Znaleziono 28 wyników

autor: KaSyX
wtorek, 23 sie 2016, 21:18
Forum: W czym nastawiać?
Temat: keg 30l - max nastawu
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 14565

Re: keg 30l - max nastawu

Rozwinę jeszcze pytanie autora. Zacier z np. z żyta można też wlać do kega 30 L max 25 l ?
autor: KaSyX
wtorek, 23 sie 2016, 20:42
Forum: W czym nastawiać?
Temat: Jaka beczka?
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 18900

Re: Jaka beczka?

No moment. Radzicie, żeby pojemność beczki była wielokrotnością wsadu. Np. dla Kega 50 l fermentować nastaw należy w beczce o pojemności 100 l . W takim razie to jest normą, żeby pędzić 2 razy ? Czy to w praktyce zostawia się drugie pół nastawu na później ? Bo ja się zastanawiam nad Kegiem 50 L i be...
autor: KaSyX
sobota, 20 sie 2016, 10:01
Forum: W czym nastawiać?
Temat: keg 30l - max nastawu
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 14565

Re: keg 30l - max nastawu

1. A nastaw w jakiej wielkości dymionie robicie dla Kega 30 l i Kega 50 l ?
2. Później zlewacie przerobiony nastaw do mniejszego dymiona jak w winie czy od razu odcedzony wlewacie do Kega ?
autor: KaSyX
sobota, 20 sie 2016, 09:53
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Trawa turówka
Odpowiedzi: 72
Odsłony: 23599

Re: Trawa turówka

I jak to rośnie ? :p Rozmnażasz to jakoś? ;p
autor: KaSyX
piątek, 19 sie 2016, 23:36
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Nalewka z porzeczki - galareta na powierzchni
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 5901

Re: Nalewka z porzeczki - galareta na powierzchni

Robiłem z czarnej porzeczki i nie miałem problemów. Co jest przyczyną takiego osadu ?
autor: KaSyX
piątek, 19 sie 2016, 23:35
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Trawa turówka
Odpowiedzi: 72
Odsłony: 23599

Trawa turówka

Witam wszystkich !

Piszę tutaj, bo wydaje mi się, że Żubrówka to jednak nalewka.

Orientuje się ktoś jak wygląda uprawa w doniczce trawy turówki do w/w trunku ? Mogę to mieć w mieszkaniu czy lepiej na dworze ?

Pozdrawiam !
autor: KaSyX
sobota, 15 lis 2014, 11:07
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 53517

Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Wczoraj zacząłem macerować składniki na zaprawę korzenną do krupniku :) 1) obierałeś skórkę z imbiru przed wrzuceniem ? 2) na jakie odcinki ciąłeś wanilie ? 3) jak przygotowywałeś gałkę muszkatołowa ? Jeśli chodzi o mnie to : 1. Skórkę obrałem i ciąłem w maluśką kosteczkę. 2. Mi wyszły 2 laski wanil...
autor: KaSyX
poniedziałek, 8 wrz 2014, 21:40
Forum: Wina Różne
Temat: wino z rodzynek
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 15396

Blg i regulator kwasowości

Witam, idąc do sklepu po normalny kwasek cytrynowy napotkałem na regulator kwasowości biowinu, tak patrząc po opakowaniu, ten wydaje się być trochę lepszy ? ;) Pytam czy : - ten regulator kwasowości dodaje się w takiej samej ilości co kwasek cytrynowy np. w przepisie mam dodać 30g kwasku cytrynowego...
autor: KaSyX
niedziela, 7 wrz 2014, 12:03
Forum: Wina Różne
Temat: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]
Odpowiedzi: 18
Odsłony: 8368

Re: Wino z ryżu - pierwszy raz [foto]

Przy pomiarze Blg wina rodzynkowego uwzględnia się niecukry ? A jeśli tak to 4 czy inna wartość ?
autor: KaSyX
czwartek, 21 sie 2014, 22:04
Forum: Miody Pitne
Temat: Analiza zagadnień z Cieślaka
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 2870

Re: Analiza zagadnień z Cieślaka

Dzięki za odpowiedź :)
autor: KaSyX
wtorek, 22 lip 2014, 18:56
Forum: Miody Pitne
Temat: Analiza zagadnień z Cieślaka
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 2870

Analiza zagadnień z Cieślaka

Witam, pozwolę sobie przytoczyć fragmenty książki Cieślaka, których nie do końca rozumiem na przykładzie MALINIAKA. Bardzo proszę o wyrozumiałość i rzetelne odpowiedzi. Te pytania się zrodziły ponieważ nie mam za sobą pierwszego wina. Skompletowałem cały sprzęt i chcę podejść do tego profesjonalnie....
autor: KaSyX
środa, 16 lip 2014, 23:00
Forum: Miody Pitne
Temat: pomoc przy recepturze :)
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 5272

Re: pomoc przy recepturze :)

I tak zrobię ! ;)
autor: KaSyX
piątek, 11 lip 2014, 19:49
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Nalewka na reumatyzm
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 4207

Nalewka na reumatyzm

Witam,

czy znacie jakieś lepsze nalewki niż czosnkowa na reumatyzm?
autor: KaSyX
środa, 9 lip 2014, 21:19
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Mrożone owoce
Odpowiedzi: 17
Odsłony: 20148

Re: Mrożone owoce

Witam,

a jak wygląda procedura wyrobu maliniaka z mrożonych owoców ? Powinienem czekać, aż się rozmrożą ?
autor: KaSyX
środa, 9 lip 2014, 12:19
Forum: Miody Pitne
Temat: chmiel do miodu
Odpowiedzi: 21
Odsłony: 9920

Re: chmiel do miodu

romek997 pisze:...jaką odmianę chmielu i ile dodać do miodu podczas sycenia?

