Klarowanie cydru, a powtórna refermentacja

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
bubblesworld
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 19:29

Post autor: bubblesworld »

Cześć,
Przeszukiwałem w sumie forum, ale nie znalazłem nigdzie konkretnej odpowiedzi na ten temat.
Robię cydr, chciałbym go wyklarować, żeby wyglądał nienagannie. Wiem, wiem, teoria, o mętny cydrze, że domowy, ok :) Ten potrzebuje jednak, aby był na medal.
Czy jak wyklaruje cydr, środkiem Alcotec 24 Turbo Klar, następnie po ok. 3 dniach, zleję, dodam cukru i zabutelkuję, dodając do droższy po ok. 1 ml zacieru, cydr ponownie się sfermentuje i nagazuje?
Nigdy tego nie robiłem stąd wątpliwości. Myślałem o mieszance, około 2g drożdzy do cydru do 12 BLG, i gdzieś 50 ml wody.
Co sądzicie, czy ktoś testowa? Czy zadziała?

Dzięki za pomoc,
alembiki
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Klarowanie cydru, a powtórna refermentacja

Post autor: czamnian »

Witaj, z jakiego soku będziesz nastawiać cydr, oraz jaki czas będzie on leżakować po zabutelkowaniu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”