KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Przez rurkę, najlepiej taką:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid232764
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?
Witam ponieważ nieuchronnie zbliża się czas kiedy przedestyluję swój pierwszy nastaw, i czekam aż sam sie wyklaruje bo nie mam takich specyfików jak bentonit czy klarowin, chciałby tylko otrzmać wasze opinie, czy smak po stosowaniu tych minerałów jest lepszy, gorszy czy bez zmian????
I czy jest szkodliwe używanie tego proszku?
Wiadomo że powszechnie używany jest w browarnictwie, gorzelnictwie, a nawet w paszach dla zwierząt (tak wyczytałem )
Oczekuje na wasze opinie ponieważ nie udało mi się tego znaleźć na naszym forum
Pozdrawiam Łukasz
I czy jest szkodliwe używanie tego proszku?
Wiadomo że powszechnie używany jest w browarnictwie, gorzelnictwie, a nawet w paszach dla zwierząt (tak wyczytałem )
Oczekuje na wasze opinie ponieważ nie udało mi się tego znaleźć na naszym forum
Pozdrawiam Łukasz
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?
Pytasz i odpowiadam. A raczej podpowiadam. Jest cały temat dotyczący klarowania. http://alkohole-domowe.com/forum/klarow ... -t675.html Jest też w dziale winiarstwo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?
''Wald'' dzięki za podpowiedź, sam nie znalazłem, a lektura fajna. Nikt jednak nie napisał czy ma to wpływ na jakość i smak. Jakkolwiek dowiedziałem się co szybciej i lepiej klaruje, i ... jeżeli kiedyś spróbuje to tylko bentonit-czyli naturalny minerał. Chociaż jak Juliusz zauważył, najlepsza chyba jest natura, czyli czs i siła grawitacji (a ja raczej cierpliwy jestem więc luzik)
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?
Klarowin czy bentonit nie zmienia smaku wina czy zacieru. Nie rozpuszcza się i w 100% opada na dno. Ma jednak wpływ na smak, a może więcej zapach gotowej psoty. Chodzi oto żeby nie gotować zdechłych drożdży. Środek nie jest drogi, a jego działanie wychodzi tylko na plus. Jedynym minusem jest odbarwianie wina. Stosuje się tylko do win białych i różowych. Przy bimbrze nie ma to żadnego znaczenia, a czasu szkoda.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam, mój drugi w mojej karierze nastaw wkrótce będzie gotowy, cukróweczka 25 litrów!!! Zdobyłem bentonit, 500gr za 15 zł. Wydaje mi się że cena dobra. Kupiłem na zapas dwa woreczki po 500gr. Teraz mam problem, bo nie wiem jak to podzielić
Proszę żeby ktoś napisał ile to jest np 10gr + - , jako miarę użyjmy łyżkę stołową lub łyżeczkę do herbaty. Dziękuję z góry
Proszę żeby ktoś napisał ile to jest np 10gr + - , jako miarę użyjmy łyżkę stołową lub łyżeczkę do herbaty. Dziękuję z góry
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Poszperałem na i znalazłem
Przeliczniki miar i wag to coś, co może się przydać każdemu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że są one wyłącznie orientacyjne. W tabeli na dole przyjmuje się, że szklanka to 220ml, a łyżka i łyżeczka oznaczają płaską łyżkę i płaską łyżeczkę.
Miary i wagi produktów mogą jednak ulegać zmianie. Zależy to w dużym stopniu od pochodzenia produktu, zawartości wody, kształtu. Wiadomo, że agrest, jagody, jerzyny i inne owoce mogą być różnej wielkości, wilgotna mąka będzie cięższe od suchej, a o mierzeniu i ważeniu makaronu nawet nie ma co marzyć.
Dlatego pamiętajmy, że tabele wagowe mogą ułatwić przygotowywanie posiłków, ale nie należy też im ślepo wierzyć.
Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.
Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5ml.
Produkt: Szklanka Łyżka Łyżeczka
agrest 200g - -
bób 200g - -
bułka tarta 150g 9g 5g
cukier kryształ 180g 12g 7g
cukier puder 160g 10g 5g
dżem 300g 18g 9g
fasola biała 200g - -
groch 250g - -
jagody 150g - -
jeżyny 150g - -
kasza gryczana 250g 17g 10g
kasza manna 150g 9g 5g
kasza perłowa 180g 12g 7g
kakao 120g 8g 4g
kawa mielona 130g 8g 4g
keczup 250g 16g 8g
majonez 190g 12g 6g
mak 160g 10g 5g
maliny 150g - -
masło, margaryna 250g 15g 5g
mąka krupczatka 170g 10g 5g
mąka poznańska 160g 10g 5g
mąka ziemniaczana 180g 12g 7g
migdały 170g - -
miód 250g 17g 9g
mleko 220g 15g 7g
mleko w proszku 120g 8g 4g
ocet 230g 16g 8g
olej 200g 14g 7g
płatki owsiane 90g 6g 3g
porzeczki 150g - -
Proszek do pieczenia - 10g 3g
Przecier pomidorowy - 15g 5g
ryż 230g 14g 8g
rodzynki 150g - -
smalec 240g 15g 5g
soczewica 200g - -
sól 300g 20g 11g
spirytus 190g 13g 6g
śmietana 270g 18g 9g
Starty żółty ser 125g 8g 3g
twaróg 340g 25g 12g
wiórki kokosowe - 10g 5g
woda 220g 15g 7g
I jeszcze coś :
Wagi i objętości (napełnione łyzki i wyrównane):
Miara Objętość Odpowienik
1 szklanka 250 ml 16 łyżek
1/2 szklanki 125 ml 8 łyżek
1/3 szklanki 83 ml 5 łyżek
1/4 szklanki 63 ml 4 łyżki
1 łyżka 15 ml 3 łyżeczki
1 łyżeczka 5 ml
Teraz przyda się to mnie i mam nadzieję innym. Pozdrawiam wszystkich psotników i miłośników trunków organicznych
Przeliczniki miar i wag to coś, co może się przydać każdemu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że są one wyłącznie orientacyjne. W tabeli na dole przyjmuje się, że szklanka to 220ml, a łyżka i łyżeczka oznaczają płaską łyżkę i płaską łyżeczkę.
Miary i wagi produktów mogą jednak ulegać zmianie. Zależy to w dużym stopniu od pochodzenia produktu, zawartości wody, kształtu. Wiadomo, że agrest, jagody, jerzyny i inne owoce mogą być różnej wielkości, wilgotna mąka będzie cięższe od suchej, a o mierzeniu i ważeniu makaronu nawet nie ma co marzyć.
Dlatego pamiętajmy, że tabele wagowe mogą ułatwić przygotowywanie posiłków, ale nie należy też im ślepo wierzyć.
Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.
Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5ml.
Produkt: Szklanka Łyżka Łyżeczka
agrest 200g - -
bób 200g - -
bułka tarta 150g 9g 5g
cukier kryształ 180g 12g 7g
cukier puder 160g 10g 5g
dżem 300g 18g 9g
fasola biała 200g - -
groch 250g - -
jagody 150g - -
jeżyny 150g - -
kasza gryczana 250g 17g 10g
kasza manna 150g 9g 5g
kasza perłowa 180g 12g 7g
kakao 120g 8g 4g
kawa mielona 130g 8g 4g
keczup 250g 16g 8g
majonez 190g 12g 6g
mak 160g 10g 5g
maliny 150g - -
masło, margaryna 250g 15g 5g
mąka krupczatka 170g 10g 5g
mąka poznańska 160g 10g 5g
mąka ziemniaczana 180g 12g 7g
migdały 170g - -
miód 250g 17g 9g
mleko 220g 15g 7g
mleko w proszku 120g 8g 4g
ocet 230g 16g 8g
olej 200g 14g 7g
płatki owsiane 90g 6g 3g
porzeczki 150g - -
Proszek do pieczenia - 10g 3g
Przecier pomidorowy - 15g 5g
ryż 230g 14g 8g
rodzynki 150g - -
smalec 240g 15g 5g
soczewica 200g - -
sól 300g 20g 11g
spirytus 190g 13g 6g
śmietana 270g 18g 9g
Starty żółty ser 125g 8g 3g
twaróg 340g 25g 12g
wiórki kokosowe - 10g 5g
woda 220g 15g 7g
I jeszcze coś :
Wagi i objętości (napełnione łyzki i wyrównane):
Miara Objętość Odpowienik
1 szklanka 250 ml 16 łyżek
1/2 szklanki 125 ml 8 łyżek
1/3 szklanki 83 ml 5 łyżek
1/4 szklanki 63 ml 4 łyżki
1 łyżka 15 ml 3 łyżeczki
1 łyżeczka 5 ml
Teraz przyda się to mnie i mam nadzieję innym. Pozdrawiam wszystkich psotników i miłośników trunków organicznych
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kiedy zacier jest gotowy- tutorial
Mam jedną małą prośbę odnośnie tematu klarowania np. bentonitem (ew. innymi środkami),
o podanie ilości konkretnych substancji na np. 10l nastawu.
Jaki m.w. jest czas klarowania (około) ? - podobno bentonit jest powolny ...
Przydatna informacja, gdyż można nierogo zakupić w.w. bentonit.
o podanie ilości konkretnych substancji na np. 10l nastawu.
Jaki m.w. jest czas klarowania (około) ? - podobno bentonit jest powolny ...
Przydatna informacja, gdyż można nierogo zakupić w.w. bentonit.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam szacowne grono. Jako,że zaczynam swoja i przygodę i dopiero co zakupiłem sprzęt (szklany kolba szklana 6 litrów i kolumna vigroux i chłodnica). Mam pytanie do was odnośnie używania takich środków jak klarowin itp. Robię nastaw z ryżu,rodzynek i cukru. Chciałbym odlać klika litrów na wino a resztę przedestylować. Czytając rożne wypowiedzi wino najlepiej żeby odklarowało samo grawitacyjnie. Natomiast wyczytałem ze nastaw powinien być klarowny dlatego chcę zastosować jeden z tych środków. Mam pytanie w jakim stopniu te środki wpływają na smak,zapach i jakość otrzymanego destylatu?(w sensie pozytywnym czy tez i negatywnym. Wyczytałem również ze niby zmieniają smak i zapach wina/nastawu ale nie dowiedziałem się czy na gorszę czy lepsze.I ostatnie pytanie czy Klarowin dodać do nastawu czy i czekać na klarowanie czy też uprzednio odlać i odcedzić i dopiero klarowin. Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Generalnie środki dedykowane klarowanu- jak Turbo Klar, Klarmendel czy Klarowin nie mają wpływu na smak wyrobu (poza tym razem z osadem opadają na dno). Klarowni jest tani, ale masakrycznie powolny, natomiast Turbo Klar, czy Klarmendel są odrobinę droższe, ale rewelacyjnie szybkie.
Gotiger, proporcje stosowania Klarowinu podane są na opakowaniu. Pamiętaj o wcześniejszym namoczeniu preparatu (24h) i dobrym rozmieszaniu (blender, mikser).
Gotiger, proporcje stosowania Klarowinu podane są na opakowaniu. Pamiętaj o wcześniejszym namoczeniu preparatu (24h) i dobrym rozmieszaniu (blender, mikser).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Powinno się klarować w nowym naczyniu, ale ja zawsze robię w jednej beczce i nie ma problemów. Używam Klarmendla.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
"Zygmunt" zapewne troszkę "przeoczył" pytanie.
Zacier, nastaw, wino przed dodaniem środka klarującego wymaga wstępnego przepuszczenia przez dokładne sita (materiał). Dla zainteresowanych szczegóły http://alkohole-domowe.com/forum/post24403.html#p24403
Klarowanie bentonitem (inna nazwa tego samego to klarowin) trwa ok. 24 - 48 godzin.
Wpływ na smak wina (np. wiśniowe, porzeczka) tylko pozytywny.
Dawkowanie 30 - 100 gram na 100 litrów wina/nastawu
Zacier, nastaw, wino przed dodaniem środka klarującego wymaga wstępnego przepuszczenia przez dokładne sita (materiał). Dla zainteresowanych szczegóły http://alkohole-domowe.com/forum/post24403.html#p24403
Klarowanie bentonitem (inna nazwa tego samego to klarowin) trwa ok. 24 - 48 godzin.
Wpływ na smak wina (np. wiśniowe, porzeczka) tylko pozytywny.
Dawkowanie 30 - 100 gram na 100 litrów wina/nastawu
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Co chcesz filtrować w cukrówce? Rodzynki można wybrać cedzakiem
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
A co chcesz tam wkładać? Dam ci pomysła: masz nastaw ok29l w balonie 34l -osad i ryż da ci 25l czystego nastawu. Kolbę 6l tak? Czyli musisz i tak destylować parę razy. Dodam że ten zestaw (cukier, ryż, rodzynki) jest mi doskonale znany. Do sedna: po zlaniu znad osadu podziel i sobie połowę wyklaruj i tak masz kolbę malutką musisz to robić na raty, smak sobie ocenisz sam, ja tam niczego nie klarowałem nigdy i jest git. Wkładam rurkę z przywiązanym patykiem o 5cm dłuższym niz rurka do balona i zaciągam się łapczywie, mam pewność że mi sie osad do przelewanego nastawu nie dostanie, dla dobra sprawy nie ściągam na maxa znad osadu wszystkiego, litr nastawu mnie nie zbawi.mikolaj1234 pisze:Można ale ja mam w balonie do wina takim na 34 litry i trudno cokolwiek tam włożyć. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota, 18 gru 2010, 19:22 przez Kucyk, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Uzywaj na początku zdania wielkich liter...
