Jaki Porter do porterówki

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:

Post autor: Mrzon »

Witam.
Dla mnie Komes jest super, ale proponuję również Porter Warmiński z Kormorana. Jest świetny.
Do tego można dodać śliwki suszone samemu lub kupić gotowe z bakalandu śliwki suszone soczyste czy jakoś tak.
Dodać kilka sztuk i spróbować, po roku jest niesamowite.
Pzdr
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2019, 10:18 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko
promocja

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: czytam »

Łódzki

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Mrzon »

Łódzki też jest świetny, ale ciężko go dostać. Sam mam kilka puszek już po terminie otwieram raz na rok 1 klasa, ale jak napisałem ciężko go dostać.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2019, 19:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko

krzysiek1404
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: krzysiek1404 »

Podajcie przepis jak robicie tą porterówkę.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: czytam »

1l porteru łódzkiego podgrzać aby się odgazował i rozpuścić w nim 3/4 szklanki cukru białego i 32g cukru wanilinowego (dla naturystów oczywiście przekrojona wzdłuż laska wanilii). Uzupełnić 1l spirytusu 80%. Odstawić. Poczekać. Wypić.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

W mojej jest Porter komes, zaprawa ziołowa, rum, cukier trzcinowy, miód i 96%
To co w niej najlepsze, to to, że można ją pić zaraz po przyrządzeniu :ok:

art81
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 21 lis 2015, 23:58
Podziękował: 9 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: art81 »

Ja do porterówki biorę zawsze Żywiec Porter. Podam swój przepis na porterówkę:
SKŁADNIKI
1. 2 butelki ciemnego piwa typu porter ( Żywiec Porter) duża zawartość ekstraktu
2. Cukier ( dajemy wedle uznania od 2 łyżek do max kubek cukru 200 g) można też nic nie dać jak dajesz miód
3. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4. opakowanie cukru waniliowego
5. garść rodzynek
6. 2 łyżki miodu
7. 0,5 l spirytusu (ewentualnie wódki, bimbru lub innego alkoholu wysokoprocentowego)

PRZYGOTOWANIE
1. Do garnuszka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
2. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód (miodu można dać mniej w zależności jak słodkie lubimy),  kawę rozpuszczalną oraz rodzynki (rodzynki przed dodaniem przelewamy wrzątkiem).
3. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja.
4. Zalewamy alkoholem, spirytusem lub wódką (w zależności od tego co mamy)
5. W słoju trzymamy porterówkę około min tydzień - ważne, by smaki się przegryzły. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Góral bagienny »

Kolego Art81 Przepis jak najbardziej ok sam robię podobny :klaszcze: ale jedna rada rodzynki najpierw przepłukać w zimnej wodzie, przynajmniej część konserwantów ( chemi ) się pozbędziesz :)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: organoleptyk »

Porterówkę robiłem parokrotnie. Spirytus dawałem rektyfikowany (czy mogę o tym pisać na Forum? czy tylko domowa produkcja? jeszcze tego nie wiem). Piwo porter Żywiec, następnie Belfast, ostatnio coś lepszego. Nie pamiętam, 15lat temu to było. Ale jedno wiem na pewno: po roku było jeszcze nie pijalne, po 5 latach zrobiło się bardzo aromatyczne i aksamitne.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 kwie 2020, 17:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Rektyfikowany nie tylko ze sklepu pochodzi a porterówka 5 lat leżakowana - szacun. Moja od października ubiegłego roku stoi i kosztowanie już poważnie zapasy uszczupliło.

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: organoleptyk »

przegab
Nie ma najmniejszych szans byś po roku roku poczuł smak jaki powinna mieć. Bo jego tam jeszcze nie ma, tzn. jest lecz nie zdążył się rozwinąć. Jest skutecznie przykryty alkoholem i prostszymi smakami. Rok to za krótko.
A.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Napisz coś o warunkach w jakich leżakujesz porterówkę.

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: organoleptyk »

Przechowywałem w szafce kuchennej bez dostępu światła. Uważam, że dostęp światła ( konkretnie UV), fatalnie wpływa na dojrzewanie. Jeśli nie zapomnę to w tym roku zrobię na Komesie, ale świeżym.
Aha, cukier brązowy i wanilia. Żadnej waniliny. Jeśli dostanę porter Kormorana, to chętnie skosztuję, łódzkiego również. Myślę, że równie dobrze nadają się.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 kwie 2020, 11:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Ja też trzymam w ciemności ale w zmiennych warunkach temperaturowych (w sezonie grzewczym - ciepło w weekend reszta tygodnia chłodek)i z lekko niedokręconą zakrętką.
W tym roku nową porcję myślę wstawić w oddychającej kamionce od kolegi z białego forum. Nalewki owocowej w takiej bym nie trzymał - bał bym się utlenienia ale porterówka może wyjść zacna i liczę,że szybciej niż w 5 lat dojrzeje

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: organoleptyk »

Hmmm, a dlaczego nie jest dokręcona? Alkohol paruje.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Jak nie jest bardzo ciepło i sucho to nic nie szkodzi. Cały nie ucieknie jeśli nie trzymasz przy kaloryferze. Nieszczelności pozwalają zachodzić reakcjom które w szczelnym pojemniku nie zachodzą.
Popatrz jak leżakuje się w beczkach różne trunki. To nie są szczelne naczynia. W zależności od temperatury i wilgotności paruje trochę alkoholu, wody albo trunek chłonie wodę z wilgotnego otoczenia beczki.
Rozszczelnienie to taki półśrodek, znacznie lepsze efekty daje kamionka.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

przegab pisze:Nieszczelności pozwalają zachodzić reakcjom które w szczelnym pojemniku nie zachodzą.
Od pół roku nie kosztowałem swojego portera, a jak wiadomo robiłem go według przepisu Cieślaka, który daje możliwość picia porterówki już na drugi dzień. Mogę teraz powiedzieć, że obecny smak jest wielokrotnie lepszy niż na początku, a dojrzewała w damie szczelnie zakręconej.
Tak sobie myślę jaka musiałaby być dobra, gdyby dojrzewała w beczce :scratch: Dlatego zbieram teraz materiał i informacje na tema ruro-beczki.
Awatar użytkownika

Roten
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 11:15
Krótko o sobie: Cham i prostak.
Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Roten »

Argus Porter z Lidla.
syf,kiła i mogiła.

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Mrzon »

Osobiście uważam że obecnie porter z lidla ARGUS jest zdecydowanie gorszy niż powiedzmy warki z roku wcześniej.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Kòpôcz »

Dwa wątki... Dla miłośników dymionego może warto grodziskiego porteru spróbować? Ja spróbuję.

Poniższe pytanie zadałem też na piwnym: czy ktoś próbował robić porterówkę na brzeczce? Co do zasady nieodłącznym składnikiem porterówki jest cukier, a gdyby tak... No właśnie - nie z piwa, a z jego brzeczki? Próbował ktoś?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

paszcat
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2020, 22:47
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: paszcat »

Z tymi kraftowymi piwami różnie bywa, wiele z nich, tych najbardziej dostępnych kraftowe są tylko z nazwy. Zarejestrowany jako kraftowy browar własna receptura a ważone kontraktowo głównie w browarze Błonie i wszystkie smakują podobnie i płytko. Z wymienionych wyżej mi osobiście komes smakuje najmniej a najbardziej Żywiec, polecam też Perła Porter ale już dawno nie widziałem. A ze smakiem jest jak z tyłkiem, każdy ma swój.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”