Kalkulator winniarski

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Pavvelek
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 sie 2018, 00:21

Post autor: Pavvelek »

Witam
Przeglądałem już chyba z 109 kalkulatorów i żaden nie spełnił moich oczekiwań albo jako początkujący nie łapałem, co gdzie wpisać w istniejące kalkulator i nie umysłem zinterpretować wyników
A mianowicie chodzi mi o taki kalkulator gdzie wpisuje :
1. Ile mam litrów moszczu i z czego
2 Ile % chce uzyskać wino
I chce otrzymać wynik
Ile potrzebuje cukru i w ilu litrach wody go rozrobić pierwsza partie a w ilu druga?

Bo najwięcej kłopotu mam z tym w ilu litrach wody rozrabiać cukier. Może można to jakoś obliczyć samemu na kartce?
promocja
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Kalkulator winniarski

Post autor: dynio »

Wyslij mi na pw swojego maila
to wyślę ci tabelkę z której robię
wina i bardzo sie sprawdza

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
Pavvelek
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 sie 2018, 00:21
Re: Kalkulator winniarski

Post autor: Pavvelek »

Ok więc tak. Dziś zrobiłem zakupy w biowinie i mam wiaderko fermentacyjnej 12 L w którym mam zamiar zrobić 10 L wina.
Pozyskalem 6 L soku do którego dodałem drożdży Fermin 16 %. Wsypalem cała torebkę do 100 ml. Czy one powiny urosnac po tych pół godzinie że powinny wykipiec ze szklanki bo u mnie tylko lekka pianka powstała. Całość wlałem do zastawu dodając z 3 g pożywki i ok 5 g kwasku cytrynowego. Do tego wszystkiego dodałem syrop 1kg cukru w litrze wody. Zamknąłem zatkałemm rurka z wodą i czekam.
Czy zrobiłem coś źle?
A jeśli wszystko ok to kiedy wystartuje fermentacja?

Mod.
Pisz staranniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”