Klarowanie soku tłoczonego na cydr
-
Autor tematu - Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr
Koleżanka bardzo dziękuje za miłe słowa
Ja natomiast zmierzyłem BLG swojego, jest 0.
Poczekam pewnie z tydzień, żeby się ułożyło (pewnie lepiej w chłodniejszym miejscu?), bo na powierzchni są jeszcze bąbelkowe plamki / pianka drożdżowa.
Potem dosładzanie erytrolem, cukrem lub glukozą do nagazowania i w butelki.
Ja natomiast zmierzyłem BLG swojego, jest 0.
Poczekam pewnie z tydzień, żeby się ułożyło (pewnie lepiej w chłodniejszym miejscu?), bo na powierzchni są jeszcze bąbelkowe plamki / pianka drożdżowa.
Potem dosładzanie erytrolem, cukrem lub glukozą do nagazowania i w butelki.
Ostatnio zmieniony środa, 5 maja 2021, 20:58 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr
Kupiłem w końcu cukromierz i zrobiłem pomiary kilku różnych soków. Poniżej wyniki:
sok jabłkowy kwaśny - 10 blg
sok jabłkowy słodki - 11 blg
sok jabłko 60% agrest 40% - 14 blg
sok jabłko 50% gruszka 50% - 11 blg
sok gruszkowy - 12 blg
sok z buraka (z ciekawości) - 5 blg
sok jabłkowy kwaśny - 10 blg
sok jabłkowy słodki - 11 blg
sok jabłko 60% agrest 40% - 14 blg
sok jabłko 50% gruszka 50% - 11 blg
sok gruszkowy - 12 blg
sok z buraka (z ciekawości) - 5 blg
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr
Fajnie, ze wiesz jak używać balingomierza, ale wiedza jaki sok i ile ma BLG do niczego się nie przyda, bo pewnie będzie zależało to od marki soku, gatunku jabłek itp. Jedyne do czego może się przydać, to że prawie mam pewność, że wszystkie soki jabłkowe z marketów są chrzczone, bo przeważnie mieszczą się w przedziale 10-12Blg. Natomiast jak kupuję u sprawdzonych rolników, którzy sami wyciskają sok, to sok przeważnie ma 14-15Blg.
Poniżej jeden z takich soków.
Poniżej jeden z takich soków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr
Balingometr przydaje się przede wszystkim do stwierdzania, że ilość cukru spada i nastaw pracuje, aż w końcu do stwierdzenia, że skończył, jak już nie ma spadku wartości.
To ile ma sok na początku może pomóc w obliczeniu ile dodać cukru dla uzyskania zakładanej ilości alkoholu.
Jak widać jest to bardzo przydatny przyrząd
To ile ma sok na początku może pomóc w obliczeniu ile dodać cukru dla uzyskania zakładanej ilości alkoholu.
Jak widać jest to bardzo przydatny przyrząd
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr
Jak nastawiałem wino z jabłek, z których sam wyciskałem sok, to BLG było na poziomie 11.
Ostatnio nastawiłem cydr z soku tłoczonego, BLG = 13.
Oczywiście jestem zdania, że nie warto odczytywać wartości BLG dla soku z owoców z tabel - jedynie może służyć mocno orientacyjnie.
Lepiej to mierzyć własnoręcznie.
PS. Ostatnie 4 posty są nie na temat. Jak dyskusja ma się toczyć, załóż proszę inny temat.
Nie mogę się z Tobą zgodzić, to nie musi być prawdaRebeli@nt pisze:Jedyne do czego może się przydać, to że prawie mam pewność, że wszystkie soki jabłkowe z marketów są chrzczone, bo przeważnie mieszczą się w przedziale 10-12Blg. Natomiast jak kupuję u sprawdzonych rolników, którzy sami wyciskają sok, to sok przeważnie ma 14-15Blg.
a z tym się zgodzę.Rebeli@nt pisze: bo pewnie będzie zależało to od marki soku, gatunku jabłek itp.
