Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 187
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Kilogram owoców a litr soku

Postautor: fo11rest » piątek, 24 lip 2020, 12:54

Pytanie mnie nurtuje ostatnio czy stosując podział cukier\owoce 1\10 to to samo co cukier\sok 1\10.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2227
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kilogram owoców a litr soku

Postautor: Doody » piątek, 24 lip 2020, 13:52

Jeżeli z jabłek uzyskuje się około 55-60% soku, to spokojnie można dodać około 5-6kg cukru (lepiej glukozy) na 40-45 l soku (sprawdzone).
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 187
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Kilogram owoców a litr soku

Postautor: fo11rest » sobota, 25 lip 2020, 14:18

Fermentacja owoców daje więcej aromatu a soku daje mniej. Wydaje mi się że do owoców można było by dać trochę więcej cukru\glukozy nie tracąc za bardzo na jakości finalnego produktu.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość