Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Post autor: wkg_1 »

A na czym destylujecie ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: ramzol »

Żeby podzielić paczke drożdży i nie martwic sie tym czy w obu połówkach jest to samo należy opakowanie uwodnić. Rozpuścić, pożądanie zamieszać i podzielić płyn na dwie równe połówki. Ot cała filozofia ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: wawaldek11 »

Niby tak, ale niektórzy piszą, że mieszanek drożdży z pożywkami nie należy uwadniać, bo wysokie stężenie pożywek zabija grzybki. Natomiast suche drożdże jak nie ma wagi pod ręką podzielić można jak biały proszk - na blacie kartą kredytową :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: Mafiej »

wkg_1 pisze: A jakich drożdży używasz ?
Do tej pory używałem Cobra mega pack, ostatni nastaw, który czeka na niedzielną destylację, zrobiłem na Prestige turbo pure 48 turbo yeast
Przefermentowały bardzo ładnie do - 4, -5 . Ja podzieliłem opakowanie tychże drożdży na pół po prostu wysypując z paczki. Pół kilo na jeden nastaw, nie zauważyłem aby coś było nie tak z powodu nie równomiernego podziału składników.
wkg_1 pisze: Blg wyszło 28-29 i teraz myślę, że to za dużo: ( Na opakowaniu było napisane, że można i 10kg cukru ale teraz sądzę, że może to tylko chwyt reklamowy i trochę obawiam się o swój nastaw
Myślę że nie powinieneś się tym martwić grzybki powinny dać radę.
Kolega Masterpaw2 ostatnio robił nastaw i blg z tego co pamiętam miał 31. Po drugie glukoza daje mniejsze blg względem cukru, przyjmując tą samą masę.
wkg_1 pisze: Tym bardziej, że nie napowietrzalem.
No ale jak dodałeś drożdże to mieszałeś dość intensywnie. Prawda?

Autor tematu
wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: wkg_1 »

Tak, oczywiście !
No i trochę tlenu weszło z niegotowaną woda. Tak czy inaczej drożdże pracują : )
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: Mafiej »

wkg_1 pisze:A na czym destylujecie ?
ja na takim sprzęcie :D
download/file.php?id=23287&mode=view

Autor tematu
wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: wkg_1 »

O rany! co to jest?
To hybryda?
Bo tak po lekturze forum ok. 5 dni z małymi przerwami na spanie wygląda mi to na dwie kolumny:
- półkowo-zasypową o 6 półkach z OVM,
- zasypową z buforem
podłączone do jednego zbiornika.
Głowicę przekładasz z kolumny na kolumnę ?

Gdzie takie coś można kupić ; )))

U mnie na razie drożdże pięknie pracują a ja brnę przez posty @lesgo58 o rektyfikacji. Bardzo fajne, tyle, że na wypożyczonej kolumnie nie będę miał termometru prowadzącego : D
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: Mafiej »

@wkg_1 to nie hybryda, w zależności co przepuszczam używam odpowiedniej kolumny. Głowica to część wspólna obu kolumn.
Taki sprzęt można kupić u kol. herbata666
Miłej lektury
Pozdro

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: arTii »

Mafiej pisze:Ja na takim sprzęcie :D
download/file.php?id=23287&mode=view
Co to jest pod zaworkiem OLM a nad chłodniczką? Widziałem to kilka razy na zdjęciach, ale nie wiem do czego służy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: Mafiej »

To jest rotametr służący do pomiaru natężenia przepływu płynów. To taki bajer dla wygody użytkownika. Odkrecam zaworek i czekam aż w rotametrze wysokość płynu ustabilizuje się na założonym przeze mnie poziomie. W łatwy sposób mogę ustalić prędkość odbioru np 40ml na minutę.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: masterpaw2 »

Dzwoń do producenta swojej rakiety i zamawiaj :ok:, nie niezbędny, ale bardzo przydatny gadżet.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: arTii »

Chyba zamówię, ale jeszcze nie teraz. Poszedłem po bandzie i mam kosmiczną aparaturę (już testy przeszla), ale teraz to węgiel muszę na zimę kupić ;)
Rotametr musi poczekać w kolejce :D
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 595
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: jatylkonachwile »

@Mafiej A mógłbyś zrobić dokładniejsze zdjęcie jak to wygląda?
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: Mafiej »

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 paź 2018, 12:47 przez Mafiej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: masterpaw2 »

Mafiej, a prawa autorskie???
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: Mafiej »

@masterpaw2 zgoda jest na upublicznienie :-)

Autor tematu
wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: wkg_1 »

A wracając przez moment to mojego nastawu : ))
Przez pierwszy dzień cukier stał na 29, pod koniec drugiego spadł do 20, fermentacja dosyć gwałtowna, pod koniec czwartego spadł do 10 ale fermentacja przebiegała już spokojniej niż po 48 godzinach. Cały czas fajny zapach takiego landrynkowego szampana ale spadek cukru spowalnia.

Czy dobrym pomysłem jest - jak mi ktoś poradził - zamieszać nastaw żeby podnieść z dna drożdże czy lepiej zostawić je w spokoju ?
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: Mafiej »

Moim zdaniem nie ma sensu mieszać nastawu. Drożdże które opadną na dno są w większości martwe. Po 2 każdy dzień pracy nastawu to w jakimś stopniu wstępne klarowanie nastawu....
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: masterpaw2 »

@wkg_1, nastaw w trakcie fermentacji sam się miesza - unoszące się ku górze pęcherzyki CO2, mieszanie może tylko zaszkodzić - natlenić nastaw. A przypominam, że fermentacja jest procesem beztlenowym, także odpuść sobie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: wkg_1 »

Odpuściłem : )
Cukier teraz (po 4 dniach) 6, jak dobrze pójdzie to w czwartek wieczorem klaruję ; )
Dzięki serdeczne za odpowiedzi !

Autor tematu
wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Jakie drożdże mało wrażliwe na niską temperaturę

Post autor: wkg_1 »

Koledzy, dziękuję serdecznie za podpowiedzi ! Tak tu jak i na priv.
Nastaw ładnie działa, cukier schodzi, pachnie landrynką, pewnie niedługo będę klarował jeżeli nie będzie jakiegoś niespodziewanego wybuchu.

Dalej trzeba to dać na kolumnę. Będę robił to pierwszy raz i na nie najlepszej kolumnie więc postarałem się opisać swoje dylematy ale już w wątku o destylacji.
Jeżeli znajdziecie chwilkę rzućcie proszę okiem: post190183.html#p190183

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”