Jak nastawiałem wino z jabłek, z których sam wyciskałem sok, to BLG było na poziomie 11.
Ostatnio nastawiłem cydr z soku tłoczonego, BLG = 13.
Oczywiście jestem zdania, że nie warto odczytywać wartości BLG dla soku z owoców z tabel - jedynie może służyć mocno orientacyjnie.
Lepiej to mierzyć własnoręcznie.
PS. Ostatnie 4 posty są nie na temat. Jak dyskusja ma się toczyć, załóż proszę inny temat.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 maja 2021, 18:07 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr
No niestety, jak zwykle odchodzimy od tematu w kierunku różnych dygresji, ale @zaradek, chyba już masz wszystkie informacje na temat cydru Twojego i koleżanki.
Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości i pytania to dawaj.
U mnie właśnie dojrzewa 25 litrów cydru, nie mam czasu zabutelkować. Cydr już dobry, chociaż nie jest klarowny, chyba go lekko dosłodzę ksylitolem i będzie na lato jak znalazł. Ponoć w przyszłym tygodniu "upały"
Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości i pytania to dawaj.
U mnie właśnie dojrzewa 25 litrów cydru, nie mam czasu zabutelkować. Cydr już dobry, chociaż nie jest klarowny, chyba go lekko dosłodzę ksylitolem i będzie na lato jak znalazł. Ponoć w przyszłym tygodniu "upały"
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr
Też się nie zgodzę. Ja mam swoje soki jabłkowe i nie są rozwadniane. Zawartość cukru od bardzo wielu rzeczy zależy. Przede wszystkim duże zbiory jabłek są co dwa lata a nie co roku. Jeden rok jest słabszy a co drugi jest obfity. 2 lata temu była susza, a rok temu było więcej deszczu, jest różnica w zbiorach i wielkości jabłek. Ale największe znaczenie ma sama odmiana. Są odmiany typowo deserowe, typowo na cydry, a grójeckie idą w największą kwasowość, mają najmniej cukru i są najkwaśniejsze. Inne są na jabłeczniki, inne na dżemy, inne na soki. Jest chyba z 600 odmianRebeli@nt pisze:Fajnie, ze wiesz jak używać balingomierza, ale wiedza jaki sok i ile ma BLG do niczego się nie przyda, bo pewnie będzie zależało to od marki soku, gatunku jabłek itp. Jedyne do czego może się przydać, to że prawie mam pewność, że wszystkie soki jabłkowe z marketów są chrzczone, bo przeważnie mieszczą się w przedziale 10-12Blg. Natomiast jak kupuję u sprawdzonych rolników, którzy sami wyciskają sok, to sok przeważnie ma 14-15Blg.
Poniżej jeden z takich soków.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 maja 2021, 23:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
Autor tematu - Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Klarowanie soku tłoczonego na cydr
Hehe, tak czułem, że wątpliwości co do istnienia koleżanki mogą się pojawić. Tuż po napisaniu i ponownym przeczytaniu posta o tym pomyślałem
W tym przypadku jednak koleżanka jest realna, a została przeze mnie wkręcona w świat fermentacji - jedno winko już zrobiła, jest w trakcie produkcji drugiego a cydr jest przy okazji.
Wracając do tematu (i tym razem wątpliwość moja a nie koleżanki) - czy na cichą wynieść w chłodniejsze miejsce (w piwnicy mam ok. 14 stopni) czy może trzymać dalej w domu (ok. 23 stopnie).
Druga sprawa - ile dni na tej cichej trzymać?
W tym przypadku jednak koleżanka jest realna, a została przeze mnie wkręcona w świat fermentacji - jedno winko już zrobiła, jest w trakcie produkcji drugiego a cydr jest przy okazji.
Wracając do tematu (i tym razem wątpliwość moja a nie koleżanki) - czy na cichą wynieść w chłodniejsze miejsce (w piwnicy mam ok. 14 stopni) czy może trzymać dalej w domu (ok. 23 stopnie).
Druga sprawa - ile dni na tej cichej trzymać?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt: