Kilogram owoców a litr soku

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: fo11rest »

Pytanie mnie nurtuje ostatnio czy stosując podział cukier\owoce 1\10 to to samo co cukier\sok 1\10.
promocja
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kilogram owoców a litr soku

Post autor: Doody »

Jeżeli z jabłek uzyskuje się około 55-60% soku, to spokojnie można dodać około 5-6kg cukru (lepiej glukozy) na 40-45 l soku (sprawdzone).
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kilogram owoców a litr soku

Post autor: fo11rest »

Fermentacja owoców daje więcej aromatu a soku daje mniej. Wydaje mi się że do owoców można było by dać trochę więcej cukru\glukozy nie tracąc za bardzo na jakości finalnego produktu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”