No to w takim razie która odmiana chmielu byłaby najlepsza?
autor: KaSyX
wtorek, 8 lip 2014, 08:38
Forum: Miody Pitne
Temat: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 17246

Re: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego

Dziękuję :)
autor: KaSyX
wtorek, 8 lip 2014, 08:36
Forum: Miody Pitne
Temat: Miody pitne - dymiona
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 5416

Re: Miody pitne - dymiona

Panie kolego !!! O to mi chodziło. Dziękuję za rozwianie wszelkich wątpliwości. Jeszcze raz dziękuję. Zabieram się za zakup ;) Będę robił czwórniaka na miodzie wielokwiatowym wiosennym. Później zrobię na letnim :) Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego wpisu. A jeszcze jedna sprawa. Z uwagi na oszcz...
autor: KaSyX
poniedziałek, 7 lip 2014, 17:49
Forum: Miody Pitne
Temat: Miody pitne - dymiona
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 5416

Re: Miody pitne - dymiona

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Powiedz mi jeszcze jedno. Jak robiłeś miód pitny (czwórniaka) w balonie o pojemności 15 l. To przykładowo jakbym zastosował recepturę z Ciesielskiego na miód pitny naturalny o pojemności 10 L. To po obciągach, próbach itp. ile zostanie gotowego miodu? Chyba, że po...
autor: KaSyX
poniedziałek, 7 lip 2014, 17:44
Forum: Miody Pitne
Temat: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 17246

Re: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego

To dalej nie jest odpowiedź na moje pytanie. Gdzieś przeczytałem (za cholerę nie mogę teraz znaleźć gdzie) o maksymalnej ilości wolnego powietrza w balonie. Nie może ona być bez ograniczeń.... Pytanie ile... ?
autor: KaSyX
poniedziałek, 7 lip 2014, 10:53
Forum: Miody Pitne
Temat: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 17246

Re: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego

Hmmm, 20 % z 5 l to jest 1 l. W takim razie nastaw będzie objętości 4 l. Po odjęciu pomiarów, prób i osadu tak jak piszesz, tego wina będzie mniej niż 4 l... W takim razie czy można zrobić fermentację burzliwą w balonie o objętości 10 l , gdzie nastawu będzie 5 l, żeby zostało 4 l? Bo to już będzie ...
autor: KaSyX
poniedziałek, 30 cze 2014, 15:08
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Co warto mieć na działce?
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 19572

Re: Co warto mieć na działce?

Iris florentina (niebieski).
autor: KaSyX
niedziela, 29 cze 2014, 22:36
Forum: Miody Pitne
Temat: Trójniak bernardyński.
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 17407

Re: Trójniak bernardyński.

Tutaj można kupić korzeń fiołkowy. http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=13&id=31
autor: KaSyX
środa, 25 cze 2014, 11:18
Forum: Miody Pitne
Temat: Miody pitne - dymiona
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 5416

Miody pitne - dymiona

Witam ponownie. Na wstępie chciałbym podziękować za rady uzyskane w poprzednich tematach :) 1. O gustach się nie rozmawia, ale który miód w/g Was jest najbardziej odpowiedni do wyrobu miodu pitnego ? Słyszałem opinie, że najlepszym wyborem jest miód wielokwiatowy ponieważ nie jest tak mocno aromatyz...
autor: KaSyX
czwartek, 19 cze 2014, 14:34
Forum: Miody Pitne
Temat: pomoc przy recepturze :)
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 5272

Re: pomoc przy recepturze :)

Powiedzcie mi jak to jest. Stosująć przepis na wyrób miodu pitnego o objetości 10 l wykorzystuje balon o objetosci 15 l. Co pozniej z wielkością balona podczas klarowania. Balon musi być zalany pod korek. Kupuję w takim razie 2 balony o obj. 5 l kazdy. Pierwszy balon będzie zalany pod korek natiomia...
autor: KaSyX
wtorek, 17 cze 2014, 18:06
Forum: Miody Pitne
Temat: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 17246

Re: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego

Dziękuję za odpowiedz. W ogóle myślałem o wykonaniu ok 20 l miodu pitnego. Ale tak doszedłem do wniosku, że na początku chyba lepiej będzie zrobić kilka rodzajów i win i miodów pitnych w ilości 4 l każdy, żeby posmakować, poeksperymentować i wtedy wiedzieć czego od życia oczekuję ;) 4 l ponieważ w l...
autor: KaSyX
wtorek, 17 cze 2014, 08:58
Forum: Miody Pitne
Temat: Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 17246

Fermentacja burzliwa i cicha miodu pitnego

Witam, zadam kilka podstawowych pytań dot. miodu pitnego, ponieważ w książce nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. 1. Ile wolnego miejsca należy zostawić w balonie podczas fermentacji burzliwej ? 2. Czy należy zostawić wolne miejsce (tak jak w przypadku fermentacji burzliwej) czy zalać butle pod ko...
autor: KaSyX
niedziela, 25 maja 2014, 01:02
Forum: Miody Pitne
Temat: pomoc przy recepturze :)
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 5272

pomoc przy recepturze :)

Witam, mam pytanie odnośnie receptury na czwórniaka. Pozwolę sobie wpisać tutaj jej fragment "Ostudź płyn i przelej do plastikowego wiadra (8 l ). Dodaj kwasek, enzym pektolityczny i uzupełnij wodą do objętości ok. 4l. Możesz dodac pirosiarczyn. Przykryj szczelnie i odstaw na 24 godziny" I...

Wyszukiwanie zaawansowane