Może oznaczać jedno i drugie albo obydwie rzecz na raz. Jednak to - samo w sobie - nie jest negatywne. To tylko jeden ze sposobów na parzenie kawy.defacto pisze:...
Jeśli zawartość kolby po zaparzeniu nie chce się z niej usunąć, używając tzw odbijaka, oznacza to- zbyt mocne ubicie i zbyt drobno zmieloną kawę w kolbie?...
Pisząc o sposobie ubicia - chciałem tylko zaznaczyć, ze czasami zbyt ubicie kawy może powodować nadmierna kwasowość albo "sparzenie " kawy.
Tego nie rozumiem. Ale myślę, ze masz na myśli kształt tego co wyleci. To normalne, ze zostaje w kolbie. I trzeba tak naprawdę uderzyć aby wyleciała z niej zawartość wykorzystanej kawy. jak mocno siedzi to zależy od stopnie ubicia.Jeśli zawartość kolby po zaparzeniu, pozostaje w grupie (powinna pozostać w kolbie)
Pozostaje zmienić kawę......moje kubki smakowe, nie zarejestrowały żadnej różnicy...
9bar jest optymalne.Żeby zrobić dobre espresso, potrzebujęmy 9bar..Max ciśnienie nie jest nam potrzebne.
Troszkę mnie to irytuje i tyle
Nie rozumiem, co Ciebie irytuje? Jeśli maszyna była ustawiona fabrycznie to tak zostaw.