Powód: Uzywaj na początku zdania wielkich liter...
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Ja osobiście zlewam przed klarowaniem, mieszam akurat z bentonitem, bo taki zakupiłem, i stosuję poradę @Zygmunta, czyli miksuje z wodą na 24 godz przed dodaniem do zlanego nastawu. I działa. Efekty wizualne http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... d=3859&t=1
To po pięciu godzinkach, nie wiem jak po 24 bo nigdy nie doczekałem, ale podejrzewam że z czasem ten osad jeszcze trochę by osiadł i odzysk większy by był. Odciąganie nie sprawia żadnego problemu.
Polecam bentonit bo jest naprawdę tani, nie wiem jak działa reszta ale @Zygmunt chwali inne więc napewno się nie sparzysz bo sprawdzone są. Jak skończę swoje 1kg bentonitu to sięgnę po inne.
Stwierdziłem że smak destylatu się zdecydowanie poprawił, ponieważ nie gotuję już tego co opadło. Polecam klarowanie.
To po pięciu godzinkach, nie wiem jak po 24 bo nigdy nie doczekałem, ale podejrzewam że z czasem ten osad jeszcze trochę by osiadł i odzysk większy by był. Odciąganie nie sprawia żadnego problemu.
Polecam bentonit bo jest naprawdę tani, nie wiem jak działa reszta ale @Zygmunt chwali inne więc napewno się nie sparzysz bo sprawdzone są. Jak skończę swoje 1kg bentonitu to sięgnę po inne.
Stwierdziłem że smak destylatu się zdecydowanie poprawił, ponieważ nie gotuję już tego co opadło. Polecam klarowanie.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 99
- Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam,
Dodam do dyskusji swoje dzisiejsze, niewielkie ale wymowne doświadczenie z klarowaniem.
Nastaw cukrowy w balonie 34L: 8kg cukru, 26l wody, paczka T3
Testowany środek klarujący: Klarmedel 24h, dwuskładnikowy, płynny, cena 8.50 zł z euro-win
Fermentacja skończyła się po 6 dniach. Minimalnie sklarowany nastaw ściągnąłem znad głównego osadu, umyłem balon, wlałem do niego większość nastawu zostawiając ok 0.7l w butelce 'kontrolnej'. Wyszarpałem balon na wszystkie strony by pozbyć się dwutlenku węgla (podobno ułatwia to klarowanie) woda w rurce fermentacyjnej aż kipiała. Nastaw zupełnie mętny barwą przypominał bananowego Kubusia. Dodałem Klarmedel według instrukcji do balonu, butelka pozostała bez żadnego dodatku. Zostawiłem to na trochę ponad godzinę nie spodziewając się szybkiego efektu. Po tejże godzinie doznałem szoku. Efekty na zdjęciach.
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć zaraz po dodaniu Klarmedelu i co kilka kolejnych minut przez tą pierwszą godzinę. Byłoby jeszcze lepiej widać jak szybko i gwałtowanie zadziałał. Butelka kontrolna ma ok 1cm sklarowanej cieczy, słabo to widać na zdjęciach. Poczekam jeszcze do 24h jak każą w instrukcji ale nie wydaje mi się by zaszła jakaś konkretna zmiana przez ten czas. Jutro przepędzę raz, potem drugi. Mam nadzieję, że będzie to bimbrozja jak się patrzy a raczej pije
Pozdrawiam
Dodam do dyskusji swoje dzisiejsze, niewielkie ale wymowne doświadczenie z klarowaniem.
Nastaw cukrowy w balonie 34L: 8kg cukru, 26l wody, paczka T3
Testowany środek klarujący: Klarmedel 24h, dwuskładnikowy, płynny, cena 8.50 zł z euro-win
Fermentacja skończyła się po 6 dniach. Minimalnie sklarowany nastaw ściągnąłem znad głównego osadu, umyłem balon, wlałem do niego większość nastawu zostawiając ok 0.7l w butelce 'kontrolnej'. Wyszarpałem balon na wszystkie strony by pozbyć się dwutlenku węgla (podobno ułatwia to klarowanie) woda w rurce fermentacyjnej aż kipiała. Nastaw zupełnie mętny barwą przypominał bananowego Kubusia. Dodałem Klarmedel według instrukcji do balonu, butelka pozostała bez żadnego dodatku. Zostawiłem to na trochę ponad godzinę nie spodziewając się szybkiego efektu. Po tejże godzinie doznałem szoku. Efekty na zdjęciach.
