KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

cedermen
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 9 lip 2010, 02:35

Post autor: cedermen »

Witam ja stosuję od 20 lat tylko glinkę Bentonit. Tania i łatwo się stosuje ( naturalna) klarowanie jest fantastyczne

Mofeix
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 3 lis 2010, 21:54
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Mofeix »

Jeśli odstawię do klarowania, to wiadomo - cały syf opadnie na dno. Tylko jak później to zlać, żeby nie zamieszać? Przez rurkę?
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Maciej_K »

Przez rurkę, najlepiej taką:
moja_rurka.jpg
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid232764
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Post autor: Lukstir »

Witam ponieważ nieuchronnie zbliża się czas kiedy przedestyluję swój pierwszy nastaw, i czekam aż sam sie wyklaruje bo nie mam takich specyfików jak bentonit czy klarowin, chciałby tylko otrzmać wasze opinie, czy smak po stosowaniu tych minerałów jest lepszy, gorszy czy bez zmian????
I czy jest szkodliwe używanie tego proszku?
Wiadomo że powszechnie używany jest w browarnictwie, gorzelnictwie, a nawet w paszach dla zwierząt (tak wyczytałem :google: )
Oczekuje na wasze opinie ponieważ nie udało mi się tego znaleźć na naszym forum

Pozdrawiam Łukasz ;)
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Post autor: Wald »

Pytasz i odpowiadam. A raczej podpowiadam. Jest cały temat dotyczący klarowania. http://alkohole-domowe.com/forum/klarow ... -t675.html Jest też w dziale winiarstwo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Post autor: Lukstir »

''Wald'' dzięki za podpowiedź, sam nie znalazłem, a lektura fajna. Nikt jednak nie napisał czy ma to wpływ na jakość i smak. Jakkolwiek dowiedziałem się co szybciej i lepiej klaruje, i ... jeżeli kiedyś spróbuje to tylko bentonit-czyli naturalny minerał. Chociaż jak Juliusz zauważył, najlepsza chyba jest natura, czyli czs i siła grawitacji (a ja raczej cierpliwy jestem więc luzik) :ok:

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: STOSOWAĆ FILTR Z WĘGLEM? CZY WSYPYWAĆ WĘGIEL DO BIMBRU?

Post autor: Wald »

Klarowin czy bentonit nie zmienia smaku wina czy zacieru. Nie rozpuszcza się i w 100% opada na dno. Ma jednak wpływ na smak, a może więcej zapach gotowej psoty. Chodzi oto żeby nie gotować zdechłych drożdży. Środek nie jest drogi, a jego działanie wychodzi tylko na plus. Jedynym minusem jest odbarwianie wina. Stosuje się tylko do win białych i różowych. Przy bimbrze nie ma to żadnego znaczenia, a czasu szkoda.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

pele2808
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 20 lut 2010, 20:31
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: pele2808 »

Witam, dlaczego stosować Klarowin czy bentonit, jeśli można też białko z jaja.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lis 2010, 12:51 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki...
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zygmunt »

Można, tylko że nie jest tak skuteczne.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Lukstir »

Witam, mój drugi w mojej karierze nastaw wkrótce będzie gotowy, cukróweczka 25 litrów!!! Zdobyłem bentonit, 500gr za 15 zł. Wydaje mi się że cena dobra. Kupiłem na zapas dwa woreczki po 500gr. Teraz mam problem, bo nie wiem jak to podzielić :?: :?: :?:

Proszę żeby ktoś napisał ile to jest np 10gr + - , jako miarę użyjmy łyżkę stołową lub łyżeczkę do herbaty. Dziękuję z góry :poklon;
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Lukstir »

Poszperałem na :google: i znalazłem :punk:

Przeliczniki miar i wag to coś, co może się przydać każdemu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że są one wyłącznie orientacyjne. W tabeli na dole przyjmuje się, że szklanka to 220ml, a łyżka i łyżeczka oznaczają płaską łyżkę i płaską łyżeczkę.

Miary i wagi produktów mogą jednak ulegać zmianie. Zależy to w dużym stopniu od pochodzenia produktu, zawartości wody, kształtu. Wiadomo, że agrest, jagody, jerzyny i inne owoce mogą być różnej wielkości, wilgotna mąka będzie cięższe od suchej, a o mierzeniu i ważeniu makaronu nawet nie ma co marzyć.
Dlatego pamiętajmy, że tabele wagowe mogą ułatwić przygotowywanie posiłków, ale nie należy też im ślepo wierzyć.


Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.

Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5ml.


Produkt: Szklanka Łyżka Łyżeczka

agrest 200g - -
bób 200g - -
bułka tarta 150g 9g 5g
cukier kryształ 180g 12g 7g
cukier puder 160g 10g 5g
dżem 300g 18g 9g
fasola biała 200g - -
groch 250g - -
jagody 150g - -
jeżyny 150g - -
kasza gryczana 250g 17g 10g
kasza manna 150g 9g 5g
kasza perłowa 180g 12g 7g
kakao 120g 8g 4g
kawa mielona 130g 8g 4g
keczup 250g 16g 8g
majonez 190g 12g 6g
mak 160g 10g 5g
maliny 150g - -
masło, margaryna 250g 15g 5g
mąka krupczatka 170g 10g 5g
mąka poznańska 160g 10g 5g
mąka ziemniaczana 180g 12g 7g
migdały 170g - -
miód 250g 17g 9g
mleko 220g 15g 7g
mleko w proszku 120g 8g 4g
ocet 230g 16g 8g
olej 200g 14g 7g
płatki owsiane 90g 6g 3g
porzeczki 150g - -
Proszek do pieczenia - 10g 3g
Przecier pomidorowy - 15g 5g
ryż 230g 14g 8g
rodzynki 150g - -
smalec 240g 15g 5g
soczewica 200g - -
sól 300g 20g 11g
spirytus 190g 13g 6g
śmietana 270g 18g 9g
Starty żółty ser 125g 8g 3g
twaróg 340g 25g 12g
wiórki kokosowe - 10g 5g
woda 220g 15g 7g

I jeszcze coś :

Wagi i objętości (napełnione łyzki i wyrównane):

Miara Objętość Odpowienik
1 szklanka 250 ml 16 łyżek
1/2 szklanki 125 ml 8 łyżek
1/3 szklanki 83 ml 5 łyżek
1/4 szklanki 63 ml 4 łyżki
1 łyżka 15 ml 3 łyżeczki
1 łyżeczka 5 ml

Teraz przyda się to mnie i mam nadzieję innym. Pozdrawiam wszystkich psotników i miłośników trunków organicznych :lol: :piwo:
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kiedy zacier jest gotowy- tutorial

Post autor: gotiger »

Mam jedną małą prośbę odnośnie tematu klarowania np. bentonitem (ew. innymi środkami),
o podanie ilości konkretnych substancji na np. 10l nastawu.
Jaki m.w. jest czas klarowania (około) ? - podobno bentonit jest powolny ...

Przydatna informacja, gdyż można nierogo zakupić w.w. bentonit.

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mikolaj1234 »

Witam szacowne grono. Jako,że zaczynam swoja i przygodę i dopiero co zakupiłem sprzęt (szklany kolba szklana 6 litrów i kolumna vigroux i chłodnica). Mam pytanie do was odnośnie używania takich środków jak klarowin itp. Robię nastaw z ryżu,rodzynek i cukru. Chciałbym odlać klika litrów na wino a resztę przedestylować. Czytając rożne wypowiedzi wino najlepiej żeby odklarowało samo grawitacyjnie. Natomiast wyczytałem ze nastaw powinien być klarowny dlatego chcę zastosować jeden z tych środków. Mam pytanie w jakim stopniu te środki wpływają na smak,zapach i jakość otrzymanego destylatu?(w sensie pozytywnym czy tez i negatywnym. Wyczytałem również ze niby zmieniają smak i zapach wina/nastawu ale nie dowiedziałem się czy na gorszę czy lepsze.I ostatnie pytanie czy Klarowin dodać do nastawu czy i czekać na klarowanie czy też uprzednio odlać i odcedzić i dopiero klarowin. Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zygmunt »

Generalnie środki dedykowane klarowanu- jak Turbo Klar, Klarmendel czy Klarowin nie mają wpływu na smak wyrobu (poza tym razem z osadem opadają na dno). Klarowni jest tani, ale masakrycznie powolny, natomiast Turbo Klar, czy Klarmendel są odrobinę droższe, ale rewelacyjnie szybkie.


Gotiger, proporcje stosowania Klarowinu podane są na opakowaniu. Pamiętaj o wcześniejszym namoczeniu preparatu (24h) i dobrym rozmieszaniu (blender, mikser).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mikolaj1234 »

Dziękuję za konkretną odpowiedź. Tylko czy wlać do nastawu czy uprzednio odlać,odsączyć do innego naczynia i taki klarować?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zygmunt »

Powinno się klarować w nowym naczyniu, ale ja zawsze robię w jednej beczce i nie ma problemów. Używam Klarmendla.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Markizpucek »

"Zygmunt" zapewne troszkę "przeoczył" pytanie.
Zacier, nastaw, wino przed dodaniem środka klarującego wymaga wstępnego przepuszczenia przez dokładne sita (materiał). Dla zainteresowanych szczegóły http://alkohole-domowe.com/forum/post24403.html#p24403

Klarowanie bentonitem (inna nazwa tego samego to klarowin) trwa ok. 24 - 48 godzin.
Wpływ na smak wina (np. wiśniowe, porzeczka) tylko pozytywny.
Dawkowanie 30 - 100 gram na 100 litrów wina/nastawu
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zygmunt »

Co chcesz filtrować w cukrówce? Rodzynki można wybrać cedzakiem :P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mikolaj1234 »

Można ale ja mam w balonie do wina takim na 34 litry i trudno cokolwiek tam włożyć. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: rozrywek »

mikolaj1234 pisze:Można ale ja mam w balonie do wina takim na 34 litry i trudno cokolwiek tam włożyć. Pozdrawiam
A co chcesz tam wkładać? Dam ci pomysła: masz nastaw ok29l w balonie 34l -osad i ryż da ci 25l czystego nastawu. Kolbę 6l tak? Czyli musisz i tak destylować parę razy. Dodam że ten zestaw (cukier, ryż, rodzynki) jest mi doskonale znany. Do sedna: po zlaniu znad osadu podziel i sobie połowę wyklaruj i tak masz kolbę malutką musisz to robić na raty, smak sobie ocenisz sam, ja tam niczego nie klarowałem nigdy i jest git. Wkładam rurkę z przywiązanym patykiem o 5cm dłuższym niz rurka do balona i zaciągam się łapczywie, mam pewność że mi sie osad do przelewanego nastawu nie dostanie, dla dobra sprawy nie ściągam na maxa znad osadu wszystkiego, litr nastawu mnie nie zbawi.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 gru 2010, 19:22 przez Kucyk, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Uzywaj na początku zdania wielkich liter...
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mikolaj1234 »

Dzięki za pomoc i odpowiedzi panowie. Zrobię test ze sklarowanym i nie sklarowanym i zobaczę czy jest jakaś różnica. Dam znać jaki wynik. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Lukstir »

Ja osobiście zlewam przed klarowaniem, mieszam akurat z bentonitem, bo taki zakupiłem, i stosuję poradę @Zygmunta, czyli miksuje z wodą na 24 godz przed dodaniem do zlanego nastawu. I działa. Efekty wizualne http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... d=3859&t=1
To po pięciu godzinkach, nie wiem jak po 24 bo nigdy nie doczekałem, ale podejrzewam że z czasem ten osad jeszcze trochę by osiadł i odzysk większy by był. Odciąganie nie sprawia żadnego problemu.
Polecam bentonit bo jest naprawdę tani, nie wiem jak działa reszta ale @Zygmunt chwali inne więc napewno się nie sparzysz bo sprawdzone są. Jak skończę swoje 1kg bentonitu to sięgnę po inne.
Stwierdziłem że smak destylatu się zdecydowanie poprawił, ponieważ nie gotuję już tego co opadło. Polecam klarowanie.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Awatar użytkownika

Marcin.U
50
Posty: 99
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Marcin.U »

