Kac i bimber

Metody walki z Kacem, zapobieganie zespołowi dnia następnego, najlepsze mikstury leczące kaca, sposoby na powrót do normalności w sobotę...
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Post autor: Adaszcz31 »

@vrtyuf242 znaczy ten bimber musiał być jakiś kiepski.
Mój kolega jeszcze trzy lata temu twierdził, że bimbru nie tyka bo kiedyś pił i się pochorował... potem spróbował dobrego i... i teraz ma w garażu Abrateka. :)
koncentraty wina

damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Kac i bimber

Post autor: damian.bartosiewicz »

Ja zrobiłem na mikro pot stillu miedzianym. Keg z grzałka. I przedzilem tylko raz.. tempo było dosyć spore jak na mój gust.. po spróbowaniu po miesiącu bolała strasznie głowa na drugi dzień. Destylacja była robiona z wina z winogron które stało Ok 6msc w balonie. Przepuściłem jeszcze raz zobaczymy teraz ... poniżej link jak leciało.. przedgon i pogon oczywiście oddzielałem.. odciąłem przy 40%.
Wypełnienie mam sprężynki.. nie mam regulacji grzałki - powiedzieli mi ze w tym przypadku nie ma potrzeby..
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lut 2019, 15:12 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Kac i bimber

Post autor: Ryba64 »

Przy takim tempie odbioru nie ma opcji podziału na frakcje. Tak więc przedgon masz rozcieńczony w całym odebranym destylacie, a to co wylałeś na początku to nie jest przedgon.
Lubię to co naturalne

damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Kac i bimber

Post autor: damian.bartosiewicz »

Co należałoby zrobić ? Zamontować regulator tej grzałki ? Dodałem zalacznik mojego sprzętu jak wyglada. W środku sprężynki KO.
Czemu to tak szybko leci - z tego co czytam to raczej jest inny problem ze za wolno a tu jak szalony :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Kac i bimber

Post autor: Ryba64 »

Dokupić płynny regulator mocy z portem na termometr i po rozgrzaniu do 65 st.C zmniejszyć moc tak, aby temperatura wzrastała jak najwolniej.
Lubię to co naturalne

damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Kac i bimber

Post autor: damian.bartosiewicz »

super dzięki! Tak zrobię i bedzie git..
czy taki regulator bedzie ok:
https://allegro.pl/oferta/regulator-ste ... 7158444997

czy taki:
https://destylatorymiedziane.pl/pl/akce ... zalki.html

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Kac i bimber

Post autor: Ryba64 »

Lubię to co naturalne

disorder87
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:22
Re: Kac i bimber

Post autor: disorder87 »

Spotkałem się kiedyś u wspólnych znajomych z byłym pracownikiem Polmosu z Krakowa. Twierdził, i przysięgał na życie matki, że produkowali 3 rodzaje spirytusu:
1. czysty, bez żadnych dodatków - to do produkcji leków
2. skażony - do chemii różnego rodzaju
3. spożywczy - z dodatkiem środka wymiotnego w ilości wymaganej państwowymi przepisami.
Stosuje się go do wódek krajowych, na eksport idzie czysty.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 lut 2019, 13:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAC”