Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.
Tak jak w temacie opróżniłem po raz kolejny piwniczkę z dżemów kompotów soków itp. dosłownie mogę zrobić kilka dobrych smaków bimberku ale nie wiem do końca jakie drożdże kopic do tego zęby w miarę dobrze przefermentowały to co wrzucę (jest tego ponad 50 litrów a może i lepiej) z tego co wyczytałem to muszę zmniejszyć ilość cukru ale nie wiem czy zrobić z tego wino a po jakimś miesiącu wszytko przez pot stila czy jakiś zacier i po jakimś tygodniu do gara . I w tym jest problem potrzebuje pomocy jakich drożdży użyć jak do wina to raczej winiarskich a jak do zacieru to jakaś rada by się przydała jakie drożdże pożywka itp. w euro winie widziałem sporo drożdży ale nie wiem które zamówić.
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jakie Drożdże sa najlepsze do przetworów.
Kol. czutka dobrze radzi, ale mimo wszystko pożywkę można pominąć, wszak w owocach jest wszystko, czego drożdżom potrzeba.
Jak ma to fermentować w cieple i jest przeznaczone na spirytus, to daj jakiekolwiek drożdże winne, bez rozdrabniania się. Zrobią swoje. Jak kupisz paczkę 7g, to na 10l możesz dać jej połowę.
Jeśli chodzi o dodanie cukru, to nie da się tego określić nie wiedząc, ile zawierają go te konfitury. Najlepiej zaopatrz się w cukromierz. Maksymalne stężenie cukru dla większości zwykłych drożdży (nie turbo) to 22*Blg, więc jeśli będzie trzeba, rozcieńcz nastaw. Jeśli będzie zdecydowanie mniej, powiedzmy 15*Blg, to zapuść drożdże od razu, a cukru dodaj po kilku dniach. Ułatwi to drożdżom pracę i przyspieszy fermentację.
Jak ma to fermentować w cieple i jest przeznaczone na spirytus, to daj jakiekolwiek drożdże winne, bez rozdrabniania się. Zrobią swoje. Jak kupisz paczkę 7g, to na 10l możesz dać jej połowę.
Jeśli chodzi o dodanie cukru, to nie da się tego określić nie wiedząc, ile zawierają go te konfitury. Najlepiej zaopatrz się w cukromierz. Maksymalne stężenie cukru dla większości zwykłych drożdży (nie turbo) to 22*Blg, więc jeśli będzie trzeba, rozcieńcz nastaw. Jeśli będzie zdecydowanie mniej, powiedzmy 15*Blg, to zapuść drożdże od razu, a cukru dodaj po kilku dniach. Ułatwi to drożdżom pracę i przyspieszy fermentację.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."