Kirschwasser - wiśniowa brandy

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: szadok34 »

Odgrzeję stary temat bo mam pytanie ,ale to na końcu.
W tym roku popełniłem kirschwasser.
Do 45kg owoców dodałem 4 kg cukru i około 7l wody.Wszystko zaszczepiłem drożdżami Bayanus G-995 i po dwóch tygodniach wszystko poszło na rurki.
Uzyskałem 5l 70% alkoholu,który od sierpnia leżakuje w szkle.
Teraz najważniejsze pytanie....znalazłem na stronie węgierskiego producenta beczek,beczki z drewna czereśniowego. Czy ktoś próbował przechowywać kirschwasser w takiej beczce? Myślę o beczce nie wypalanej,lub wypalonej w stopniu niskim.
Czy ma to jakiś sens?
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: gary1966 »

Serwus, jak Kirschwasser to tylko kamionka, a najlepiej mkamionka, poszukaj tematu na białym forum.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: wawaldek11 »

Możesz zrobić mały eksperyment: na 0,5 l daj szczapki czereśniowe w ilości dwóch/trzech ołówków. Czereśnia intensywnie barwi i daje ciekawe aromaty. Sprawdziłem na miodowicy, śliwowicy, winogronach, zbożówkach i cukrówce też ;)
Czereśniowica czeka na drugi raz.
Jakby co, to mam czereśnię i wiśnię - drewno.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: Doody »

Z tego co kojarzę to kirschwasser jest "white dogiem" całkowicie przezroczystym. To chyba jeden z niewielu destylatów owocowych nie leżakowany w beczkach. Myślę, że pomysł Garego jest trafiony :ok:
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: kwik44 »

Kamionka działa rewelacyjnie. Sam mam wlaną do kamionki czereśniowicę od lipca. Niebo a ziemia między tą a słoikiem.

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Kirschwasser - wiśniowa brandy

Post autor: szadok34 »

wawaldek11 pisze:Jakby co, to mam czereśnię i wiśnię - drewno.
Drewno wiśniowe posiadam więc tak uczynię... testowe 0,5l i zobaczymy co z tego wyniknie.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 lis 2018, 18:48 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”