Dzień Dobry!
Chciałbym podrzucić braci psotniczej kalkulatorek – kombajn służący miedzy innymi do obliczania nastawów cukrowych wg. BLG lub %, rozcieńczania spirytusu i rozpuszczania cukru w wodzie. Plik powstał niedawno więc liczę na wytkniecie ewentualnych błędów i niedociągnięć, gdyż sam mam kilka wątpliwości, które opisze później. Co do samej obsługi to wybieram interesujący nas arkusz i:
Dla „Cukrówka – BLG” oraz „Cukrówka - %”
- w komórce K4 (dla BLG) wpisujemy interesujące nas BLG lub w komórce L4 (dla %) interesujący nas procent przyszłego nastawu
- dobieramy oczywiście według własnego widzimisię gęstości wody, cukru i alkoholu (i tu wątpliwość jaką gęstość alkoholu dobierać czy dla 100% czy dla 96,5%) – komórki w Tab. 1 mają rozwijane listy więc nie męczymy klawiatury
- następnie, pośrednio przez określenie ile cm3 alkoholu powstaje z 1kg cukru (w Tab. 2) określamy sprawność fermentacji (zakładając, że według dostępnej wiedzy 100% sprawność to 600cm3 spirytusu z kilograma standardowej podstawy węglowodorowej ) – tu już musimy wpisać wartość
- następnie w przypadku obydwu arkuszy przechodzimy do komórki G7 gdzie określamy jak dużo nastawu możemy popełnić w naszym fermentatorze.
- najbardziej interesujące nas wyniki wyświetlone są na pomarańczowo, a tam gdzie sami musimy dokonać wyboru komórki maźnięte są na kobiecy róż.
Co do „Rozpuszczalności cukru” to tabela opracowana jest na podstawie gdzieś odgrzebanego w czeluściach google wykresu w jpg, który przeniosłem metodą uproszonej zależności liniowej wykorzystując tylko dokładnie odczytane wartości skrajne oraz monitor i linijkę. Wykres pierwotnie przypominał trochę bardziej funkcję wykładniczą. Tu dobieramy tylko z listy temperaturę wody ,a same masy cukru ładują się bezpośrednio z poprzednich arkuszy lub też możemy skorzystać z wiersza „własne” aby określić interesującą nas ilość cukru.
„Rozrabianie spirytusu” obsługujemy intuicyjnie wybierając z listy lub wpisując interesujące nas wartości w różowych polach. W tym arkuszu posłużyłem się algorytmem z książki Jana Cieślaka którego skan fragmentu książki zamieścił kiedyś Kucyk oraz z kalkulatora rozrabiania spirytusu Calyx’a.
A teraz kilka moich wątpliwości:
- jaką gęstość etanolu dobierać?
- jaka jest sprawność fermentacji?
- otóż mam prawie pewność że wszystkie zastosowane formuły i zależności w Tab. 3 dla cukrówek są poprawne lecz jednak wartości BLG nie zgadzają mi się z % (i na odwrót) z wartościami, które mam na cukromierzu czy też wartościami z tabeli, którą kiedyś zamieścił Juliusz (plik także jest w paczce). O ile do mniej więcej 12-13% mamy względną zgodność to im wyżej tym bardziej dane się rozjeżdżają (nota bene tabela w pdf z cukromierzem też się nie zgadzają a taki amerykański ten winomierz).
- i na koniec podział odpędu dla przedgonu dałem 5% całości, a dla pogonu 10%. Nie wiem czy te wartości są słuszne.
P.S Przepraszam za tą aptekę w obliczeniach oraz niską przejrzystość kalkulatora lecz jest to takie demo gdzie wszystkie składowe są wybebeszone. Docelowo większość formuł ma być pochowana tak aby wpisać litraż, procent czy BLG i dostać tylko interesujące nas wyniki.
Kalkulator zrobiłem w Office 2010 ale zapisałem też w pliku 97-2003 (ale tu nie gwarantuje poprawności działania)
Za poświęcenie uwagi z góry dziękuję.
Kalkulator - kombajn do obliczania nastawów cukrowych
-
online
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Kalkulator - kombajn
Ciekawe opracowanie.
Rozumiem oczywiście że bez reszty wypełnionych pól nie napiszesz formuły.
Laika mogą zamotać zbędne wartości, gęstości, decymetry.
W finalnej wersji pochowasz zbędne pola dla przejrzystości, jak sam piszesz.
Odpowiednie pokolorowanie pól na dane, stałe i wynik jest bardzo trafionym pomysłem.
przeleciałem z grubsza kompatybilność arkuszy i działa.
występują minimalne różnice rzędu: łyżeczka cukru więcej na 100L nastawu.
Nie będziesz się bawił w zaokrąglające formuły do wszystkiego. Spox
Patrząc z początkującego psotnika punktu widzenie arkusz "blg" oraz druga tabela arkusza "rozrabianie" będzie doskonałym narzędziem ułatwiającym nastawianie.
Nawet dodam że trzymając się danych dowiemy się czy cukromierz mamy do kitu. Matematyka nie kłamie i blg musi wyjść. Dodatkowa zaleta.
Problemu z procentami nie rozwiążesz, tutaj działa siła wyższa-drożdżowa.
ogólnie 5+.
Kosmetyczne poprawki i szóstkę masz murowaną. Pozdrawiam serdecznie.
Rozumiem oczywiście że bez reszty wypełnionych pól nie napiszesz formuły.
Laika mogą zamotać zbędne wartości, gęstości, decymetry.
W finalnej wersji pochowasz zbędne pola dla przejrzystości, jak sam piszesz.
Odpowiednie pokolorowanie pól na dane, stałe i wynik jest bardzo trafionym pomysłem.
przeleciałem z grubsza kompatybilność arkuszy i działa.
występują minimalne różnice rzędu: łyżeczka cukru więcej na 100L nastawu.
Nie będziesz się bawił w zaokrąglające formuły do wszystkiego. Spox
Patrząc z początkującego psotnika punktu widzenie arkusz "blg" oraz druga tabela arkusza "rozrabianie" będzie doskonałym narzędziem ułatwiającym nastawianie.
Nawet dodam że trzymając się danych dowiemy się czy cukromierz mamy do kitu. Matematyka nie kłamie i blg musi wyjść. Dodatkowa zaleta.
Problemu z procentami nie rozwiążesz, tutaj działa siła wyższa-drożdżowa.
ogólnie 5+.
Kosmetyczne poprawki i szóstkę masz murowaną. Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 lis 2011, 11:30 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............