Jaki słód polecacie

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Kupuje ten słód od 98% już ok kilku lat (kiedyś jeszcze w sklepie Bimber Hobby). Jest naprawdę niezły. Ta wpadka w maju 2021 rzeczywiście trochę mnie zmartwiła, ale tak jak napisał poprzednik, następna była już ok. Słód jest na tyle wędzony, że nawet mieszany przed wlaniem do beczki destylat (np. z Pale Ale) daje fajne nuty dymne.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: drgranatt »

Rozpoczęła się nowa akcja na słód: https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 02#p185102
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Fiflak »

Co zamierzasz wyprodukować z tego słodu, whisky?
https://alkohole-domowe.com/forum/jakie ... 19745.html
Czy wódkę?
https://alkohole-domowe.com/forum/topic21389.html
Jeżeli chcesz wypędzić coś przypominającego Finlandię, to rodzaj słodu, wedle mojej, całkowicie subiektywnej opinii, nie odegra większej roli.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Fiflak , masz rację. Jeżeli rektyfikujemy nawet na kolumnie półkowej, która zachowuje charakter zboża, słód jęczmienny Pilznenski czy wędzony torfem, otrzymamy wódkę jeczmienną o bardzo podobnym smaku. Wędzenie zanika. Ale wystarczy odkręcić mocmij zawór, podnieść temp. Na głowicy, a tym samym obniżyć moc odbieranego destylatu aby posmaki torfowe prześlizgnęły się do finalnego produktu.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: kiwitom23 »

Czy zacieranie mąki kukurydzianej da taki sam efekt, co zacieranie śruty kukurydzianej? Innymi słowy, czy śruta i mąka są zamienne?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: mateusz85 »

Ja wczoraj zatarlem 10 kg mąki kukurydzianej z biedronki. Uzyskałem 21 Blg i wszystko wygląda dobrze
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Mąkę łatwiej jest zatrzeć. Śruta nawet drobna wymaga wrzątku. Inaczej wydajność będzie niższa.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Skir »

Tylko dochodzi do tego kwestia zaufania do "mąki marketowej" i jej składników. Śruta od pewnego dostawcy jest tańsza i ... zdrowsza.
I love the smell of bimber in the morning.

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Jaki słód polecacie do destylatów? Myślałem o zrobieniu czegoś na kształt Jacka Danielsa . Tylko zastanawiam się czy słód Pilzneński będzie odpowiedni.
A druga sprawa gdzie teraz zaopatrujecie się w słód?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Daniels to mieszanina bodajże 80% kukurydzy , 12% słodu jeczmiennego, i 8% żyta (czy jakoś tak). W każdym razie Tennessee whiskey bazuje jak każda Amerykańska whiskey na kukurydzy. Daniels jeszcze jest przepuszczany przez węgiel drzewny z klonu cukrowego. Generalnie to trudna whiskey.
Kiedyś najlepszym miejscem do kupienia słodu podstawowego był Malteurop. Teraz wprowadził opłatę za dostawę ale trzeba sprawdzić cenę. Słody torfowe to albo akcja na białym forum albo browary biz i bardzo fajnie wędzony słód.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 gru 2023, 20:54 przez Doody, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Darek

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Przez węgiel nie będę przepuszał. Zastanawiam się czy dodadnie tych 8% słodu podbiję smak i czy może być Pilzneński?
Robiłem w tamtym roku kukurydzę + żyto puszczone na PS. Po roku w damie (bez dębu) ma bardzo fajny smak (test robiłem z colą)podchodząc pod burbona, byłem w szoku że bez dębu ma tyle aromatu.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Może być każdy podstawowy czyli pilzneński pale ale albo monachijski.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: dynio »

Te 8% słodu w whiskey to po to żeby rozłożyć skrobię w kukurydzy.
Możesz poeksperymentować i dać jaki będziesz chciał (np karmelowy)
Tak jak @Doody pisał amerykańska whiskey jest trudna do uzyskania u nas przez brak dostępu do nieaktywnego węgla klonowego, bez niego nawet się nie zbliżysz do smaku JD

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Wiem że dokładnie tak mi sie nie uda.
Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Co do węgla klonowego to tu akurat finezji wielkiej nie ma, robią ognisko, jak się rozżarzy to gaszą wodą, a klony u nas też rosną.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 gru 2023, 12:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: radius »

alkohole-domowe pisze: niedziela, 10 gru 2023, 09:23 klony u nas też rosną.
Tyle, że nie cukrowe :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

alkohole-domowe pisze: niedziela, 10 gru 2023, 09:23 Myślisz że ten dodatek słodu poza scukrzeniem kukurydzy wynosi jakieś nuty smakowe?
Ten dodatek słodu wniesie wszystko co w tym alkoholu jest dobre ;)
Jestem w ogóle fanem szkockich whisky a szczególnie w wersji single malt, czyli sprządzone wyłącznie ze słodu jeczmiennego. Kukurudzianka jest dla mnie nudnym słodkim destylatem, który pozbawiony jest wyrazu. Dlatego też nie gustuję w burbonach tworzonych wyłącznie z kukurydzy. Jeżeli w ogóle używać kuku (która ma na dodatek mniejszą wydajność) to moim zdaniem pół na pół ze słodem.
Pozdrawiam
Darek