Witam,
Dodam do dyskusji swoje dzisiejsze, niewielkie ale wymowne doświadczenie z klarowaniem.
Nastaw cukrowy w balonie 34L: 8kg cukru, 26l wody, paczka T3
Testowany środek klarujący: Klarmedel 24h, dwuskładnikowy, płynny, cena 8.50 zł z euro-win
Fermentacja skończyła się po 6 dniach. Minimalnie sklarowany nastaw ściągnąłem znad głównego osadu, umyłem balon, wlałem do niego większość nastawu zostawiając ok 0.7l w butelce 'kontrolnej'. Wyszarpałem balon na wszystkie strony by pozbyć się dwutlenku węgla (podobno ułatwia to klarowanie) woda w rurce fermentacyjnej aż kipiała. Nastaw zupełnie mętny barwą przypominał bananowego Kubusia. Dodałem Klarmedel według instrukcji do balonu, butelka pozostała bez żadnego dodatku. Zostawiłem to na trochę ponad godzinę nie spodziewając się szybkiego efektu. Po tejże godzinie doznałem szoku. Efekty na zdjęciach.
Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć zaraz po dodaniu Klarmedelu i co kilka kolejnych minut przez tą pierwszą godzinę. Byłoby jeszcze lepiej widać jak szybko i gwałtowanie zadziałał. Butelka kontrolna ma ok 1cm sklarowanej cieczy, słabo to widać na zdjęciach. Poczekam jeszcze do 24h jak każą w instrukcji ale nie wydaje mi się by zaszła jakaś konkretna zmiana przez ten czas. Jutro przepędzę raz, potem drugi. Mam nadzieję, że będzie to bimbrozja jak się patrzy :D a raczej pije :piwo:

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zygmunt »

Jutro wieczorem powinieneś mieć jeszcze lepszy- ogólnie czekaj, aż będzie jak woda. Zdjęcie poglądowe masz na 2giej stronie tego tematu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: drgranatt »

Nie wiem jak koledzy ale ja zauważyłem taką prawidłowość w klarowaniu nastawu TK24.
Im niższe Blg tym szybsze klarowanie.
Raz klarowałem nastaw TK24 przy BLG +4 i na wyklarowanie musiałem czekać 3 dni ale nie byłem z tego za bardzo zadowolony natomiast przy Blg -4 po 24 h można było zlewać czyściutki.
Wniosek taki, im niższe Blg tym lepiej i szybciej.
Pozdrawiam
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mikolaj1234 »

Witajcie. zastosowałem dwuskładnikowy Turbo klar 24h. Zlałem winko ryżowo-rodzynkowe znad osadu do innego balonu i zgodnie z instrukcją wymieszałem dodałam saszetkę A po 1,5 h dodałem B i pomieszałem. Saszetkę B dodałem o godz.18 i przeniosłem balon w chłodniejsze miejsce - 17/18 st. Sprawdzałem nie dawno a efekty marne ;( Coś troszkę niby lepiej ale do przeźroczystości z waszych fotek jest bardzo daleko.Przeniosłem zatem z powrotem do cieplejszego 22 st.miejsca. Jak na 24h to wynik marny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zygmunt »

Wino już oczywiście nie pracowało i odgazowane dobrze było?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mikolaj1234 »

Tak już od ponad tygodnia nie pracowało a poziom w rurce fermentacyjny był równy, zero gazu. Przelane do innego balonu. Zmieszane i otwarte na 10 min. przed dodaniem TK24 ;( Po przelaniu do klieliszka na sciankach również ani jedngo bąbelka gazu. W balonie okolo 18 litrow wina. Czy jeszcze poczekać za nim dam na rurki?Może lepiej przenieść do chłodniejszego pomieszczenia?
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 sty 2011, 11:33 przez mikolaj1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Kerry »

Tak wtrącę na marginesie, że przy nastawianiu ryżu, zaleca się przepłukać go, aż woda będzie czyściutka, bo ta mączka strasznie zamula nastaw.
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mikolaj1234 »

Racja. Ale teraz dylemat czy czekac jeszcze czy brykać takie jakie jest?

michu1978
50
Posty: 53
Rejestracja: czwartek, 4 lut 2010, 21:53
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: michu1978 »

Witam
Podłącze sie do tematu. Niedawno znów nastawiłem zacier na kompotach z owocami i dżemach. Czy jak już drożdże swoje zrobią to poddać go klarowaniu czy można odrazu go pędzić. Bo ostatnio jak to samo zrobiłem to stał jeszcze spokojne około 4 tygodni zanim poszedł w rury. Mimo że tego wcześniej nie klarowałem to smak i zapach był super

mikolaj1234
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
Podziękował: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: mikolaj1234 »

