Zrywasz ledwo co rozwinięte z pączków małe liście, jeszcze nie całkowicie przekształcone w duże liście. Jak się trafi napuchnięty a jeszcze nie całkowicie rozwinięty pączek - to tez nic złego. Jedno jest pewne. Trudno, nie mając doświadczenia trafić z odpowiednim momentem.
Ma być coś takiego jak na zdjęciu. Takie liście to już ostatni moment. Zdjęcie oczywiście nie moje...
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 715#p81715
Ważne żeby się nie zagapić i nie zrywać za późno. Zbyt dojrzałe liście dają bardzo dużo "zdrewniałego" taninowego smaku. Mi osobiście to przeszkadza.
Podobnie z listówką z wiśni. Im młodsze liście zerwiemy tym lepiej . Oczywiście możemy używać też liści już dojrzałych, ale wtedy musimy uważać z ich ilością. I raczej tylko jako dodatek do nalewek (bądź zapraw wszelakich) wzbogacający bukiet.
Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 kwie 2019, 06:58 przez lesgo58, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
@eldier, u mnie porzeczka wygląda tak
można by już zrywać, ale ja robię to później, zrywam takie jak na zdjęciu lesgo58. Moim zdaniem dają bardziej wyraziste i lekko taninowe posmaki, które bardzo mi w smorodinówce odpowiadają Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Jakie dostępne teraz jabłka na nalewkę ?
Ja robiłem tak - jedna reneta pokrojona w 8/16 zalana w 1l butelce 40-45% wódką z 2-3 goździki, kawałeczek kory cynamonu - stoi miesiąc - zlewasz, zasypujesz niewielką ilością cukru - łączysz. Nalewka lekka, łatwa i przyjemna - niezbyt mocna nie za słodka - ładny kolor.
Co złego w szarlotce...wkg_1 pisze:Szara Reneta jest ale boję się, że mi wyjdzie szarlotka : D
Ja robiłem tak - jedna reneta pokrojona w 8/16 zalana w 1l butelce 40-45% wódką z 2-3 goździki, kawałeczek kory cynamonu - stoi miesiąc - zlewasz, zasypujesz niewielką ilością cukru - łączysz. Nalewka lekka, łatwa i przyjemna - niezbyt mocna nie za słodka - ładny kolor.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe