W sieci spotkałem się z technicznym, czystym, czysty do analiz i farmaceutycznym KMNO4.
Czy ma znaczenie który z nich wybrać do oczyszczania chemicznego?
Wyczytałem, że na 1L urobku 50% dajemy ok 1 grama sody i nadmanganianu. Czy jeśli towar ma ok 40% lub mniej to zmieniamy dawkę na 1L? Za 1 razem jak ciągnę do końca to tak nieraz wychodzi.
Wyrób z Pot Stilla.
Jaki nadmanganian?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jaki nadmanganian?
Każdy z nich się nada (wątpliwości mógłbym mieć co do technicznego, ale przydałaby się karta charakterystyki tego technicznego KMnO4), z takiego prostego względu, że te oznaczenia czystości są ważne przy wykonywaniu analiz. Przy takich ilościach jakich my używamy, to raczej jest mniej ważne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.