Witam ponownie. Muszę się troszkę przeprosić z TurboKlar. To wynik jaki uzyskałem po 48 h. od dodania składnika B.Oceńcie sami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 sty 2011, 19:52 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: bogdan.wm »

Witam, mam pytanie. Kupiłem w Intermarche bentonit do kuwet dla kotów. I mam pytanie czy będzie on dobry? Nie chce zepsuć nastawu. Preparat nazywa się "Canaillou".
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 lut 2011, 17:23 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: we125 »

Koledzy powiedzcie czy klarowanie jest naprawdę konieczne ja nigdy nie klaruje. Raz mi się zdarzyło że nastaw się sam sklarował ale w destylacie nie zauważyłem żadnej różnicy, chyba kupie turbo klar albo bentonit i się dowiem czy jest czym zawracać :dupa:
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Calyx »

we125 pisze:... chyba kupie turbo klar albo bentonit i się dowiem czy jest czym zawracać :dupa:
I to jest jedyna droga aby podjąć osobistą decyzję o klarowaniu lub nie nastawów :)

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

adam_26
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2010, 12:24
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: adam_26 »

Witam. Panowie, przypadkiem spotkałem się z czymś takim:
http://allegro.pl/sepicat-ultra-15-2-kg ... 25761.html
Ciekaw jestem rezultatu takiego klarownika? :lol: Musze wypróbować... A może ktoś już też miał taki pomysł?

fasolacork
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 26 lut 2011, 20:36
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: fasolacork »

Witam. Robie swój zacier pierwszy raz i mam pytanie odnośnie klarowania. Ze strony kierowałem się proporcjami: 4 litry wody +kilo cukru+kostka drożdży. W moim przypadku zamiast wody użyłem 4 litrów soku śliwkowego + kilo cukru + drożdże. Zacier ładnie pracuje aczkolwiek za jakieś 8-10 dni to pozostanie mi odklarowac i do destylacji.... Mam w domu filtr do wody ( http://myzerowaste.com/2009/05/recycle- ... artridges/ ) i zastanawiam się co by nieprzefiltrowań zacieru w tym. Dla przykładu podam film http://www.youtube.com/watch?v=9zngPn-YVsw gdzie babuszka przefiltrowała piwko i otrzymała klarowność wody. Jak widać na filmie klaruje na 100% ale czy taki przefiltrowany zacier będzie miał swoja moc po destylacji ?
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Maciej_K »

Po destylacji na pewno nie będzie miał mocy :D . Ten filtr może pozbawić zacier śliwkowego charakteru, którego pewnie spodziewasz się w destylacie. Zapewne szybko się zapcha. Możesz spróbować przepuścić przez niego destylat.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: JanOkowita »

Moim zdaniem najbezpieczniej dla smaku będzie, gdy użyjesz filtrów papierowych. Mogą być nawet takie zwykłe do ekspresów przelewowych do kawy.

Aromat śliwek zostanie, a osad zostanie już tylko na bibule.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: gotiger »

ZdroweNalewki.pl pisze:Mogą być nawet takie zwykłe do ekspresów przelewowych do kawy.
Ciężko będzie, bo momentalnie się w/w filtry zapychają (przynajmniej ja mam z nimi takowe doświadczenia).
Filtrację "kłaczastego" nastawu lub nalewki najlepiej robić etapowo:
1. zlanie znad osadu (osad można jeszcze znać do wysokiego naczynia, aby dodatkowo ciut odzyskać o sklarowaniu)
2. drobne sito - przelać powoli, często oczyszczając (powiedzmu co 0,5-1L, chyba że przelewamy duuuże ilości to żadziej)
3. filtr w postaci worka filtracyjnego lub tetrowej pieluchy (najlepiej złożyć, aby uzyskać min 2 warstwy)
4. dotyczy głównie nalewek - płatki kosmetyczne lub sączki laboratoryjne do zawiesin drobnych.
Czasem zostaje b. drobny osad, ale po zlaniu z naczynie i lekkim schłodzeniu, szybko się stabilizuje i klaruje grawitacyjnie.

Mam nadzieję, że w miarę jasno udało mi się opisać (są to m.in. moje doświadczenia i spostrzeżenia)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”