Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
Żeby podzielić paczke drożdży i nie martwic sie tym czy w obu połówkach jest to samo należy opakowanie uwodnić. Rozpuścić, pożądanie zamieszać i podzielić płyn na dwie równe połówki. Ot cała filozofia
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
Niby tak, ale niektórzy piszą, że mieszanek drożdży z pożywkami nie należy uwadniać, bo wysokie stężenie pożywek zabija grzybki. Natomiast suche drożdże jak nie ma wagi pod ręką podzielić można jak biały proszk - na blacie kartą kredytową
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
Przefermentowały bardzo ładnie do - 4, -5 . Ja podzieliłem opakowanie tychże drożdży na pół po prostu wysypując z paczki. Pół kilo na jeden nastaw, nie zauważyłem aby coś było nie tak z powodu nie równomiernego podziału składników.
Kolega Masterpaw2 ostatnio robił nastaw i blg z tego co pamiętam miał 31. Po drugie glukoza daje mniejsze blg względem cukru, przyjmując tą samą masę.
Do tej pory używałem Cobra mega pack, ostatni nastaw, który czeka na niedzielną destylację, zrobiłem na Prestige turbo pure 48 turbo yeastwkg_1 pisze: A jakich drożdży używasz ?
Przefermentowały bardzo ładnie do - 4, -5 . Ja podzieliłem opakowanie tychże drożdży na pół po prostu wysypując z paczki. Pół kilo na jeden nastaw, nie zauważyłem aby coś było nie tak z powodu nie równomiernego podziału składników.
Myślę że nie powinieneś się tym martwić grzybki powinny dać radę.wkg_1 pisze: Blg wyszło 28-29 i teraz myślę, że to za dużo: ( Na opakowaniu było napisane, że można i 10kg cukru ale teraz sądzę, że może to tylko chwyt reklamowy i trochę obawiam się o swój nastaw
Kolega Masterpaw2 ostatnio robił nastaw i blg z tego co pamiętam miał 31. Po drugie glukoza daje mniejsze blg względem cukru, przyjmując tą samą masę.
No ale jak dodałeś drożdże to mieszałeś dość intensywnie. Prawda?wkg_1 pisze: Tym bardziej, że nie napowietrzalem.
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
-
Autor tematu - Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
O rany! co to jest?
To hybryda?
Bo tak po lekturze forum ok. 5 dni z małymi przerwami na spanie wygląda mi to na dwie kolumny:
- półkowo-zasypową o 6 półkach z OVM,
- zasypową z buforem
podłączone do jednego zbiornika.
Głowicę przekładasz z kolumny na kolumnę ?
Gdzie takie coś można kupić ; )))
U mnie na razie drożdże pięknie pracują a ja brnę przez posty @lesgo58 o rektyfikacji. Bardzo fajne, tyle, że na wypożyczonej kolumnie nie będę miał termometru prowadzącego : D
To hybryda?
Bo tak po lekturze forum ok. 5 dni z małymi przerwami na spanie wygląda mi to na dwie kolumny:
- półkowo-zasypową o 6 półkach z OVM,
- zasypową z buforem
podłączone do jednego zbiornika.
Głowicę przekładasz z kolumny na kolumnę ?
Gdzie takie coś można kupić ; )))
U mnie na razie drożdże pięknie pracują a ja brnę przez posty @lesgo58 o rektyfikacji. Bardzo fajne, tyle, że na wypożyczonej kolumnie nie będę miał termometru prowadzącego : D
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
Co to jest pod zaworkiem OLM a nad chłodniczką? Widziałem to kilka razy na zdjęciach, ale nie wiem do czego służy.Mafiej pisze:Ja na takim sprzęcie
download/file.php?id=23287&mode=view
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
To jest rotametr służący do pomiaru natężenia przepływu płynów. To taki bajer dla wygody użytkownika. Odkrecam zaworek i czekam aż w rotametrze wysokość płynu ustabilizuje się na założonym przeze mnie poziomie. W łatwy sposób mogę ustalić prędkość odbioru np 40ml na minutę.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
Chyba zamówię, ale jeszcze nie teraz. Poszedłem po bandzie i mam kosmiczną aparaturę (już testy przeszla), ale teraz to węgiel muszę na zimę kupić
Rotametr musi poczekać w kolejce
Rotametr musi poczekać w kolejce
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 595
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
Proszę bardzo
https://zapodaj.net/7abe4c473d0c1.jpg.html
https://zapodaj.net/7abe4c473d0c1.jpg.html
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 paź 2018, 12:47 przez Mafiej, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
Autor tematu - Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
A wracając przez moment to mojego nastawu : ))
Przez pierwszy dzień cukier stał na 29, pod koniec drugiego spadł do 20, fermentacja dosyć gwałtowna, pod koniec czwartego spadł do 10 ale fermentacja przebiegała już spokojniej niż po 48 godzinach. Cały czas fajny zapach takiego landrynkowego szampana ale spadek cukru spowalnia.
Czy dobrym pomysłem jest - jak mi ktoś poradził - zamieszać nastaw żeby podnieść z dna drożdże czy lepiej zostawić je w spokoju ?
Przez pierwszy dzień cukier stał na 29, pod koniec drugiego spadł do 20, fermentacja dosyć gwałtowna, pod koniec czwartego spadł do 10 ale fermentacja przebiegała już spokojniej niż po 48 godzinach. Cały czas fajny zapach takiego landrynkowego szampana ale spadek cukru spowalnia.
Czy dobrym pomysłem jest - jak mi ktoś poradził - zamieszać nastaw żeby podnieść z dna drożdże czy lepiej zostawić je w spokoju ?
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
@wkg_1, nastaw w trakcie fermentacji sam się miesza - unoszące się ku górze pęcherzyki CO2, mieszanie może tylko zaszkodzić - natlenić nastaw. A przypominam, że fermentacja jest procesem beztlenowym, także odpuść sobie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę
Koledzy, dziękuję serdecznie za podpowiedzi ! Tak tu jak i na priv.
Nastaw ładnie działa, cukier schodzi, pachnie landrynką, pewnie niedługo będę klarował jeżeli nie będzie jakiegoś niespodziewanego wybuchu.
Dalej trzeba to dać na kolumnę. Będę robił to pierwszy raz i na nie najlepszej kolumnie więc postarałem się opisać swoje dylematy ale już w wątku o destylacji.
Jeżeli znajdziecie chwilkę rzućcie proszę okiem: post190183.html#p190183
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Nastaw ładnie działa, cukier schodzi, pachnie landrynką, pewnie niedługo będę klarował jeżeli nie będzie jakiegoś niespodziewanego wybuchu.
Dalej trzeba to dać na kolumnę. Będę robił to pierwszy raz i na nie najlepszej kolumnie więc postarałem się opisać swoje dylematy ale już w wątku o destylacji.
Jeżeli znajdziecie chwilkę rzućcie proszę okiem: post190183.html#p190183
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.