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Kukurydza ma chyba najlepszą wydajność, a przynajmniej teoretycznie.
A z samego słodu nie robiłem więc się nie wypowiem, ceny też poszybowały w górę i ponoć brakuje słódu na rynku.
Apropo dodatków innych zbóż dzisiaj czytałem że Amerykanie robią White dog whited mash , kukurydza z pszenicą niestety proporcji nie znalazłem, chyba 51% kukurydzy. Nie starcza tego i ponoć jest łagodna w smaku. Próbował ktoś takiej mieszanki.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Właśnie kukurydza ma wydajność teoretyczną ;) że słodu uzyskuję Blg na poziomie 21-22 (25kg słodu, 90l wody). Ze śruty kuku uzyskuję zacierając enzymami 16-17Blg.
Jeżeli chodzi o kombinację zbóż to próbowałem już chyba wszystkiego ;)
Kukurydza ze słodem jeczmiennym, że słodem żytnim, że słodem pszenicznym, z taką samą kombinacją zbóż nieslodowanych. Wszystko mniej więcej pół na pół. Najciekawiej jednak wg mnie wypadają mieszanki słodu jeczmiennego z jeczmieniem niesłodowanym, z żytem nieslodowanym i pszenicą. Świetnie wypada sam słód żytni albo mieszany z żytem nieslodowanym, ale to nie do beczki tylko na wódkę żytnią. Kto był na zlocie miał szansę spróbować ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kasko
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Kasko »

Możliwe, że uzyskujesz taki blg.kukurydzy przez stosowanie śruty. Mąka da większe blg. Dodatkowo uważam, że słód jęczmienny daje większe blg ponieważ młóto wciąga sporą ilość wody co przekłada się na większe stężenie cukru w trakcie zacierania. Przy tej samej ilości wody oba składniki różnią się gęstością. Kukurydza jest bardzo rzadka. Natomiast jeśli chodzi o zawartość skrobii to kukurydza wygrywa z jęczmieniem. A z ozimym jeszcze bardziej gdyż ma większą zawartość białka.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Mąki staram się nie zacierać z powodu tego, że nie dysponuję płaszczem i wszystko filtruję. Śruta jednak rozczarowuje wydajnością a że przy okazji nie gustuję w słodkości destylatu kukurydzianego zrezygnowałem z tego zboża. Dużo bardziej kręcą mnie słody oraz nieslodowane żyto jeczmień i przenica. Próbowałem owsa, ale to nie jest zboże do zabawy z zacieramiem. Destylat jest marny. Jednak najbardziej kręcą mnie słody wędzne torfem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 gru 2023, 21:39 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: czytam »

radius pisze: niedziela, 10 gru 2023, 12:03
alkohole-domowe pisze: niedziela, 10 gru 2023, 09:23 klony u nas też rosną.
Tyle, że nie cukrowe :D
...Klon pospolity ma sok tak słodki jak klon cukrowy w Kanadzie...
https://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko ... kow-drzew/
Ale może drewno i co za tym idzie węgiel, jest inny.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: dynio »

Podobno najbardziej zbliżony do soku klonowego jest sok z naszej brzozy. Zresztą kiedyś ktoś oferował tu na forum (i na allegro też) nieaktywny węgiel drzewny z brzozy. Nazywało się to bodajże "Tennessee cloon" czy coś takiego....

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: Doody »

Oskoła ma Blg na poziomie 1-2. Sok z klonu ma dużo wyższe stężenie cukru, dlatego opłaca się go zagęszczać na syrop.
Pozdrawiam
Darek

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: alkohole-domowe »

Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaki słód polecacie

Post autor: radius »

To minimalna zawartość cukrów w soku klonowym. Warto poczytać to opracowanie - https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content ... _Bilek.pdf
Tu, tylko fragmenty;
Na podstawie analizy jakościowej wykazano, że soki pozyskane z drzew gatunku:
grab pospolity, brzoza zwisła oraz brzoza omszona stanowiły źródło fruktozy i glukozy, natomiast soki z klonu zwyczajnego, klonu jesionolistnego i wierzby białej – sacharozy [...] Średnia zawartość cukrów w badanych sokach drzewnych wynosiła w sokach grabowych 0,333 g/100 ml, klonu jesionolistnego – 1,109 g/100 ml, brzozy zwisłej – 0,897 g/100 ml, wierzby białej – 0,672 g/100 ml, brzozy omszonej – 0,475 g/100 ml,
a klonu zwyczajnego – 1,083 g/100 ml.[...] Drzewem o największej zawartości sumy cukrów w soku był osobnik klonu jesionolistnego (1,214 g/100 ml), a o najmniejszej – grabu (0,302 g/100 ml).
Dodam tylko, że badania przeprowadzona na sokach pozyskanych z polskich stanowisk, z Podkarpacia. W kanadyjskim klonie cukrowym, zawartość cukrów dochodzi do 5% :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”