Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: kokornik »

Zastanawiam się nad użyciem do whisky słodu + jęczmienia niesłodowanego.
Załóżmy, że zatrze się ten niesłodowany czy to za pomocą słodu, czy dodanych enzymów czy za pom koji.
Jaki ma wpływ na smak zastąpienie słodu jęczmiennego jęczmieniem niesłodowanym?
W jakich proporcjach je stosować?

Wiadomo też, że ziarno niesłodowane jest przynajmniej 2x tańsze od słodu (w ilościach typu 1 worek).

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt

Post autor: kwik44 »

Mniej smaków słodowych, ale to może mieć albo nie znaczenie w zależności od planowanego docelowego charakteru destylatu. W teorii wystarczy 5-10% słodu do zatarcia.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt

Post autor: Doody »

Słód wędzony ma zwykle mniejszą siłę diastatyczną niż np. pale ale albo pilzneński. Myślę, że dla spokoju sumienia ale też dla wykorzystania aromatów dymnych trzeba dodać co najmniej 30% wędzonki.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”