Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Jakie wg. was nalewki najlepiej wychodzą na destylacie z cukrówki? Jednokrotne pędzenie na aabratku zostawia u mnie pewne bimbrowe aromaty, zastanawiam się jakie nalewki najlepiej się komponują, czyli po tych paru miesiącach pozwolą się delektować nalewką bez zakłóceń w postaci posmaków "buraczanych"?
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
O gustach się nie dyskutuje i nalewki na bimberku mogą niektórym smakować. Np. mi
Ale co stoi na przeszkodzie by tego ducha buraka wygonić z destylatu, czy to przykładając się do zadbania o nastaw, prowadzenia rektyfikacji, czy też kolejnej rektyfikacji?
Ale co stoi na przeszkodzie by tego ducha buraka wygonić z destylatu, czy to przykładając się do zadbania o nastaw, prowadzenia rektyfikacji, czy też kolejnej rektyfikacji?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
A jeszcze lepiej zamiast cukru rektyfikować glukozę. W zeszłym roku wszystkie owoce zalewałem właśnie takim spirytusem i nie żałuję. Dodatkowo słodzenie cukrem trzcinowym zamiast buraczanym.
W tym roku pokusiłem się o glukozowy rektyfikat wzmocniony smakowo dundrem z melasy po destylacji rumu. Wyszedł fajny spirytus. W następnej kolejności mam zamiar robić spiryt z glukozy zmieszany z melasą w proporcji 5 kg melasy na 25 kg glukozy (melasa w drodze ). W kilku moich starych przepisach na nalewki występuje rum jako dodatek do czystego alkoholu. Mimo tego, że kolumna świetnie czyści mi spirytus, zapach rumowy z melasy przechodzi do gotowego produktu, co w tym przypadku bardzo mnie cieszy
W tym roku pokusiłem się o glukozowy rektyfikat wzmocniony smakowo dundrem z melasy po destylacji rumu. Wyszedł fajny spirytus. W następnej kolejności mam zamiar robić spiryt z glukozy zmieszany z melasą w proporcji 5 kg melasy na 25 kg glukozy (melasa w drodze ). W kilku moich starych przepisach na nalewki występuje rum jako dodatek do czystego alkoholu. Mimo tego, że kolumna świetnie czyści mi spirytus, zapach rumowy z melasy przechodzi do gotowego produktu, co w tym przypadku bardzo mnie cieszy
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
Wiśnia, czarna porzeczka, orzech te testowałem.
Posmak bimberku będzie w każdej wyczuwalny.
Pytanie czy to wada czy atut takiej nalewki ?
Do oceny wg własnego sumienia.
Na pewno zdania będą podzielone
Posmak bimberku będzie w każdej wyczuwalny.
Pytanie czy to wada czy atut takiej nalewki ?
Do oceny wg własnego sumienia.
Na pewno zdania będą podzielone
Ostatnio zmieniony piątek, 2 sie 2019, 22:59 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
Śliwki węgierki najlepsze do średniej jakości alko. Zanim się dorobiłem kolumny to bardzo fajna nalewka wychodziła. Generalnie przerobiłem większość owoców na "tradycji" i wg mnie śliwki najlepiej się komponowały. Mówię o nalewkach bo trochę dębu, kilka lat też robiło robotę, ale mogę jeszcze polecić leśne maliny i mirabelkę, jak kolega wyżej czarną porzeczkę i zielone orzechy. Porterówka jeszcze była w miarę, ale w reszcie trochę to przeszkadzało. Najgorzej chyba cytrusy, no po prostu to nie było to... Dodatkowo śliwkowa wchodzi jak woda, a później ciężko od stołu wstać
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
Ja postawię się troszkę "okoniem" do poprzedzających mnie...
Jeżeli robię nalewkę z wiśni lub malin to chciałbym w niej czuć tylko ten owoc...
Staram się do nalewki zrobić najbardziej neutralny spirytus aby ten wydobył głębię smaku i aromatu, również bez uderzenia aromatem etanolu. Po otworzeniu butelki, szczególnie zimą, gdy jest śnieg, uwielbiam zapach owoców i słodyczy... I tylko tego.
Jeżeli robię nalewkę z wiśni lub malin to chciałbym w niej czuć tylko ten owoc...
Staram się do nalewki zrobić najbardziej neutralny spirytus aby ten wydobył głębię smaku i aromatu, również bez uderzenia aromatem etanolu. Po otworzeniu butelki, szczególnie zimą, gdy jest śnieg, uwielbiam zapach owoców i słodyczy... I tylko tego.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
Najlepiej jest, jak taki domowy spirytus rozcieńczy się do 60% i odstawi na pół roku z mała dawką wiórków dębowych.
Najlepszy będzie spirytus przygotowany rok wcześniej. Jak jest możliwość to buraczano-owocowy. Np. na nalewkę z wiśni, destylat z wiśni.
Można też zrobić tak, że w bieżącym roku owoce ponalewkowe zalać surówką, później zlać, zalać wodą, zlać - i cały ten płyn przedestylować i odstawić na kolejny rok.
Co do owocu - to wiśnia jest najlepsza z handlowych owoców.
Najlepszy będzie spirytus przygotowany rok wcześniej. Jak jest możliwość to buraczano-owocowy. Np. na nalewkę z wiśni, destylat z wiśni.
Można też zrobić tak, że w bieżącym roku owoce ponalewkowe zalać surówką, później zlać, zalać wodą, zlać - i cały ten płyn przedestylować i odstawić na kolejny rok.
Co do owocu - to wiśnia jest najlepsza z handlowych owoców.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
Generalnie fachowcy od nalewek zalecają spirytus zbożowy, odradzają natomiast cukrówkę jako bazę. Jak ktoś dysponuje kolumną i jest w stanie zrobić neutralny spirytus z glukozy to uważam, żę różnicy nie poczuje nikt. Za kilka lat będzie baza do porównań nalewek
Re: Jakie nalewki się komponują dobrze z destylatem z cukrówki
Inni natomiast twierdzą, że spirytus rektyfikowany z cukrówki jak najbardziej jest odpowiedni, bo nie ingeruje w smak samej nalewki.
Pewnie ci "fachowcy" tak twierdzili, bo jechali na zwykłych potstilach grzanych gazowo, więc można było wrzucać dostępny tani towar.sargas pisze:Generalnie fachowcy od nalewek zalecają spirytus zbożowy, odradzają natomiast cukrówkę jako bazę.
Inni natomiast twierdzą, że spirytus rektyfikowany z cukrówki jak najbardziej jest odpowiedni, bo nie ingeruje w smak samej nalewki.