KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy

Post autor: johnex »

Zaiste jest się czego bać! Wszelakie duo klary to krzemionka i chitozan - pochodna chityny (powszechnie stosowany w medycynie). Dodatkowo środki klarujące są nierozpuszczalne w nastawie. No i dochodzi dodatkowe czyszczenie w postaci destylacji/rektyfikacji. Na temat strachu przed "chemią" już pisałem: post199437.html#p199437
Wędliny w sklepie też nie kupujesz? Pytam bo w plasterku dostarczysz do organizmu więcej chemii niż po zastosowaniu duo klaru.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
promocja

elgreg2
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 13:56
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: elgreg2 »

U mnie występuje grawitacja od dwóch tygodni bo nie mam czasu, raz przelałem znad osadu bo czekałem na beton teraz użyje betonitu i wyśle efekty
Dodam tylko że dobry jest do cery dla bab, ale w innych proporcjach
Ostatnio zmieniony piątek, 23 sie 2019, 11:25 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Erazer »

Klarował ktoś może nastaw żwirkiem bentonitowym Coshida z Lidla?
Są sprzedawane w torbach po 10l po 10 PLN i ma szary ciemny kolor w granulkach od 2mm do jakiś 4mm

Mam własnie taki żwirek i postanowiłem porównać go do bentonitu od Biowin pod nazwą "KLAROWIN"
KLAROWIN ma postać niemal białego proszku i jak to napisane jest na opakowaniu jest to bentonit wapniowo-potasowy.

O żwirku mogę powiedzieć jedynie tyle, że jest bentonitowy, nie znalazłem konkretnej informacji na opakowaniu, ale wydaje mi się, że jest to czysty minerał.

Wrzuciłem obie substancje do słoiczków, zalałem letnią przegotowaną wodą i okazuje się, że KLAROWIN szybko osiada na dnie naczynia zostawiając nad sobą pół mętny płyn.
W przypadku żwirku dla kota frakcja bardziej ziarnista, która nie rozpuściła się w wodzie osiada na dnie naczynia, natomiast wyżej jest bardzo mętny płyn nieklarujący się...

Zastanawiam się, czy oba będą równie skuteczne, o ile żwirek dla kota w ogóle
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Pablito »

Żwirek dla kota bardzo dobrze klaruje po wcześniejszym odgazowaniu. Trzeba odczekać min. 24 godziny, a dno w beczce dojrzysz. Żwirek dla kota do oprócz glinki to jeszcze grubsza frakcja, jak kamyczki itp.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Erazer »

Pablito pisze:Żwirek dla kota bardzo dobrze klaruje po wcześniejszym odgazowaniu. Trzeba odczekać min. 24 godziny, a dno w beczce dojrzysz. Żwirek dla kota do oprócz glinki to jeszcze grubsza frakcja, jak kamyczki itp.
Zgadza się, na dnie są drobniutkie kamyczki, cięzko oszacować ile faktycznie z całej zawartości zostało rozpuszczone w wodzie

użytkownik usunięty
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: użytkownik usunięty »

Pamiętam, że dla szybszego rozpuszczenia się bentonitu, mieliłem go w starym, ręcznym młynku do kawy. Dwie łyżki i pół litra ciepłej wody co jakiś czas mieszając i po kilku godzinach, chlup go w nastaw. Pamiętajmy, że bentonit świetnie klaruje odgazowany i "przerobiony nastaw" w niskich temperaturach. W ciepłe, letnie dni jego skuteczność nie jest już taka oczywista.

r_gawel
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2020, 10:11
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: r_gawel »

Cześć,
Trochę się naszukałem na forach ale niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania. Jako początkujący na pewno robię coś źle ale jak teraz z tego wyjść.
Sprawa jest taka że nastaw cukrowy się nie klaruje już od 48h pomimo że dodałem ALCOTEC Turbo MEGA Klar 24. Chyba już wiem co źle zrobiłem a mianowicie za szybko chciałem klarować. Pomimo że było w granicach 1BLG poczekałem jeszcze dobę i nic się nie zmieniło to dodałem Klar. Do tego chyba nie dobrze odgazowałem. Po 48h nadal mleko.
Pytanie co teraz robić?
Czy czekać aż się sklaruje?
Dodać coś innego do klarowania?
Odgazowywać mieszając energicznie?
A może po porostu na rurę?

Pozdrawiam Paweł

użytkownik usunięty
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: użytkownik usunięty »

Zasadniczo odpowiedziałeś już sobie na pytanie.
Nie sfermentowany cukier w nastawie i brak odgazowania, mocno przeszkadzają wręcz uniemożliwiają klarowanie. Następnym razem cierpliwości użyj a nastaw sam pokaże Ci, kiedy klarować go masz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: arTii »

Zależy jaką masz aparaturę.
Ja pierwszy raz też byłem niecierpliwy i chciałem celowo przerwać fermentację, żeby sklarować nastaw szybko.
Teraz już wiem, że wcale nie musiałem.
Jeśli masz dobrą kolumnę rektyfikacyjną, to wcale nie musisz klarować. Możesz nawet (jeśli Ci cukru nie szkoda) puścić fermentujący nastaw
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

r_gawel
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2020, 10:11
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: r_gawel »

Dziękuję za podpowiedzi,
Czy dobrze rozumuję że jak poczekam też nic się nie stanie i samo się wyklaruje?
Czy po prostu nie ma wyjścia i trzeba puszczać?

Na drugi raz będę mniej ufał instrukcjom i obserwował co się dzieje.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: masterpaw2 »

Kolego jeśli nie masz dużego ciśnienia poczekaj jeszcze kilka dni, i obserwuj nastaw. Nic się złego nie stanie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

r_gawel
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2020, 10:11
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: r_gawel »

Dziękuję
Mieliście rację trzeba poczekać. Z dnia na dzień jest bardziej klarowny. Warto posłuchać doświadczonych.

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: kumpocik »

Też spier... swoje pierwsze klarowanie. Nastaw cukrowy 60l/15kg cukru + 2xAlcotec VODKA STAR. Po 14 dniach nastaw przestał pracować i BLG stanęło -4. Na 15 dzień odgazowałem (zapewne za mało), dodałem 2x Turbo klar 24 ale po dwóch dniach efekt taki że jedynie 10-15 cm jest jak woda, reszta mleko.
Poczytałem na temat klarowania (tak po klarowniu :) i doszedłem do wniosku, że zaniedbałem kwestię odgazowania więc dokonałem ponownego odgazowania wkrętarką i mieszadłem do zaprawy. Nastaw znowu się zapienił, posyczał, posyczał i bez piany i bombelków znowu stoi w temperaturze 13-14 stopni. Pany, myślicie że się wyklaruje bez dodatkowych specyfików ?

Pytanie drugie. Jakie teraz żwirki bentonitowe dla kotka są na topie ?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

kumpocik pisze: Jakie teraz żwirki bentonitowe dla kotka są na topie ?
Czyste, bez żadnych dodatków :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

kumpocik, a coś Ty się tak uparł tego klarowania cukrówki.
Zostawiam cukrówkę na kilka, kilkanaście dni i to wystarczy, wlewam do kega znad osadu i nawet jeżeli nie jest idealnie przezroczysta, to nie ma problemu.
Pozdrawiam z opolskiego.

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: kumpocik »

Uparł, nie uparł. Chłop zaczyna to się uczy dopiero. A że zaczyna to i sklepu z beczkami nie ma. Kupi kolejne to będzie sobie stało aż się wyklaruje. Bardziej zależy mi na jakości a nie na jakosi (jakoś tam będzie). Czasu nie cofnę z tym odgazowaniem, klaru z nastawu nie usunę, nastawu nie wyleje. Pozostaje zatem czekać na naturalne klarowanie.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: rozrywek »

Cezarowi co cesarskie, kotu co kocie, a nastawowi czas i grawitację.

Czy to takie skomplikowane? Poczekać?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: kumpocik »

Zrozumiał, czeka. Czas znajdzie, grawitacja już tu jest.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

kumpocik pisze:Bardziej zależy mi na jakości a nie na jakosi (jakoś tam będzie). Czasu nie cofnę z tym odgazowaniem, klaru z nastawu nie usunę, nastawu nie wyleje. Pozostaje zatem czekać na naturalne klarowanie.
Jak Ci zależy na jakości, to postaw na naturalne, grawitacyjne metody klarowania. Teraz jest zimno, to łatwiej je przeprowadzić.
No ale to na przyszłość, a to co masz, tak jak radzili, zostaw w spokoju. Wyklaruje się.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: lesgo58 »

@kumpocik
Przypominam że aby grawitacyjne klarowanie miało sens to musimy wziąć pod uwagę czas jaki jest potrzebny do odpowiedniego sklarowania.
Zawsze ale to zawsze na początku lewarujemy nastaw znad zgromadzonego osadu. Jednocześnie odgazowując. Po czym zostawiamy do sklarowania. Robimy tak bez względu na sposób klarowania. Czy to grawitacyjnie czy przy pomocy dodatkowych środków.
Jeśli mamy szczęście i temperatura otoczenia jest w okolicach 0*C lub poniżej to wystarczą dla klarowania grawitacyjnego naturalnego 2 maks 3 dni i nastaw jest sklarowany.
Gdy temperatura otoczenia jest dużo wyższa i proces klarowania się ślimaczy to zalecam w międzyczasie dodatkowe lewarowanie. Unikniemy w ten sposób zbytnie zanieczyszczenie nastawu produktami powstałymi z trwających procesów gnilnych osadu. Zazwyczaj po 7 do 10 dni ( w okresie letnim) nastaw jest gotowy do gotowania.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: kumpocik »

Tak dla pierwszaków chciałem obrazki pokazać bo jedno zdjęcie mówi więcej niż tysiąc słów. Kolejność ściągania nastawu z beczki to lewe i prawe wiadro a następnie lewa i prawa butla. Do ostatniej butli wlałem wszystko co zostało. Osad powstał ze 132g drożdży. Lewa butelka ma widoczne początki klarowania a wiadra mają po 1cm krystalicznego płynu. Jaram się jak małolat bo w końcu widzę cały proces.

P.s. rozrywek miej litość :)

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 lut 2022, 22:58 przez kumpocik, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: rozrywek »

@Kumpocik dobrze, poznaj litość.

Na początku to wywal to na dwór, do garażu nieogrzewanego, czy gdzieś tam gdzie będzie zimno, ale na plusie, czym bardziej pizga tym lepiej.

Z drugiej damy zlej te 1,5L płynu, wywal resztę.
Z wiader odlej trochę do tej damy, po co?
Pod wiadra podstaw coś, klocek, cokolwiek, aby stały krzywo.
Osad ci się będzie ładnie zbierał tylko w jednym rogu, łatwiej to później zlać znowu, nie porwie ci osadu.
Taki prosty trick.

Już nie wnikajmy co w tej damie siedzi, na pewno nie 132g namnożonych martwych drożdży. Zostawmy to, sam wyciągnąłeś wnioski, to pastwić się nad bidnym kumpocikirm nie trzeba.

Teraz ważne: przy zlewaniu znad osadu absolutnie nie bądź pazerny, nie zlewaj do ostatniej kropelki, wiadomo że pod koniec ci będzie osad porywać, a istotą klarowania jest to aby osadu się pozbyć, tak?
Te końcówki możesz z wiader i dam zlać osobno do butelki, poczekać aż się osiądzie i dopiero do reszty, i na rurę.

Sam widzisz że to wszystko nie jest pracochłonne, a jedynie czasochłonne, poczekać trzeba aż się wyklaruje.

I bardzo proszę, nie poruszaj już tematów żwirków dla kotka, dość.

A to z jednej przyczyny:
Nawet jak teoretycznie jest w składzie tego żwirku tylko bentonit używany również do klarowania win, to różnica jest taka że te klarowiny, turboklary i inne pierdoły są sprzedawane jako produkt do dodatku do tzw żywności, a wino to żywność tak?
A ten kuźwa żwirek, to nie wiadomo co, produkt budowlany, służący kotkom do szczania, nie ludziom do klarowania.