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć zaraz po dodaniu Klarmedelu i co kilka kolejnych minut przez tą pierwszą godzinę. Byłoby jeszcze lepiej widać jak szybko i gwałtowanie zadziałał. Butelka kontrolna ma ok 1cm sklarowanej cieczy, słabo to widać na zdjęciach. Poczekam jeszcze do 24h jak każą w instrukcji ale nie wydaje mi się by zaszła jakaś konkretna zmiana przez ten czas. Jutro przepędzę raz, potem drugi. Mam nadzieję, że będzie to bimbrozja jak się patrzy a raczej pije
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Jutro wieczorem powinieneś mieć jeszcze lepszy- ogólnie czekaj, aż będzie jak woda. Zdjęcie poglądowe masz na 2giej stronie tego tematu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Nie wiem jak koledzy ale ja zauważyłem taką prawidłowość w klarowaniu nastawu TK24.
Im niższe Blg tym szybsze klarowanie.
Raz klarowałem nastaw TK24 przy BLG +4 i na wyklarowanie musiałem czekać 3 dni ale nie byłem z tego za bardzo zadowolony natomiast przy Blg -4 po 24 h można było zlewać czyściutki.
Wniosek taki, im niższe Blg tym lepiej i szybciej.
Pozdrawiam
Im niższe Blg tym szybsze klarowanie.
Raz klarowałem nastaw TK24 przy BLG +4 i na wyklarowanie musiałem czekać 3 dni ale nie byłem z tego za bardzo zadowolony natomiast przy Blg -4 po 24 h można było zlewać czyściutki.
Wniosek taki, im niższe Blg tym lepiej i szybciej.
Pozdrawiam
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witajcie. zastosowałem dwuskładnikowy Turbo klar 24h. Zlałem winko ryżowo-rodzynkowe znad osadu do innego balonu i zgodnie z instrukcją wymieszałem dodałam saszetkę A po 1,5 h dodałem B i pomieszałem. Saszetkę B dodałem o godz.18 i przeniosłem balon w chłodniejsze miejsce - 17/18 st. Sprawdzałem nie dawno a efekty marne ;( Coś troszkę niby lepiej ale do przeźroczystości z waszych fotek jest bardzo daleko.Przeniosłem zatem z powrotem do cieplejszego 22 st.miejsca. Jak na 24h to wynik marny. Pozdrawiam
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Tak już od ponad tygodnia nie pracowało a poziom w rurce fermentacyjny był równy, zero gazu. Przelane do innego balonu. Zmieszane i otwarte na 10 min. przed dodaniem TK24 ;( Po przelaniu do klieliszka na sciankach również ani jedngo bąbelka gazu. W balonie okolo 18 litrow wina. Czy jeszcze poczekać za nim dam na rurki?Może lepiej przenieść do chłodniejszego pomieszczenia?
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 sty 2011, 11:33 przez mikolaj1234, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam
Podłącze sie do tematu. Niedawno znów nastawiłem zacier na kompotach z owocami i dżemach. Czy jak już drożdże swoje zrobią to poddać go klarowaniu czy można odrazu go pędzić. Bo ostatnio jak to samo zrobiłem to stał jeszcze spokojne około 4 tygodni zanim poszedł w rury. Mimo że tego wcześniej nie klarowałem to smak i zapach był super
Podłącze sie do tematu. Niedawno znów nastawiłem zacier na kompotach z owocami i dżemach. Czy jak już drożdże swoje zrobią to poddać go klarowaniu czy można odrazu go pędzić. Bo ostatnio jak to samo zrobiłem to stał jeszcze spokojne około 4 tygodni zanim poszedł w rury. Mimo że tego wcześniej nie klarowałem to smak i zapach był super
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam ponownie. Muszę się troszkę przeprosić z TurboKlar. To wynik jaki uzyskałem po 48 h. od dodania składnika B.Oceńcie sami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 sty 2011, 19:52 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka
Powód: Kosmetyka
-
- Posty: 105
- Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Lokalizacja: okolice Giżycka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam, mam pytanie. Kupiłem w Intermarche bentonit do kuwet dla kotów. I mam pytanie czy będzie on dobry? Nie chce zepsuć nastawu. Preparat nazywa się "Canaillou".
