Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Jak to co, cukier
promocja

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: motyl891 »

Możemy nazywać to i nastawem. Jakieś rady?
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: Optoelektron »

motyl891 pisze:Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Chciałbym podpiąć się do tematu. Mam pytanie odnośnie mojego zacieru. Mianowicie, trzy dni temu zrobiłem zacier w proporcjach:....
Cześć,
1. zrobiłeś nastaw a nie zacier,
2. trochę duże Blg,
3. poczekaj aż grzybki przerobią,
4. jeżeli się zatrzymają (nie przerobią do końca) dolej wody.
Pozdrawiam.
Maciej

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: motyl891 »

1. Dziękuję - jestem juz madrzejszy o to co jest nastawem a co zacierem.
2. Ile powinno być tak optymalnie?
4. Rozumiem, że wody będę musiał dolać tyle w zależności od tego na ilu Blg się zatrzyma?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: Kamal »

Do 24 Blg drożdże bez problemu szamają cukier.
Niekoniecznie musisz dolewać wody, jak Ci nastaw stanie. Równie dobrze możesz go puścić na rury, i zrobić drugi nastaw na dundrze.
K.
Obrazek

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: motyl891 »

Ale mam postąpić z nim tak jakby poszło wszytko normalnym tokiem? Czyli zlać znad osadu, sklarować i w rury?
W jaki sposób mam zrobić ten drugi nastaw?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: lesgo58 »

Zlej z nad osadu, sklaruj, gotuj. Po gotowaniu zostaje ci tzw. dunder.
Rozpuszczasz w nim cukier w takiej ilości aby wskazywało 24blg. Dodajesz drożdże i fermentujesz. Reszta bez zmian.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: JanOkowita »

Panowie, a gdzie wymagania tlenowe drożdży? Przecież w tak przygotowanym nastawie drożdże zatrzymają się w połowie pracy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: motyl891 »

Dziękuje bardzo za wszystkie rady. Czekam na koniec fermentacji i biorę się do pracy!

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: motyl891 »

Sklarowany nastaw został przedestylowany. To był mój pierwszy raz na moim nowym sprzęcie: http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... -lmvm.html . Niestety wyszło mi bardzo mało spirytusu. Mój wynik to lekko ponad 3l. Nie wiem dlaczego tak mało, podejrzewam, że to wina tego właśnie nastawu i mojego braku doświadczenia na nowym sprzęcie. Co do nastawu to wydaje mi się, że nie miałem 50l wody... Moje miarki musiały być złe, ponieważ pierwszą porcje nastawu wlałem do kega 30l (zostawiłem może z 5l miejsca), a druga musiałem grzać już tylko na dolnej grzałce bo nie było nawet połowy. Chciałbym to puścić drugi raz ale jak rozrobię to do 40% to będzie tego tak mało, że nawet pierwszej grzałki mi nie zaleje. W takiej sytuacji grzałka może się spalić, prawda?
Proszę o kolejne rady.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: lesgo58 »

@motyl891
Tak jak pisałem na tym dundrze zrób następny nastaw.
Tę surówkę w ilości 3 litrów (prawda?) rozcieńcz w następujący sposób. Wlewasz do kega wody tyle żeby było z 3-4 cm nad grzałkami, dodajesz surówkę i gotujesz.Jak się przyłożysz go przedgonów i nie zagapisz się przy pogonach to gwarantuję, że będziesz zadowolony z wyniku.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: motyl891 »

Na dundrze dziś zrobię kolejny nastaw.
Tak, dokładnie mam 3l surówki. Zwykłą wodę z kranu można lać do kega? Przy takich proporcjach to będzie miało kilkanaście procent. Zawsze rozrabiałem na 40%.
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: jaro11043 »

Tak do 20% będzie lepiej .
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: mariusz19029 »

Tak, zwykłą wodę z kranu możesz wlać. Do drugiego razu rozrabiaj do około 20% najlepiej

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: motyl891 »

Po 1 destylacji miałem 3l, rozcieńczyłem do 20%. Po 2 destylacji czystego gonu bez przedgonu i pogonu otrzymałem 2,3l. Czy to normalny wynik? Czy może dałem ciała przy destylacji? Mam pytanko jeszcze odnośnie czyszczenia mojej kolumny. Producent pisze, że po każdym użyciu przelać wodą przez z góry chłodnice aż zacznie lecieć czysta woda. Czyli normalnie lać wodę śmiało przez ten skraplacz szczytowy? Ma płynąć przez całą kolumnę włącznie z zmywakami?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: golec269 »

To normalne, że po następnej rektyfikacji masz mniej urobku. Mocno odebrałeś ogony to masz czystszy urobek. Przy drugiej rektyfikacji odbierasz mniej ogonów niż przy pierwszej, ja tak o połowę, ale wszystko zależy od sprzętu, nastawu więc musisz u siebie też ustalić czy troszkę więcej czy mniej. Z doświadczenia powiem, że lepiej więcej a odpady zbieraj i później je poddasz rektyfikacji i odzyskasz towar. Jeśli chodzi o czyszczenie to rób tak jak piszesz zgodnie z instrukcją producenta.

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Kilka pytań w sprawie pierwszej cukrówki...

Post autor: motyl891 »

Ok, rozumiem. Dziękuje wszystkim za niezbędne dla mnie rady. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”