Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
mojpierwszycydr
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 11 cze 2016, 11:33

Post autor: mojpierwszycydr »

Dzień dobry

w środę rozpocząłem swoją przygodę z alkoholem domowym. Postanowiłem zrobić cydr z kartonika (sok riviva z biedronki). Poszło 20 l soku, 5 g drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego (http://piwoszarnia.pl/user/images/14252 ... dkiego.jpg), pożywka 5 g bodajże i syrop cukrowy (0,7 kg cukru w litrze wody). No i mam kilka pytań odnośnie tego nastawu:
1. Dziś jest czwarty dzień, czy powinny być już jakieś zmiany w nastawie widoczne gołym okiem? Póki co to mam takie kropki http://i.imgur.com/Gle5Jn0.jpg
2. Zapomniałem zmierzyć pierwszego dnia poziomu cukru. W czwartek i dziś było 10 blg, dobrze?
3. Wszystko dobrze z rurką? :> http://i.imgur.com/ftQVOwJ.jpg

Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu

Post autor: HomoChemicus »

Z drożdżami postępowałeś tak jak opisał producent, czy po swojemu?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu

Post autor: kmarian »

Jeśli drożdże były żywe to powinny już podjąć prace. Toż to już 4 doby. Myślę, że trzeba zdublować drożdże - na pewno nie zaszkodzi.

Autor tematu
mojpierwszycydr
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 11 cze 2016, 11:33
Re: Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu

Post autor: mojpierwszycydr »

HomoChemicus pisze:Z drożdżami postępowałeś tak jak opisał producent, czy po swojemu?
Pierwsze drożdże tak, drugie już matkę zrobiłem bo pierwsze nie ruszyły. :C

A teraz najważniejsze: nastaw ruszył ale po trzeciej porcji drożdży.

Dodałem te drożdże (http://browin.pl/pub...png-191-288.png) i ruszyło po 12 godzinach. No i teraz jest problem bo:

a) mam ponad 25 l nastawu i za bardzo drożdże nie mają miejsca by pracować. http://imgur.com/ztFwQOt http://imgur.com/2VOi83U Upuścić kranikiem trochę? Z 2 litry czy co? Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży.
b) w nastawie jest 15g drożdży i 30 g pożywki (i nie wiem które drożdże pracują a które nie). Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami? Jak zneutralizować ten zapach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”