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 lut 2011, 17:23 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka
Powód: Kosmetyka
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam. Panowie, przypadkiem spotkałem się z czymś takim:
http://allegro.pl/sepicat-ultra-15-2-kg ... 25761.html
Ciekaw jestem rezultatu takiego klarownika? Musze wypróbować... A może ktoś już też miał taki pomysł?
http://allegro.pl/sepicat-ultra-15-2-kg ... 25761.html
Ciekaw jestem rezultatu takiego klarownika? Musze wypróbować... A może ktoś już też miał taki pomysł?
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 26 lut 2011, 20:36
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Witam. Robie swój zacier pierwszy raz i mam pytanie odnośnie klarowania. Ze strony kierowałem się proporcjami: 4 litry wody +kilo cukru+kostka drożdży. W moim przypadku zamiast wody użyłem 4 litrów soku śliwkowego + kilo cukru + drożdże. Zacier ładnie pracuje aczkolwiek za jakieś 8-10 dni to pozostanie mi odklarowac i do destylacji.... Mam w domu filtr do wody ( http://myzerowaste.com/2009/05/recycle- ... artridges/ ) i zastanawiam się co by nieprzefiltrowań zacieru w tym. Dla przykładu podam film http://www.youtube.com/watch?v=9zngPn-YVsw gdzie babuszka przefiltrowała piwko i otrzymała klarowność wody. Jak widać na filmie klaruje na 100% ale czy taki przefiltrowany zacier będzie miał swoja moc po destylacji ?
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Po destylacji na pewno nie będzie miał mocy . Ten filtr może pozbawić zacier śliwkowego charakteru, którego pewnie spodziewasz się w destylacie. Zapewne szybko się zapcha. Możesz spróbować przepuścić przez niego destylat.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Moim zdaniem najbezpieczniej dla smaku będzie, gdy użyjesz filtrów papierowych. Mogą być nawet takie zwykłe do ekspresów przelewowych do kawy.
Aromat śliwek zostanie, a osad zostanie już tylko na bibule.
Aromat śliwek zostanie, a osad zostanie już tylko na bibule.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.
Filtrację "kłaczastego" nastawu lub nalewki najlepiej robić etapowo:
1. zlanie znad osadu (osad można jeszcze znać do wysokiego naczynia, aby dodatkowo ciut odzyskać o sklarowaniu)
2. drobne sito - przelać powoli, często oczyszczając (powiedzmu co 0,5-1L, chyba że przelewamy duuuże ilości to żadziej)
3. filtr w postaci worka filtracyjnego lub tetrowej pieluchy (najlepiej złożyć, aby uzyskać min 2 warstwy)
4. dotyczy głównie nalewek - płatki kosmetyczne lub sączki laboratoryjne do zawiesin drobnych.
Czasem zostaje b. drobny osad, ale po zlaniu z naczynie i lekkim schłodzeniu, szybko się stabilizuje i klaruje grawitacyjnie.
Mam nadzieję, że w miarę jasno udało mi się opisać (są to m.in. moje doświadczenia i spostrzeżenia)
Pozdrawiam
Ciężko będzie, bo momentalnie się w/w filtry zapychają (przynajmniej ja mam z nimi takowe doświadczenia).ZdroweNalewki.pl pisze:Mogą być nawet takie zwykłe do ekspresów przelewowych do kawy.
Filtrację "kłaczastego" nastawu lub nalewki najlepiej robić etapowo:
1. zlanie znad osadu (osad można jeszcze znać do wysokiego naczynia, aby dodatkowo ciut odzyskać o sklarowaniu)
2. drobne sito - przelać powoli, często oczyszczając (powiedzmu co 0,5-1L, chyba że przelewamy duuuże ilości to żadziej)
3. filtr w postaci worka filtracyjnego lub tetrowej pieluchy (najlepiej złożyć, aby uzyskać min 2 warstwy)
4. dotyczy głównie nalewek - płatki kosmetyczne lub sączki laboratoryjne do zawiesin drobnych.
Czasem zostaje b. drobny osad, ale po zlaniu z naczynie i lekkim schłodzeniu, szybko się stabilizuje i klaruje grawitacyjnie.
Mam nadzieję, że w miarę jasno udało mi się opisać (są to m.in. moje doświadczenia i spostrzeżenia)
Pozdrawiam