odmiany typowo deserowe, typowo na cydry, a grójeckie idą w największą kwasowość, mają najmniej cukru i są najkwaśniejsze. Inne są na jabłeczniki, inne na dżemy, inne na soki. Jest chyba z 600 odmian :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 maja 2021, 23:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: zaradek »

Hehe, tak czułem, że wątpliwości co do istnienia koleżanki mogą się pojawić. Tuż po napisaniu i ponownym przeczytaniu posta o tym pomyślałem :)
W tym przypadku jednak koleżanka jest realna, a została przeze mnie wkręcona w świat fermentacji - jedno winko już zrobiła, jest w trakcie produkcji drugiego a cydr jest przy okazji.
Wracając do tematu (i tym razem wątpliwość moja a nie koleżanki) - czy na cichą wynieść w chłodniejsze miejsce (w piwnicy mam ok. 14 stopni) czy może trzymać dalej w domu (ok. 23 stopnie).
Druga sprawa - ile dni na tej cichej trzymać?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: jakis1234 »

Lepiej wynieść do chłodniejszego.
Nie ma zasad ile trzymać, to zależy od Ciebie, jak uznasz, że jest dobry, to butelkujesz.
Zresztą cydr to nie wino, wypija się go szybko.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: zaradek »

No to pod koniec przyszłego tygodnia wezmę się za butelkowanie.
Do refermentacji dam 8g cukru na litr cydru, chociaż jeszcze się waham, czy nie dać glukozy spożywczej (to wtedy ciut więcej pewnie).
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: majster1 »

Czy bardzo mętny (śmietankowy) cydr jest od tego, że mogłem dać za dużo drożdży? Nie klaruje się po czasie.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: czytam »

Jak dałeś kilogram piekarskich na pięć litrów soku, to tak.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr

Post autor: majster1 »

To producent za dużo pisze na opakowaniu. Tych drożdży można spokojnie dawać dużo mniej i wychodzi piękny cydr
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”