Witam
Przeglądałem już chyba z 109 kalkulatorów i żaden nie spełnił moich oczekiwań albo jako początkujący nie łapałem, co gdzie wpisać w istniejące kalkulator i nie umysłem zinterpretować wyników
A mianowicie chodzi mi o taki kalkulator gdzie wpisuje :
1. Ile mam litrów moszczu i z czego
2 Ile % chce uzyskać wino
I chce otrzymać wynik
Ile potrzebuje cukru i w ilu litrach wody go rozrobić pierwsza partie a w ilu druga?
Bo najwięcej kłopotu mam z tym w ilu litrach wody rozrabiać cukier. Może można to jakoś obliczyć samemu na kartce?
Kalkulator winniarski
Re: Kalkulator winniarski
Ok więc tak. Dziś zrobiłem zakupy w biowinie i mam wiaderko fermentacyjnej 12 L w którym mam zamiar zrobić 10 L wina.
Pozyskalem 6 L soku do którego dodałem drożdży Fermin 16 %. Wsypalem cała torebkę do 100 ml. Czy one powiny urosnac po tych pół godzinie że powinny wykipiec ze szklanki bo u mnie tylko lekka pianka powstała. Całość wlałem do zastawu dodając z 3 g pożywki i ok 5 g kwasku cytrynowego. Do tego wszystkiego dodałem syrop 1kg cukru w litrze wody. Zamknąłem zatkałemm rurka z wodą i czekam.
Czy zrobiłem coś źle?
A jeśli wszystko ok to kiedy wystartuje fermentacja?
Mod.
Pisz staranniej.
Pozyskalem 6 L soku do którego dodałem drożdży Fermin 16 %. Wsypalem cała torebkę do 100 ml. Czy one powiny urosnac po tych pół godzinie że powinny wykipiec ze szklanki bo u mnie tylko lekka pianka powstała. Całość wlałem do zastawu dodając z 3 g pożywki i ok 5 g kwasku cytrynowego. Do tego wszystkiego dodałem syrop 1kg cukru w litrze wody. Zamknąłem zatkałemm rurka z wodą i czekam.
Czy zrobiłem coś źle?
A jeśli wszystko ok to kiedy wystartuje fermentacja?
Mod.
Pisz staranniej.