Szukałem długo... Ale nie znalazłem tematu a nawet posta "Jak ruszać na nowym sprzęcie..." może niezbyt uważnie szukałem(na pewno nawet...), ale wielkie dzięki Juliusz3. Uruchamiasz system -> pełne grzanie; pełny przepływ wody w chłodnicy refluksu; obserwacja temperatury (musisz pilnować). Aby złapać chwilę przed nagrzaniem kolumny sugeruję dodać termometr gdzieś w połowie wysokości np. koło 10-tej półki. Jak tu temp. zacznie wzrastać 50C-60C-70C (w ciągu np. 10sek - 20sek) wiesz że niedługo (5 min - 10 min) zacznie refluksować. Wtedy trzeba zmniejszyć trochę (próby) grzanie, otworzyć obieg w chłodnicy odbioru (ten obieg może być otwarty wcześniej).
4. Tak regulować grzanie i przepływ wody w chł. refluksowej aby nic na razie nie kapało. Trudno tu znaleźć balans ale jest konieczne aby choć 10 minut termometr nad chł refluksu ustalił się na około np. 78C - 78.5C (tu jest temperatura unikalna dla Twojego systemu więc zgaduję). Temp. w połowie wys. kolumny powinna być około 80C-84C.
5. Po np. 10 minutach takiej stabilizacji leciutko i w odstępach czasowych 10sek - 20sek. przykręcasz wodę w chł. refluksu aż zaczyna kapać destylat z odbioru.
[RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 2 mar 2010, 21:23
- Krótko o sobie: ;P
- Ulubiony Alkohol: Okowita
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: [RW, kolumna półkowa] Katarynka Coorp-a
W zaokrągleniu ,jeśli chodzi o wydajność praktyczną spożywalnego produktu
1 kg cukru = ~0,5 l spirytusu =~1 litr wódki
Zależnie od sprzętu i umiejętności można ten wynik nieznacznie podnieść lub sporo zaniżyć (zarówno ilościowo jak i jakościowo)
1 kg cukru = ~0,5 l spirytusu =~1 litr wódki
Zależnie od sprzętu i umiejętności można ten wynik nieznacznie podnieść lub sporo zaniżyć (zarówno ilościowo jak i jakościowo)
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.