Nigdy więcej nie chcę słyszeć o żwirku.
Jak ktoś chce to stosować, proszę, tylko niech tym się publicznie nie chwali.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: kumpocik »

Dzięki rozrywek za okazaną litość i kolejną porcję rad.
Całość stoi w garażu obecnie w 14/15 gradusach - taki mamy klimat.
Były damy z łasiczką a ja mam damę z osadem ale ona to z czystej babskiej ciekawości została zalana. Osad to dwie paczki Alcotec Vodka Star i 2 x klar o ile to ma znaczenie (nastaw 60l). Zgodnie z zaleceniami już pozlewane, popodstawiane i niech się grawitacja tym zajmie. Na rury ma iść kryształ - taką mam koncepcje.
Idea klarowania pampersem dla kotów jakoś do mnie nie przemawia. Sól drogowa też jest słona ale to nie sól spożywcza, albo inaczej: to sól spożywcza ale nie do jedzenia :)


Kolejne dwie beczułki już pracują na jednej paczce T3 i Mockba. Zuważyłem że oba te drożdżaki inaczej pracują i średnica bombelków jest inna. Mockba tak dostojnie daje grubymi bąblami, natomiast T3 bardziej intensywnie drobnymi. Jest cudownie ...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

rozrywek pisze:A ten kuźwa żwirek, to nie wiadomo co, produkt budowlany, służący kotkom do szczania, nie ludziom do klarowania.
Rozrywku ty nasz, rozrywkowy :D
Znajdź mi w tym żwirku cokolwiek innego niż tylko glinkę bentonitową :lol:
https://zoo-factory.pl/nasze-produkty/h ... -dla-kota/
Przez kilka lat używałem tego żwirku do klarowania cukrówek i żyję :) Nie pokryłem się sierścią a i ogona też się nie dorobiłem :mrgreen:
W niektórych żwirkach "Standard", dodatkowym składnikiem jest węglan sodu, który jest bezpieczny i zwykle stosowany w produkcji batonów, ciastek, biszkoptów, krakersów, zup błyskawicznych.
Węglany sodu mają bardzo niską toksyczność i spożywane w postaci produktów spożywczych nie wywołują żadnych skutków ubocznych.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2022, 09:30 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

Fajne jest to jaranie się świeżaka, też tak miałem przy pierwszej cukrówce. :)
Dobrze kumpocik, obserwuj, ciesz się, jak będziesz robił którąś tam z kolei, to już będzie rutyna.
Nastawy z alkoholem możesz trzymać nawet w temperaturach trochę poniżej zera, alkohol obniża temperaturę zamarzania.
Oczywiście bez przesady, ale u nas ostatnio coś tej przesady temperaturowej nie ma.
Rozrywek, bentonit jest dobry, jeżeli komuś się spieszy, to produkt naturalny i w całości się wytrąca.
A ponieważ sprzedawcy strasznie zdzierają licząc sobie po kilka zł za saszetkę 10-15 g, więc nic dziwnego, ze kupuje się inaczej.
Kupiłem bentonit wędkarski, około 6 zł za kilogram, a jest już dobrze zmielony, ale jak do tej pory użyłem go może ze dwa razy.
Jak to pisze Rozrywek "pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy..."
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: rozrywek »

Koledzy
@radius
@Jakiś1234.

Obydwaj macie rację.

Możliwe że te tanie żwirki to czysta glinka bentonitowa.
Możliwe że te klarowiny w sprzedaży to dokładnie to samo.
Nie twierdzę że nie.

Oczywiście to jest ździerstwo 10zł za paczuszkę, więcej kosztuje proces pakowania niż zawartość tej torebeczki.

Przydaje się owszem środek klarujący w gorące lato, nie zaprzeczam.

Ale teraz? Czas nie kosztuje, Newton nam za darmo grawitację dał.
Kupić parę wiaderek bądź fermentorów za grosze, wlać i zostawić.
Nie puścisz na rurę w ten weekend, puścisz w następny.

Nie jestem przekonany do tych żwirków, właśnie dlatego że nikt nie bada zawartości tego w co kot się zejszczy, a te środki do klarowania to już jakimś regulacjom i parametrom muszą odpowiadać. Bo to spożywka.

@Jakiś1234, z tymi środkami klarującymi to trochę też jak z drożdżami turbo.

W większości to ten sam, albo parę szczepów, pod innymi tysiącami nazw.

Jakby tak je wszystkie przebadać micro, to by wyszło że to prawie jedno i to samo.

Reasumując: nie mam kota, to i nie potrzebuję źwirku. Ot i moja prosta filozofija, kochanka Grawitacja mi wystarczy.

Właśnie pracuję w firmie wytwarzającej kiełbaski wegetariańskie, niejadalny syf, dla vegan i innych śrubokrętów.
Ale sanitarne przepisy stosuję, nie ładuję szuflą z podłogi w mikser, rękawiczki mam, a maszyny czyste i stalowe.
Także ja wolę naturalne metody.
Śpieszy mi się gdzieś?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: kumpocik »

Nie mam doświadczenia ale klarowanie w tempie 1cm/24h to chyba dość wolno nawet jak na grawitację ?

użytkownik usunięty
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: użytkownik usunięty »

Normalka

czapkazwierz
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2022, 14:50
Podziękował: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: czapkazwierz »

Mozna klarować cukrówkę filtrami do wody? Wziąłem 0,4L do dzbanka filtrującego i kryształ.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: rozrywek »

@Czapkazwierz.
Pogadamy jak wyklarujesz tym filtrem 40 litrów, nie 0,4.
Ok?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

czapkazwierz
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2022, 14:50
Podziękował: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: czapkazwierz »

Do takich ilości to trzeba wziąć filtry wstępnego oczyszczania (20 000 L) i podzlewozmywakowy (12 000 L).
Przed filtrowaniem miał zapach cydru, kwaśno-gorzki smak, po było czuć alkohol, w smaku tak gorzki, że myślałem, że zwymiotuję.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

czapkazwierz pisze:Mozna klarować cukrówkę filtrami do wody? Wziąłem 0,4L do dzbanka filtrującego i kryształ.
Czy Ty za pomocą filtra klarujesz nastaw z cukrówki?
A po co? Przecież to nie wino, tego się nie pije.
Sklaruj grawitacyjnie, a jak Ci się spieszy to za pomocą jakiegoś środka do klarowania i już.
Po przepuszczeniu przez kolumnę tych wszystkich smaków nie będzie.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

kumpocik pisze:Nie mam doświadczenia ale klarowanie w tempie 1cm/24h to chyba dość wolno nawet jak na grawitację ?
Za wolno, za słabo odgazowałeś, za wysoka temperatura nastawu itp.
Generalnie 2-3 dni wystarczą do sklarowania fermentora 25 litrów, jeżeli zapewni się dobre warunki klarowania.
Pozdrawiam z opolskiego.

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: kumpocik »

Po kilku (negatywnych) doświadczeniach wiem że u mnie przyczyną wolnego klarowania było za szybkie zlewanie znad osadu i dodawanie turbo klaru. Pojawiło się -4 i już zlewałem do klarowania. Osad po dodaniu turbo klaru co prawda szybko opada ale na kryształ muszę długo czekać. Odgazowuje wkrętarką z końcówką do gipsu przez kilka minut ale gaz ucieka za każdym razem. BLG oczywiście -4.

czapkazwierz
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2022, 14:50
Podziękował: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: czapkazwierz »

Nie, na próbę trochę zrobiłem, w słoiku 1L.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: jakis1234 »

kumpocik pisze:Osad po dodaniu turbo klaru co prawda szybko opada ale na kryształ muszę długo czekać.
Nie przesadzaj z tym kryształem, czasami jak nie mam czasu czekać, to biorę cukrówkę taką powiedzmy jakby z mlekiem.
Osad opadł, ale przezroczysta to ona nie jest.
Nie zauważyłem różnicy. Może mam za niskie wymagania, ale jako podstawa do nalewek jest wystarczająca.
Pozdrawiam z opolskiego.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Carl »

Tak sobie czasem czytam i tak sobie czasem myślę... jak to odgazowanie powinno przebiegać? Czy tak?
kumpocik pisze: Odgazowuje wkrętarką z końcówką do gipsu przez kilka minut
Czyli zlać znad osadu i pobełtać mieszadłem?
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 kwie 2022, 21:45 przez Carl, łącznie zmieniany 3 razy.

czapkazwierz
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 25 sty 2022, 14:50
Podziękował: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: czapkazwierz »

Czy do klarowania bentonitem, temp. 14*C jest za wysoka? Do jakiej temp. można stosować bentonit?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: rozrywek »

Klarować możesz w każdej, ale czym zimniej tym lepiej.
Na dworze w nocy zimno, garaż, balkon, szopa, cokolwiek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: wieku »

Panowie czy czujecie różnicę pomiędzy cukrówką klarowaną a cukrówką zaraz po zejściu cukru do zera ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”