Jaki nadmanganian?


Autor tematu
ewan
50
Posty: 81
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2010, 17:19
Podziękował: 1 raz

Post autor: ewan »

W sieci spotkałem się z technicznym, czystym, czysty do analiz i farmaceutycznym KMNO4.
Czy ma znaczenie który z nich wybrać do oczyszczania chemicznego?
Wyczytałem, że na 1L urobku 50% dajemy ok 1 grama sody i nadmanganianu. Czy jeśli towar ma ok 40% lub mniej to zmieniamy dawkę na 1L? Za 1 razem jak ciągnę do końca to tak nieraz wychodzi.
Wyrób z Pot Stilla.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jaki nadmanganian?

Post autor: gr000by »

Każdy z nich się nada (wątpliwości mógłbym mieć co do technicznego, ale przydałaby się karta charakterystyki tego technicznego KMnO4), z takiego prostego względu, że te oznaczenia czystości są ważne przy wykonywaniu analiz. Przy takich ilościach jakich my używamy, to raczej jest mniej ważne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami”